Trojin 455 #1501 Napisano 12 Grudnia 2025 I od ktorej zaczac? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sisqo 6691 #1502 Napisano 12 Grudnia 2025 Panowie, jestem zielony w temacie tamperów i sitek. Czy możecie mi coś doradzić do mojego Lelita Kate? Z góry dzięki za pomoc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1624 #1503 Napisano 12 Grudnia 2025 Z10 jedzie do serwisu 😔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12298 #1504 Napisano 12 Grudnia 2025 17 minut temu, Krakus1 napisał(-a): Z10 jedzie do serwisu 😔 Jerzy nie strasz. Co się wykrzaczyło? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafiros 587 #1505 Napisano 12 Grudnia 2025 Panowie, jestem zielony w temacie tamperów i sitek. Czy możecie mi coś doradzić do mojego Lelita Kate? Z góry dzięki za pomoc Twój ekspres ma grupę 58 mm - polecam taki tamper , który sam posiadam https://www.przyjacielekawy.pl/p/tamper-ze-stali-nierdzewnej-z-czerwonym-drewnianym-uchwytem-lelit/ A Sitka jakie masz w zestawie ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
selphy 347 #1506 Napisano 12 Grudnia 2025 (edytowane) Albo taki 😉 https://amzn.eu/d/gB9MNnY Edytowane 12 Grudnia 2025 przez selphy 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12158 #1507 Napisano 12 Grudnia 2025 (edytowane) 14 godzin temu, rafiros napisał(-a): Twój ekspres ma grupę 58 mm - polecam taki tamper , który sam posiadam https://www.przyjacielekawy.pl/p/tamper-ze-stali-nierdzewnej-z-czerwonym-drewnianym-uchwytem-lelit/ A Sitka jakie masz w zestawie ? 👎 13 godzin temu, selphy napisał(-a): Albo taki 😉 https://amzn.eu/d/gB9MNnY 👎 16 godzin temu, Sisqo napisał(-a): Panowie, jestem zielony w temacie tamperów i sitek. Czy możecie mi coś doradzić do mojego Lelita Kate? Z góry dzięki za pomoc To sitko jest wykonane z cieńszej blachy niz np VST, standardowy tamper o średnicy 58mm, będzie miał duży luz, co skutkuje nie ubiciem mielonki przy brzegach sitka, a co jest następstwem kanałowania podczas ekstrakcji (kawa kwaśna) i usyfienia zewnętrznych ścianek prysznica. Najlepiej jakbyś zmierzył bardzo dokładnie wewnętrzną średnicę sitka porządną elektroniczną suwmiarką. Jak nie masz to minimalna średnica do tych sitek to 58,40. Ja kiedyś miałam idealny nawet 58,80. Zawsze możesz zwrócić, bo nie wiadomo, czy sitko nie jest skoszone po okręgu, co zdarza się w przypadku fabrycznych. Edytowane 13 Grudnia 2025 przez GostRado Literówka 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 12008 #1508 Napisano 12 Grudnia 2025 Dzisiaj po cichu zwiększyłem przemiał na młynku, żona zdziwiona mówi: ..."za każdym razem ta sama kawa smakuje inaczej"... czujna bestia 😆 2 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4574 #1509 Napisano 12 Grudnia 2025 Ma ktoś coś takiego Ekspres Siemens EQ700 TP713R09 ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12158 #1510 Napisano 12 Grudnia 2025 Godzinę temu, Burns napisał(-a): Siemens 👎 = żarna ceramiczne 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1624 #1511 Napisano 12 Grudnia 2025 7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Jerzy nie strasz. Co się wykrzaczyło? problem z ilością espresso do kaw mlecznych , często podaje dużo mniej np 10ml , zamiast ustawionych 30 lub 40 ml 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3629 #1512 Napisano 12 Grudnia 2025 2 godziny temu, Burns napisał(-a): Ma ktoś coś takiego Ekspres Siemens EQ700 TP713R09 ? Mam EQ700 TP707R06/02 czyli starszy model, sprzed ponad 2 lat. Poprzedni Siemens działał przez ponad 10 lat z jedną naprawą za 200 złotych. Zapewne nie zdaje sobie sprawy że ceramiczne żarna to obciach i dlatego działa. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12298 #1513 Napisano 13 Grudnia 2025 5 godzin temu, Krakus1 napisał(-a): problem z ilością espresso do kaw mlecznych , często podaje dużo mniej np 10ml , zamiast ustawionych 30 lub 40 ml Kurde, ale padaka. 5 godzin temu, Anansi napisał(-a): Zapewne nie zdaje sobie sprawy że ceramiczne żarna to obciach i dlatego działa. Sam nie bardzo wierzyłem w znaczną przewagę stali nad ceramiką, ale z ręką na sercu to, co napisał @GostRado o precyzyjnym przemiale i bardziej aromatycznej kawie, to nie bujda na resorach. Wiem, co piłem wcześniej, a co piję teraz. Pewnie można to zestawić z japońskimi nożami ręcznie wykuwanymi oraz nożami ceramicznymi dostępnymi w każdym markecie. Te pierwsze wymagają systematycznego ostrzenia, ale na pewno zapewniają bardziej precyzyjne cięcie i to przez długie, długie lata. 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12158 #1514 Napisano 13 Grudnia 2025 8 godzin temu, Anansi napisał(-a): Zapewne nie zdaje sobie sprawy że ceramiczne żarna to obciach i dlatego działa. To nie tak, po prostu ceramiczne są mniej ostre i produkują więcej miału. Pisałem o tym we wcześniejszych moich komentarzach. Każdy ekspres zrobi espresso tzw automatowe, jeden lepiej, drugi gorzej. A może być tak, że komuś żarna ceramiczne bardziej pasują. 2 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1624 #1515 Napisano 13 Grudnia 2025 (edytowane) zagadka rozwiązana , chodziło o temperatury espresso , ustawiłem od razu na wysoką , okazało się że przy falt white z ekstra shot na poziomie 40ml - czyli 2 razy espresso po 20ml- to ta wysoka temperatura spowodowała że ekspres nie dał rady z utrzymaniem zadanej ilości espresso , wróciłem do normalnej temperatury , i problem z głowy 😎 miłego weekendu miłośnicy kawy ☺️ Edytowane 13 Grudnia 2025 przez Krakus1 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12298 #1516 Napisano 13 Grudnia 2025 18 minut temu, Krakus1 napisał(-a): zagadka rozwiązana , chodziło o temperatury espresso , ustawiłem od razu na wysoką , okazało się że przy falt white z ekstra shot na poziomie 40ml - czyli 2 razy espresso po 20ml- to ta wysoka temperatura spowodowała że ekspres nie dał rady z utrzymaniem zadanej ilości espresso , wróciłem do normalnej temperatury , i problem z głowy 😎 miłego weekendu miłośnicy kawy ☺️ Flat White najlepszy napój kawowy! 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1624 #1517 Napisano 13 Grudnia 2025 47 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Flat White najlepszy napój kawowy! napewno - jak dla mnie- jest smaczniejsza od cappuccino, pianka mleczna jest dla dziewczynek 😅 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12298 #1518 Napisano 13 Grudnia 2025 Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a): napewno - jak dla mnie- jest smaczniejsza od cappuccino, pianka mleczna jest dla dziewczynek 😅 😆 Lubię piankę, ale smakowo FW najbardziej mi podchodzi. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12158 #1519 Napisano 15 Grudnia 2025 😄👌👍 2 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4574 #1520 Napisano 19 Grudnia 2025 W dniu 12.12.2025 o 22:06, Anansi napisał(-a): Mam EQ700 TP707R06/02 czyli starszy model, sprzed ponad 2 lat. Poprzedni Siemens działał przez ponad 10 lat z jedną naprawą za 200 złotych. Zapewne nie zdaje sobie sprawy że ceramiczne żarna to obciach i dlatego działa. Dzięki. Też mu nie powiem, że jest ceramiczny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8735 #1521 Napisano 19 Grudnia 2025 Trochę się boję zapytać, ale co mi tam. Jak czytam o tych wszystkich sprawach związanych z kawą, to chodzi mi po głowie jakie wy mleko stosujecie? Świeże, uht, z laktozą, bez laktozy, tłuste, półtłuste, zero %, kozie czy jeszcze jakieś inne? A swoją drogą, choć to tylko i wyłącznie moja opinia, mleko w cappucino, flat white czy w caffè latte chyba tak skutecznie dominuje smak, że o wiele trudniej ów smak super kawy poczuć. Co innego w espresso, tudzież w americano. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12298 #1522 Napisano 19 Grudnia 2025 33 minuty temu, beniowski napisał(-a): Trochę się boję zapytać, ale co mi tam. Jak czytam o tych wszystkich sprawach związanych z kawą, to chodzi mi po głowie jakie wy mleko stosujecie? Świeże, uht, z laktozą, bez laktozy, tłuste, półtłuste, zero %, kozie czy jeszcze jakieś inne? A swoją drogą, choć to tylko i wyłącznie moja opinia, mleko w cappucino, flat white czy w caffè latte chyba tak skutecznie dominuje smak, że o wiele trudniej ów smak super kawy poczuć. Co innego w espresso, tudzież w americano. Ja od lat Bio Piątnicy 3,9%, zamiennie 3,2%. Po zmianie ekspresu lepiej czuję kawę, a że lubię i w zasadzie mogę pić tylko mleczne, to nie gdybam o dominacji mleka nad kawą. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8735 #1523 Napisano 19 Grudnia 2025 2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Ja od lat Bio Piątnicy 3,9%, zamiennie 3,2%. Po zmianie ekspresu lepiej czuję kawę, a że lubię i w zasadzie mogę pić tylko mleczne, to nie gdybam o dominacji mleka nad kawą. Chodzi mi o to, czy byłbyś w stanie poczuć różnicę pomiędzy ową super kawą jaką robisz w ekspresie, a zwykłą np. Kimbo czy Illy (czy coś w tym stylu), zrobioną w kawiarce, pijąc cappucino? Bo mleko tak dominuje smak, że chyba wtedy owej różnicy nie czuć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12298 #1524 Napisano 19 Grudnia 2025 (edytowane) 19 minut temu, beniowski napisał(-a): Chodzi mi o to, czy byłbyś w stanie poczuć różnicę pomiędzy ową super kawą jaką robisz w ekspresie, a zwykłą np. Kimbo czy Illy (czy coś w tym stylu), zrobioną w kawiarce, pijąc cappucino? Bo mleko tak dominuje smak, że chyba wtedy owej różnicy nie czuć. Żaden ze mnie koneser kawowy, ale doceniam smak, który podają mi ludzie wyuczeni w tym zawodzie, np. w kawiarniach. Porównując to, co piłem wcześniej z kaw świeżo palonych, do tego, co piję teraz, wyraźnie czuję różnicę - tutaj główną rolę odgrywa sam automat. Jak wspomniałem, piję głównie kawy mleczne, więc pewnie mam trochę zniekształcony odbiór smaku samej kawy i nie potrafię rzeczowo odpowiedzieć Tobie na pytanie. *A piję mleczne, bo mam refluks... Czarne kawy to dla mnie droga do cierpienia. Nadmienię też, że samo przerzucenie się z marketowego Dallmayra na świeżo palone kawy w starym ekspresie było znaczną poprawą w odbiorze smaku. Piłem wtedy cremę, którą barwiłem mlekiem. Edytowane 19 Grudnia 2025 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4574 #1525 Napisano 19 Grudnia 2025 Godzinę temu, beniowski napisał(-a): Trochę się boję zapytać, ale co mi tam. Jak czytam o tych wszystkich sprawach związanych z kawą, to chodzi mi po głowie jakie wy mleko stosujecie? Świeże, uht, z laktozą, bez laktozy, tłuste, półtłuste, zero %, kozie czy jeszcze jakieś inne? A swoją drogą, choć to tylko i wyłącznie moja opinia, mleko w cappucino, flat white czy w caffè latte chyba tak skutecznie dominuje smak, że o wiele trudniej ów smak super kawy poczuć. Co innego w espresso, tudzież w americano. Kawa powinna być jak na dzikim zachodzie czarna! i z cukrem ( ja nie używam cukru) Kawa z mlekiem zakwasza organizm. Nie wiem kto to wymyślił. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach