Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze testy wykonałem na kalendarzu od sławy . Wyniki w poniższych linkach , przed i po transformacji. Celem tego zabiegu  była próba  własnoręcznej  naprawa zniszonych lub wytartych indeksów na kołach kalendarzy . Postanowiłem zaadoptować w sławie polski kalendarz . Wydaje sie być Ok , kilka poprawek  przy następnej próbie muszę jednak wprowadzić . 

http://1drv.ms/1vL29QV

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Indeksy nanosisz ręcznie czy jakiś szablon?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręcznie tak precyzyjnie raczej nie nalozysz jest robione na wzorze i szablonie oryginalnej tarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze testy wykonałem na kalendarzu od sławy . Wyniki w poniższych linkach , przed i po transformacji. Celem tego zabiegu  była próba  własnoręcznej  naprawa zniszonych lub wytartych indeksów na kołach kalendarzy . Postanowiłem zaadoptować w sławie polski kalendarz . Wydaje sie być Ok , kilka poprawek  przy następnej próbie muszę jednak wprowadzić . 

Fajnie wyszło :) Tą metodą mógłbyś też aktualizować tarczki z rocznikami w Rakietach z wiecznym kalendarzem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ze spróbuję jak tylko znajdę dawcę :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna robota Marcin  :)  Pokażesz jak to wygląda na zegarku? 

Zaczynam się zastanawiać czy nie popełnic frankena z Twoja pomocą?! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna robota Marcin  :)  Pokażesz jak to wygląda na zegarku? 

Zaczynam się zastanawiać czy nie popełnic frankena z Twoja pomocą?! :P

Zdjęcia robione  na szybko komórką , więc jakość słaba. Zdjęcia w linku 

http://1drv.ms/11XR8jB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo przyzwoicie wyszło.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest naprawdę fajnie. Aż się wierzyć nie chce że  współcześnie producenci mechanizmów nie chcą za nic  nawet koloru tła na kole daty zmienić :wacko:

Jakby to był wielki problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuje obecnie nad tarcza do molni .Temat ciężki gdyż dopiero uczę się programu do obróbki wektorowej AI . Być może za 2 -3 tyg. powstanie na bazie zniszczonej tarczy jakaś ładna tarcza do molni .Być może posiada ktoś z was jakiś projekt tarczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy czy ktoś z was mógł by mi podac wymiary od osi do końcow w obie strony sekundnika z takiej rakiety ? :D
yvp2dCx.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nabyłem ostatnio komplet trzech Łuczy damskich w automacie, tyle, że co nieco zdekompletowanych i niesprawnych. Do tej pory nie miałem nigdy takiego zegarka więc nie mam wzorca jak powinien wyglądać prawidłowo zamontowany wahnik. Gdyby ktoś pokusił się o zrobienie zdjęć kompletnego werku, a jeszcze lepiej w wersji kompletnej i z rozłożoną "nakładką" od automatycznego naciągu to byłbym bardzo wdzięczny. 

W ogólne to wydaje mi się po tym co mam, ze mogły występować wersję z różnym sposobem montaży wahnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o poradę - powiedzcie co może być przyczyną takiej sytuacji.

Moja Pobieda '55 chodzi na co dzień bardzo dobrze, aż tu nagle patrzę i widzę: pół godziny opóźnienia. Potem działała już bez przeszkód. To tak jakby zatrzymała się, a za pół godziny znowu ruszyła. Może ktoś wie co się stało ?? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pavlitto, poobserwuj ją, mogło się zdarzyć tak jak napisałeś, szczególnie jeśli była w tym czasie noszona. Być może zatrzymuje się, ale pod wpływem ruchów reki znów rusza. Otwórz dekielek i sprawdź czy chodzi tak samo dobrze w pozycji tarczą w górę, tarczą w dół i w pionie. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać to na pewno przyda się konserwacja mechanizmu. 

A jeśli sekundnik chodzi w dobrym tempie, ale wskazówki minutowa i godzinowa robią opóźnienie, to wina może być po stronie zbyt luźnego ćwiertnika (wtedy drugim objawem byłoby pewnie przestawianie wskazówek niemal bez wyczuwalnego oporu na koronce)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za mechanizm?

Gdzie szukać oznaczeń na takich werkach?

yv759__2014_008.jpg

Czy ułożenie włosa w tych mechanizmach to standard (podniesiony do góry)? Widziałem to w kilku takich mechanizmach.

qo812__2014_004.jpg

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za mechanizm?

Gdzie szukać oznaczeń na takich werkach?

Czy ułożenie włosa w tych mechanizmach to standard (podniesiony do góry)? Widziałem to w kilku takich mechanizmach.

Pytania z gatunku radziecko-zegarkowego-przedszkola, ale każdy kiedyś zaczynał :-)To mechanizm 2409 z pierwszej moskiewskiej fabryki zegarków. Oznaczenia fabryki są w tym przypadku na mostku i kole naciągu. Numeru kalibru akurat nie ma na tym egzemplarzu, ale często można go znaleźć na płytce pod balansem, a czasami na mostku. 

To jest włos breguetowski, z charakterystycznym odgięciem pod górę, spotykany w wielu modelach. W późniejszych radzieckich zegarkach raczej znajdziesz płaską spiralę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno to nazwać nawet przedszkolem. Przygotowuje się dopiero do niego. :)

Ale wciąga na maksa i trudno będzie się już wyrwać. ;)

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Czy są tak samo wyglądające mechanizmy ale inne niż 2409? Czy jednak jak zobaczę taki dokładnie werk to mogę założyć z całą pewnością, że to właśnie 2409?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno to nazwać nawet przedszkolem. Przygotowuje się dopiero do niego. :)

Ale wciąga na maksa i trudno będzie się już wyrwać. ;)

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Czy są tak samo wyglądające mechanizmy ale inne niż 2409? Czy jednak jak zobaczę taki dokładnie werk to mogę założyć z całą pewnością, że to właśnie 2409?

Są też inne z takim oznaczeniem np wostok.

24 To średnica werku, 09 to werk bez daty; 2414 werk z pojedynczą datą. Werk poljota z takim fazowaniem z tego co wiem występował w kirowach i błoniach, z trochę innym w małych poljotach. Ale tego nie jestem do końca pewny, mówię na przykładzie tego co mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za kolejne wiadomości.

ale tutaj wkradła się pewna nieścisłość:

24 To średnica werku, 09 to werk bez daty

Ten konkretny werk jest właśnie z datą.

Jest od tego zegarka:

qp375__2014_006.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio w dwóch zegarkach (Zim, Rakieta) wymieniłem dwa balansy bo stare miałe uszkodzone osie. Kotwica przerzucała ok, więc myślałem, że wymiana balasnu załaywi sprawę.

Gdy włożyłem dobry balans okazało się jednak, że zegarek słabo chodzi, potrafi sie zatrzymać itd. Poprawia się chód gdy jest nakręcony do końca i trzymam do oporu koronkę jakbym chciał dalej nakręcać.

Czy to oznaka, że mechanizm jest totalnie zabrudzony i wystarczy samo czyszczenie? czy spodziewać się jakiejs innej usterki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to oznaka, że mechanizm jest totalnie zabrudzony

Od czyszczenia i oględzin chyba należy zacząć.

A spróbuj tak.

Pędzelkiem zamoczonym w benzynie ekstrakcyjnej przejedź po łożyskach. Jak po odparowaniu benzyny ruszy to masz odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pędzelkiem zamoczonym w benzynie ekstrakcyjnej przejedź po łożyskach. Jak po odparowaniu benzyny ruszy to masz odpowiedź.

Ale czy to coś da? Benzyna odparuje ale brud, stary olej i kurz zostanie. Nie sądzę, żeby mogło to być wyznacznikiem awarii tego zegarka.

Za to mogę się zgodzić z :

Od czyszczenia i oględzin chyba należy zacząć.

To, jeśli się zrobi porządnie, to na pewno nie zaszkodzi, nawet wtedy jeśli nie pomoże. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi