gruby2000 344 #4401 Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) To może być kwestia rynku z jakiego pochodzą buty.Na allego przy butach jakiejś marki widziałem ostrzeżenie o różnicy w rozmiarówce. Przymierzałem te buty w sklepie i rozmiarówka była normalna.Nie ma czegoś takiego jak pochodzenie z innego rynku. Rozmiarówka w obrębie jednego modelu bez względu na kraj i rok produkcji (bo tak też bywa) jest zawsze identyczna ( przynajmniej jeśli mówimy o obuwiu sportowych takich marek jak Adidas, Reebok, Nike, Puma , New Balance). Dotyczy to również odzieży w obrębie danego modelu (bez względu na ewentualne inne kolory) Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez gruby2000 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11643 #4402 Napisano 3 Kwietnia 2019 Nie ma czegoś takiego jak pochodzenie z innego rynku. Rozmiarówka w obrębie jednego modelu bez względu na kraj i rok produkcji (bo tak też bywa) jest zawsze identyczna ( przynajmniej jeśli mówimy o obuwiu sportowych takich marek jak Adidas, Reebok, Nike, Puma , New Balance). Dotyczy to również odzieży w obrębie danego modelu (bez względu na ewentualne inne kolory)Owszem jest, tak jak kolega Remy napisał, zależy od kraju (rynku) pochodzenia. Podobnie jest z rozmiarami odzieży. Kup rozmiar "S" u nas, a kup w USA lub Azji.Nawet jeśli to jest nieduża różnica, to jednak nawet te pół centymetra w obuwiu robi diametralną różnicę. 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Drake 90 #4403 Napisano 3 Kwietnia 2019 Jakie pierwsze wrażenia? Przy pierwszym założeniu od razu bardzo wygodne co przy butach produkowanych ze sztywniejszych skór metodą GYW nie zawsze mi się zdarzało ( mam dość szeroką stopę i wysokie podbicie ) . Jestem miło zaskoczony jakością wykonania , trwałość wyjdzie z czasem . Zamówiłem także brogsy Berwicka bo moje Gordon Brosy po 2 sezonach mocnego użytkowania wyglądały już nieciekawie i raczej tej drugiej firmy już nie polecę nikomu . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruby2000 344 #4404 Napisano 3 Kwietnia 2019 Owszem jest, tak jak kolega Remy napisał, zależy od kraju (rynku) pochodzenia. Podobnie jest z rozmiarami odzieży. Kup rozmiar "S" u nas, a kup w USA lub Azji.Nawet jeśli to jest nieduża różnica, to jednak nawet te pół centymetra w obuwiu robi diametralną różnicę.Jeśli mówisz o podróbkach to się z Tobą zgodzę, jeśli o oficjalnej dystrybucji niestety nie masz racji. Prowadziłem sklepy sportowe ponad 10 lat. Nigdy, powtarzam nigdy nie zdarzyło się aby rozmiarówka w danym modelu wykazywała jakąkolwiek różnicę. Na przestrzeni lat te same modele były produkowane w różnych krajach i nigdy nie było różnicy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 308 #4405 Napisano 3 Kwietnia 2019 Mam 4 modele Adidas UltraBoost (wszystkie zamawiane ze strony Adidasa - wysyłka z Niemiec). Raz 43 1/3, 2x44 i raz 44 2/3. Sam Adidas często zaleca wybranie rozmiaru większego lub mniejszego niż "normalnie" nosimy. To samo model Superstar. 43 1/3 ciasnawy a 44 to już "kalosz". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #4406 Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Albo wszechobecne podróby. Latami dostawałem obuwie do sklepów z Adidas Polska i nie zdarzyło sią żeby były problemy z rozmiarówką w danym modelu. Klienci mierzyli u mnie w sklepie sprawdzali rozmiar, potem kupowali przez internet i często były za duże lub za małe Sklep w którym kupiłem jest jednym z największych, jeśli nie największym w PL. Druga sprawa, adidas jakiś czas temu zmienił rozmiarówkę, pisali o tym na forach sneakerheadowych, że jest teraz jakiś dziwny kosmos. W sumie to zawsze był bo nie wiem jak jest możliwe, że przy stopie 26,5cm wchodzę w buty, których wkładka ma 26cm Te same buty co teraz kupiłem ostatnio w sklepie adidasa 3 lata temu, mierzyłem 3 pary tego samego rozmiaru i każda fitowała inaczej, dlatego teraz jak zamawiam to biorę 2-3 pary tego samego rozmiaru. Tym razem było to samo. 2 pary 41,5 i każda inna. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez Jash 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruby2000 344 #4407 Napisano 3 Kwietnia 2019 Sklep w którym kupiłem jest jednym z największych, jeśli nie największym w PL. Druga sprawa, adidas jakiś czas temu zmienił rozmiarówkę, pisali o tym na forach sneakerheadowych, że jest teraz jakiś dziwny kosmos. W sumie to zawsze był bo nie wiem jak jest możliwe, że przy stopie 26,5cm wchodzę w buty, których wkładka ma 26cm Te same buty co teraz kupiłem ostatnio w sklepie adidasa 3 lata temu, mierzyłem 3 pary tego samego rozmiaru i każda fitowała inaczej, dlatego teraz jak zamawiam to biorę 2-3 pary tego samego rozmiaru. Tym razem było to samo. 2 pary 41,5 i każda inna.Wszechobecna chińszczyzna. Prowadziłem sklepy 10 lat temu, takich sytuacji nie było. Jeśli mówimy o firmie Adidas nierzadko bywały buty wyprodukowane w Niemczech , na Słowacji czy nawet Rumunii. New Balance większość produkowanych w USA lub Kanadzie, teraz głównie Wschód (niekoniecznie Chiny bo tam już zrobiło się za drogo). A teraz wyobraź sobie ,że kupujesz dwa zegarki o jakieś tam referencji i dostajesz w dwóch różnych wymiarach kopert . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #4408 Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Pomimo, że sklepu nie prowadziłem, mogę powiedzieć, że na sneakersach trochę zębów zjadłem. Buty które kupiłem są na milion procent oryginalne. A o tym, że ten sam model może inaczej fitować wiedzą nawet dzieci.Co do NB też się mylisz. Są modele robione w USA nadal takie jak M997, czy M998 i są nadal modele z UK z fabryki we Flimby takie jak M670, M1500, M577, czy M576. Reszta różnie, ale nawet modele teoretycznie robione w fabrykach na wschodzie tez mają wersje UK czy USA tak jak na przykład model 574, który w wersji ze wschodu ma bryłę koszmarną a wersja z USA to jeden z najładniejszych klasycznych sneakersów... https://image-cdn.hypb.st/https%3A%2F%2Fhypebeast.com%2Fimage%2F2014%2F07%2Fnew-balance-made-in-usa-m1400-red-black-1.jpg?q=90&w=1400&cbr=1&fit=max Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez Jash 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruby2000 344 #4409 Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) ... Raz 43 1/3, 2x44 i raz 44 2/3. Ale chyba nie powiesz ,że to normalne. Wszystkie pary teoretycznie pasują a między pierwszą a ostatnią 1cm różnicy Odnośnie NB to jako dawne zboczenie zawodowe (prowadzę teraz inną działalność) odwiedzam sklepy i mierzę,patrzę, porównuję i powiem Ci ,że co najmniej 50% modeli jest produkowanych na Wschodzie. Aż sprawdzę w najbliższym czasie i porobię fotki metek Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez gruby2000 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #4410 Napisano 3 Kwietnia 2019 Ja myślę że nawet więcej modeli z gamy NB niż te 50% nie jest UK i USA. Ostatnio kupowałem w sklepie NB buty dla córki to mieli dwa modele UK i dwa USA. Niestety ceny tych butów jak są nowościami są oderwane od rzeczywistości. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruby2000 344 #4411 Napisano 3 Kwietnia 2019 Z tego co pamiętam z firm sportowych, które miałem w sklepach największe rozmiary (pomimo teoretycznie takich samych w cm) miał Converse, Caterpillar, potem w kolejności Reebok, Timberland, And1, reszta (Adidas, Nike, Puma) pomimo różnic w sposobie numerowanie w miarę podobne rozmiary (w cm). I tak gdzie w Adiadas nosiłem 44 2/3 (teoretycznie 28,5cm) to w Conversie 42,5 (teoretycznie 26,5cm). Klasyczne obuwie (np. Loake) prawie zawsze, z niewielkimi wyjątkami noszę 43 (28cm) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 308 #4412 Napisano 3 Kwietnia 2019 Ale chyba nie powiesz ,że to normalne. Wszystkie pary teoretycznie pasują a między pierwszą a ostatnią 1cm różnicy Odnośnie NB to jako dawne zboczenie zawodowe (prowadzę teraz inną działalność) odwiedzam sklepy i mierzę,patrzę, porównuję i powiem Ci ,że co najmniej 50% modeli jest produkowanych na Wschodzie. Aż sprawdzę w najbliższym czasie i porobię fotki metek Zapytaj Asidasa. Albo zobacz na stronie ich sklepu, często rekomendują jeden rozmiar wyżej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #4413 Napisano 3 Kwietnia 2019 Link do modeli NB made in USA https://www.newbalance.com/made-in-us-and-uk/made-in-usa-sneakers/mens-made-in-usa/ 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xavras_s 124 #4414 Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Mogłyby mi się podobać bardziej ale wygodniejszych butów nie miałem na nogach. I-5923A w kontekście ostatnich rozmów - rozmiar taki jak zawsze. Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez xavras_s 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #4415 Napisano 6 Kwietnia 2019 Ja zmęczony zamawianiem w sieci poszedłem przedwczoraj po prostu do sklepu adidas. No ni wuja nic nie dobiorę. Rozmiar który w adidasie nosiłem zawsze czyli 42 za duży i to sporo, a ten mniejszy czyli (chyba) 41 1/3 dużo za mały. Oczywiście wiele zależy i samego buta bo w boosty 41 1/3 jakoś wszedłem, ale ich wygoda to jedyna zaleta, bo wizualnie nie moja bajka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruby2000 344 #4416 Napisano 6 Kwietnia 2019 .... ale ich wygoda to jedyna zaleta, bo wizualnie nie moja bajka. Nie ma to jak klasyka: superstar, gezelle, samba jeśli mówimy o firmie Adidas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #4417 Napisano 6 Kwietnia 2019 Gazele OG to moje ulubione klasyki adidasa zaraz po modelu Leader, którego już dawno nie produkują Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xavras_s 124 #4418 Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie ma to jak klasyka: superstar, gezelle, samba jeśli mówimy o firmie AdidasKlasyka to jedno. Tez co do zasady jestem fanem. Znosiłem Superstary, Gazelle, Samba, Samoa czy Dragony.Ale założenie Boostów po np. Stan Smith daje wrażenie chodzenia jak po chmurce Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez xavras_s 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #4419 Napisano 6 Kwietnia 2019 Moim zdaniem boosty są mega wygodne, jednak nie tak wygodne jak Asicsy Żelki Piątki. Problem jednak w tym, że boosty są szerokie i fajnie się trzymają gleby, Asicsy są wąskie, za miękkie i chodzi mi sie w nich niestabilnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16023 #4420 Napisano 9 Kwietnia 2019 Takie będą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #4421 Napisano 10 Kwietnia 2019 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #4422 Napisano 10 Kwietnia 2019 Fajne, klasyczne ciżmy Ja w weekend po raz pierwszy założyłem swoje Superstary i muszę przyznać, że to mega wygodne buty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krygo 18774 #4423 Napisano 10 Kwietnia 2019 A ja, jako, że dobrze mi się nosiło poprzednio to kupiłem ponownie, tym razem całe czarne Puma Roma. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6280 #4424 Napisano 10 Kwietnia 2019 Ja się nie mogę doczekać jak będzie na tyle ciepło, że wrócę do swoich Skechersów Polecam bardzo markę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
haker 13 #4425 Napisano 10 Kwietnia 2019 Ze 20 lat temu ostatni raz miałem trampki. Postanowiłem wrócić do tematu na lato. S7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach