Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy czy wskazówki do amfibii (te z grotem na godzinowej) podchodzą takie same do automatu i manuala ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Współczesne napewno tak, stare chyba tak, natomiast sekundowa od mechanizmów 22xx nie pasuje do 24xx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Koledzy czy wskazówki do amfibii (te z grotem na godzinowej) podchodzą takie same do automatu i manuala ?

Zależy w którą stronę chcesz zamieniać.

2209 --> 2416B - godzinowa pasuje, minutową wciśniesz, sekunda nie pasuje, będzie za luźna.

2416B --> 2209 - godzinowa pasuje, minutowa będzie latać, ale niekoniecznie, sekundowej nie wciśniesz

2209 - http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Wostok_2209

2416B - http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Wostok_2416B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś Cook pisał w tym dziale, może nawet tym temacie, jak łatwo zrobić przeszklony dekiel, tylko nie bardzo załapałem, i w sumie nadal nie wiem :( ktoś ma może jakiś patent? - dekiel wciskamy.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sąsiednim forum ktoś pokazywał zegarek (chyba Poljot de Lux) gdzie zamiast wciskanego dekla było szkiełko plexi, nieźle to wyglądało 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Na sąsiednim forum ktoś pokazywał zegarek (chyba Poljot de Lux) gdzie zamiast wciskanego dekla było szkiełko plexi, nieźle to wyglądało 

Wostoka Precyzyjnego, ale nie mogę odszukać fotki.

Faktycznie, fajnie wyglądał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Można też częściowo wyciąć oryginalny dekiel, np od Amfibii i wkleić szkło. Widziałem gdzieś na ruskim forum. Jak znajdę fotki to podrzucę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Najwyżej mgła będzie z przodu i z tyłu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie mnie oświecić po co komu przeszklony dekiel?! Do noszenia nie bardzo... mechanizmem do góry nie da się raczej i o ile to nie repetier to godziny nie sprawdzimy. Kolekcjonersko, po co? - każdy chyba wie jak wygląda mechanizm... Do tego przy zanurzeniu poniżej 250 m szkło/pleksi pęka i wszyscy toną... :-O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie mnie oświecić po co komu przeszklony dekiel?! Do noszenia nie bardzo... mechanizmem do góry nie da się raczej i o ile to nie repetier to godziny nie sprawdzimy. Kolekcjonersko, po co? - każdy chyba wie jak wygląda mechanizm... Do tego przy zanurzeniu poniżej 250 m szkło/pleksi pęka i wszyscy toną... :-O

Odpowiedź jest prosta, mam bardzo ładny, przeszło sześćdziesięcioletni mechanizm w zegarku, i lubię nań patrzeć gdy pracuje; otwieranie dekle to jednak nie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiła mi się kiedyś, zupełnie przypadkiem taka Delbanka:

post-75614-0-48010100-1472591973_thumb.jpg

Okazało się, że zamiast dekla ma prawdopodobnie dobrze dobraną lunetę. Musiałem tylko wstawić jakieś szkło i wyszedł przezroczysty dekiel ;)

post-75614-0-86982100-1472592074_thumb.jpg

Kiedyś poszukam tylko bardziej płaskiego szkła, i zostaje jako ciekawostka w kolekcji. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy koledzy, jak polerować porysowane wskazówki? Papier, jakaś pasta? Chcę wynieść moje spa na wyższy poziom :-)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam z dużym powodzeniem pasty polerskiej i urządzenia dremelopodobnego z małym, filcowym krążkiem.

Tylko trzeba dobrze przytrzymać wskazówkę.

Pierwsza moja próba zakończyła się przeniesienie się wskazówki w niebyt, mimo, że wydawało mi się, że ją trzymam

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam z dużym powodzeniem pasty polerskiej i urządzenia dremelopodobnego z małym, filcowym krążkiem.

Tylko trzeba dobrze przytrzymać wskazówkę.

Pierwsza moja próba zakończyła się przeniesienie się wskazówki w niebyt, mimo, że wydawało mi się, że ją trzymam

Dzięki. Póki co jestem tylko Sułtanem Fruwających Sprężynek :-) Wychodzi na to, że trzeba wreszcie coś mechanicznego kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja poleruje na kawalku starej koszuli, dosyc sztywnawa bawelna.

material na plaskim, przytrzymujesz jedna lapka, zeby naprezyc, a wskazowka jezdzisz po szmacie przy uzyciu drugiej lapki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panów zegarników ;) czy podobieństwo mechanizmu przesuwania kalendarza w poljocie 3133 jest takie samo jak w poljocie 17 k jak werk kirowski? Czy tylko mnie sie wydaje? Chodzi o przekladnie gdzie jest zakrzywiona sprężyna. I to ona przesuwa tarcze.

a45119c9d3273259f099222627832ab2.jpg

Wypassportowane z Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam takie pytanie odnośnie mojego Poljota 55G. Do dzisiaj wszystko było ok a teraz wskazówka sekundowa podczas pracy potrafi na chwile się zatrzymać zrobić ruch przód/tył przód/tył i dalej rusza i tak kilka razy w ciągu minuty. Co może być przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam takie pytanie odnośnie mojego Poljota 55G. Do dzisiaj wszystko było ok a teraz wskazówka sekundowa podczas pracy potrafi na chwile się zatrzymać zrobić ruch przód/tył przód/tył i dalej rusza i tak kilka razy w ciągu minuty. Co może być przyczyną?

Moze czop sie ulamal gdzies w jakiejs przekladni. Trzeba by rozebrac i popatrzec

Wypassportowane z Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, kto u nas robi kwarce... niekoniecznie radzieckie? Potrzebuję konsultacji, ewentualnie pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi