GostRado 10587 #1126 Posted August 28 13 minut temu, Lemax napisał(-a): Ale można nie zakładać filtra wody zupełnie, ustawić w ekspresie pracę bez filtra i używać wody filtrowanej np. filtrami Brita Maxtra. Ja tak właśnie robię i już 7 rok. Wszystko zależy, jak twardą wodę masz w kranie. Jeśli jest niedużo związków powodujących zakamienianie, to oki, ale jeśli odwrotnie, może być problem z narażeniem szczególnie grzałki w bojlerze. Sprawdzałeś mineralizację wody przed i po filtrowaniu, bo stoję właśnie przed dylematem, gdzie znaleźć odpowiednią wodę? 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Lemax 181 #1127 Posted August 28 Ja nie biorę wody z kranu - od zawsze do ekspresu filtruję wodę z beczułek 19l takich do dystrybutorów wody. Kiedyś to się nazywało Dar Natury teraz Eden. Po przeglądzie ekspresu po 5 latach pracy wszystko było OK - serwis ocenił stan ekspresu na bardzo dobry. A przegląd i tak obejmował m.in. odkamienianie. Równie zła dla ekspresu automatycznego jest woda zbyt miękka - powoduje pojawienie się zjawiska kropelkowania, ekspres nie może zbudować ciśnienia, tak czasami dzieje się kiedy np. w domu jest instalacja centralna uzdatniania/odkamieniania wody i robi wodę jak z górskiego potoku. 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10587 #1128 Posted August 28 (edited) 16 minut temu, Lemax napisał(-a): Dar Natury teraz Eden Stała mineralizacja plus filtr, wtedy jest oki. Do tej pory używałem Żywieckiego Kryształu dodając 1g/5l MgSO⁴7xH²O i miałem około 140 jednostek, prawie idealną wodę do espresso. Teraz producent ciągnie wodę z innego źródła i mineralizacja skoczyła ze starej 77 na ponad 200 i mam problem, bo kamień na grzałce gotowy. Żadna dostępna woda w Polsce nie ma mineralizacji poniżej 200, oprócz starego ŻK. Edited August 28 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
mroova 6276 #1129 Posted August 28 3 godziny temu, Lemax napisał(-a): zła dla ekspresu automatycznego jest woda zbyt miękka - powoduje pojawienie się zjawiska kropelkowania, ekspres nie może zbudować ciśnienia, tak czasami dzieje się kiedy np. w domu jest instalacja centralna uzdatniania/odkamieniania U mnie założyli na początku tego roku - co w takim przypadku ? Ja dodatkowo puszczam przez britę i filtr oryginalny jury. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Lemax 181 #1130 Posted August 28 (edited) Zmierz twardość wody z kranu i po filtrze brita paskiem Jury i w zależności od wyniku ustaw ekspres. Sądzę że wystarczy woda z kranu jak masz uzdatniacz i filtr w ekspresie. Brita bedzię zbędna. Techniczne szczegóły znajdziesz na kanale YT Tomasz Bebel (primocaffe). Tam jest sporo filmów o ustawianiu ekspresów w zależności od wody i jak to pomierzyć. Edited August 28 by Lemax 1 Share this post Link to post Share on other sites
Remy 308 #1131 Posted August 29 (edited) W dniu 27.08.2025 o 11:46, bromborek napisał(-a): Moja żona potrzebuje do pracy jakiś ekspres automat albo kolbowy za niewielkie pieniądze. Co polecicie z tych dostępnych na rynku tak do 1500 pln - może być i sporo niżej bo pewnie kawa będzie robiona góra 3-4 dziennie. Może kupić w Lidlu kolbowy, szczególnie że do pracy. Edited August 29 by Remy 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10587 #1132 Posted August 29 31 minut temu, Remy napisał(-a): Może kupić w Lidlu kolbowy, szczególnie że do pracy. Wyrzucenie, choć niedużej, kasy w błoto. 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
stefanekmac 45 #1133 Posted August 29 Dla większości będzie ok. Kawa po tzw turecku królowała przez dziesiątki lat. Tak że kolba to I tak postep niesamowity. 0 Share this post Link to post Share on other sites
eye_lip 24555 #1134 Posted August 29 (edited) 7 godzin temu, GostRado napisał(-a): Wyrzucenie, choć niedużej, kasy w błoto. Miałem kolbę z Lidla i kawa smakowała mi bardziej niż z mojej Nivony. Edited August 29 by eye_lip 2 Instagram.com/horlobby.watches Share this post Link to post Share on other sites
gszydlowsky 11790 #1135 Posted August 30 a jak nie kolba z Lidla, to zwykła kawiarka też daje radę 1 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 11427 #1136 Posted August 30 W dniu 28.08.2025 o 20:53, Lemax napisał(-a): Równie zła dla ekspresu automatycznego jest woda zbyt miękka - powoduje pojawienie się zjawiska kropelkowania, ekspres nie może zbudować ciśnienia, tak czasami dzieje się kiedy np. w domu jest instalacja centralna uzdatniania/odkamieniania wody i robi wodę jak z górskiego potoku. Może szanowny Kolega wyjaśni, w jaki sposób zmiękczacz miałby wpływać na właściwości mechaniczne wody? Bo coś mi się tu nie spina. Zmiękczacz zmienia jedynie proporcje jonów wapnia i magnezu, które odpowiadają głównie za powstawanie kamienia, a pośrednio mogą wpływać na smak czy aromat naparu. Ale nawet odwrócona osmoza nie zmienia budowy cząsteczki wody... 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10587 #1137 Posted August 30 (edited) 8 godzin temu, eye_lip napisał(-a): Miałem kolbę z Lidla i kawa smakowała mi bardziej niż z mojej Nivony. A ustawiałeś automat parametrami do konkretnej kawy? Ostatnio byłem u znajomego i właśnie miał Nivonę. Nie mogłem się powstrzymać i pogrzebałem w ekspresie 😄 Od razu poczuli różnicę on i pracownicy. Co do marketowych kolb, a raczej ich protez, to przydałby się jeszcze przyzwoity młynek, ale i tak rozstrzał temperatury podczas ekstrakcji jest tak duży, że szkoda czasu, pieniędzy i dobrej kawy. Oczywiście wszystko zależy od tego, kto jakie ma potrzeby i do jakich wypitych kaw ma porównanie, ale uwierzcie mi, bo z praktyki a nie teoretycznie, że z takiego najtańszego automatu np De'Longhi (tylko stalowe żarna młynka) zrobię o niebo lepszą kawę niż z każdej pseudo kolby. Edited August 30 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
eye_lip 24555 #1138 Posted August 30 (edited) Mam stale ustawione mielenie najdrobniejsze. Temperaturą się nie bawię, ale czy mam espresso czy inną kawę w 3 dostępnych trybach czy mocy to jakoś nigdy nie byłem zadowolony (nie udało się ustawić nic sensownego). Nawet właśnie teraz piję za Twoim poleceniem Praską i nie jest to jakaś wielka różnica w stosunku do Orki. Generalnie na kolbie jak kupowałem lepsze kawy to czuć było bardzo dużą różnice w delikatności w stosunku do słabych kaw i czuć było aromaty tzn. jak była bardziej kwiatowa itp. Na automacie nie czuję tego, może podpowiesz coś z ustawieniami. Edited August 30 by eye_lip 0 Instagram.com/horlobby.watches Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10587 #1139 Posted August 30 (edited) 12 minut temu, eye_lip napisał(-a): Mam stale ustawione mielenie najdrobniejsze. Temperaturą się nie bawię, ale czy mam espresso czy inną kawę w 3 dostępnych trybach czy mocy to jakoś nigdy nie byłem zadowolony (nie udało się ustawić nic sensownego). Nawet właśnie teraz piję za Twoim poleceniem Praską i nie jest to jakaś wielka różnica w stosunku do Orki. Generalnie na kolbie jak kupowałem lepsze kawy to czuć było bardzo dużą różnice w delikatności w stosunku do słabych kaw i czuć było aromaty tzn. jak była bardziej kwiatowa itp. Na automacie nie czuję tego, może podpowiesz coś z ustawieniami. Najpierw doprecyzujmy: kawa to Brazylia Cerrado dark roast? Edited August 30 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
eye_lip 24555 #1140 Posted August 30 Brazylia Cerrado (bez dopisku dark roast). 0 Instagram.com/horlobby.watches Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10587 #1141 Posted August 30 (edited) 35 minut temu, eye_lip napisał(-a): Brazylia Cerrado (bez dopisku dark roast). To jest to samo ziarno, tylko jaśniej wypalone. W automacie nie każdemu podejdzie. W smaku więcej będzie owocowości, kwaskowata, niż w Dark roast czekolady, goryczki, znikoma kwasowość. Mojej starszej córce smakuje (żonie też), ale ma prawdopodobnie najlepszy domowy automat WMF-a. Zmęcz ją i kup ciemniejszy wypał ziarna. A teraz do niej: ¹ temperatura parzenia najwyższa ² maksymalna ilość mielonki w module zaparzającym (bardzo mocna?), chyba w Nivonie jest 11g ³ ustaw ilość espresso na 40ml ⁴ jak włączysz ekstrakcję, to puść stoper na telefonie i zatrzymaj po zakończeniu parzenia, podaj czas. ⁵ sprawdź jeszcze, czy na pewno masz ustawiony młynek na najmniejszą kropkę? PS Ta ze zdjęcia? Edited August 30 by GostRado 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10587 #1142 Posted August 30 😄😆😅🤣👌👍 6 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1144 Posted September 2 Prezent od rodziców Mam go już kilka dni i trochę testowałem i porównywałem z moim Timemore C3 ESP pro. Jak na razie to mam takie przemyślenia , że jak bym sam miał wydać pieniądze na Comandante to bym tego nie zrobił. Ten Timemore jest na prawdę bardzo dobrze wykonany a skala na ustawieniach mielenia jest świetnym rozwiązaniem. Zawsze wiadomo na jakim ustawieniu jesteśmy. W Comandante trzeba wracać do ustawienia zero i liczyć kliki. Wydaje mi się , że z Comandante jest minimalnie mniej pyłu przy mieleniu ale to może mi się tylko wydawać bo to Comandante Bardzo fajnie, że można znaleźć na necie przeliczniki ustawień klików z Timemore na Comandante i odwrotnie. 2 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10587 #1145 Posted September 2 2 minuty temu, rafiros napisał(-a): bym sam miał wydać pieniądze na Comandante to bym tego nie zrobił. Tak jest => nie wart tej kasy. 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1146 Posted September 2 Tak jest => nie wart tej kasy. Chyba są tego świadomi bo dość mocno zeszli z cenami i bez problemu można kupić C40 MK4 w okolicach 800-900 zł. Ale tak jak pisałem wcześniej Timemore C3 ESP Pro za 329 zł nie odstaje od Comandante. 1 Share this post Link to post Share on other sites
kornel91 85197 #1147 Posted September 3 Ja też trochę uzupełniłem zapasy kawy. 4 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Share this post Link to post Share on other sites
Watch-er 1327 #1148 Posted September 3 2 godziny temu, kornel91 napisał(-a): Ja też trochę uzupełniłem zapasy kawy. Włoska robota robi robotę 🙂 1 Share this post Link to post Share on other sites
marcin_poznan 18 #1149 Posted September 3 A co myślicie o tej kawie? Do codziennego użytku;) Ekspres automatyczny. Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10587 #1150 Posted September 3 Nada się, tylko jak chcesz wyciągąć z niej najlepszy napar, to wykorzystaj moje wskazówki w kwestii optymalnego ustawienia automatu z wcześniejszych komentarzy, jeśli potrzebujesz. 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites