Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, jak to jest z dokręcaniem automatu (takiego jak w Slavie asymetrycznej) ?

ale po co dokręcać automat ?? ale jeśli już musisz to proponuję na rotomacie

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co dokręcać automat ?? ale jeśli już musisz to proponuję na rotomacie

pytanie było hipotetyczne... nie dorobiłem się jeszcze rotomatu a zegarek idzie na "wystawę" więc noszony nie będzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie było hipotetyczne... nie dorobiłem się jeszcze rotomatu a zegarek idzie na "wystawę" więc noszony nie będzie ;)

sam mam te slavy w gablocie i po roku startują bez problemu. tak więc więcej krzywdy jej zrobisz dokręcając ją niż jak będzie lezała nienakręcona.

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mostek z balansem albo sam balans jest wymienny między Mołnią 15 i 17 kamieni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie szkiełek w poljotach 55g. W 'kupię, sprzedam' przewinął się temat o 'płaskości' :P szkiełek (jest nawet zdjęcie). Czy oryginalne powinno być całkiem płaskie? Tzn. rant i potem równiutko jak tafla lodu? Bo widziałem zdjęcia, w których szkiełko było bardzo niskie ale nie całkiem płaskie (delikatnie sferyczne, takie mam w moich 3 55g).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mostek z balansem albo sam balans jest wymienny między Mołnią 15 i 17 kamieni?

Z tego co wiem to nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest sposób by w Poljocie 2415 zdjąć wahnik by tym samym zdjąć pierścień dystansowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahnik trzyma blaszka którą trzeba przesunąć lekko ją podważając.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyszczenie sens ma zawsze ale czy efekt końcowy to już nie koniecznie :) . Jest czyszczenie - jest zabawa. Jak nie podejmiesz próby to skąd będziesz wiedział, że się nie da a czyściutka tarcza jak nówka będzie nagrodą za podjęte ryzyko...

Z drugiej jednak strony proponowałbym poszukać bardzo podobnej tarczy, nawet w nienajlepszym stanie by dokonać testu. Inaczej ryzykujesz, że tarcza albo złapie całkowity glanz badź będzie przypominała mocno post apokaliptyczną wersję samej siebie z czasów gdy jeszcze nie zabrałeś się za jej udoskonalanie :) .

Pochwal się efektem. Co by się nie stało na pewno kliknę "lubię to" :) .

Proponuję mały konkursik na zakończenie. Obstawiam tak, zwykłe mycietraczy Poljota DeLux z połyskiem lakierowaną celem zabezpieczenia:

Nówka: 16%

Glanz: 24%

Postapokalipsa: 60%.

Tarcza wyczyszczona i tym samym zaczynam poszukiwania nowej :) Z efektu zadowolony nie jestem gdyż wyszło glanz + postapokalipsa.

Moje przemyślenia:

1. Za czyszenie tarczy się nie brać ! (bo lepsze świadectwo odbitego na tarczy czasu niż świadectwo płynu Ludwik )

2. Jeśli jednak się brać to na pewno nie za te z giloszowaniem, wypukłym gęstym wzorem itp.

3. Używać samej wody bez specjalnego przecierania tarczy, co ma odejść to odejdzie, a co nie odeszło to odejdzie, ale razem z napisami.

Ja miałem tarczę Poljota z kwadratowym wypukłym wzorem pośrodku. Najbardziej drażnił mnie brud przy otworze centralnym, który był w miejscu gdzie wskazówka godzinowa za nisko osadzona tarczę wyżłobiła. Zegarka bym nie ruszał, ale że wiedziałem że wskazówki muszę podnieść to i od razu wziąłem się za robotę. I podejrzewam że ten brud z okolicy środka zapaskudził mi cały kwadratowy wzór, a potem przecieranie i przecieranie - brud częściowo zszedł, ale napisy niestety wyblakły. Kaszana.

Przed:

c1031a5600fa7f3dgen.png

78f17e489f689ca1.png

Po:

275d25dacb6ee6be.jpg

Zadowolony jestem zaś z czyszczenia wskazówek - były brudne + na sekundowej ktoś nawalił jakiegoś czerwonego lakieru (wiem, że były de luksy z czerwonym sekundnikami, ale ta to była samoróba z naniesionym grubo i brzydko lakierem) . Po użyciu zmywacza do paznokci lakier i brud puściy. Macie doświadczenia ze zmywaczem do paznokci na wskazówkach i jego wadami?

Pięknie spasowany z kopertą w tym zegarku jest pierścień dystansowy, że aż ciężko mechanizm wyjąć. Chyba w żadnym innym radzieckim takiego pasowania nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahnik trzyma blaszka którą trzeba przesunąć lekko ją podważając.

Dzięki Gregch.

Czyli wykorzystując otwór jak na zdjęciu i wahnik schodzi? Są potem problemy z zakładaniem wahnika z powrotem i czy po zdjęciu wahnika  nie będzie problemów z zestawem kół , które w krainie Brytów zwą reversing wheels (nie wiem jak to u nas się zwie - odwracające ? ).

a6cf9d41adc09075gen.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Gregch.

Czyli wykorzystując otwór jak na zdjęciu i wahnik schodzi? Są potem problemy z zakładaniem wahnika z powrotem i czy po zdjęciu wahnika  nie będzie problemów z zestawem kół , które w krainie Brytów zwą reversing wheels (nie wiem jak to u nas się zwie - odwracające ? ).

a6cf9d41adc09075gen.png

Wahnika proszę nie "podważać", tylko wykorzystując właśnie ten otwór na który jest skierowana strzałka na foto przesunąć do siebie. Oś wahnika znajdzie się na większym otworze naprzeciwko i do góry zabezpieczenie (tą blaszkę). Nie będzie żadnych problemów z modułem kół, gdyż znajdują się one pod mostkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahnika proszę nie "podważać", tylko wykorzystując właśnie ten otwór na który jest skierowana strzałka na foto przesunąć do siebie. Oś wahnika znajdzie się na większym otworze naprzeciwko i do góry zabezpieczenie (tą blaszkę). Nie będzie żadnych problemów z modułem kół, gdyż znajdują się one pod mostkiem.

Dzięki za pomoc, będę musiał spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomaszek, ty lepiej sprzedaje mi tę rakietę. Co się będziesz męczył podważaniem bezela...

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu, jeszcze Ci mało? Przecież Ty jesteś królem kwarców :) A bezel chcę zdjąć by szkiełko dobrze wypolerować. Aha zdjęcie było z netu, chociaż moja też jest w dobrym stanie. No chyba, że szkiełko jakoś wyjąć. nie znam się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bezel chcę zdjąć by szkiełko dobrze wypolerować.

To trzeba było tak od razu pisać :) Szkiełko w tym modelu wyjmuje się wyjątkowo łatwo, bo ono nie jest wciskane. Trzeba odkręcić cztery śruby z tyłu koperty - te śruby łączą korpus koperty, dekielek i "przód". Jak już zdejmiesz przednią część (razem z bezelem), to szkiełko samo wyleci.

Aha - musisz uważać, aby uszczelek nie pogubić, bo powinny być aż dwie - jedna pod dekielkiem, druga pod szkiełkiem.

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Zadora972 Przewidywania odnośnie czyszczenia wydają się trafne. Zarówno poprzednie moje jak i oparte o doświadczenie Twoje. Jest jeszcze jeden problemik z tarczą. Zwróć uwagę czy nie ciemnieje? Jeżeli była srebrzona galwanicznie to po zmyciu zarowno syfu jak i lakieru ochronnego po nie długim czasie przechodzi ze stanu glanz do stanu glanz-srebrna patyna. Widać to najszybciej na krawędziach frontu tarczy. Dobrym rowiązaniem zabezpieczania tarczy jest bezbarwny lakier w spreyu. Tak by można było położyć cienką równą warstwę.

O ile to możliwe a wskazówki są metalowe i galwanicznie pokryte (ale nie malowane dodakowo!) to najlepiej je wstępnie oczyścić kąpielą również w acetonie (zmywacz do paznokci). Tym sposobem rozpuszczam nie tylko brud ale i wypełnienia. Szczególnie gdy są one wykonane radioaktywną lumą. Skrobanie to głupi i destruktywny pomysł tym bardziej, że elementy mu poddawane są delikatne i nie trudno o nieodwracalne uszkodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, podobna kwestia jak powyżej. 

Sprzedajcie mi patent na zdjęcie bezela z takiego Amfibiona.   :unsure:

(fotka z Sieci)

post-74389-0-03483400-1422191364.jpg

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podważyć delikatnie. Siedzi na druciku który idzie po okręgu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadora972 Przewidywania odnośnie czyszczenia wydają się trafne. Zarówno poprzednie moje jak i oparte o doświadczenie Twoje. Jest jeszcze jeden problemik z tarczą. Zwróć uwagę czy nie ciemnieje? Jeżeli była srebrzona galwanicznie to po zmyciu zarowno syfu jak i lakieru ochronnego po nie długim czasie przechodzi ze stanu glanz do stanu glanz-srebrna patyna. Widać to najszybciej na krawędziach frontu tarczy. Dobrym rowiązaniem zabezpieczania tarczy jest bezbarwny lakier w spreyu. Tak by można było położyć cienką równą warstwę.

O ile to możliwe a wskazówki są metalowe i galwanicznie pokryte (ale nie malowane dodakowo!) to najlepiej je wstępnie oczyścić kąpielą również w acetonie (zmywacz do paznokci). Tym sposobem rozpuszczam nie tylko brud ale i wypełnienia. Szczególnie gdy są one wykonane radioaktywną lumą. Skrobanie to głupi i destruktywny pomysł tym bardziej, że elementy mu poddawane są delikatne i nie trudno o nieodwracalne uszkodzenia.

Jak dobrze rozumiem to wskazówki z brudem na lumie czyścisz również acetonem ? Czy aceton nie uszkadza lumy i czy rozpuszczony brud nie wsiąka w lumę , tym samym ją przebarwiając?

Po kąpieli wskazówek w acetonie czy czyścisz/zabezpieczasz? wskazówki jeszcze jakoś.

Skrobanie wskazówek to pewnie że nieporozumienie, wraz z brudem zejdzie cieniutka galwaniczna powłoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobione. Łatwo było.   :)

Dzięki, #gregch

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem ze zbyt nisko osadzoną wskazówką godzinową w Poljocie 55g - delikatnie porysowała tarczę , więc muszę ją podnieść.

Jak sobie z tym radzicie, bo ja robię to tak że zdejmuję wszystkie wskazówki i je poprawnie już zakładam, ale tu z uwagi na lumę na wskazówkach trochę się tej operacji boję, bo już raz spartoliłem piękną ale i kruchą bardzo lumę na wskazówkach Amfibii. Ten Poljot ma lumę w świetnym stanie i jej ubytek mocno by zabolał.

Czy to dobry pomysł by podnieść samą godzinową (jak jest miejsce między nią a minutową) bez ściągania wskazówek czy też to pomysł kiepski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze rozumiem to wskazówki z brudem na lumie czyścisz również acetonem ? Czy aceton nie uszkadza lumy i czy rozpuszczony brud nie wsiąka w lumę , tym samym ją przebarwiając?

Po kąpieli wskazówek w acetonie czy czyścisz/zabezpieczasz? wskazówki jeszcze jakoś.

Skrobanie wskazówek to pewnie że nieporozumienie, wraz z brudem zejdzie cieniutka galwaniczna powłoka.

Napisane jest wyraźnie, że schodzi też luma ;)

Wyskrobane w tapatłoku

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi