Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, GostRado napisał(-a):

W takich młynkach są delikatne plastikowe ślimaki, przekaźniki do zmiany odległości między żarnami, więc gdy będziesz kręcił, szczególnie z grubszego na drobniejsze mielenie, możesz coś połamać. Nawet w stalowych konstrukcjach zaleca się tak robić.  Dodatkowo usuwasz drobinki mielonki z poprzedniego ustawienia żaren. 

A czyli chodzi o grubości mielenia 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak. We wcześniejszym moim komentarzu połknąłem wyraz 🫠 Dlatego Cię to zmyliło.


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
30 minut temu, GostRado napisał(-a):

Tak. We wcześniejszym moim komentarzu połknąłem wyraz 🫠 Dlatego Cię to zmyliło.

Dzięki 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 12.09.2025 o 19:03, GostRado napisał(-a):

@kornel91

 

Każdemu polecam wagę baristyczną, z podziałką 0,1g. Nie musi być "wypasiona". Moja pierwsza kosztowała 30zł. i dalej się sprawdza. Należy zapomnieć o mierzeniu ilości espresso w mililitrach (crema zaburza pomiar), a przejść na wagę w gramach. I tu wchodzi straszne słowo, dla początkującego kawosza => RATIO 😃 Jeśli masz zmielonej kawy w module zaparzającym automatu załóżmy 15g to uzyskane espresso powino mieścić się w przedziale 30÷45g, a więc ratio 1: 2 do 3. Jedni wolą bardziej skondensowane a drudzy rozcieńczone. Ja celuje w ratio 1:2 do 2,5. Obecnie używam do kolby ECM sitka VST 22g i sypię jasnej mielonki 24g, zaś do La Marzocco micra sitka VST 25g: 25,5÷26g średniego wypalenia ziarna, 24÷24,5g średnio-ciemniejszego. Dobre rezultaty uzyskuje się z sitka 20g. Uważam, że jest optymalne. Elektra ma małe 15g sitko, więc ważę od 14,5÷16g w zależności od stopnia wypalenia ziarna. 

 

Nie piję americano, które pijesz z rana. 

... ... ...

 

W kawiarniach specialty przeważnie stosują do espresso średnio paloną 100% arabikę, więc może Ci nie smakować. Niektóre kawiarnie mają dwa młynki do espresso i w drugim ciemniejszy wypał z robustą 20÷30%. Warto zamówić dwa podwójne espresso właśnie z dwóch różnych ziaren i siorbać łyżkami raz jedne, raz drugie espresso (płukać usta podaną wodą), żeby poczuć różnicę, a jest diametralna. 

Nie no co by nie mówić, to jednak espresso powinno mieć około 25 ml, każda większa ilość wody to już nie ma dla mnie efektu... W automacie nie mam możliwości zabawy z gramaturą, więc ustawiam najmocniejszy smak i "kawa mała" co daje właśnie około tych 25 ml. De Longi już ponad 10 lat daje radę, dzisiaj zakupiona nowa maszyna już na pewno tyle nie wytrzyma...

Zdaję sobie sprawę, że z kolbą to można się bawić w odmierzanie gramatury no i pianka lepsza, ale że nie jestem koneserem to wystarcza mi to co mam :) 

Edytowane przez Matti

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
29 minut temu, Matti napisał(-a):

W automacie nie mam możliwości zabawy z gramaturą, więc ustawiam najmocniejszy smak i "kawa mała" co daje właśnie około tych 25 ml.

👍

Dzisiaj takie piłem u rodziny, z takiego starego automatu  De'Longhi, ale z dobrego ziarna specialty. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz napisać, jaka to konkretnie kawa? Chciałbym kupić coś lepszego, ale nie mam takiej orientacji :) Najlepiej właśnie do automatu - żeby było mocne i intensywne espresso.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 godzin temu, Matti napisał(-a):

Możesz napisać, jaka to konkretnie kawa? Chciałbym kupić coś lepszego, ale nie mam takiej orientacji :) Najlepiej właśnie do automatu - żeby było mocne i intensywne espresso.

Żeby było mocne i intensywne, to musi być ciemniej palone ziarno z dużą ilością robusty, ale ja jej nie znoszę, więc co jakiś czas kupuję tę:

 

https://praska.pl/pl/p/Brazylia-Dark-Roast/183

 

... gdy mam już dość jasnych kaw 😁 Jak poprosisz,  to możesz kupić w 250g opakowaniu, żebyś nie musiał katować kilograma, gdy nie będzie Ci smakowała. Na automacie De'Longhi się sprawdza (ustaw młynek na 2⁵, 3⁰). Generalnie trzeba popróbować różnych kaw, żeby znaleźć tę jedyną. Najważniejsze, żeby kupować świeże ziarno (kluczowy aspekt, szczególnie w przypadku automatu ze względu na słabszy młynek) bezpośrednio z palarnii, bo w hurtowniach źle przechowują. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, satanic napisał(-a):

Jeśli to urządzenie osiąga 9 Bara, to pozostałbym przy klasycznej kawiarce z mniejszym ciśnieniem lub kupiłbym normalną kolbę ze względów bezpieczeństwa. 


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Jeśli to urządzenie osiąga 9 Bara, to pozostałbym przy klasycznej kawiarce z mniejszym ciśnieniem lub kupiłbym normalną kolbę ze względów bezpieczeństwa. 

 

Poza tym temperatura wody/pary przechodzącej przez kawę jest bardzo wysoka, więc raczej tylko turbo jasne ziarna mają szansę jakoś smakować. Po co kombinować, jak jest sprawdzona moka.


FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

w tle R

Czy kawa wpłynie na decyzję o zakupie zegarka 😉


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak na szybko

Melitta solo czy purista?

Użytek codzienny, nie jestem psychofanem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

image.thumb.png.22d3b1389da99cf498740f34b45c443d.png
Kupiłem nowy zaparzacz do przelewów do biura - miało być proste, idiotoodporne i działać, i takie jest. Do tego szybkie filtry taki, jak w next level pulsarze. Bardzo ładnie przelewa się kawa przy minimum interakcji i precyzji.


FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, petruss napisał(-a):

Tak na szybko

Melitta solo czy purista?

Użytek codzienny, nie jestem psychofanem.

Chyba technicznie znacznie się nie różnią. Purista to nowsza konstrukcja. Poczytaj opinie.  Do czarnych kaw bym kupił najtańszy automat DeLonghi. Ma lepszy młynek, większy moduł zaparzający i przy optymalnym ustawieniu parametrów (pisałem w tym wątku, jak to zrobić) można napić się niezłej kawy. Oczywiście musi być świeżo palona kawa. W razie czego, pytaj.


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawie espresso 😃 od Weber'a. Drogie, jak to Weber, ale proste i rezultat dużo lepszy niż z tradycyjnego French Pressa:

 

 

 

https://weberworkshops.com/products/bird?srsltid=AfmBOoqdiuQPJFpw6ITu9-OgePtAMkRFbc2TKpEq6F8iUrRkNLzRBCIF

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prezentuje się zacznie, cena już nie😆

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@GostRadopolecisz coś do auta np. Wacaco czy Hibrew? 


Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
23 minuty temu, eye_lip napisał(-a):

@GostRadopolecisz coś do auta np. Wacaco czy Hibrew? 

Niestety nie. Nigdy nie zajmowały mnie takie urządzenia. Z takimi metodami parzenia, gdy nie mam pełnej kontroli nad procesem przygotowania kawy od A do Z, nie jest mi po drodze. 

 

.....

 

Niech nikt Wam kitu nie wciska, że ceramiczne (na zdjęciu kolor biały) żarna młynka (np w ekspresie automatycznym) są lepsze. Na zdjęciu gołym okiem widać jak są tępe w porównaniu ze stalowymi. 

porownanie_s.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W razie czego mogę polecić Wacaco Picopresso, super wykonane urządzenie, a shoty są naprawdę dobre, w ilości włoskiej 🙃

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ma ktoś ochotę na czekalodową szarlotkę ze śliwkami 😀

20251024_152955.jpg


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.