Krakus1 1563 #1176 Napisano 12 Września 12 godzin temu, machlo napisał(-a): Ja tam lubię pojedyncze espresso, ciemne, gorzkie, takie niechlujnie zrobione, we włoskim stylu - po posiłku, ale tylko wtedy. Wszystko jedno czy z pojedynczego sitka czy potrójnego. W każdej innej sytuacji dobry przelew - owocowy, kwaskowaty, rześki, kwiatowy, czasem dżemowy, ale nigdy "czekoladowy" (czyt. zwęglone ziarno) - robi robotę znacznie lepszą. ja nigdy nie piję kawy zaraz po posiłku , bo kubki smakowe są wtedy bombardowane solą , przyprawami i temperaturą posiłku , i przez to smak kawy jest całkiem inny , żeby czuć prawdziwy smak kawy ,ja piję ją przed posiłkiem lub minimum 2 h po 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 7512 #1177 Napisano 12 Września ja nigdy nie piję kawy zaraz po posiłku , bo kubki smakowe są wtedy bombardowane solą , przyprawami i temperaturą posiłku , i przez to smak kawy jest całkiem inny , żeby czuć prawdziwy smak kawy ,ja piję ją przed posiłkiem lub minimum 2 h po Włoskie espresso samo w sobie bombarduje intensywnością i lubię, bo jest przyjemną kontra względem tego, co się jadło. Przelewik natomiast już wolę na spokojnie sączyć i skupiać się na zapachach i smakach. 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84555 #1178 Napisano 12 Września Ja też lubię dobrą kawę ale trochę szkoda czasu na te wszystkie zabawy. Bo wygrzanie ekspresy 45 minut żeby zaparzyć espresso tylko po pracy. Natomiast uważam, że i moje już prawie 7 letnie saeco daje radę z czarnymi kawami bo u mnie teraz 95% tylko takie w domu. Pewnie kiedyś i ja kupię sobie kolbę ale póki co świeże kawy z dobrych polskich palarni dają radę. Teraz akurat w ekspresie Kawa Colombia Supremo od Ingagi uważam ją za jedną z najlepszych jakie ja piłęm/ pije. 1 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 9402 #1179 Napisano 12 Września (edytowane) 20 minut temu, kornel91 napisał(-a): póki co świeże kawy z dobrych polskich palarni dają radę. Tak trzymać 👍 Świeże ziarna dobrze robią automatowi, że się tak wyrażę. 20 minut temu, kornel91 napisał(-a): Bo wygrzanie ekspresy 45 minut żeby zaparzyć espresso tylko po pracy. Nie każdy ekspres kolbowy tyle czasu potrzebuje. ECM, o którym napisałem posiada ciężką grupę e61, która wymaga czasu, ale już moja LaMa tylko 10 minut, zaś Elektra 15. Z drugiej strony, jeśli nawet masz kolbę, która potrzebuje więcej czasu na wygrzanie, to indywidualny problem jest tylko taki, gdy koniecznie musisz napić się kawy z rana jak tylko otworzysz oczy. Ja wstaję i od razu idę do kuchni włączyć ekspres (można też zastosować automatyczny włącznik), a potem wykonuje wszystkie te nudne poranne czynności, a w tym czasie ekspres się grzeje, by po zakończeniu tych czynności wykonał pierwszego shota. Edytowane 12 Września przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84555 #1180 Napisano 12 Września 21 minut temu, GostRado napisał(-a): Tak trzymać 👍 Świeże ziarna dobrze robią automatowi, że się tak wyrażę. Nie każdy ekspres kolbowy tyle czasu potrzebuje. ECM, o którym napisałem posiada ciężką grupę e61, która wymaga czasu, ale już moja LaMa tylko 10 minut, zaś Elektra 15. Z drugiej strony, jeśli nawet masz kolbę, która potrzebuje więcej czasu na wygrzanie, to indywidualny problem jest tylko taki, gdy koniecznie musisz napić się kawy z rana jak tylko otworzysz oczy. Ja wstaję i od razu idę do kuchni włączyć ekspres (można też zastosować automatyczny włącznik), a potem wykonuje wszystkie te nudne poranne czynności, a w tym czasie ekspres się grzeje, by po zakończeniu tych czynności wykonał pierwszego shota. Ja piję czarne kawy takie 160-180 ml rano to nawet podwójna. Espresso zawsze wieczorem tak 20-21 i jak weekend jestem w domu to koło południa podwójne Tylko moje espresso to też pewnie oszukane bo 70 ml Chociaż czasami robię takie intensywne 30-40 ml. Jak pijesz espresso @GostRado to jakie 30 ml ?? Czy ristretto czy jakieś podwójne doppio ? 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8329 #1181 Napisano 12 Września W dniu 11.09.2025 o 18:28, GostRado napisał(-a): Różnie w tych kawiarniach bywa. Ja zawsze testuję obsługę, bo barista niekiedy tam jest tylko z nazwy. Specjalnie zamawiając espresso wymawiam "ekspreso", staję z boku i obserwuję. Jak widzę, że "espresso" jest robione na pojedynczym sitku, to mówię, że nie masz pojęcia o espresso, wylej do zlewu, płacę i wychodzę. Taka ciekawostka, wiesz, że np w Sopocie jest tylko jedna kawiarnia, "Las", gdzie napijesz się porządnego espresso? No to muszę gdzieś w Polsce tych wypasionych espresso popróbować, bo wiadomo że we Włoszech to na masówkę idą i nikt się tu nie będzie sitkami przejmował 😁. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 9402 #1182 Napisano 12 Września (edytowane) @kornel91 Każdemu polecam wagę baristyczną, z podziałką 0,1g. Nie musi być "wypasiona". Moja pierwsza kosztowała 30zł. i dalej się sprawdza. Należy zapomnieć o mierzeniu ilości espresso w mililitrach (crema zaburza pomiar), a przejść na wagę w gramach. I tu wchodzi straszne słowo, dla początkującego kawosza => RATIO 😃 Jeśli masz zmielonej kawy w module zaparzającym automatu załóżmy 15g to uzyskane espresso powino mieścić się w przedziale 30÷45g, a więc ratio 1: 2 do 3. Jedni wolą bardziej skondensowane a drudzy rozcieńczone. Ja celuje w ratio 1:2 do 2,5. Obecnie używam do kolby ECM sitka VST 22g i sypię jasnej mielonki 24g, zaś do La Marzocco micra sitka VST 25g: 25,5÷26g średniego wypalenia ziarna, 24÷24,5g średnio-ciemniejszego. Dobre rezultaty uzyskuje się z sitka 20g. Uważam, że jest optymalne. Elektra ma małe 15g sitko, więc ważę od 14,5÷16g w zależności od stopnia wypalenia ziarna. Nie piję americano, które pijesz z rana. ... ... ... 18 minut temu, beniowski napisał(-a): No to muszę gdzieś w Polsce tych wypasionych espresso popróbować, W kawiarniach specialty przeważnie stosują do espresso średnio paloną 100% arabikę, więc może Ci nie smakować. Niektóre kawiarnie mają dwa młynki do espresso i w drugim ciemniejszy wypał z robustą 20÷30%. Warto zamówić dwa podwójne espresso właśnie z dwóch różnych ziaren i siorbać łyżkami raz jedne, raz drugie espresso (płukać usta podaną wodą), żeby poczuć różnicę, a jest diametralna. Edytowane 12 Września przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11510 #1183 Napisano 12 Września Mądrych to czasem dobrze posłuchać, ale przyznaję się bez bicia, że gdybym miał tyle czasu poświęcić na jedną jedyną kawę w ciągu dnia, to chyba by mi się odechciało Tak wiem, wychodzę w tym momencie na ignoranta, ale jeszcze z 4-5 lat temu nie piłem kawy w ogóle, jedynie herbata dla mnie istniała. Potem kupiliśmy prosty ekspress Saeco z kolbą, a teraz Dolce Gusto i chyba mi to wystarcza. 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84555 #1184 Napisano 12 Września (edytowane) 1 godzinę temu, GostRado napisał(-a): @kornel91 Każdemu polecam wagę baristyczną, z podziałką 0,1g. Nie musi być "wypasiona". Moja pierwsza kosztowała 30zł. i dalej się sprawdza. Należy zapomnieć o mierzeniu ilości espresso w mililitrach (crema zaburza pomiar), a przejść na wagę w gramach. I tu wchodzi straszne słowo, dla początkującego kawosza => RATIO 😃 Jeśli masz zmielonej kawy w module zaparzającym automatu załóżmy 15g to uzyskane espresso powino mieścić się w przedziale 30÷45g, a więc ratio 1: 2 do 3. Jedni wolą bardziej skondensowane a drudzy rozcieńczone. Ja celuje w ratio 1:2 do 2,5. Obecnie używam do kolby ECM sitka VST 22g i sypię jasnej mielonki 24g, zaś do La Marzocco micra sitka VST 25g: 25,5÷26g średniego wypalenia ziarna, 24÷24,5g średnio-ciemniejszego. Dobre rezultaty uzyskuje się z sitka 20g. Uważam, że jest optymalne. Elektra ma małe 15g sitko, więc ważę od 14,5÷16g w zależności od stopnia wypalenia ziarna. Nie piję americano, które pijesz z rana. ... ... ... W kawiarniach specialty przeważnie stosują do espresso średnio paloną 100% arabikę, więc może Ci nie smakować. Niektóre kawiarnie mają dwa młynki do espresso i w drugim ciemniejszy wypał z robustą 20÷30%. Warto zamówić dwa podwójne espresso właśnie z dwóch różnych ziaren i siorbać łyżkami raz jedne, raz drugie espresso (płukać usta podaną wodą), żeby poczuć różnicę, a jest diametralna. OK dzięki. W sumie to nie do końca chyba Americano. Bo Americano to dolana woda do espresso?? Dzięki za porady. Lubisz dobre kawy ale jeśli chcesz dobrą mocną kawę do esspreso to polecam to. To jest mocno palona i ma 40% robusty. Nie każdy lubi mi bardzo pasuje. Aha mi z paczki wychodzi średnio około 22kaw. Kiedyś raz chyba liczyłem to pewni średnio tak będzie 12-15g chociaż u mnie automat zawsze na najmocniejsze kawy ustawiony. Edytowane 12 Września przez kornel91 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 9402 #1185 Napisano 12 Września Od jakiegoś czasu nie lubię nawet najmniejszej ilości dodatku robusty oraz ciemno palonych ziaren. 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 9402 #1186 Napisano 12 Września 34 minuty temu, tommly napisał(-a): przyznaję się bez bicia, że gdybym miał tyle czasu poświęcić na jedną jedyną kawę w ciągu dnia, to chyba by mi się odechciało Kwestia przyzwyczajenia 🙂 Jeden shot zajmuje mi około pół godziny, tj, przygotowanie espresso, po wypiciu porządne wszystkiego umycie i wytarcie do sucha x2 w tygodniu oraz x3 w weekendy. Jakbym był młodszy i miał małe dzieci, to by był egoizm, a teraz trzeba sobie dogadzać, bo wnuczki bywają niecodzienne. Taka zabawna sytuacja. Córka musiała po pół roku od urodzenia wnuczki wrócić do pracy. Nie chcieliśmy oddać do żłobka, więc postanowiliśmy z drugimi dziadkami, że na zmianę w ciągu dnia będziemy zajmować się wnuczką, która jak była u nas to lubiła się bawić moim starym ekspresem (jest już jej). Oczywiście nie włączonym. A, że często slyszała słowo kawa (żona też lubi), to, jak myślicie, jakie u niej było pierwsze wymówione słowo? Nie mama, nie tata, tylko kawa, tak z francuska, z akcentem na ostatnie "a" kawááá 😃😊 2 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84555 #1187 Napisano 12 Września (edytowane) 19 godzin temu, GostRado napisał(-a): Kwestia przyzwyczajenia 🙂 Jeden shot zajmuje mi około pół godziny, tj, przygotowanie espresso, po wypiciu porządne wszystkiego umycie i wytarcie do sucha x2 w tygodniu oraz x3 w weekendy. Jakbym był młodszy i miał małe dzieci, to by był egoizm, a teraz trzeba sobie dogadzać, bo wnuczki bywają niecodzienne. Taka zabawna sytuacja. Córka musiała po pół roku od urodzenia wnuczki wrócić do pracy. Nie chcieliśmy oddać do żłobka, więc postanowiliśmy z drugimi dziadkami, że na zmianę w ciągu dnia będziemy zajmować się wnuczką, która jak była u nas to lubiła się bawić moim starym ekspresem (jest już jej). Oczywiście nie włączonym. A, że często slyszała słowo kawa (żona też lubi), to, jak myślicie, jakie u niej było pierwsze wymówione słowo? Nie mama, nie tata, tylko kawa, tak z francuska, z akcentem na ostatnie "a" kawááá 😃😊 Masz rację z tym dogadzaniem. Życie pędzi niesamowicie ważne są chwilę właśnie takie o których mówisz. Ja pewnie jak dzieci będą większe też kupię kolbę, młynek i co jeszcze trzeba. Od dawna mi się to marzy a marzenia trzeba realizować 😀 Edytowane 13 Września przez kornel91 3 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafiros 586 #1188 Napisano 13 Września Taki zestaw przywiozłem dzisiaj z Parzymy Przelewamy z Bytomia 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 15753 #1189 Napisano 18 Września Kawy plus herbata. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafiros 586 #1190 Napisano 18 Września Za blisko mam do Hard Beansów 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84555 #1191 Napisano 19 Września 17 godzin temu, satanic napisał(-a): Kawy plus herbata. Napisz parę słów. Może i ja bym spróbował ostatnio mniej testów u mnie. 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 15753 #1192 Napisano 19 Września Wczoraj poszedł ten Różnej i jest dobrze, intensywna, wyrazista, posmak czekolady mi pasuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafiros 586 #1193 Napisano 25 Września Kolumbia Sunshine Espresso w towarzystwie Kostaryki do przelewu Ostatnio u mnie pół na pół espresso z przelewami. Myślałem że nigdy to tego nie dojdzie. A już całkowicie urzekła mnie kawa z syfonu Muszę kiedyś wrzucić filmik jak to się robi bo wygląda super. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 15753 #1194 Napisano 26 Września 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafiros 586 #1195 Napisano 30 Września Jak Święto Kawy to świętujemy z takim zestawem od Paloma Coffee 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 9402 #1196 Napisano Sobota o 13:35 Wyborne espresso: karmel, goździki, mleczna czekolada, maliny, pomarańcza, skórka cytryny z wiśniowej fermentacji ☕️ 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62803 #1197 Napisano Sobota o 15:59 W dniu 10.09.2025 o 14:27, GostRado napisał(-a): Szkoda kasy na takie rozwiązanie. Co do głębokości to nie przychodzi mi do głowy sensowna kolba do 35cm. Ja nie kawosz a Żonka nie jest baristą, chcę Jej kupić taki młynek, dobry wybór 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 9402 #1198 Napisano Sobota o 16:35 (edytowane) 40 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Ja nie kawosz a Żonka nie jest baristą, chcę Jej kupić taki młynek, dobry wybór 🤔🤔🤔 To był mój pierwszy żarnowy młynek a do niego "kolba" Saeco Poemia. Nie polecam, bo ma kiepską geometrię żaren. Produkuje dużo miału. Jak przytunigowałem, żeby drobniej mielił, do espresso, to padł. Jeśli w podobnej cenie, a nawet tańszy, to: https://www.konesso.pl/product-pol-3571-Mlynek-do-kawy-Melitta-1019-02-Molino-Czarny-uniw.html?gad_source=1&gad_campaignid=17418103879&gclid=EAIaIQobChMI5Yjr0fuKkAMVgHJBAh1xTyIGEAQYASABEgJrFfD_BwE Cudów nie oczekuj. PAMIĘTAJ: zmiana stopnia mielenia => zawsze podczas pracy młynka! Edytowane Sobota o 16:40 przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62803 #1199 Napisano Sobota o 16:38 2 minuty temu, GostRado napisał(-a): PAMIĘTAJ =>zmiana stopnia, zawsze podczas mielenia! O co w tym chodzi, ja nie kawosz jak już to czekolada do picia lub kakao 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 9402 #1200 Napisano Sobota o 16:50 3 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a): O co w tym chodzi, ja nie kawosz jak już to czekolada do picia lub kakao 😁😁😁 W takich młynkach są delikatne plastikowe ślimaki, przekaźniki do zmiany odległości między żarnami, więc gdy będziesz kręcił, szczególnie z grubszego na drobniejsze mielenie, możesz coś połamać. Nawet w stalowych konstrukcjach zaleca się tak robić. Dodatkowo usuwasz drobinki mielonki z poprzedniego ustawienia żaren. 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach