Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, tommly napisał(-a):

Teraz to wrzucasz ... nie można było na początku listopada :D 

Pewnie bym dołożył i kupił tą 792, ale z Beco też jestem mega zadowolony, cały czas korzystam i próbuję kombinacji z różnymi mixami.

Teraz 2 kawki dziennie to podstawa.

Marcin mówisz, że ten More jest OK? Chyba spróbuję. Na razie przerobiłem tylko sieciowego Movenpicka i Lavazze Crema e Aroma, a czeka jeszcze Tchibo i Dallmayr z promek.

Tomek More jest świetne do espresso ale tam jest aż 40% robusty więc nie każdy to lubi. 

Sam myślę o ekspresie bo mój ma już prawie 7 lat bo był na gwiazdkę i już należy mu się naprawa bo nie zawsze pobiera wodę i pewnie stałby po naprawie w spiżarni 😀

Jak kupujesz sieciówki to ja polecę Ci jednak te z ingagi. 

rC4R4uZ.jpeg

Oprócz tej Cuba bo jej nie znam pozostałe piję od lat, są powtarzalne i bardzo dobre do kaw czarnych jak i z mlekiem. Wiadomo każdy lubi coś innego ale na pewno się nie zawiedziesz. Moje przyszły z palenia z 24.11.25 czyli muszą poczekać do 4.12 na od gazowanie 😀

@GostRadomam Saeco ale kawy mi z niego smakują wrzucam jako,że jesteś znawcą w temacie 😀

ohZaoVz.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Tomek More jest świetne do espresso ale tam jest aż 40% robusty więc nie każdy to lubi. 

Sam myślę o ekspresie bo mój ma już prawie 7 lat bo był na gwiazdkę i już należy mu się naprawa bo nie zawsze pobiera wodę i pewnie stałby po naprawie w spiżarni 😀

rC4R4uZ.jpeg

Oprócz tej Cuba bo jej nie znam pozostałe piję od lat, są powtarzalne i bardzo dobre do kaw czarnych jak i z mlekiem. Wiadomo każdy lubi coś innego ale na pewno się nie zawiedziesz. Moje przyszły z palenia z 24.11.25 czyli muszą poczekać do 4.12 na od gazowanie 😀

@GostRadomam Saeco ale kawy mi z niego smakują wrzucam jako,że jesteś znawcą w temacie 😀

ohZaoVz.jpeg

Ja też się teraz zastanawiam czy nie wypieprzyć swojego EP5400, który kupiliśmy lata temu. Ja nawet kawy wówczas nie piłem praktycznie w ogóle. Marketing zrobił robotę w temacie systemu spieniania i poszło.  

A po słowach:

Cytat

Do Philipsa to się nawet nie zbliżaj. 

@GostRadozastanawiam się teraz nad dwiema opcjami:

Miele 6360 i KitchenAid KF8. Ten pierwszy znacznie tańszy.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kornel91

Tak pisałem wcześniej koledze: ustaw maksymalną ilość kawy, temperaturę parzenia, uzysk 40ml, zmierz stoperem czas ekstrakcji, wyjmij krążek z pojemnika na fusy i zrób jego zdjęcie, wtedy można coś wywnioskować. Saeco robiło niezłe ekspresy, dopóki Philips ich nie przejął.

6 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Miele 6360 i KitchenAid KF8.

Nie miałem przyjemności obcowania, ale dla Miele chyba ktoś robi im ekspresy. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, GostRado napisał(-a):

@kornel91

Tak pisałem wcześniej koledze: ustaw maksymalną ilość kawy, temperaturę parzenia, uzysk 40ml, zmierz stoperem czas ekstrakcji, wyjmij krążek z pojemnika na fusy i zrób jego zdjęcie, wtedy można coś wywnioskować. Saeco robiło niezłe ekspresy, dopóki Philips ich nie przejął.

Nie miałem przyjemności obcowania, ale dla Miele chyba ktoś robi im ekspresy. 

Nie znalazłem info o zewnętrzym podmiocie. 

Na korzyść Miele na pewno cena + automatyzacja czyszczenia. 

6560 - też wychodzi korzystniej w porównaniu z KA KF8.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

rC4R4uZ.jpeg

Myślę, że zamówię 2 paczki More na próbę, bo Jak mawiał nasz były prezydent :D cały czas się uczę.

Stopniowo próbuję różnych kaw, a domieszka robusty do tej pory mi nie przeszkadzała, próbowałem blendu chyba z chyba max. 40% robusty.

Widziałem, że są też mixy z większymi proporcjami 60 do 40 itd...

A co koledzy myślą na temat pakowanej Starbucks Pike Place 100% Arabica? Cenowo wychodzi raczej drogo, bo jakieś 150 zł/kg.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, tommly napisał(-a):

A co koledzy myślą na temat pakowanej Starbucks Pike Place 100% Arabica? Cenowo wychodzi raczej drogo, bo jakieś 150 zł/kg.

Kiedyś ją piłem, trochę lepsza od Lavazzy i jej podobnych włoskich brandów, ale za tę i niższą już cenę kupisz w palarni kategorii specialty. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi