Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

GostRado podziwiam Twoją wiedzę - szacun

Ja takie zabawki kupiłem żeby urozmaicić sobie codzienne spożywanie espresso - które mówiąc szczerze coraz lepiej mi zaczyna wychodzić

7448ba58ec65ecd0f1c0120792cc6088.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
48 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Philips LatteGo seria EP 544x

Nie chcę Cię zniechęcać, ale z tego automatu ciężko będzie coś lepszego wygrzebać. U teściów córki taki mieli. Młynek jest ceramiczny, a nie stalowy, więc już na starcie jest słabo. Prawdopodobnie będziesz musiał zejść do najdrobniejszego mielenia (rób to stopniowo, potem parę shotów dla ustabilizowania i ponownie zmiana na drobniejsze mielenie), a i tak ekstrakcja będzie za szybka (kawa słaba i kwaśna). 

48 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Crema

Co to znaczy? Jakie masz parametry ustawienia w ekspresie i jaki masz uzysk kawy?

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, rafiros napisał(-a):

GostRado podziwiam Twoją wiedzę - szacun emoji123.png

Ja takie zabawki kupiłem żeby urozmaicić sobie codzienne spożywanie espresso - które mówiąc szczerze coraz lepiej mi zaczyna wychodzić emoji16.png

Jakoś nigdy nie ciągnęło mnie do alternatyw, co nie znaczy, że nie wiem, z czym się je.  Mam klasyczną Melittę i zakurzone 😀 dzbanki Hario, ale znam i doceniam smak z jasno palonego ziarna w postaci... espresso 😊 odkąd mam Ikeja z wielkimi żarnami w układzie vertical. 

20250815_112300.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To ta kawa.

20250809_174922.jpg

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Nie chcę Cię zniechęcać, ale z tego automatu ciężko będzie coś lepszego wygrzebać. U teściów córki taki mieli. Młynek jest ceramiczny, a nie stalowy, więc już na starcie jest słabo. Prawdopodobnie będziesz musiał zejść do najdrobniejszego mielenia (rób to stopniowo, potem parę shotów dla ustabilizowania i ponownie zmiana na drobniejsze mielenie), a i tak ekstrakcja będzie za szybka (kawa słaba i kwaśna). 

Co to znaczy? Jakie masz parametry ustawienia w ekspresie i jaki masz uzysk kawy?

No więc tak: nie wiem, jak to się stało (pewnie po pijaku coś grzebałem, na 100% na sucho), ale młynek był ustawiony na 12, czyli najgrubsze mielenie ziaren. Zrobiłem parę shotów i przestawiłem na 7 – już czuję sporą różnicę. Co do parametrów: jestem ignorantem, ale pewnie jest to standardowe 12 g kawy, w menu ustawione na najwyższy poziom intensywności (poziom przed Extra Shot), temperatura zaparzania średnia, a uzysk naparu, jak dobrze pamiętam przy moim ustawieniu dla cafe crema, bodajże 140–180 ml.

EDIT: Planuję zejść do 2 – 4 na młynku w przypadku tego "blendu"

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
39 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

ustawiony na 12, czyli najgrubsze mielenie ziaren.

Tak samo było u teściów córki 😀

39 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

bodajże 140–180 ml.

To jest podstawowy błąd, jaki użytkownicy automatów popełniają przy takiej ilości kawy! Jeżeli ekspres nie posiada funkcji americano (wpierw robi espresso lub ristretto 25 ÷ 40ml, w zależności od ustawień i dolewa zadaną ilość czystej wody, tzn oddzielnym obiegiem), to robimy w ten sposób:

¹ ustawiamy espresso +/-40ml przy maksymalnej ilości kawy zmielonej w module zaparzającym, jak napisałeś, w Twoim automacie 12g

² po ekstrakcji dolewamy do espresso wody nie gorącej (wskazane 70÷75°C) tej ilości, jaką lubimy. Można też tę ilości wody, gorącej najpierw nalać do filiżanki, kubka, które się ogrzeją (woda się schłodzi), co jest konieczne, aby kawa leciała z wylewek ekspresu do ciepłej filiżanki, a nie zimnej.

³ taka kawa na pewno będzie smaczniejsza od tego, co robisz. Sugestywnie tłumaczę znajomym: czy jak zrobię espresso i wyjmę zużyty krążek z pojemnika na fusy w ekspresie, wrzucę do kubka i zaleje go gorącą wodą to takie coś wypijesz? Odpowiedź zawsze jest na => nie! Ale przecież pijesz, odpowiadam?!?!

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, GostRado napisał(-a):

Tak samo było u teściów córki 😀

To jest podstawowy błąd, jaki użytkownicy automatów popełniają przy takiej ilości kawy! Jeżeli ekspres nie posiada funkcji americano (wpierw robi espresso lub ristretto 25 ÷ 40ml, w zależności od ustawień i dolewa zadaną czystą wodę, tzn oddzielnym obiegiem), to robimy w ten sposób:

¹ ustawiamy espresso +/-40ml przy maksymalnej ilości kaey zmielonej w module, jak napisałeś 12g

² po ekstrakcji dolewamy do espresso wody nie gorącej (wskazane 70÷75°C) tej ilości, jaką lubimy. Można też tę ilości wody, gorącej najpierw nalać do filiżanki, kubka, które się ogrzeją (woda się schłodzi), co jest konieczne, aby kawa leciała z wylewek ekspresu do ciepłej filiżanki, a nie zimnej.

³ taka kawa na pewno będzie smaczniejsza od tego, co robisz. Sugestywnie tłumacze znajomym: czy jak zrobię espresso i wyjmę zużyty krążek z pojemnika na fusy w ekspresie, wrzucę do kubka i zaleje go gorącą wodą to takie coś wypijesz? Odpowiedź zawsze jest na nie, ale przecież pijesz?!?!

Posiada funkcję americano.

Matko ile zabawy, ja chcę kawy się napić tylko ;) 

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Teraz napiłem się wystudzonej i przy tym ustawieniu już jest dobrze - jakbym czekoladę deserową jadł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Posiada funkcję americano.

6 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tylko sprawdź, czy dolewa czystą wodę, oddzielnym obiegiem?

3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Matko ile zabawy, ja chcę kawy się napić tylko

😁 Przy kolbie, to dopiero komedia, a nawet dramat 😆

7 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

jakbym czekoladę deserową jadł.

👍 średnio palona Brazylia tak smakuje. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, GostRado napisał(-a):

Tylko sprawdź, czy dolewa czystą wodę, oddzielnym obiegiem?

😁 Przy kolbie, to dopiero komedia, a nawet dramat 😆

Jasne - zerknę.

Kolba - nie chcę sobie nawet tego wyobrażać ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak się zrozumie, jaki wpływ mają ustawienia w ekspresie i młynku, zmiana parametrów, na smak finalny kawy, to dojście do uzyskania dobrej kawy będzie o wiele prostsze. 

Skopiujcie sobie, będzie pomocne dla tych, którzy chcą napić się lepszej kawy.

Kiedyś napisałem, aby początkujący kawosz miał jako takie pojęcie, co i jak wpływa na smak espresso (kawy):

Espresso niedoparzone <> podekstrakcja => jest: słone, agresywne, kwaśne, ostre.

Espresso idealne <> ekstrakcja zbalansowana => jest: słodkie, kremowe, kompleksowe, o przyjemnym i długim posmaku.

Espresso przeparzone <> nadekstrakcja => jest: gorzkie, suche, ostre, płaskie.

Jeśli Twoje espresso (kawa) jest:

# za kwaśne to: zmiel drobniej kawę albo wydłuż czas ekstrakcji <=> użyj mniej kawy albo użyj więcej wody

# za słabe i za kwaśne to: zmiel drobniej ziarna albo wydłuż czas ekstrakcji

# za słabe to: zastosuj więcej kawy albo użyj mniejszej ilości wody

# za słabe i za gorzkie to: zmiel grubiej ziarna albo skróć czas ekstrakcji <=> zastosuj więcej kawy albo użyj mniej wody

# za gorzkie to: zmiel grubiej ziarna albo skróć czas parzenia <=> użyj więcej kawy albo zmniejsz ilość wody

# za mocne i za gorzkie to: zmiel grubiej ziarna albo skróć czas ekstrakcji

# za mocne to: zastosuj większą ilość wody albo użyj mniej kawy

# za mocne i za kwaśne to: wydłuż czas ekstrakcji albo zmiel drobniej ziarna <=> zastosuj więcej wody albo użyj mniej kawy

Powodzenia 🙂

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Jaka metoda parzenia, sprzęt?

Pełen automat nivona 840

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Adi napisał(-a):

Pełen automat nivona 840

Nivona niezłą kawę robi, na najdrobniejszym ustawieniu młynka. Przeczytaj wcześniejsze komentarze. Będą pomocne. 

Kawę sypiesz świeżo paloną?

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, GostRado napisał(-a):

To bardziej ristretto, jeśli czas parzenia wynosi 23 ÷ 27s? Natomiast, jeżeli mniej niż 20s, to przyczyną może być za gruby przemiał w ustawieniu żaren młynka lub starszy wypał kawy.

niewiem ile wynosi czas parzenia w E8 , chyba nie ma jak go ustawić?, ta ilość espresso dotyczy mlecznych kaw , natomiast jak smakuje samo espresso to niewiem,  bo od kilku lat nie piję czystego espresso,  a kiedyś nie wyobrażałem kawy z mlekiem,  starość...😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
52 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

niewiem ile wynosi czas parzenia w E8 , chyba nie ma jak go ustawić?, ta ilość espresso dotyczy mlecznych kaw , natomiast jak smakuje samo espresso to niewiem,  bo od kilku lat nie piję czystego espresso,  a kiedyś nie wyobrażałem kawy z mlekiem,  starość...😉

Ustaw espresso 40ml, włącz ekstrakcję i jak zacznie lecieć kawa z wylewek włącz stoper np w telefonie, dodaj z 5s po zakończeniu i masz m.w. czas parzenia. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.08.2025 o 10:17, rafiros napisał(-a):

GostRado podziwiam Twoją wiedzę - szacun emoji123.png

Ja takie zabawki kupiłem żeby urozmaicić sobie codzienne spożywanie espresso - które mówiąc szczerze coraz lepiej mi zaczyna wychodzić emoji16.png

Kupiłem taki zestaw ponad dekadę temu i szybko się pozbyłem ekspresu ciśnieniowego. Espresso zamówię czasem w kawiarni…jak nie mają przelewu. Pod względem smaku , dla mnie nic nie ma startu do kawy speciality z dripa czy zwykłego przelewu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem taki zestaw ponad dekadę temu i szybko się pozbyłem ekspresu ciśnieniowego. Espresso zamówię czasem w kawiarni…jak nie mają przelewu. Pod względem smaku , dla mnie nic nie ma startu do kawy speciality z dripa czy zwykłego przelewu. 

Mi chyba nic nie zastąpi dobrego espresso ale widzę i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jak fajnie mogą smakować kawy zrobione w drippie albo aeropresie - piszę o tych dwóch bo akurat je posiadam.
Nie wiedziałem że kawy mogą posiadać tak ciekawe owocowe smaki.
Ale na pewno dobre espresso nie wyklucza przelewów i odwrotnie

Mi chyba nic nie zastąpi dobrego espresso ale widzę i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jak fajnie mogą smakować kawy zrobione w drippie albo aeropresie - piszę o tych dwóch bo akurat je posiadam.
Nie wiedziałem że kawy mogą posiadać tak ciekawe owocowe smaki.
Ale na pewno dobre espresso nie wyklucza przelewów i odwrotnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak twierdziłem! Zwyczajnie kawa z przelewów, jasno palona, z dobrych ziarem ma znacznie bogatszy smak. Dalej lubię dobre espresso, niestety nawet w kawiarniach trudno o takie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.08.2025 o 13:52, GostRado napisał(-a):

Nivona niezłą kawę robi, na najdrobniejszym ustawieniu młynka. Przeczytaj wcześniejsze komentarze. Będą pomocne. 

Kawę sypiesz świeżo paloną?

Dzięki za sugestie. 
Kawa różnie. Czasem świeżo, a częściej zwykła. Głownie Pelini. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Adi napisał(-a):

Głownie Pelini. 

Ciężko dostać świeżą kawę wielkich włoskich brandów (te kawy nie są warte swoich cen!), co jest kluczowe w uzyskaniu prawidłowego zaparzania kawy, a szczególnie w automacie z powodu oczywistych ograniczeń technicznych. Świeżo wypalona średnio-ciemna lub ciemna kawa, niska lub średnia temperatura parzenia, maksymalna ilość mielonki w module zaparzającym i będziesz miał przepaść smakowy z np Pellini. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.08.2025 o 16:26, GostRado napisał(-a):

Ustaw espresso 40ml, włącz ekstrakcję i jak zacznie lecieć kawa z wylewek włącz stoper np w telefonie, dodaj z 5s po zakończeniu i masz m.w. czas 

róbmy to razem 😉 mi wyszło około 19sekund , chyba że źle liczę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To model starszy EB, czy nowszy EC? 19s włączenia pompy => nie jest źle. Jaki masz ustawiony stopień mielenia. Jaką obecnie pijesz kawę. Jaka jest ustawiona temperatura?

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EB, stopień mielenia na najdrobniej,  a temperatura wysoka , przy tych ustawieniach jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

EB, stopień mielenia na najdrobniej,  a temperatura wysoka , przy tych ustawieniach jest ok.

Przy najdrobniejszym mieleniu powinno zatykać ekstrakcję 🤔  ewentualnie jeszcze wolniej lecieć kawa z wylewek. Jaką masz kawę w hopperze?

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi