GostRado 12191 #1301 Napisano 22 Listopada 2025 29 minut temu, nonsens11 napisał(-a): To inna półka cenowa... 2.5 tys to mój budżet, idzie kupić sensowną kolbę? Tylko używaną. W tamtym roku Victorię można było kupić w promocji za 2800. 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nonsens11 1 #1302 Napisano 23 Listopada 2025 12 godzin temu, GostRado napisał(-a): Tylko używaną. W tamtym roku Victorię można było kupić w promocji za 2800. Podasz model. Może i w tym wskoczy na ten pułap cenowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12191 #1303 Napisano 23 Listopada 2025 Lelit Victoria 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 17545 #1304 Napisano 23 Listopada 2025 no coz ja mam inną wersję delonghi z mlynkiem i jestem zadowolony ale nie jestem takim ekspertem jak koledzy. Strojenie chwilę mi zajęło (a przede wszystkim zależności wplywajacych na smak) ale goście kawę chwalą. 0 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Piątkowski 8469 #1305 Napisano 23 Listopada 2025 To inna półka cenowa... 2.5 tys to mój budżet, idzie kupić sensowną kolbę? Ja kupowałem w niemiwckim Media Markt, bo mieli przeceny i bez vatu właśnie jakiś w listopadzie. Tylko miał mi kto kupić i przywieźć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 3981 #1306 Napisano 23 Listopada 2025 To inna półka cenowa... 2.5 tys to mój budżet, idzie kupić sensowną kolbę? Sage impress expres, polecamWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek9202 28 #1307 Napisano 24 Listopada 2025 Czasem popijam kawę u mojej mamy z ekspresu ciśnieniowego KRUPS EA895E Evidence One. Polecam ten express, jest świetny w użytkowaniu i nie sprawia problemów w czyszczeniu. Tylko ja mam akurat taki problem, że muszę kawę spożywać czystą (bez dodatku mleka, śmietanki i cukru) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12191 #1308 Napisano 25 Listopada 2025 🤔🤔 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 87234 #1309 Napisano 27 Listopada 2025 (edytowane) Pierwsze uzupełnienie kaw na Black Friday z konesso. Oprócz kaw z Hayba data sierpień i wrzesień to pozostałe z października i listopada. Wszystkie sprawdzone. A te co po dwie imo warto i smakowo i cenowo. Kolejne wrzutki jak dotrą. A czekam czy Wysocki wrzuci coś na Black Friday bo kupiłbym More mieszankę robusty i arabiki najlepsze na Espresso. Edytowane 27 Listopada 2025 przez kornel91 4 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 87234 #1310 Napisano 27 Listopada 2025 No to uzupełnienie o najbardziej sprawdzone kawy. Nowa tylko Cuba Guama. Wszystkie świeżutkie z 24.11.25 czyli póki co dopiero za kilka dni do otwarcia jak od gazują 😀 3 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matti 141 #1311 Napisano 28 Listopada 2025 @kornel91 co to za sklep gdzie kupiłeś te kawy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16714 #1312 Napisano 28 Listopada 2025 Konesso.pl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matti 141 #1313 Napisano 28 Listopada 2025 A dobra nie zauważyłem, że wcześniej to napisałeś, ale łeb ze mnie... Dzięki! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trojin 458 #1314 Napisano 28 Listopada 2025 Zdecydowalismy jednak kupic maszyne z wieksza iloscia opcji. Ktora z tych trzech polecacie: Philips 5500 De'Longhi Eletta Explore ECAM452.67.G De'Longhi Rivelia EXAM440.55.G 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 87234 #1315 Napisano 28 Listopada 2025 5 godzin temu, Matti napisał(-a): @kornel91 co to za sklep gdzie kupiłeś te kawy? Tak jak Przemek napisał Konesso.pl Drugie zdjęcie jest z palarni Ingagi. Dzisiaj trzecie obydwie to dla mnie nowości. I dzisiaj już można zamawiać wziąłem dwa kilogramy More. https://wysocki.coffee/kawa-ziarnista-more-robusta-kick-1kg Na miejscu w Zbuczynie sprzedają tylko podstawowe kawy i to nie u siebie a w tapazie szwagier mi bierze ale More nie mają a w tej cenie żal nie skorzystać. Więc mam zapas kawy do wiosny 😀 A może i nie bo widzę, że wszystkiego około 6kg to do końca lutego 😀 3 godziny temu, Trojin napisał(-a): Zdecydowalismy jednak kupic maszyne z wieksza iloscia opcji. Ktora z tych trzech polecacie: Philips 5500 De'Longhi Eletta Explore ECAM452.67.G De'Longhi Rivelia EXAM440.55.G Żaden. Ja bym wziął Nivone. https://www.konesso.pl/product-pol-17591--Ekspres-do-kawy-Nivona-792-3-lata-gwarancji.html?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral&utm_term=CPC5 @GostRadomam rację?? Gdyby nie to, że moje Saeco jeszcze chodzi to bym wziął bo trochę cena kusi. 1 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiblue2 9655 #1316 Napisano 28 Listopada 2025 (edytowane) Nie wiem czy było, jeśli tak to przepraszam za dubla. Ja na zbyt twardą wodę mam rozwiązanie w postaci stacji RO. Demineralizowaną wodę mieszam z wodą kranową przepuszczoną przez karafkę Brita w proporcji takiej by uzyskać około 160-180ppm. U mnie to mniej więcej 1:1. Obecnie używam stacji RO TBros firmy Global Water. Wbudowana pompa pozwala ograniczyć odrzut i stosunek wody jest 1:2. Do tego mega wydajność na poziomie 2l/min pozwala obyć się bez zbiornika na wodę demineralizowaną. Bardzo łatwa, szybka i wygodna jest wymiana filtrów. Po kilkudniowym rozruchu poziom czystości osiągnął poniżej 10ppm. Super funkcją jest automatyczne codzienne płukanie membrany oraz automatyczne odpowietrzanie układu. Edytowane 28 Listopada 2025 przez adiblue2 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12191 #1317 Napisano 28 Listopada 2025 (edytowane) 6 godzin temu, Trojin napisał(-a): Zdecydowalismy jednak kupic maszyne z wieksza iloscia opcji. Ktora z tych trzech polecacie: Philips 5500 De'Longhi Eletta Explore ECAM452.67.G De'Longhi Rivelia EXAM440.55.G @kornel91 masz rację po części. Młynek pod względem jakości przemiału lepszy ma De'Longhi, ale spieniacz praktyczniejszy jest w Nivonie, więc jakbym pił kawy z mlekiem to ją bym kupił. @Trojin pamiętaj, że za te wszystkie bajery, to płacisz niewspółmierną kasę. Nie rozumiem, jak można pić kawę na zimno, co jest samo w sobie zaprzeczeniem istoty parzenia kawy. Do Philipsa to się nawet nie zbliżaj. Edytowane 28 Listopada 2025 przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 87234 #1318 Napisano 28 Listopada 2025 4 godziny temu, GostRado napisał(-a): @kornel91 masz rację po części. Młynek pod względem jakości przemiału lepszy ma De'Longhi, ale spieniacz praktyczniejszy jest w Nivonie, więc jakbym pił kawy z mlekiem to ją bym kupił. @Trojin pamiętaj, że za te wszystkie bajery, to płacisz niewspółmierną kasę. Nie rozumiem, jak można pić kawę na zimno, co jest samo w sobie zaprzeczeniem istoty parzenia kawy. Do Philipsa to się nawet nie zbliżaj. Jakoś kawa z de lonhgi nie smakowała mi tak a dodatkowo ekspres brał dużo kawy. Kilka ekspresów w pracy miałem przerobionych. Szwagra namówiłem na Nivone 791 nie chciał dużo wydać. Kupuje dobre kawy dzięki moim polecajką i kawa jest bardzo dobra nawet nie wiem jaką grubość ma ustawioną na młynku. 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12191 #1319 Napisano 28 Listopada 2025 (edytowane) 39 minut temu, kornel91 napisał(-a): dodatkowo ekspres brał dużo kawy. De'Longhi ma większy moduł zaparzający od Nivony, bodajże 14 do 11g, ale to jest bardziej zaleta niż wada, gdyż można wymusić dłuższą ekstrakcję i uzyskamy napar zbliżony do espresso, a tym samym kawa nie będzie miała posmaku nieprzyjemnej kwasowości, coś w rodzaju octu. Generalnie należy szukać swojego smaku, eksperymentować w ustawieniach ekspresu czy ziarnach kawy. Każdy ma inne kubki smakowe czy preferencje. Ja np nie lubię nawet najmniejszej ilości robusty, a inni piją ją 100%. Jak to mówią: jednemu podoba się córka, a drugiemu teściowa. Edytowane 28 Listopada 2025 przez GostRado 2 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trojin 458 #1320 Napisano 28 Listopada 2025 Nivony nie ma Irlandii. Moja "najdrozsza" pija w lecie kawe na zimno ale to nie jest jakas koniecznosc. Bardziej to zeby mogla zrobic sobie sama cappuccino lub latte nawet jesli mniw nie ma w domu. Roznica w cenie miedzy nimi jest 250 euro. Pytanie tylko czy warto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trojin 458 #1321 Napisano 28 Listopada 2025 (edytowane) rzecz jasna mam na mysli Rivelia vs Eletta 14 minut temu, Trojin napisał(-a): rzecz jasna mam na mysli Rivelia vs Eletta Nivona NICR 795 z uk moge kupic za 685 wiec pomiedzy De'Longhi I znowu 3 do wyboru 😡 Edytowane 29 Listopada 2025 przez Trojin 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12191 #1322 Napisano 29 Listopada 2025 (edytowane) 6 godzin temu, Trojin napisał(-a): rzecz jasna mam na mysli Rivelia vs Eletta Nivona NICR 795 z uk moge kupic za 685 wiec pomiedzy De'Longhi I znowu 3 do wyboru 😡 Nikt, kto nie użytkował tych ekspresów, nie odpowie Ci na Twoje pytania. Z mojej strony mogę się wypowiedzieć, który zrobi lepsze espresso tzw automatowe. Co fo funkcjonalności czy awaryjności konkretnych modeli pozostaje jedyne wyjście, aby posiłkować się opiniami w necie, które w dużej mierze są płatne. Filmiki na YouTubie też albo swojego nazwiska użycza znana osoba, celebryta do reklamy automatu (Brad Pitt), tudzież z branży, jak nasza kawowa mistrzyni świata Agnieszka Rojewska. Myślisz, że poleciłaby znajomym automat z żarnami ceramicznymi? Pytanie retoryczne. Kasę od Philipsa wzięła (👍👍) i tyle ją tam widzieli. Przynajmniej spożytkowała ją na otwarcie własnej palarni. Edytowane 29 Listopada 2025 przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal911 7 #1323 Napisano 29 Listopada 2025 CzescJa finalnie zdecydowalem sie na WMF 860l. Za wszystkie podpowiedzi jeszcze raz bardzo Wam dziekuje.Kilka kaw wypitych i z perspektywy uzytkownika jestem bardzo zadowolony.Kawa jest bardzo dobra, system mleczny prosty i latwy do czyszczenia, a to bylo dla mnie bardzo wazne. Oczywiscie blok zaparzajacy nie jest wyjmowany ale licze na to, ze zostalo to w taki sposob rozwiazane ze bedzie czysty. Czas pokaze.Na plus duzy pojemnik na wode. Ekspres z uwzglednieniem znizki kosztowal troche mniej niz jura s8. Czy robi lepsza kawe od jura, ciezko powiedziec. Na pewno design podoba mi sie bardziej ale to oczywiscie kwestia gustu.Ja z czystym sumieniem polecam i nikt mi za ta opinie oczywiscie nie placi... chociaz #wmf gdyby chcialo to zapraszam do kontaktu 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12191 #1324 Napisano 29 Listopada 2025 38 minut temu, Michal911 napisał(-a): Kawa jest bardzo dobra Wyjmij krążek z pojemnika na fusy, zrób zdjęcie, to zobaczymy, czy pijesz bardzo dobrą? 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 12098 #1325 Napisano 29 Listopada 2025 20 godzin temu, kornel91 napisał(-a): Tak jak Przemek napisał Konesso.pl Drugie zdjęcie jest z palarni Ingagi. Dzisiaj trzecie obydwie to dla mnie nowości. I dzisiaj już można zamawiać wziąłem dwa kilogramy More. https://wysocki.coffee/kawa-ziarnista-more-robusta-kick-1kg Na miejscu w Zbuczynie sprzedają tylko podstawowe kawy i to nie u siebie a w tapazie szwagier mi bierze ale More nie mają a w tej cenie żal nie skorzystać. Więc mam zapas kawy do wiosny 😀 A może i nie bo widzę, że wszystkiego około 6kg to do końca lutego 😀 Żaden. Ja bym wziął Nivone. https://www.konesso.pl/product-pol-17591--Ekspres-do-kawy-Nivona-792-3-lata-gwarancji.html?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral&utm_term=CPC5 @GostRadomam rację?? Gdyby nie to, że moje Saeco jeszcze chodzi to bym wziął bo trochę cena kusi. Teraz to wrzucasz ... nie można było na początku listopada Pewnie bym dołożył i kupił tą 792, ale z Beco też jestem mega zadowolony, cały czas korzystam i próbuję kombinacji z różnymi mixami. Teraz 2 kawki dziennie to podstawa. Marcin mówisz, że ten More jest OK? Chyba spróbuję. Na razie przerobiłem tylko sieciowego Movenpicka i Lavazze Crema e Aroma, a czeka jeszcze Tchibo i Dallmayr z promek. 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach