Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 35mm kopertę Favre-Leuba ale dekiel jest zakręcany. Kształt chyba identyczny. Jutro cyknę fotki w świetle dziennym i podrzucę na PW

Czekam z niecierpliwością :) Najwyżej po prostu odpuszczę ten zegarek... Ale tak mnie jakoś naszło znowu, by spróbować go reanimować.

Starą powłokę powinni usunąć chemicznie w każdej galwanizerni. Uzupełnienie ubytków też załatwią miedziowaniem - mam namiar na zakład, gdzie napylają miedź miejscowo, nie przez pokrywanie całego elementu i późniejsze szlifowanie. Rekonstrukcja ucha powinna się udać u dobrego złotnika.

Tylko koszty pewnie dogonią wartość zegarka...

No właśnie i to jest niestety bolączka - znajomy mi to robił hobbystycznie, a potem tylko wrzucało się do kąpieli przy okazji i wychodziła nówka koperta :)

Jak patrzę na ceny na allegro jakiegoś "złocenia" za 90-120zł + koszty wysyłki w obie strony to mam nudności... Szczególnie, jak potem czytam jak chałupniczo to ludzie robią. Raz nawet dostałem odpowiedź, przy okazji innej koperty, ponieważ nie mogłem uwierzyć, że tak napisali w aukcji "ściągamy powłokę mechanicznie, szlifujemy i nakładamy nową". I rzeczywiście "starają się, żeby zachować napisy na kopercie, ale nie jest to gwarantowane" :ph34r:  No to super, sam bym lepiej sobie zrobił i za darmo.

Jeżeli chodzi o zegarki to tylko i wyłącznie kąpiele.

Co do złotnika to niestety odpadają pytałem już niezliczoną ilość i każdy twierdził tak samo - oni mają maszyny do obróbki metali szlachetnych, mosiądz czy inną bazę zupełnie inaczej się obrabia i nie ma szans, żeby się podjęli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli cała Twoja nadzieja w poszukiwaniach Yakovleva.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Czekam z niecierpliwością :) Najwyżej po prostu odpuszczę ten zegarek... Ale tak mnie jakoś naszło znowu, by spróbować go reanimować.

Na PW masz fotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam forumowiczów. Niedawno zacząłem interesować się zegarkami Wostok Komandirskie. Chciałbym się spytać o jedną sprawę dotyczącą tarcz radzieckich Komandirów.

Są modele z napisem na dole tarczy po rosyjsku (Wykonano w ZSRR), są modele z napisem (Rozkaz MO ZSRR), są też bez napisu (sam ma taki radziecki model z tankiem). Dlaczego tak jest?

Pozdrawiam. Paweł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam forumowiczów. Niedawno zacząłem interesować się zegarkami Wostok Komandirskie. Chciałbym się spytać o jedną sprawę dotyczącą tarcz radzieckich Komandirów.

Są modele z napisem na dole tarczy po rosyjsku (Wykonano w ZSRR), są modele z napisem (Rozkaz MO ZSRR), są też bez napisu (sam ma taki radziecki model z tankiem). Dlaczego tak jest?

Pozdrawiam. Paweł 

zakaz mo robione dla ministerstwa

mam pytanie czy dotakiego  łucza kwarca mozna wsadzic werk 23 kamienie 2209

post-46659-0-84771300-1506587425_thumb.jpg

post-46659-0-13648200-1506587435_thumb.jpg

Edytowane przez jarek08s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakaz mo robione dla ministerstwa

mam pytanie czy dotakiego  łucza kwarca mozna wsadzic werk 23 kamienie 2209

Można, trzeba tylko długie blaszki mocójace werk w kopercie, były takie nawet fabrycznie :)

Do starszego typu kopert stosowanych w Łuczach-kwarcach na pewno da się przełożyć werk 2209 przy użyciu tych dłuższych "łapek" mocujących. Była nawet seria oryginalnych eksportowych Sekond w "kwarcowych" kopertach, było też coś w rodzaju zestawów naprawczych (koperta od kwarca + tarcza i wskazówki do 2209).

Koperta ze zdjęcia jest natomiast nowszego typu - otwór na mechanizm jest wyfrezowany na całym obwodzie na jednakowy wymiar (w starszych wersjach miał pozostawione po bokach "naddatki") - może okazać się, że 2209 (mniejszy zewnętrznym wymiarem o 1 mm od 2356) będzie trochę latał :)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację z tym frezem, fabryczne "składaki" były w tych starszych kopertach , ale myślę, że i w tej, będzie się trzymał :)

Właśnie chciałem sprawdzić to na jakiejś kopercie, ale wszystkie, które mam są starszego typu :)

W "płaskich" Łuczach była dość duża kompatybilność, jeśli chodzi o przekładki "kwarc-mechanik". Dużo gorzej było z Rakietami - koperty do kwarców (2356) miały prawie identyczny kształt zewnętrzny, jak te stosowane w Rakietach 2209, ale przekładki (w obu kierunkach) nie były możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no jesli to nie 3017 to pewnie mozna i werk wymienic ;)

nic to juz jedzie zestaw z rosji. wlos oraz na wszelki wypadek kompletny balans z wlosem ;)

Oj droga zabawa w te chronografy

Konczac przypadek wlosowaty, przeszczep wlosa sie udal, pacjent zyje, testy czasotrzymania ropoczete, po nocce odchylek znaczacych nie zobserwowalem ;)

Wiec mam zapasowy zespol balansu do "strielowatego". Teraz tylko jakiegos z ustrzelonym balansem trzeba dorwac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Ten sprzedawca Крокодильчик99 (Одуванчик111) to ten sam u którego realizowany był zakup grupowy różnych fantów.

Tak informacyjnie tylko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam,

Czy zgodnie ze sztuką, takie coś jak na zdjęciu się prostuje, czy włos do kosza?

post-98656-0-57958900-1506938123_thumb.jpg

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko sie prostuje. 

narzedzia: dwa plaske srubokrety; dwie pensety (wszytsko odmagnesowane); bialy nie kruszacy sie kartonik; lupka; i kowadelko.

Proces:

1. wypiac balans, srubka trzyma klocek i obrocic o 90% zamek w regulatorze

2. polozyc balans w kowadelku (dol ma gladko wejsc w otwor o odpowiedniej srednicy)

3. zaatakowac pierscien ktory trzyma wlos na trzpieniu - od spodu lekko podwazajac dwoma srubokretami, tylko delikatnie, to najtrudniejszy moment bo mozna wiele spaprac

4. poogladac wlos i zobaczyc gdzie jest pierwsze odgiecie, polozyc na bialym kartoniku (ladnie widac bo kontrastuje) i uzywajac dwoch penset, jedna trzymac, wlos przy uszkodzeniu, druga modelowac w oczekiwanym kierunku.

krok 4 powtarzac az bedziesz zadowolony, potem przymierzyc wlos do mostka i zobaczyc czy centrum sie pokrywa z kamieniem na os balansu, jak tak to poskladac.

Edytowane przez antyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Na pierwszy raz wygląda na skomplikowane, będę próbował.

Możesz jeszcze mi napisac jak wygląda krok po kroku naprawa ułamanaego dolnego czopa w balansie. Gorny i dolny czop jest na tym samym wałku balansu - wymienia sie to jako całość? Czym to ściągnąć/wybić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oś balansu wygląda tak

post-80460-0-07044500-1506946221_thumb.jpg

Można ją wymienić lub naprawić przez nawiercenie i wstawianie nowego czopa (sposób drogi i ciężko znaleźć dobrego majstra który to zrobi ). Jeżeli chcesz wymienic to musisz mieć komplet nabijaków ławeczkę mloteczek i oczywiście trochę doświadczenia.

Balans po rozebraniu wygląda tak

post-80460-0-59773000-1506946500_thumb.jpg

Oś kładziesz na ławeczkę

post-80460-0-22039300-1506946619_thumb.jpg

I na nią wieniec balansu oczywiście musisz to natrafić równo inaczej wieniec do wyrzucenia ponieważ będzie duże bicie promieniowe.

post-80460-0-57066600-1506946804_thumb.jpg

Po tym jeżeli nabita oś jest sztywno i nie rusza się to nabijasz przerzutnik i włos, jeśli oś rusza się i wychodzi z wieńca to półokrągłym nabijakiem rozbijasz górną część osi ( tzw.nitowanie) cały czas sprawdzają jak mocno jest rozbita żeby uniknąć pęknięcia osi. Jak już mocno trzyma się to przerzutnik i włos pamiętając o neutrum.

Edytowane przez wempiełqr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi