Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak z ciekawości, te alternatywne metody parzenia kawy to aeropresy, kawiarki, czy jeszcze coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, nav napisał(-a):

Tak z ciekawości, te alternatywne metody parzenia kawy to aeropresy, kawiarki, czy jeszcze coś innego?

Są takie cuda na kiju, że głowa boli, ale do ogarnięcia:

https://lovecoffee.pl/blog/czym-jest-alternatywa-kawowa-alternatywne-sposoby-parzenia-kawy

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Temat był wielokrotnie wałkowany. Taki syf użytkownicy sami sobie tworzą, bo ignorują zalecenia instrukcji i komunikaty ekspresu. (…)

Nawet w tych dopieszczanych przez użytkowników ekspresach można znaleźć pleśń. Tak jak napisałem, są miejsca, do których nie dotrze pędzelek, szczoteczka czy końcówka odkurzacza, może jedynie sprężone powietrze z kompresora coś da. Tak czy siak, bez rozkręcenia sprzętu zwykłe czyszczenie na niewiele się zdaje.
Kolejna kwestia to zaparzacz. Pół biedy jeśli jest to element, który można z ekspresu wyciągnąć i chociażby odkręcić sitko żeby wyczyścić nagar zbierający się na jego wewnętrznej powierzchni. A co w przypadku gdy mamy ekspres z nierozbieralnym modułem zaparzającym, który wymienia się, powiedzmy, co dwa, trzy lata?
Nie piszę tego żeby obrzydzić komuś picie kawy z automatycznych ekspresów, a jedynie żeby zwiększyć świadomość typowego konsumenta, bo ta jest często niewystarczająca. Traktuję to jako pewną swoją misję i uświadamiam kogo mogę, bo producenci jedynie liczą hajs ze sprzedaży urządzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, herbee napisał(-a):

Nie piszę tego żeby obrzydzić komuś picie kawy z automatycznych ekspresów, a jedynie żeby zwiększyć świadomość typowego konsumenta, bo ta jest często niewystarczająca. Traktuję to jako pewną swoją misję i uświadamiam kogo mogę, bo producenci jedynie liczą hajs ze sprzedaży urządzeń.

Uświadomiłeś. Dzięki. Można się rozejść.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uświadomiłeś. Dzięki. Można się rozejść.

Haha. Zawsze smacznej kawy i obyśmy nie musieli robić zbiórki u gastrologa, pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę bylo kaw z przelewu, z gotowania, z kapsułek. A teraz aeropress. Pasuje bo tylko ja korzystam. Nie ma czyszczenia zakamarków.  Zabieram w podróże. Małe, lekkie. Tanie. Kasę wolę wydać na ziarenka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki zestaw na testy.

IMG_20260606_165422_514.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo krotka recenzja ekspresu Melita OT 600

Kupiony w listopadzie zeszlego roku wiec troche ponad 6 miesiecy w uzyciu. Ogólnie przez większość czasu byłem z niego zadowolony. Jest prosty w obsłudze, kawa wychodzi dobra, a samo czyszczenie nie jest jakieś uciążliwe. Codzienne przepłukanie i cotygodniowe czyszczenie da się ogarnąć bez problemu, więc pod tym względem ekspres jest naprawdę wygodny.

Na początku wszystko działało bardzo dobrze. Zwykła kawa, cappuccino, latte — wszystko wychodziło jak trzeba. System z mlekiem też był w porządku. Może ten wężyk do mleka nie jest najładniejszym rozwiązaniem i trzeba go pilnować, żeby był czysty, ale ogólnie działało to dobrze i było wygodne na co dzień.

Niestety po około 6 miesiącach zaczęły się problemy ze spienianiem mleka. Ekspres dalej robi kawę, ale z mlekiem jest już problem. Wygląda tak, jakby coś się stało z systemem spieniania, bo zamiast normalnie zaciągać mleko i robić piankę, leci dużo pary i całość nie działa tak jak wcześniej. Na filmie dobrze widać, że coś jest nie tak.

Szkoda, bo poza tym problemem ekspres naprawdę jest fajny. Jest łatwy w użyciu, nie trzeba się męczyć z ustawieniami i do codziennego robienia kawy sprawdza się dobrze. Tylko ta awaria po pół roku trochę psuje całe wrażenie, bo jednak po takim czasie oczekiwałbym, że wszystko będzie dalej działać normalnie.

Czy kupiłbym go drugi raz? Może tak, ale nie jestem już pewien. Raczej zastanowiłbym się nad wyższym modelem bo jednak brak zapamietywania ustawien osobistych jest troche upierdliwy. Chociaz z drugiej strony - na codzienne robienie kawy i spienionego mleka dla dzieci ten jest w zupelnosci wystarczajacy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

719884f8f3627e6fd157cf6ef26644e1.jpg
100% Arabica
Kolumbia Sunshine od Hard Beans - moja ulubiona kawa pod espresso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kiedyś @Krakus1 się pytał i jakby ktoś chciał zagłębić temat ekspresów dźwigniowych, to jest wydawany periodyk podejmujący ten temat od nowych po wdzięczne stare, proste konstrukcje:

https://thelevermag.com/

20260614_152528.jpg

20260614_152547.jpg

20260614_152616.jpg

20260614_154222.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez ostatnie 30 lat przerobiłem kilka ekspresów przelewowych, 2-3 ciśnieniowe, jakiś kapsułkowy, mam też 2 kawiarki arabskie. A ponieważ i tak piję dużą kawę bez mleka, to najbardziej smakuje mi PRL-owska ,,zalewajka" (3 łyżeczki zmielonej kawy na szklankę + wrzątek). Daje porządnego ,,kopa" i przynajmniej wiadomo, po co się ją pije.😁

1654098246_5fr9lw_Kawa.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, XAVIER7 napisał(-a):

wrzątek

Nie wiem, jakie kawy pijesz, ale jak ciemno palone, to nie zalewaj wrzątkiem, napar będzie smaczniejszy. Wyższą temperaturą zalewa się kawę z jasno palonych ziaren. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, GostRado napisał(-a):

Nie wiem, jakie kawy pijesz, ale jak ciemno palone, to nie zalewaj wrzątkiem, napar będzie smaczniejszy. Wyższą temperaturą zalewa się kawę z jasno palonych ziaren. 

Zwykle w biurze piję kawę średnio paloną i musi być wrzątek, by nie zapluć się fusami, które tylko po wrzątku opadają na dno szklanki czy kubka. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, XAVIER7 napisał(-a):

Zwykle w biurze piję kawę średnio paloną i musi być wrzątek, by nie zapluć się fusami, które tylko po wrzątku opadają na dno szklanki czy kubka. 😉

To chciałem dopisać. Tak się dzieje, gdy kawa jest za grubo zmielona. Pewnie kupujesz już zmieloną?

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.06.2026 o 18:17, GostRado napisał(-a):

To chciałem dopisać. Tak się dzieje, gdy kawa jest za grubo zmielona. Pewnie kupujesz już zmieloną?

Kupuję zmieloną, zwykła marketowaTchibo Exclusive. Ponoć jest to kawa o średnim lub średnio-drobnym stopniu zmielenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.06.2026 o 15:41, GostRado napisał(-a):

Kiedyś @Krakus1 się pytał i jakby ktoś chciał zagłębić temat ekspresów dźwigniowych, to jest wydawany periodyk podejmujący ten temat od nowych po wdzięczne stare, proste konstrukcje:

https://thelevermag.com/

20260614_152528.jpg

20260614_152547.jpg

20260614_152616.jpg

20260614_154222.jpg

a na praktykę polecam Neapol 😋, tam co druga kawiarnia korzysta z tego systemu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, XAVIER7 napisał(-a):

Kupuję zmieloną,

Kawa zmielona po otwarciu opakowania błyskawicznie wietrzeje. Kup najprostszy młynek i miel na bieżąco, to dużą poczujesz różnicę.  

8 godzin temu, XAVIER7 napisał(-a):

marketowaTchibo Exclusive

Obecnie między zmielonymi kawami ze sklepu a wysokiej jakości świeżo palonym ziarnem bezpośrednio z palarnii jest niewielka różnica w cenie, za to w aromacie i smaku kolosalna.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GostRado Nie potrzebuję kupować młynka, bo w domu mam wypasiony ekspres ciśnieniowy, który ma wbudowany młynek i mieli kawę do każdego naparu osobno. Żona kupuje do niego różnego rodzaju kawy, bo lubi. W domu piję kawę z ekspresu, a w biurze ,,zalewajkę po turecku", bo mi smakuje.

Może spróbuj tak parzonej kawy? A nuż zasmakujesz?  😉

Edytowane przez XAVIER7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, XAVIER7 napisał(-a):

w biurze ,,zalewajkę po turecku", bo mi smakuje.

To miałem na myśli. Nawet najtańszy młynek nożowy (np Bosch za 80zł, lepszy jakiś żarnowy stalowy od 180, np Melitta) wespół ze świeżymi ziarnami zdecydowanie poprawią Ci smak. 

Niekiedy piję też zalewajkę, jak już nie mam możliwości z kolby, ale z dobrego ziarna. Wolę już obejść się bez kawy, heślj mam pić zmieloną ze sklepu, ale rozumiem Twoją wygodę wymuszoną sytuacją w pracy. Jednakże pomyśl, może skorzystasz z mojej sugestii.  Mnie nie szkoda czasu, aby poświęcić te zawsze półgodziny za każdym razem na zrobienie idealnej kawy. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi