Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Wybaczcie pytanie laika , ale siedzę z lupą godzinę i nie wiem

mianowicie ;

czym różni się mechanizm Wostoka Precyzyjnego i Wołny żółty i srebrny ?

i czy po modyfikacji można przerobić werk Ałmaza na Wołnę [ mikroregulacja kamienie nakrywkowe ]

jeszcze nr werku na żółtym jest pod balansem , a w Wołnie i Ałmazie nie ma

i ostatnie widziałem Wostoka Precyzyjnego w kopercie podobnej do Ałmaza , były takie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niczym się nie różnią. Srebrny jest standardowo niklowany, żółty, o ile się nie mylę, posiada chromianowane płyty(?) Niestety nie jestem chemikiem, żeby rozwinąć temat. Części między żółtym a białym są zunifikowane na tyle, że np nakrywki od dodatkowych kamieni, bębny naciągu, koła, są takie same we wszystkich egzemplarzach. Występują dwa typy mocowania kamieni balansu (na śrubkę i na wcisk), ale to zależy od lat produkcji.

Ałmaz to Ałmaz, Wołna, jest wymienność części, ale żeby przerobić Ałmaza na Wołnę, musiałbyś nie tylko wymienić balans (cały balans, nie tylko mikroregulacja), ale też półmostek z kołami pośrednimi, wychwyt, do tego jeszcze te maleńkie śrubeczki mocowane do płyty głównej koło balansu. Generalnie jak patrzysz na mechanizm, to bez modyfikacji zostaje tylko półmostek z zespołem naciągu (niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę).

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam pytanie - czy balans (oś) od Mołni 3602 będzie pasował do Iskry?

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam pytanie - czy balans (oś) od Mołni 3602 będzie pasował do Iskry?

Nie. Iskra ma balans jak mołnia 15 kamieni Czk-b. Kupię takie ;)

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chollera.

Ja też...

Dzięki za info :)

Edytowane przez Walter_87

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańsze jakie znalazłem są po 15zł, tylko że trzeba kupić 500szt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Iskra ma balans jak mołnia 15 kamieni Czk-b. Kupię takie ;)

Mała poprawka jezeli można,iskra ma oś jak molnija 15 kamieni czk-6......cały balans z mostkiem do Iskry niestety się rózni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O... Może warto kupić i mieć na zapas i dla potrzebujących? :)

Proszę cię bardzo, chcesz namiar? Ja nie zaryzykuję 7,5 kzł ;). Ale chętnie odkupię 30 sztuk.

Edytowane przez werther

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ebay'u Slavik_sl sprzedaje takie osie w dwóch typach po 5 dolców + 5,50 za wysyłkę. Brałem od niego, ładnie pasują, dostawa około 2 tygodni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała poprawka jezeli można,iskra ma oś jak molnija 15 kamieni czk-6......cały balans z mostkiem do Iskry niestety się rózni...

Oczywiście, że tak, mówimy tylko o osi balansu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was ma doświadczenie we wklejaniu kamienia w kole wychwytowym?Jakis filmik? Jak zabrać się do tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was ma doświadczenie we wklejaniu kamienia w kole wychwytowym?Jakis filmik? Jak zabrać się do tego?

Chodzi o 2 kamienie koła czy palety kotwicy ? Edytowane przez wempiełqr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koło wychwytowe samo w sobie nie posiada kamieni.

Jego czopy poruszają się w kamieniach osadzonych w płycie i mostku.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o palete w kole wychwytowym które wchodzi w kotwice

Raczej jak myślę chodzi o tzw.kamień przeżutnika ktory jest mówiąc w skrócie na balansie ....i on wychodzi w kotwicę.Palety są na kotwicy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Kamień przerzutnika. Ktoś ma doświadczenie w jego wklejeniu? Może ktoś ma jakiś filmik z YouTube?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam filmu, mogę podać Ci sposób, który przekazał mi stary mistrz zegarmistrzostwa; wkładasz kamień na miejsce, umieszczasz przy nim drobne (bardzo drobne) kawałki szelaku, następnie na moment umieszczasz wszystko w płomieniu np. zapalniczki, zapałki, świeczki itp. Płomieniem działa się bardzo krótko bo szelak łatwo przepalić. I to w sumie wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę, dokładnie to czego potrzebujesz. Niestety nie znam fachowej terminologii po polsku, po angielsku ten kamień to impulse jewel. Za filmikiem: nigdy nie podgrzewaj rollera (elementu w którym jest osadzony kamień) bezpośrednio, bo go zniszczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę wymienić koronkę. Jak oddzielić koronkę od wałka i potem na ten wałek założyć nową koronkę? Jestem w stanie to zrobić sam, czy potrzebna będzie pomoc zegarmistrza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to zegarek?

Większość zwykłych koronek (nie przykręcanych do koperty) jest po prostu nakręcana na wałek.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi