Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 31.05.2025 o 18:12, Heavyweight2712 napisał(-a):

Na sobotni wieczór  😉

masakryczna jakość skóry  , a w zasadzie jej brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po 15 latach zdecydowałem się wymienić swoje buty górskie. Używałem Meindl Borneo, głownie chodzenie po Tatrach, kilka wyjść w roku. Fantastyczne obuwie, bez gore tex, nigdy nie puściły wody pomimo chodzenia jakimś strumieniem czy w mokrym śniegu. Lekkie pęknięcia na podeszwie, główny problem, że po kilkunastu latach widać trochę parcenie się gumy, dlatego zdecydowałem się na zmianę. Otok trzymał 14 lat, lekko się rozkleił w ubiegłym roku dopiero. ;) Następca mógł być tylko Meindl, tym razem model Engadin, bo chciałem trochę twardszą podeszwę i wyższą cholewkę. Meindl oferuje usługę wymiany podeszwy, koszt chyba 500-600PLN, tylko trzeba wysłać do Niemiec. Ale stwierdziłem, że czas na nowe.

IMG_0623.jpeg

IMG_0622.jpeg

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, tbn napisał(-a):

Po 15 latach zdecydowałem się wymienić swoje buty górskie. Używałem Meindl Borneo, głownie chodzenie po Tatrach, kilka wyjść w roku. Fantastyczne obuwie, bez gore tex, nigdy nie puściły wody pomimo chodzenia jakimś strumieniem czy w mokrym śniegu. Lekkie pęknięcia na podeszwie, główny problem, że po kilkunastu latach widać trochę parcenie się gumy, dlatego zdecydowałem się na zmianę. Otok trzymał 14 lat, lekko się rozkleił w ubiegłym roku dopiero. ;) Następca mógł być tylko Meindl, tym razem model Engadin, bo chciałem trochę twardszą podeszwę i wyższą cholewkę. Meindl oferuje usługę wymiany podeszwy, koszt chyba 500-600PLN, tylko trzeba wysłać do Niemiec. Ale stwierdziłem, że czas na nowe.

IMG_0623.jpeg

IMG_0622.jpeg

Fajne buciory, lubię takie klasyki, a juz szczególnie te z podwójnie szytą podeszwą.

Doszło już do hydrolizy podeszwy i Ciebie? Generalnie to dość powszechne zjawisko, w różnych markach, często przed upływem 15 lat. Dlatego ważna jest data produkcji i warunki przechowywania.

Choć w tej chwili używam meindle z podwójnie szytą podeszwą, jakiś starszy model, z podeszwą Davos i o dziwo podeszwa ma się dobrze. 

https://hunt-fish.eu/pl/n/Buty-Hanwag-odpadajace-podeszwy-w-butach-gorskich-i-turystycznych-co-mozna-z-tym-zrobic/66?srsltid=AfmBOoo0nUlo2VU-pNfhv4zdBp237bvds_yaTmujEaCU93IBCEN3WbU1

https://hunt-fish.eu/blog/buty-hanwag/hydroliza-podeszwy-srodkowej

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do rozwarstwienia jeszcze nie doszło, ale jak pisałem wyżej sam bieżnik nie licząc  starcia był już ewidentnie bardziej porowaty, pojawiły się niewielkie pęknięcia.  Utlenianie gumy było widoczne. Natomiast sama cholewka w świetnym stanie. Przy nowym modelu pewnie po 10 latach zmienię podeszwę i będą służyć dłużej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.05.2025 o 18:12, Heavyweight2712 napisał(-a):

Na sobotni wieczór  😉

IMG_3422.jpg

IMG_3424.jpg

IMG_3423.jpg

Może i taki efekt ale i dla mnie wyglądają jakby były zużyte.

Ja bym wolał coś takiego.

https://patine.pl/yanko-style-306-goodyear-welted-cuero.html

W dniu 27.05.2025 o 08:10, Istvan napisał(-a):

Panowie, szukam czarnych oksfordów. Powiedzcie, proszę, czy te dostępne u Milera są dobre. Jeśli nie - co kupić? Na jakie marki zwrócić uwagę?

Ja dzięki poradzie Filipa poszedłem w Yanko. Mam szeroką stopę i jestem zadowolony tylko ja mam Brogsy

https://patine.pl/yanko-style-558-goodyear-welted.html

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Może i taki efekt ale i dla mnie wyglądają jakby były zużyte.

Ja bym wolał coś takiego.

https://patine.pl/yanko-style-306-goodyear-welted-cuero.html

Ja dzięki poradzie Filipa poszedłem w Yanko. Mam szeroką stopę i jestem zadowolony tylko ja mam Brogsy

https://patine.pl/yanko-style-558-goodyear-welted.html

Też bym chciał mieć fajne rzeczy żeby po użytkowaniu wyglądały jak nowe 😁 skóra jak wiadomo lubi się marszczyć z racji tego, że to buty PRADY to starałem się w nich chodzić nie dotykając nogami podłogi😃 a mimo wszystko skóra uformowała się po swojemu, z ciekawości wyciągnąłem drugą parę butów i zauważyłem że różnią się grubością skóry i już nie widać tych zmarszczek a te jasno brązowe są z takiej delikatnej cienkiej skóry i chyba bardziej podatne na takie marszczenie się 

Nie wiem od czego to zależy może od gatunku skóry z jakiego są wykonane🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Też bym chciał mieć fajne rzeczy żeby po użytkowaniu wyglądały jak nowe 😁 skóra jak wiadomo lubi się marszczyć z racji tego, że to buty PRADY to starałem się w nich chodzić nie dotykając nogami podłogi😃 a mimo wszystko skóra uformowała się po swojemu, z ciekawości wyciągnąłem drugą parę butów i zauważyłem że różnią się grubością skóry i już nie widać tych zmarszczek a te jasno brązowe są z takiej delikatnej cienkiej skóry i chyba bardziej podatne na takie marszczenie się 

Nie wiem od czego to zależy może od gatunku skóry z jakiego są wykonane🤷‍♂️

OK myślałem, że to zdjęcie nowych butów. Za to mimo wszystko skóra niestety jest pewnie średniej jakości. Ja trzymam buty w prawidłach i mimo użytkowania wyglądają bardzo dobrze. No ale pisał kiedy Filip, że Yanko używa dobrych skór. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mizuno => wave prophecy 12 👍👍

20250624_172951.jpg

20250624_173018.jpg

20250624_172552.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie ekscytowałem się tym modelem, no ale… Tym razem zdecydowałem się, bo to bardzo ciekawa i super wykonana wersja, a do tego Kobe... Nike Air Force 1 Low Protro, z niezwykle ciekawą historią w tle. Wczoraj premiera, wyprzedane w kilkanaście minut…

IMG_8434.jpeg

IMG_8435.jpeg

IMG_8436.jpeg

IMG_8437.jpeg

IMG_8440.jpeg

IMG_8439.jpeg

IMG_8438.jpeg

IMG_8441.jpeg

IMG_8442.jpeg

IMG_8443.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.06.2025 o 17:09, Heavyweight2712 napisał(-a):

Nie wiem od czego to zależy może od gatunku skóry z jakiego są wykonane

Wszystko zależy od Chińczyka i tylko od niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Warte każdej ceny. Tylko trzeba mierzyć, bo niektóre modele mają niskie podbicie.

20250627_173200.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do znawców tematu - na fabrycznie nowe brogsy będę chciał położyć wosk Saphir Pate de Luxe i wypolerować je do połysku. Czy na nowe buty przed zastosowaniem tego wosku powinienem zastosować pasty zmiękczające, czy przy nowej skórze nie ma takiej potrzeby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od wielu lat do skóry licowej nie stosuje niczego innego:

20250704_201345.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko mi chodziło o wypolerowanie a nie o pielęgnację 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, ICE napisał(-a):

Tylko mi chodziło o wypolerowanie a nie o pielęgnację 😉

Ja większego połysku nie potrzebuję. 

20250706_163844.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

IMG_3627.jpeg

IMG_3626.jpeg

IMG_3628.jpeg

Miłej niedzieli 😉

Buty wyglądają jakby były zrobione ze starej walizki lub kanapy :)

CASIO: GW-9200 Riseman, GW-2000, Timber Cruiser. Vostok Europe: AN-225 MRIYA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, K_J napisał(-a):

Buty wyglądają jakby były zrobione ze starej walizki lub kanapy :)

Plus za szczerość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Watch-er napisał(-a):

Plus za szczerość :)

Gdybyście chcieli poczuć odrobinę luksusu mógłbym wam wypożyczyć na jakąś okazję 🤣 nie skasuje was dużo 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Gdybyście chcieli poczuć odrobinę luksusu mógłbym wam wypożyczyć na jakąś okazję 🤣 nie skasuje was dużo 🤣

Dzięki, nie moje klimaty :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Watch-er napisał(-a):

Dzięki, nie moje klimaty :P

Wiem wiem, nie każdemu się taki styl podoba 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Prawie jak buty z Golfiarze 1980', tylko kolców brak. 😆

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model Rutkowski Style 😁😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Ja większego połysku nie potrzebuję. 

20250706_163844.jpg

A ja i owszem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi