Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę powiedzcie mi czy Pobieda na werku 2602 bez systemu antywstrząsowego nada się jako zegarek codzienny?

Czy jest zbyt delikatna?

Mam w domu jedną Pobiedę (nie wiem co jest w środku) i jest nie do zdarcia.

jeżeli nie będziesz nią rzucał, uderzał czy w inny sposób naparzał, to spokojnie wytrzyma codzienne użytkowanie. Sam osobiście nosiłem chyba ze trzy miesiące pobiedkę bez systemu anti, wykonywałem w niej wszsytkie codzienne zajęcia i nic złego jej się nie stało, no i działa do dzisiaj.

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje pomocy z Jantarem zasilanym baterią R-20

Zasilany z minusa. Problem polega na tym że urwał się przewód zasilający, nie wiem gdzie go przylutować?

Załączam zdjęciapost-75949-0-46649100-1462533918_thumb.jpgpost-75949-0-56162200-1462533980_thumb.jpg

Potrzebuje pomocy z Jantarem zasilanym baterią R-20

Zasilany z minusa. Problem polega na tym że urwał się przewód zasilający, nie wiem gdzie go przylutować?

Załączam zdjęciapost-75949-0-46649100-1462533918_thumb.jpgpost-75949-0-56162200-1462533980_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli nie będziesz nią rzucał, uderzał czy w inny sposób naparzał, to spokojnie wytrzyma codzienne użytkowanie. Sam osobiście nosiłem chyba ze trzy miesiące pobiedkę bez systemu anti, wykonywałem w niej wszsytkie codzienne zajęcia i nic złego jej się nie stało, no i działa do dzisiaj.

Dzięki Goral :)

Kiedyś ludzie normalnie korzystali z zegarków i pewnie nie mieli takich dylematów.

A z tego co wyczytałem to ten system anti tak naprawdę zabezpiecza balans przed przypadkowym upuszczeniem zegarka choć jak upadnie niefortunnie to żaden antishock mu nie pomoże.

Do codziennego użytkowania nie ma to większego znaczenia... chyba, że ktoś jest zawodowym bokserem i nosi zegarek na ringu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie - dmuchając na zimne - oby nie, ale...

jaki mechanizm kwarcowy i skąd można by dać na zamianę do Czajki Medycznej?

post-82877-0-85055400-1462822617_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie - dmuchając na zimne - oby nie, ale...

jaki mechanizm kwarcowy i skąd można by dać na zamianę do Czajki Medycznej?

Najpierw trzeba zobaczyć co tam w środku siedzi - może być 2356 albo 1956. Oba łatwe do pozyskania z bardzo podobnych (jeśli chodzi o kształt koperty) Czajek nie-medycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam koledzy, tak na szybko: Mam do kupienia Rakietę Multikalendarz oglądałem go, wszystko działa lecz albo ja nie umiem zmienić dnia tygodnia w okienku, albo mechanizm jest zepsuty. Proszę o wytłumaczenie mi jak to się robi. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzień zmieniasz kręcąc koronką, natomiast dzień miesiąca możesz przerzucać odciągając koronkę do 2 pozycji, w pozycji pierwszej nastawiasz godzinę. Istenieje możliwość, że dni nie przeskakują gdyż kalendarz się zsunął z mechanizmu, lub coś innego się przytrafiło - wtedy sugeruję serwis ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzień zmieniasz kręcąc koronką, natomiast dzień miesiąca możesz przerzucać odciągając koronkę do 2 pozycji, w pozycji pierwszej nastawiasz godzinę. Istenieje możliwość, że dni nie przeskakują gdyż kalendarz się zsunął z mechanizmu, lub coś innego się przytrafiło - wtedy sugeruję serwis ;).

Dzięki za podpowiedź, jeszcze raz go obejrzę.

Edit

Wziąłem go i tak: Dolną koroną ustawiam wieczny kalendarz, górną koroną w 1 pozycji nakręcam mechanizm, w 2 pozycji ustawiam wskazówki, jak pociągam dalej to przeskakują numery dni miesiąca tzw."pompka". Nie wiem jak ustawić nazwy dni tygodnia które są w okienku przed dniami miesiąca.

Edytowane przez grzela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z rakietą 24 h. Można go nakręcić ale nie można ustawić godziny. Koronkę( wałek ) wychodzi do pozycji nastawiania godziny , słychać jakby pyknięcie ale wałek obraca się luźno. Jakieś sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Beczka/półbeczka i wodzik. Poprawka od strony tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam nadzieję bo co prawda zegarmistrz jeszcze nie widział zegarka ale starszy nawet uszkodzeniem koła głównego lub pośredniego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obawiam sie ze moze miec racje majster. cwiertnik w tych rakietach klubi dawac opor, co skutkuje wylamnymi zebami ... moze szczescie i bedzie posrednie.

No tarcze i tak trzeba zrzucic zrby zobaczyc. Najczesciej kolo posrednie gubi zeby albo beczka. 

Jak beczka to dorwiesz trupka za 5 zeta. jak kolo posrednie, to nie wiem czy jest tozsame ze standardowymi rakietami....

Edytowane przez antyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z rakietą 24 h. Można go nakręcić ale nie można ustawić godziny. Koronkę( wałek ) wychodzi do pozycji nastawiania godziny , słychać jakby pyknięcie ale wałek obraca się luźno. Jakieś sugestie ?

Sprawa się wyjaśniła. Okazało się, że tarcza ma urwaną stopkę i minimalnie odstawała co spowodowało wypadnięcie, nie przyleganie wodzika. Zarówno Koledzy Yakovlev i Antyp mają racje. Te rakiety są podatne jak pisał Antyp na wyłamania zębów. Antyp mój zegarmistrz twierdzi, że koło pośrednie jest standardowe. 

Edytowane przez franki72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sportiwnyj z wysokim mostkiem - dużo jest pracy, aby dostać się do sprężyny? Wygląda na to że spadła. Kręcę i nie ma oporu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba zrzucic wysoki mostek. A zatem trzeba zrzucic balans i kotwice, bo mozna pokrzywic kamienie kotwicy jak bedziesz pozycjonowal palete pod wysokim mostkiem po calej operacji...

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/70498-dzia%C5%82-techniczny/page-41?do=findComment&comment=1183995

tu masz ladnie pokazane co cie czeka ;) normalnie zwyczajana robota, ale wysokie osie kol dodaja nieco utrudnienia przy skladaniu.

Edytowane przez antyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, damy radę :) A da sie poprawic sprężynę w tym zegarku czy lepiej warto szukać sprawnego bębna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wymienilbym caly beben. powienien pasowac z najposledniejszej pobiedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam poważny problem z moją mołnią 18 kamieni 3602 niestety wypadła mi z rąk i mocno uderzyła w ziemię :( przestała działać dzisiaj byłem u mojego zegarmistrza i powiedział że "ułamana ośka w balansie, nie ma części a te z internetu trzeba podtoczyć nie ma maszyn itp." podpowiedzcie co dalej robić mieszkam w woj. Łódzkim. Trochę szkoda mi zegarka bo fajnie pracował. Pozdrawiam

Edytowane przez bluesky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup oś i zaryzykuj ,czasem nic nie trzeba robić i po wymianie pasują...no i spróbuj u innego majstra ...chcieć to móc i się da,niejedną już uratowalem dzięki mojemu majstrowi który "nie marudzi " ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nic nie trzeba ryzykować, tylko kupić oś do odpowiednie mechanizmu. Niedawno kupiłem od kolegi z forum ośki zarówno do 15-to jak i 18-to kamieniowych mołnii. Niestety sam jeszcze nie mogę ich wymienić, potrzebuję "balance staff remover", ale pracuję nad tym ;).

Poniżej fotka z różnymi ośkami, proporcje nie są zachowane, chodziło mi, że pokazać kształt.

post-66653-0-91565200-1463406601_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że odpowiednią oś trzeba zakupić to wiadomo ,a że zaryzykować to też bo czasem jednak a to czop za gruby,a to kamień trzeba obniżyć itd. A jak widać z tego co kolega pisał jego master nie ma "mocy"....;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam poważny problem z moją mołnią 18 kamieni 3602 niestety wypadła mi z rąk i mocno uderzyła w ziemię :( przestała działać dzisiaj byłem u mojego zegarmistrza i powiedział że "ułamana ośka w balansie, nie ma części a te z internetu trzeba podtoczyć nie ma maszyn itp." podpowiedzcie co dalej robić mieszkam w woj. Łódzkim. Trochę szkoda mi zegarka bo fajnie pracował. Pozdrawiam

kup trupka  aby tylko miał sprawny balans i reszta to tylko chwilka aby to przełożyć !

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Proszę o radę, rozmiar oliwiaka do smarowania naręcznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Proszę o radę, rozmiar oliwiaka do smarowania naręcznych.

Spraw sobie jakiś komplecik.

Będziesz potrzebował kilku.

Ja mam:

0,2 mm

0,3 mm

0,5 mm

0,7 mm

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spraw sobie jakiś komplecik.

Będziesz potrzebował kilku.

Ja mam:

0,2 mm

0,3 mm

0,5 mm

0,7 mm

To kolejne 50 zł. Jakoś przeżyję ale jak porcjować :)

I pytanie kolejne.

W ciepłe dni śmiga, na nadgarstku też ale jak zmarznie staje. Czeka go gruntowne czyszczenie ?

Edytowane przez franki72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi