Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Oj były  :)  :D  :lol:  tylko nikt z nas ich nie ma

Wiedziałem że mi ją ktoś wypomni :D Ale tak bardziej przyziemnych to jednak nie było. Prędzej yeti spotkam niż 3031 :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A drugie moje pytanie ?  Skąd przydomek "pancerna" ?   :blink:

( Czy może dlatego, że jest stosunkowo "gruba"   :D )

Edytowane przez AWG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki dziwny problem. Mam zegarek, który jak chodzi to poza cykaniem słychać brzdekniecie sprężyny po każdym cyknieciu... Bylem z nim u zegarmistrza i powiedział ze wszystko jest super. Badał go na takiej pikajacej maszynie w różnych pozycjach, przykladal do ucha, zaglądał go środka i stwierdził że wyszło jest super, że idzie równo i dokładnie. Generalnie żebym się nie przejmował... Zeczywiscie działa co do kilku sekund na dobę ale to brzdekanie doprowadza mnie do pasji... Zamiast czystego dźwięku takie okropienstwo... Jak myślicie co mu jest? Jak mu pomóc? Według opini ludzi z forum to dobry zegarmistrz... Mnie też nigdy nie zawiódł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest dźwięk sprężyny, lecz kotwicy uderzającej w ograniczniki. Wszystko jest w porządku,:) ja kocham ten dźwięk. Mogę ci pomóc i wezmę od ciebie ten wkurzający zegarek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie jestem pewien... Moze powinienem go nagrać i pokazać różnice... bo mam drugi identyczny i cyka jak miód! A w tym pierwszym jest dodatkowy dźwięk jak by ktoś wzią sprezynke do rąk i nią brzdekal...

Tu jest link do nagrania... Najpierw słychać dobry zegarek a potem ten wkurzający https://drive.google.com/file/d/0B_5_HRmBXWNXaEhySFplYWlvak0/view?usp=docslist_api

Edytowane przez 25kamil25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie w tym przypadku bardziej wyraźne to brzęczenie, jednak to nie sprężyna, kotwica. Może była naprawiania i Itp. Nie wyjaśnię tego dziś. Zapytam jutro majstra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez paniki... ;)

Prawdopodobnie jedynie spadł wodzik z beczki. Należy dostać się do remontuaru i poukładać wszystko spowrotem na swoje miejsce. W niektórych mechanizmach można to zrobić od strony spodniej (nie wiem jak jest w tym konkretnym mechanizmie) lub należy zdjąć tarczę i z robić to od strony tarczy.

Sytuacja opanowana:)

Dziękuje za pomoc, faktycznie spadł wodzik z beczi. Tylko teraz pozostał mi jeden denerwujacy element w postaci dosc "szorstkiego" przestawiania godziny, ale chyba na jakiś czas musze odłożyć ten zegarej na bok, bo zgodnie z tym co większość pisze 2209 z rakety- piękny, ale nieznośny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja opanowana:)

Dziękuje za pomoc, faktycznie spadł wodzik z beczi. Tylko teraz pozostał mi jeden denerwujacy element w postaci dosc "szorstkiego" przestawiania godziny, ale chyba na jakiś czas musze odłożyć ten zegarej na bok, bo zgodnie z tym co większość pisze 2209 z rakety- piękny, ale nieznośny:)

Urody mu nie brakuje ale gdzie mu do 2609 prostego i świetnego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu prawdopodobnie do delikatnego przesmarowania masz ćwiertnik.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno przez najbliższy tydzień go nie otwieram, więc chwile będzie musiał wytrzymać bez dodatkowego smarowania- ale dzięki za wskazówke:)

2609 z cornavina leży obok i smutno patrzy, bez "oczka". Ktoś go balansu pozbył i nie możemy nic znaleźć a do tego cały usmarowany paskudnie, więc czeka na lepsze dni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie jestem pewien... Moze powinienem go nagrać i pokazać różnice... bo mam drugi identyczny i cyka jak miód! A w tym pierwszym jest dodatkowy dźwięk jak by ktoś wzią sprezynke do rąk i nią brzdekal...

Tu jest link do nagrania... Najpierw słychać dobry zegarek a potem ten wkurzający https://drive.google.com/file/d/0B_5_HRmBXWNXaEhySFplYWlvak0/view?usp=docslist_api

A to nie będzie czasem tzw. "granie" włosa w widełkach regulatora? Przy rozwinięciu włos uderza o jedną stronę widełek, a przy zwinięciu - w drugą. Jeśli to rzeczywiście ta przyczyna, to raczej nie masz czym się martwić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem że mi ją ktoś wypomni :D Ale tak bardziej przyziemnych to jednak nie było. Prędzej yeti spotkam niż 3031 :D :D :D

Mam zaległości z wiadomych względów ale odswierze - oprócz 3031 której chyba w Polsce nikt nie ma to stalowe Rakiety to divery lub jak kto woli amfibie. Te juz są raczej dostępne choć i tak rzadkie :)

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce tylko w jednej kolekcji może być Rakieta Bellmatic 3031 .,Jeżeli tam nie ma to znaczy ,że w Polsce nie ma takiej Rakiety.              Zegarki te miały  stalowe koperty.,Wyprodukowano takich Rakiet około 2000 szt.,Ale jeszcze rzadszym zegarkiem jest Cardinal 3031, wypusk tych zegarków  liczył tylko 80 sztuk,. 

post-67292-0-11850900-1449190968_thumb.jpg

post-67292-0-30975400-1449190983_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie w tym przypadku bardziej wyraźne to brzęczenie, jednak to nie sprężyna, kotwica. Może była naprawiania i Itp. Nie wyjaśnię tego dziś. Zapytam jutro majstra.

I jak, coś wiadomo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Idzie naprawic mechanizm pozlacany 2809 od wolny? Nie idzie nakrecic, pewnie to sprezyna.

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Idzie naprawic mechanizm pozlacany 2809 od wolny? Nie idzie nakrecic, pewnie to sprezyna.

Jeśli da się kręcić koronką "bez końca", to najpewniej będzie to urwana sprężyna albo wyłamane zęby na kołach układu naciągowego (werki 2809 były na to wrażliwe). Jeśli natomiast koronką nie da się kręcić, to sprężyna jest nakręcona do oporu, ale werk nie chodzi (przyczyna w przekładni chodu, kotwicy lub balansie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już po ptokach, ale doceniam wiedzę. I dziękuję.

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi