Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Espresso to raczej 30ml z 15g. 50ml to zdecydowanie za dużo wody, nie jest to espresso, chyba że doppio.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nicon cytując Towarzysza Generała z Rozmów kontrolowanych: "Słusznie, słusznie, ale nie róbcie z tego zagadnienia". 

Ja co gorsza dodaję jeszcze sporo mleka - w tym przypadku "Tradycja NIE jest najważniejsza".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, mroova napisał(-a):

@nicon cytując Towarzysza Generała z Rozmów kontrolowanych: "Słusznie, słusznie, ale nie róbcie z tego zagadnienia". 

Ja co gorsza dodaję jeszcze sporo mleka - w tym przypadku "Tradycja NIE jest najważniejsza".

Czyli pijesz po prostu kawę z mlekiem a nie espresso 😄.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.07.2024 o 14:48, mroova napisał(-a):

Będę porównywać jakość espresso -  w mediamarkt.de 660 € plus 60 zeta za bodycara 

IMG_20240724_144132.jpg

Gratuluję,  będzie Pan zadowolony ☺️, napewno kilka dni trzeba dać,  zanim ocenisz smak espresso z tego urządzenia , ciekawy jestem jak z gwarancją w przypadku zakupu z DE ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

jura ma słabe spieniacze bo widzę, że w pracy potrafi być z tym problem. 

Może nie tyle słabe spieniacze ile ich konstrukcja wymaga częstego czyszczenia. I nie chodzi tu o auto płukanie a zwykłe chamskie rozebranie i wyczyszczenie wszystkiego łącznie z taką małą gumową dyszką. Do tego w tym ustrojstwie jest mały metalowy dysk z mikrodziurką w środku. Po wyjęciu tej gumowej dyszki warto czubkiem igły ten otworek udrożnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem spieniacza w E8 dawno mam rozwiązany,  od 3 lat zero problemów,  a na początku- dopóki nie wpadłem na ten pomysł,  to była loteria , kawa będzie mleczna czy jednak espresso? , bo znowu spieniacz się zatkał 😅 - mianowicie, ustawić mleko na 4 sekundy , a od razu po każdej kawie mlecznej , dać samo mleko gdzie wężyk od mleka będzie w wodzie a nie w mleku , tylko tym sposobem da się płukać system mleczny szybko i sprawnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

problem spieniacza w E8 dawno mam rozwiązany,  od 3 lat zero problemów,  a na początku- dopóki nie wpadłem na ten pomysł,  to była loteria , kawa będzie mleczna czy jednak espresso? , bo znowu spieniacz się zatkał 😅 - mianowicie, ustawić mleko na 4 sekundy , a od razu po każdej kawie mlecznej , dać samo mleko gdzie wężyk od mleka będzie w wodzie a nie w mleku , tylko tym sposobem da się płukać system mleczny szybko i sprawnie 

Jest to sposób ale nie zawsze działa. U mnie w J6 Piano White niestety czasami trzeba rozebrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

jak z gwarancją w przypadku zakupu z DE ? 

Europejska - dostałem na maila potwierdzenie zakupu, serwis w Polsce honoruje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
problem spieniacza w E8 dawno mam rozwiązany,  od 3 lat zero problemów,  a na początku- dopóki nie wpadłem na ten pomysł,  to była loteria , kawa będzie mleczna czy jednak espresso? , bo znowu spieniacz się zatkał - mianowicie, ustawić mleko na 4 sekundy , a od razu po każdej kawie mlecznej , dać samo mleko gdzie wężyk od mleka będzie w wodzie a nie w mleku , tylko tym sposobem da się płukać system mleczny szybko i sprawnie 

Dokładnie tak samo robię u siebie w E8. Działa. Dużo to wygodniejsze od płukania tym specjalnym płynem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mroova napisał(-a):

Europejska - dostałem na maila potwierdzenie zakupu, serwis w Polsce honoruje.

dobrze wiedzieć,  też byłem blisko kupna w DE , ale w ostatniej chwili zamówiłem schodząca  wersję E8 w PL  wtedy, żeby móc wymienić zwykłego spienicza na profesjonalny , w późniejszych wersjach E8 już się nie dało 

6 godzin temu, loco50 napisał(-a):

Jest to sposób ale nie zawsze działa. U mnie w J6 Piano White niestety czasami trzeba rozebrać.

to znaczy że- choć raz- ktoś zapomniał płukać spieniacza zaraz po kawie mlecznej , i już zegar zaczyna tykać do kolejnej awarii 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

dobrze wiedzieć,  też byłem blisko kupna w DE , ale w ostatniej chwili zamówiłem schodząca  wersję E8 w PL  wtedy, żeby móc wymienić zwykłego spienicza na profesjonalny , w późniejszych wersjach E8 już się nie dało 

to znaczy że- choć raz- ktoś zapomniał płukać spieniacza zaraz po kawie mlecznej , i już zegar zaczyna tykać do kolejnej awarii 😉

Nie zaprzeczam. Współlokatorka pije takie mleczne majonezy. Ja zjadam krzaki kawowca 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie kaw to testowałem wiele z polskich palarni, robione w automacie i kolbie. Zawsze czegoś brakowało, moc, konsystencja itd.

Niedawno skończyłem paczkę Mokito ORO i to było to. Za każdym razem wychodziła zbliżona do tego co można dostać we Włoszech, ma więcej kofeiny niż nasze paczki, dzięki robuście. U nas jest tendencja żeby było 100% arabiki. Przede wszystkim czuć, że pije się mocną, dobrą kawę.

Kontynuuję temat kaw prosto z Włoch trochę porzucając nasze lokalne specialty.

Edytowane przez selphy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie, muszę wymienic ekspres w domu bo już mnie szlag trafia od niedobrej kawy.
Oczekuję zajwbiscie dobrego espresso/americano i nic więcej.
Automatyczny byłby najwygodniejszy, ale kolbowy też nie będzie problemem.
Budzet - Nie wiem? Nazwijmy go 'bez przesady' nie mam pojęcia ile powinienem wyłożyć, dostosuję się, kawa najważniejsza;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rancilio Silvia E. Młynek bardziej istotny, Niche Zero fajny albo Eureka Mignon Specialita.

Edytowane przez nicon

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piłem u kuzyna espresso z Jury E8 i była bardzo dobra. Na pewno lepsza niż moje próby z ekspresem kolbowym.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, mirfak napisał(-a):

Piłem u kuzyna espresso z Jury E8 i była bardzo dobra. Na pewno lepsza niż moje próby z ekspresem kolbowym.

Powinien być odwrotny efekt, mi z automatu espresso w ogóle nie smakuje.

Jaki masz sprzęt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien być odwrotny efekt, mi z automatu espresso w ogóle nie smakuje.
Jaki masz sprzęt?

Jura Z10

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.08.2024 o 10:36, mirfak napisał(-a):

Przez tydzień używałem teraz X8 i to będzie mój następny ekspres jeśli tylko istnieje model z tymi samymi bebechami, ale mniejszy gabarytowo.

Kawa jak na automat jest po prostu fantastyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę za namową kolegi padło na takie Sage
Pierwsze testy za mną i krótko mówiąc - jest rewelacja, w końcu espresso w domu ma moc, smak i kremowość8237a2a3069aefdfa902f1ec60cfcb50.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trochę za namową kolegi padło na takie Sage
Pierwsze testy za mną i krótko mówiąc - jest rewelacja, w końcu espresso w domu ma moc, smak i kremowość8237a2a3069aefdfa902f1ec60cfcb50.jpg&key=5fc9b8c014366387a47d7076483dad02ce2c5871270fb54d53166c0fadc6686f

Piękny. Ja, niestety, nie mam czasu na taką zabawę. Poza tym jest jeszcze żona, która lubi walnąć coś na mleku ;-)

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To taki troszke dla leniuchów bo taper (to do ubijania kawy) jest wbudowane więc w zasadzie wkładasz klikasz wahacze w dół kolba w ekspres i start, to taki kompromis ustalony z moją małżonka, trochę marudziła ale jak zrobiłem kawę to już przestała

Imo taką zabawa ma też swoje plusy - bo ja majac full automat klikałem sobie kawke co chwilę z nudów i piłem ich zdecydowanie za dużo dziennie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opakowanie kawy Starbucks poszło, czas na test czegoś z lokalnej palarni ;)8f7154c0ab9b18d1889517ead1878b32.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi