Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

Daniel Roth jest świetny i zdecydowanie warty uwagi, od czasu przymiarek i obcowania na żywo mam jak najlepsze zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj w Warszawskim Wrzecionie Czasu miał miejsce ciekawy event organizowany przez Gentleman`s Health Club, który dotykał tematów związanych z profilaktyką zdrowotną i dobrostanem psychicznym mężczyzn. Jako że nadal kwestie takie jak badanie prostaty czy jąder są temat tabu wśród męskich grup to pomyślałem, że warto powiększyć zasięg działalności GHC i przynajmniej skierować światło uwagi na fakt, że takie pro-zdrowotne inicjatywy się odbywają i że są miejsca, w których można szukać pomocy i wykonać serię badań jeszcze zanim problemy się rozwiną.

Niech zatem zwiększają swoje zasięgi na Insta:

@ghc_warsaw

@goodlifepsycholog

@arkadiuszczyzowski_psycholog

@centrummedycznecmp

@fundacja_rakiety

Polecam zajrzeć na powyższe konta wszystkim, którzy chcieliby zacząć myśleć o typowo męskim „przeglądzie technicznym”.

Był również pokaz autorskich, manufakturowych perfum tworzonych przez pasjonata – Jakuba Pietrynka. Tu również polecam jego produkcje uwadze – w szczególności tym, którzy szukają perfum o większej wyjątkowości niż te dostępne w sieciówkach w centrach handlowych.

@pietrynka_small_batch_project

jmpperfumes.pl

Ale oczywiście jak to we Wrzecionie, wizyta nie obyła się bez przymiarek dobrodziejstw, które mają na stanie.

Ogółem udany był to wieczór..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Jan napisał(-a):

Napisz proszę o wrażeniach z przymiarki Odyseusza. Mnie na zdjęciach tego zegarka zawsze razi połączenie bransolety z kopertą. Jak to wygląda na żywo ?

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mylof ta wersja jest na gumie więc dochodzi jeszcze ten aspekt, rozwiazanie z tymi endlinkami daje efekt jak by ucha były pełne (cpt. obviuous) ale inaczej niz np w rolexie. Tutaj daje to bardziej industrialny(?) wygląd który na pewno wymaga przyzwyczajenia. Na rece leży dobrze ale za krótko mierzyłem żeby powiedzieć czy wygodnie. Wykonanie bardzo staranne choć największe wrażenie robi od strony dekla.

Gdybym miał kupować to za te pieniądze inne Lange bardziej do mnie przemawiają 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Spóźniłem się jeden dzień 😉 Ale ja przymierzałem to, co planuję w najbliższym czasie kupić. Z poniższych w grze pozostają Octo Finissimo, Alpine Eagle, Ballon Bleu i Inżynier. O dziwo Wimbledon zauroczył, ale w tej konfiguracji cena trochę odstrasza…

IMG_4351.jpeg

IMG_4350.jpeg

IMG_4344.jpeg

IMG_4341.jpeg

IMG_4337.jpeg

IMG_4335.jpeg

IMG_4326.jpeg

IMG_4323.jpeg

IMG_4319.jpeg

IMG_4316.jpeg

IMG_4309.jpeg

IMG_4307.jpeg

IMG_4303.jpeg

IMG_4300.jpeg

IMG_4298.jpeg

Wszystkie fajne👊 ale nad jednym bym się zastanowił chodzi o zegarek marki Louis Vuitton, marka sama w sobie pierwsza klasa i nie chwaląc się żona torebkę posiada😎 bardziej chodzi mi o to, że czytałem kiedyś w jednym artykule żeby nie kupować zegarków od producentów marek modowych ? Jakie jest twoje zdanie ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Wszystkie fajne👊 ale nad jednym bym się zastanowił chodzi o zegarek marki Louis Vuitton, marka sama w sobie pierwsza klasa i nie chwaląc się żona torebkę posiada😎 bardziej chodzi mi o to, że czytałem kiedyś w jednym artykule żeby nie kupować zegarków od producentów marek modowych ? Jakie jest twoje zdanie ? 

Jest kilka wyjątków, m.in. LV, Ralph Lauren, Hermés, które mają zaawansowany dział zegarmistrzowski i własne mechanizmy…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

producentów marek modowych ?

Są majtkowce i majtkiwce. Trzeba oddzielić ziarno od plew. 

Idąc tym tropem Cartier, Bvlgari czy Chopard to też marki biżuteryjne a dział zegarmistrzowski na bardzo wysokim poziomie.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Spóźniłem się jeden dzień 😉 Ale ja przymierzałem to, co planuję w najbliższym czasie kupić. Z poniższych w grze pozostają Octo Finissimo, Alpine Eagle, Ballon Bleu i Inżynier. O dziwo Wimbledon zauroczył, ale w tej konfiguracji cena trochę odstrasza…

IMG_4351.jpeg

IMG_4350.jpeg

IMG_4344.jpeg

IMG_4341.jpeg

IMG_4337.jpeg

IMG_4335.jpeg

IMG_4326.jpeg

IMG_4323.jpeg

IMG_4319.jpeg

IMG_4316.jpeg

IMG_4309.jpeg

IMG_4307.jpeg

IMG_4303.jpeg

IMG_4300.jpeg

IMG_4298.jpeg

to ciekawe bo mam te same odczucia co do Wimbledona - to jest jeden z niewielu zegarków którym najlepiej w konfiguracji two-tone ale te okolice 60-65k budzą dysonans. Też pewnie bym się skusił gdyby były tańsze ale "tyle to nie..."

Niemniej myślę, że czegokolwiek byś nie wybrał z Twojej listy to będzie dobrze;) powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest kilka wyjątków, m.in. LV, Ralph Lauren, Hermés, które mają zaawansowany dział zegarmistrzowski i własne mechanizmy…
Dokładnie tak jak Krzysztof pisze. Uściślając normalną praktyką jest wykupowanie udziałów w firmach specjalizujacych się w produkcji mechanizmów.
Przykladowo przywołana marka Hermes juz prawie 2 dekady temu kupila udziały w VMF i w jej zegarkach spotykamy mechanizmy Vaucher. VMF robił tez mechanizmy dla takich firm jak Richard Mille czy Parmigiani Fleurier.

Niektórzy dopisali by to tej listy firm modowych Chanel która z skupowaniem udziałów poszła szeroko: MB&F, FP Journe, Kenissi, Romain Gauthier itd.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Dokładnie - wystarczy wygooglować sobie jakie manufaktury stoją za niektórymi markami modowymi:

Chanel = Kenissi

Hermes = Vaucher

Louis Vuitton = La Fabrique du Temps

Oczywiście warto zaznaczyć, że nie wszystkie modele tych marek wychodziły spod ręki uznanych manufaktur zegarmistrzowskich dlatego przed zakupem konkretnego modelu warto zrobić jakiś minimalny research..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Są majtkowce i majtkiwce. Trzeba oddzielić ziarno od plew. 

Idąc tym tropem Cartier, Bvlgari czy Chopard to też marki biżuteryjne a dział zegarmistrzowski na bardzo wysokim poziomie.  

Marki biżuteryjne zostawiłbym raczej w spokoju ponieważ zegarek sam w sobie jest już biżuterią :) wg mnie marka modowa skupia się bardziej na jakości i produkcji swoich ubrań niż na zegarkach no chyba, że faktycznie posiadają dział zegarmistrzowski na najwyższym poziomie to wielki szacun dla nich👊 , osobiście takie marki jak LV, Ralph Lauren czy Hermes kojarzą mi się z odzieżą najwyższej klasy niż z zegarkami dlatego zdecydowanie wolałbym od nich luksusowe majtki z kaszmiru :D  a zegarek od szwajcarskiego albo niemieckiego producenta 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ostatnio w trybie rozglądania się za Tudorem. Niestety z całej linii podobają mi się najbardziej dwa większe modele.

Mogę jednak potwierdzić, że oba nie są w rzeczywistości tak duże, jak mogą to sugerować suche dane. BB Pro jest wysoki, ale widać to chyba jedynie z profilu. Na nadgarstku 16,5 cm już nie zwraca się na to tak bardzo uwagi.

Pelagos FXD też dobrze 'chowa' katalogowe wymiary. Zazwyczaj punktem krytycznym dla mnie jest 48mm lug-to-lug. Ten ma niby 52 mm, ale nie czuć tego aż tak. Przy tym, o ile FXD ma w sobie coś wyjątkowego, o tyle to samo coś czyni z niego dosyć bezkompromisowy zegarek. Pisząc to chyba zdałem sobie sprawę, że bliżej mi do BB Pro.

Szkoda, że nie ma wypożyczalni zegarków, żeby pożyć z zegarkiem przez tydzień i sprawdzić, czy to na pewno to. [podpowiadam pomysł na biznes ;)]

IMG_3345.jpg

IMG_3348.jpg

IMG_3350.jpg

IMG_8757.jpg

IMG_8759.jpg

IMG_8761.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.03.2026 o 22:53, MacSen napisał(-a):

Jestem ostatnio w trybie rozglądania się za Tudorem. Niestety z całej linii podobają mi się najbardziej dwa większe modele.

Mogę jednak potwierdzić, że oba nie są w rzeczywistości tak duże, jak mogą to sugerować suche dane. BB Pro jest wysoki, ale widać to chyba jedynie z profilu. Na nadgarstku 16,5 cm już nie zwraca się na to tak bardzo uwagi.

Pelagos FXD też dobrze 'chowa' katalogowe wymiary. Zazwyczaj punktem krytycznym dla mnie jest 48mm lug-to-lug. Ten ma niby 52 mm, ale nie czuć tego aż tak. Przy tym, o ile FXD ma w sobie coś wyjątkowego, o tyle to samo coś czyni z niego dosyć bezkompromisowy zegarek. Pisząc to chyba zdałem sobie sprawę, że bliżej mi do BB Pro.

Szkoda, że nie ma wypożyczalni zegarków, żeby pożyć z zegarkiem przez tydzień i sprawdzić, czy to na pewno to. [podpowiadam pomysł na biznes ;)]

IMG_3345.jpg

IMG_3348.jpg

IMG_3350.jpg

IMG_8757.jpg

IMG_8759.jpg

IMG_8761.jpg

FXD to moim zdaniem bardzo udany model Tudora, według mnie, na twoich zdjęciach dobrze wygląda na twoim nadgarstku. Mam chudszą rękę od Ciebie, a parę miesięcy temu byłem blisko zakupu pro, bardzo dobrze leżał na nadgarstku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.03.2026 o 22:53, MacSen napisał(-a):

Ktoś tu kilka lat temu nawet o tym wspominał, ale wydaje się że taki biznes by się jednak nie spinał - inaczej już by takie firmy wypożyczające zegarki na pewno istniały. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi