Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Michal911 napisał(-a):

Ostatecznie ograniczylem wybor do WMF 860l i jura s8 i chyba blizej mi do WMF. To chyba nie bedzie zly wybor

Pamiętaj, aby bezwzględnie stosować się procedur czyszczenia ekspresu i stosować środki do konserwacji zalecane przez producenta. Zamienniki mogą być mniej skuteczne, co doprowadzi do nieskutecznej konserwacji I w efekcie do  problemów z użytkowaniem automatu natury technicznej i/lub biologicznej. Mam nadzieję, że Cię nie wystraszyłam, ale prawidłowa konserwacja automatu jest kosztowna i relatywnie czasochłonna. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. Zdaje sobie sprawe ze zastosowane rozwiazanie tzn. Brak mozliwosci wyjecia bloku zaparzajacego jeszcze bardziej podnosi wage czyszczenia tabletka ;) uzywany przezemmnie Saeco mial mozliwosc czyszczenia ale trzeba sprobowac czegos nowego... wydaje sie bardziej wygodnego ale czas pokaze jaki bedzie efekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Michal911 napisał(-a):

Dzieki. Zdaje sobie sprawe ze zastosowane rozwiazanie tzn. Brak mozliwosci wyjecia bloku zaparzajacego jeszcze bardziej podnosi wage czyszczenia tabletka ;) uzywany przezemmnie Saeco mial mozliwosc czyszczenia ale trzeba sprobowac czegos nowego... wydaje sie bardziej wygodnego ale czas pokaze jaki bedzie efekt

S8 ma znajomy w sklepie. Stoi przy wejściu i korzystają z niego do woli klienci i pracownicy. Miesięcznie idzie mu 25kg kawy. Po 4 latach dopiero siadł mu młynek przy takim zużyciu. Za konserwację jest odpowiedzialny jeden z pracowników, który wszystkiego pilnuje i to działa. Nie wolno zaniedbywać czyszczenia automatu dla własnego zdrowia i zmarnowania kasy. U córki WMF chodzi bez zarzutu od 3 lat. Siostrzeniec ma starszą wersję e8, więc pewnie z 6 lat użytkuje i też oki. Reasumując, jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz. Jeśli nie będzie wady fabrycznej, to z niewyjmowanym modułem zaparzającym nie będzie problemu. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jeszcze ktory z nich w takim codziennym uzytkowaniu ma lepiej rozwiazane czyszczenie systemu po kawie z mlekiem. Ogladalem jeszcze Delonghi Primadonna chyba sie nazywal model ,sprzedawca zachwalal rozwiazanie do przygotowania kaw mlecznych to patrzac na dolaczany pojemnik na mleko wydawalo mi sie ze to nie bedzie dobrze dzialac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Michal911 napisał(-a):

Ogladalem jeszcze Delonghi Primadonna chyba sie nazywal model ,sprzedawca zachwalal rozwiazanie do przygotowania kaw mlecznych to patrzac na dolaczany pojemnik na mleko wydawalo mi sie ze to nie bedzie dobrze dzialac

Lepszy jest wężyk. WMF perfection super spienia mleko.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S8 ma możliwości robienia kawy z gorącym mlekiem , lub z pianką mleczną , a warto mieć taką opcję,  niewiem czy WMF ma taką ? co do systemu mlecznego w S8 , jest super podwzględem jakości pianki mlecznej ,ale jest awaryjny , przynajmniej był 4 lata temu, niewiem jak obecnie jest 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GostRado korzystajac z Twojej wiedzy... przeczytalem ze WMF 660 ma mozliwosc ustawienia czasu preinfuzji, a teoretycznie wyzszy model 860 takiej mozliwosci nie ma... nie wiem czy to ma sens... i czy ja tak naprawde potrzebuje tych ustawien tyle i czy bede w ogole z tego korzystal bo w koncu w automacie chodzi teoche o to zeby wcisnac guzik i napic sie kawy ale rozumiem ze ustawienie odpowiedniego czasu moze byc korzystne do rodzaju kawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Michal911 napisał(-a):

przeczytalem ze WMF 660 ma mozliwosc ustawienia czasu preinfuzji

Ja ogóle jestem przeciwnikiem preinfuzji, nawet w kolbie i tej prawdziwej z sieci, a nie pseudo elektronicznej. Można się nią bawić, ale zaburza proces prawidłowej ekstrakcji.  A w automacie, z powodu oczywistych ograniczeń technicznych, to już przerost formy nad treścią. Nie robiłem kawy na tańszych modelach WMF-a. Trzeba poczytać albo sprawdzić na żywo gdzieś w sklepie, jaką kawę robią.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.11.2025 o 14:12, GostRado napisał(-a):

Jak ktoś pije tylko czarne, to lepsze espresso (z automatu) będzie z najtańszego De'Longhi (lepszy młynek) a jak ktoś pije z mlekiem to właśnie polecam Melittę model Latticia (bebechy jak Solo) za niedużą kasę. 

A jakie De'longhi polecisz pod kątem czarnej kawy i możliwości jak najlepszego utrzymania higieny w ekspresie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, nav napisał(-a):

A jakie De'longhi polecisz pod kątem czarnej kawy i możliwości jak najlepszego utrzymania higieny w ekspresie?

Najtańszy, jaki uda Ci się kupić. Teraz jest Black Week. Higiena w kwestii automatu jest zawsze ta sama, niezależnie od marki => skrupulatna i będzie oki.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, GostRado napisał(-a):

Najtańszy, jaki uda Ci się kupić. Teraz jest Black Week. Higiena w kwestii automatu jest zawsze ta sama, niezależnie od marki => skrupulatna i będzie oki.

Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi o możliwość wypłukania i osuszenia elementów biorących udział w parzeniu kawy. Nie chcę używać chemikaliów do przepłukiwania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, nav napisał(-a):

Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi o możliwość wypłukania i osuszenia elementów biorących udział w parzeniu kawy. Nie chcę używać chemikaliów do przepłukiwania.

Kawa jest tłusta, więc należy cały układ co jakiś czas odtłuścić.  Będziesz rozbierał do rosołu cały moduł zaparzający i wylewki? Jak będziesz lał miękką wodę (filtracja dzbankiem nie zawsze pomoże),  to nie musisz odkamieniać. 

Edytowane przez GostRado
Zjadłem "sz" w będziesz.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Kawa jest tłusta, więc należy cały układ co jakiś czas odtłuścić.  Będzie rozbierał do rosołu cały moduł zaparzający i wylewki? Jak będziesz lał miękką wodę (filtracja dzbankiem nie zawsze pomoże),  to nie musisz odkamieniać. 

Dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi