Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Oryginalne podkładki trzymające uszczelnienie koronki są mniejsze. Zakładane na wcisk. Więc to raczej nie to.

Chyba, że jakaś majstra radosna twórczość.

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Grzebalem" przy trzech werkach Wostoka rodziny 2409. Po złożeniu każdy ma dokładnie ten sam problem, nie działa. A dokładnie przestaje chodzić jakby nie było momentu na wychwycie, mimo że jest naciagnieta sprężyna, efekt jest taki jakby była rozkrecona i nie dawała żadnej siły. Jak przylożę siłę (popchnę) koło pośrednie np śrubokrętem to werk zaczyna ładnie chodzić, jak puszcze to znowu staje. Macie jakiś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź jak kręci mechanizm bez kotwicy i sprawdź jak buja balans bez koła wychwytu. Zobaczysz gdzie jest opór.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po nitce do przyczyny oporu, zajechane koło minutowe. Znowu zemścila się nieuwaga przy składaniu, że tego od razu nie zauważyłem . Oczywiście chcąc iść na skróty przy jego wymianie (bo przecież pół werka trza rozłożyć) uszkodzilem oś sekundową, a na koniec pogiąłem włos i dałem sobie spokój bo się dziś nieprzeciętnie wkur...

post-98656-0-49886100-1528835349_thumb.jpg

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do tego CzK-6 z CzCzZ podejdzie balans od molniji, czy CzK-6 z CzCzZ to inna historia?

(Ilość Cz w nazwie jest zacna ;-))8e3457b529a29797f3619e1bdca9f599.jpg

Wystukane na kolanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znalazłem bardziej pasującego wątku i dlatego piszę tu.

Czym mogę zmyć farbę z bezela Amfibii (współczesna 90-tka)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytaj Kwiatka :D :D

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Domestos zrobi za Ciebie robotę :D

Zapytaj Kwiatka :D :D

B):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do tego CzK-6 z CzCzZ podejdzie balans od molniji, czy CzK-6 z CzCzZ to inna historia?

(Ilość Cz w nazwie jest zacna ;-))

Wystukane na kolanie

To inna bajka a napis Czk 6 to tylko oznaczenie "czasy karmannyje - 6" czyli z sekunda na godzinkę 6

Ten mechanizm to Czystopolski k-43 - nic od Molni nie będzie pasować.

Edycja

Pokaż tarcze tego zegarka jeśli możesz.

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem na Allegro nowy bezel do amfibi, niestety nie pasuje bo jest za szeroki i haczy o kominek.

post-98656-0-33900600-1529085774_thumb.jpg

Teraz dopiero widzę że sprzedający opisał aukcję k35 i k65. To są rodzaje kopert? Ma ktoś może spis rodzai kopert do radzieckich Amfibi. Mam tylko taki jak poniżej ale na nim niema symboli k35 i k65.

post-98656-0-61006000-1529085989_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam że chodzi o koperty 350  i 650 ale to tylko przypuszczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te oznaczenia k35 i k65 to nie oznaczenie komandirskich a nie amfibii?

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do Wostoka 2409 pasuje sprężyna i bęben z innego werka (pomijając odmiany 2409 Wostkoka), np Poljota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napaliłem się na zakup ale lekko odstrasza mnie wygląd gniazd kamieni konkretnie brak substancji (żywica?) którą normalnie są zalane. Czy moje obawy są uzasadnione? Wiadomo że zegarek ma być częścią kolekcji ale musi poprawnie chodzić, stąd pytanie - ile może kosztować doprowadzenie mechanizmu do 100% sprawności?

mechanizm:

https://i.ebayimg.com/images/g/-GwAAOSw3UZbGW3r/s-l1600.jpg

i link do aukcji:

https://www.ebay.com/itm/Zlatousovski-Zlatoust-1938-USSR-SOVIET-POCKET-WATCH/183263725709?var=null

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Kamienie nie są zalewane żadną żywicą. To wszystko jest spasowane z odpowiednimi dokładnościami na wcisk i dzięki temu mijają dekady a zegarek działa bo specjalnie nic się nie rozkleja.

Jak kupujesz stary zegarek z drugiej ręki, albo trzeciej, albo... ;) to wypada mu zrobić solidny przegląd a przynajmniej zerknięcie zegarmistrza czy jest tak w istocie jak zaklinał się sprzedawca, że mechanizm jest po przeglądzie, na punktualnym chodzie.

Gdyby zegarek wymagał przeglądu, to zegarmistrz nie tyle zaleje stosownymi oliwami łożyska rubinowe co nieco maźnie po nich stosowną oliwą i to w bardzo umiarkowanej ilości by większą nie spaprać sprawy czyli mechanizmu.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To inna bajka a napis Czk 6 to tylko oznaczenie "czasy karmannyje - 6" czyli z sekunda na godzinkę 6

Ten mechanizm to Czystopolski k-43 - nic od Molni nie będzie pasować.

Edycja

Pokaż tarcze tego zegarka jeśli możesz.

Przepraszam, nie zauważyłem pytania.aa322b4a04260ae56a91538e50b29d2b.jpg

Wystukane na kolanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś sposób na wyciągnięcie urwanego wałka naciągu w Poljocie 2614.2H? Mam jeszcze pytanie czy wałek naciągu będzie pasował od Rakety 2614.H?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwięcej wałek widać od strony tarczy, tzn pod tarczą.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś sposób na wyciągnięcie urwanego wałka naciągu w Poljocie 2614.2H? Mam jeszcze pytanie czy wałek naciągu będzie pasował od Rakety 2614.H?

Nie nie będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz będzie naprawdę bardzo zmęczony egzemplarz - Poljot, którego mój tata kupił sobie chyba na przełomie lat 70. i 80. Cóż, zakładał go m.in. do pracy w Centrostalu, a później był po prostu codziennym narzędziem. Jakiś zegarmistrz wymienił wskazówki na zielone, które mocno utrudniały odczyt godziny. Później ostro dostało szkiełko, zagubił się sekundnik... Koronka też nieoryginalna. Ale tak sobie pomyślałem, że to przecież pierwszy zegarek, dzięki któremu dowiedziałem się, co znaczy to słowo. Zatem myślę o przywróceniu go do bardziej porządnego stanu: czyszczenie i przegląd mechanizmu (działa), nowe szkiełko, chromowanie koperty i oczywiście komplet nowych wskazówek.

post-64635-0-64232600-1529747361_thumb.jpg

Koszt tego wszystkiego pewnie przewyższy wartość nowego w dużo lepszym stanie i wiem, że to mało racjonalne, ale stary zegarek taty to jak zegarek Steve'a McQueena. Zatem mam pytanie do Kolegów: czy macie zdjęcia oryginalnych wskazówek do tego modelu i koronki?

Kiedyś przywróciłem już do życia (oczywiście z pomocą zegarmistrza) innego rodzinnego weterana:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/54037-reanimacja-ponowne-narodziny-czyli-zegarki-przed-i-po-odpicowaniu/page-41?do=findComment&comment=1866798

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytania odnośnie Wostoka gajowego.

1. Szkiełko w mojej sztuce wygląda na mineralne. Siedzi bardzo mocno. Do czego służy pierścień pod nim widoczny na zdjęciu (między szkielkiem a kopertą). Montaż i demontaż tego robi się na prasce?

post-98656-0-06182900-1529956694_thumb.jpg

2. Czy rozwiązanie zaczepu sprężyny widoczne na zdjęciu to samoróbka? Dobrze myślę że ktoś tak naprawił oryginalny uszkodzony zaczep, skracając sprężynę?

post-98656-0-03637300-1529957242_thumb.jpg

post-98656-0-02222000-1529957285_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełko nie jest mineralne, zwykły heksalit. Pierścień jest uszczelniający. Szkiełko można założyć bez praski ale wymaga trochę wprawy. Trzeba włożyć w kopertę z jednej strony, odwrócić szkiełkiem w dół, oprzeć na czymś elastycznym (np na podkładce od myszki) i z wyczuciem nacisnąć na kopertę od tej strony, gdzie szkiełko nie jest włożone. Jak zrobisz to dobrze, to usłyszysz klik. Trzeba uważać, bo dosyć łatwo można uszkodzić szkiełko.

Edytowane przez mkoch

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełko jest zbrojone tym oto pierścieniem tak jak w amfibiach i komandirskich. Osobiście nie radzę wyjmować tego szkiełko bo moga być problemy z ponownym włożeniem na miejsce. Co do sprężyny to ktoś ją naprawił, często toto pęka, w dość ciekawy sposób jeśli działa i nie spada podczas nakręcania to zostaw jeśli nie działa to wymień. Te sprężyny są dość upierdliwe z racji tego że ciągle się trafiają zerwane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi