TomcioMiki 67648 #1226 Napisano 24 Października Godzinę temu, GostRado napisał(-a): Ma ktoś ochotę na czekalodową szarlotkę ze śliwkami 😀 Ja, dobre smaki 😋😋😋 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16051 #1227 Napisano 26 Października Kawa i sok jabłkowy. I scyzoryk. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12145 #1228 Napisano 26 Października (edytowane) 4 godziny temu, Louis Cypher napisał(-a): Kawa i sok jabłkowy. I scyzoryk. 7 To jest kawa po irlandzku, jeśli sok ma procenty 👍a ze scyzorykiem, to nie wiem 😉 Edytowane 26 Października przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal911 7 #1229 Napisano 29 Października Czesc.Koledzy wiem, ze bylo sporo tematow dotyczacych wyboru ekspresu do domu i chyba najczesciej polecanym przez Was jest jura e8/s8. W domu pije kawe nie tak czesto ale jednak ekspres sie przydaje , a moj wysluzony Saeco musi przejsc na zasluzona emeryture Czy rozwazajac troche tansze:Melitta t smart f83 lub Nivona 795 ktorys z nich technicznie czyms sie wyroznia albo moze ktos z Was ma i moze polecic lub z jakichs powodow odradza?Moze jest jakis model ktory na ktory warto zwrocic uwage planujac zakup do +- 3500 czy jednak warto dolozyc i kupic jure e8?Dzieki za kazda podpowiedz w powyzszym temacie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej72 206 #1230 Napisano 29 Października 20 minut temu, Michal911 napisał(-a): Czesc. Koledzy wiem, ze bylo sporo tematow dotyczacych wyboru ekspresu do domu i chyba najczesciej polecanym przez Was jest jura e8/s8. W domu pije kawe nie tak czesto ale jednak ekspres sie przydaje , a moj wysluzony Saeco musi przejsc na zasluzona emeryture Czy rozwazajac troche tansze: Melitta t smart f83 lub Nivona 795 ktorys z nich technicznie czyms sie wyroznia albo moze ktos z Was ma i moze polecic lub z jakichs powodow odradza? Moze jest jakis model ktory na ktory warto zwrocic uwage planujac zakup do +- 3500 czy jednak warto dolozyc i kupic jure e8? Dzieki za kazda podpowiedz w powyzszym temacie Jurę mam od 3 lat. Dla mnie porażka jeśli chodzi o brak dostępu do środka. Po roku, wylądował w serwisie i pokazano mi jak wygląda cudowny grzyb wokół mechanizmu zaparzania. Powinno się codziennie na wieczór wyciągać tackę, aby mógł doschnąć... Nie za tą kasę, z takimi problemami, nie polecam. Moje prywatne zdanie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 25405 #1231 Napisano 29 Października Nivone możesz cała rozebrać i wyczyścić, j.w. co jest imo bardzo ważne. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12145 #1232 Napisano 29 Października 2 godziny temu, Maciej72 napisał(-a): Jurę mam od 3 lat. Dla mnie porażka jeśli chodzi o brak dostępu do środka. Po roku, wylądował w serwisie i pokazano mi jak wygląda cudowny grzyb wokół mechanizmu zaparzania. Powinno się codziennie na wieczór wyciągać tackę, aby mógł doschnąć... Nie za tą kasę, z takimi problemami, nie polecam. Moje prywatne zdanie. Skrupulatna konserwacja automatu to uciążliwa sprawa. Coś za coś => robimy to dla siebie. 3 godziny temu, Michal911 napisał(-a): Moze jest jakis model ktory na ktory warto zwrocic uwage planujac zakup do +- 3500 czy jednak warto dolozyc i kupic jure e8? Jeśli zależy Ci na dobrym espresso z automatu i spienianiu mleka to jest tańsza wersja C8. Jeszcze tańsze Jury mają mniejsze moduły zaparzające. 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal911 7 #1233 Napisano 29 Października Dzieki za Wasze podpowiedzi. Czy Jura c8 bedzie lepszym wyborem niz zaproponowane przeze mnie Millet i Nivona? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12145 #1234 Napisano 29 Października 22 minuty temu, Michal911 napisał(-a): Dzieki za Wasze podpowiedzi. Czy Jura c8 bedzie lepszym wyborem niz zaproponowane przeze mnie Millet i Nivona? W kwestii espresso z automatu na pewno, spienianie mleka, nie wiem. 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej72 206 #1235 Napisano 29 Października (edytowane) Godzinę temu, GostRado napisał(-a): Skrupulatna konserwacja automatu to uciążliwa sprawa. Coś za coś => robimy to dla siebie. Jeśli zależy Ci na dobrym espresso z automatu i spienianiu mleka to jest tańsza wersja C8. Jeszcze tańsze Jury mają mniejsze moduły zaparzające. Mówię o sytuacji, kiedy nie mogę wyjąć modułu zaparzacza i wyczyścić środka bez rozkręcenia ekspresu. Nie jest to moje flejostwo, tylko zablokowanie tej możliwości przez producenta Jury (oferują to tanie, chińskie strucle z TEMU po 800 PLN ) Zgodnie z reklamą, że macie tak zarąbisty ekspres, że grzyb z zaparzacza to taki specjalny GRATIS, mający zwiększyć doznania, podczas degustacji kawy. Nie po to płacę 4 tys. aby jeszcze robić doktorat z elektrody, i bawić się w specjalistyczny serwis. Ale jak wspomniałem, każdy podejmuje decyzję we własnym zakresie Edytowane 29 Października przez Maciej72 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12145 #1236 Napisano 29 Października 27 minut temu, Maciej72 napisał(-a): Mówię o sytuacji, kiedy nie mogę wyjąć modułu zaparzacza i wyczyścić środka bez rozkręcenia ekspresu. Nie jest to moje flejostwo, tylko zablokowanie tej możliwości przez producenta Jury (oferują to tanie, chińskie strucle z TEMU po 800 PLN ) Zgodnie z reklamą, że macie tak zarąbisty ekspres, że grzyb z zaparzacza to taki specjalny GRATIS, mający zwiększyć doznania, podczas degustacji kawy. Nie po to płacę 4 tys. aby jeszcze robić doktorat z elektrody, i bawić się w specjalistyczny serwis. Ale jak wspomniałem, każdy podejmuje decyzję we własnym zakresie Maciek, nie będę się wypowiadał na ten temat, bo to nie jest forum o kawie. Jak będziesz chciał, to tam Ci wyjaśnią, skąd się rodzi życie w automacie bez względu na rodzaj modułu zaparzającego. 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal911 7 #1237 Napisano 29 Października W kwestii espresso z automatu na pewno, spienianie mleka, nie wiem. Z jakiego powodu jura zrobi lepsze espresso?W sumie to najwazniejsze nawet jesli mysle o sporadycznych kawach mlecznych... teraz uzywalem oddzielnego spieniacza bo leciwy Saeco juz nie bardzo chcial wspolpracowac z mlekiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12145 #1238 Napisano 29 Października (edytowane) 1 godzinę temu, Michal911 napisał(-a): Z jakiego powodu jura zrobi lepsze espresso? W sumie to najwazniejsze nawet jesli mysle o sporadycznych kawach mlecznych... teraz uzywalem oddzielnego spieniacza bo leciwy Saeco juz nie bardzo chcial wspolpracowac z mlekiem Aby napić się lepszej kawy z automatu należy ustawić na maksymalna ilość kawy i młynek na najdrobniejsze mielenie, a i tak ekstrakcja będzie za szybka w przeważającej ilości automatów, co skutkuje tym, że kawa będzie kwaśna. Te droższe modele Jury, od C8, mają 16g moduły zaparzające. Przy świeżym ziarnie i najdrobniejszym ustawieniu młynka kawa nie poleci. Na 3 kawa wypływa z wylewek płynnie i parzy się dłużej. WMF perfection poszedł w inną stronę zmniejszając średnicę modułu zaparzającego a tym samym grubość walca mielonki osiągając to samo, co Jura a nawet lepiej przy 11g mielonki. De'Longhi też ma niezłe młynki, hak na automat i przy świeżym ziarnie potrafi zapchać ekstrakcji, za to te wyjmowane spieniacze mleka się psują. Wcześniej, w tym wątku napisałem posty, jak optymalnie ustawić automat oraz co i jak wpływa na smak kawy. Na zdjęciu piękny krążek (suchy, zwarty) z WMF-a perfection po moich ustawieniach. Edytowane 29 Października przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal911 7 #1239 Napisano 29 Października Ok, bardzo dziekuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1624 #1240 Napisano 30 Października mając moduł 16g w porównaniu do 11g , to jak mieć V6 w porównaniu do R4 😉 , inna esencjonalność 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12145 #1241 Napisano 30 Października (edytowane) 12 godzin temu, Krakus1 napisał(-a): mając moduł 16g w porównaniu do 11g , to jak mieć V6 w porównaniu do R4 😉 , inna esencjonalność 😅👌 Nie do końca: podrasowane R4 może zawstydzić V6. A na serio, WMF perfection pod względem jakości espresso (z automatu) bije Jurę z tym większym modułem. Wyciągnąłem świetne 30 sekundowe ekstrakcje, co jest wyjątkowym osiągnięciem jak na ekspres automatyczny. Edytowane 30 Października przez GostRado 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1624 #1242 Napisano 30 Października WMF ? przecież są od garnków i tosterów 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 86253 #1243 Napisano 30 Października W dniu 29.10.2025 o 11:16, Michal911 napisał(-a): Czesc. Koledzy wiem, ze bylo sporo tematow dotyczacych wyboru ekspresu do domu i chyba najczesciej polecanym przez Was jest jura e8/s8. W domu pije kawe nie tak czesto ale jednak ekspres sie przydaje , a moj wysluzony Saeco musi przejsc na zasluzona emeryture Czy rozwazajac troche tansze: Melitta t smart f83 lub Nivona 795 ktorys z nich technicznie czyms sie wyroznia albo moze ktos z Was ma i moze polecic lub z jakichs powodow odradza? Moze jest jakis model ktory na ktory warto zwrocic uwage planujac zakup do +- 3500 czy jednak warto dolozyc i kupic jure e8? Dzieki za kazda podpowiedz w powyzszym temacie Nivona to jest mimo wszystko niezły wybór. Namówiłem szwagra chyba na 791 bo nie potrzebował wodotryskow i kawa jest naprawdę dobra. Jura do czarnych kaw to zawsze bardzo dobry wybór tylko jakość już nie idzie w parze z ceną. W ubiegłym roku do pracy kolega zamawiał jure e 8 i dopiero 3 przyszła bez wad. Kawa bardzo dobra ale porównując 2k za nivone i 5 za jure ta różnica nie jest tak duża żeby kupować jure 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12145 #1244 Napisano 30 Października (edytowane) 2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a): WMF ? przecież są od garnków i tosterów 😉 Ze trzy lata temu wprowadzili domowe automaty, bo gastronomiczne to już mieli w swojej ofercie. Ładna aktorka Perfection reklamowała. Dzięki tej reklamie się zainteresowałem tym ekspresem. A najbardziej zaciekawiło mnie, że chwalili, z 7g ekstrakcja będzie trwała 25s. Przesadzili, ale z 11g jak pisałem wychodzi dobre espresso jak na automat. Piszę o tych najdroższych modelach, które tylko takie wtedy oferowali. Teraz są i tańsze, bo coś tam zaoszczędzili. Podejrzewam, że do nich wsadzili plastikowe moduły z Krupsa (jedna z firm, jak WMF z grupy SEP) zamiast metalowych sprzęrzonych z modułem zaparzającym. Edytowane 30 Października przez GostRado 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6342 #1245 Napisano 1 Listopada W dniu 29.10.2025 o 14:46, Michal911 napisał(-a): Dzieki za Wasze podpowiedzi. To dołączam: poczekaj kilka tygodni na black friday, wtedy na pewno znajdziesz coś fajnego - ja w ten sposób (albo na promocjach ad hoc) kilka razy trafiłem fajne ceny, zwłaszcza w Niemczech - wtedy najczęściej dochodzi kilkadziesiąt złotych za dostawę blablacarem (taka usługa transportowa "przeładująca" zakupy w Zgorzelcu). Rok temu wymieniłem Nivonę na Jurę E6 (kupiłem na niemieckim mediamarktcie za 2/3 ceny polskiej) i nie zauważyłem różnicy w jakości, podobnie jak @kornel91. Nie widzę sensu w przepłacaniu, do tego tak jak @eye_lip uważam, że warto co jakiś czas przemyć blok zaparzacza (co tydzień przepłukiwałem pod kranem a raz na kwartał myłem szczoteczką). Teraz brałbym Nivonę. Żeby zmniejszyć zagrzybienie systemu, za radą serwisu codziennie po ostatniej przedwieczornej kawie wylewam wodę z tacki odpływowej (dla mnie to akurat żaden problem - tylko ćwierćobrotu do zlewu). 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16544 #1246 Napisano 1 Listopada Ja tam mam najprostsza Melitę Solo Black bo pije czarną, cały zaparzacz się wyjmuje, myje co kilka dni, zero problemów z grzybem itp. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12145 #1247 Napisano 1 Listopada (edytowane) 1 godzinę temu, satanic napisał(-a): Melitę Solo Black Jak ktoś pije tylko czarne, to lepsze espresso (z automatu) będzie z najtańszego De'Longhi (lepszy młynek) a jak ktoś pije z mlekiem to właśnie polecam Melittę model Latticia (bebechy jak Solo) za niedużą kasę. Edytowane 1 Listopada przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 10163 #1248 Napisano 1 Listopada (edytowane) . Edytowane 1 Listopada przez nav 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1624 #1249 Napisano 2 Listopada Cortado robione przez hiszpańską baristkę, na dworcu w Zurychu ...pyszne 😋 pierwszy raz jestem w Zurychu i jego okolicy , czuję jakbym nie opuścił Małopolskiego 😅 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal911 7 #1250 Napisano 4 Listopada Jeszcze raz dziekuje za wszystkie Wasze sugestie. Ostatecznie ograniczylem wybor do WMF 860l i jura s8 i chyba blizej mi do WMF. To chyba nie bedzie zly wybor 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach