Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303” cz. 3

Dywizjon 303  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

"aby część bezela zastąpić odpowiednio zeszlifowanym szkiełkiem, tak, jak choćby..."

pamiętajmy, że takie rozwiązanie będzie wyłapywało na pierwszy ogień kontakt z otoczeniem

spójrzcie na swoje używane zegarki - obojętnie czy to szkło czy to bezel, tam zawsze najwięcej jest rys!

nie wiem co przy takim rozwiązaniu powie szafir - czy będzie odpryskiwał czy dzielnie to zniesie - poproszę innych o swoje zdanie w tej materii

oczywiście pod warunkiem, że szafir wejdzie do produkcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad uszami jeszcze popracujemy,

Nad koronką też

Szafir - zapytalem w kołach zbliżonych do producenta :) Ale i tak wątpię, by było dobrym rozwiązaniem wystawiania szkiełka „na pierwszy ogień”, nawet, jeśli szafir. Co stal to stal B)

Przetłoczenie na deklu - BARDZO mi się podoba, chcialem, by cały grawer był tak głęboko tłoczony. Niestety, jest to rozwiązanie podobno bardzo drogie. jak drogie, nie wiem, jeszcze poprosimy o konkrety jak będziemy znali nakład.

Póki co przyjmijcie, że to bedzie grawer podobny do tego jaki był w PZL

edit. Świetna koronka w tej Certince.......... pasowalaby ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko pamiętajcie, że ten zegarek to nie jest MC, Aviator czy B-uhr. Jemu i tak zbyt grube pachy nie będą pasować. O ile w czasie 2WW pełnił rolę tool-watcha, to na dzisiejsze czasy i standardy, bardziej będzie pełnił rolę garniturowca stylizowanego historią... Tak że ja bym się tak nie upierał, żeby mu wpychać na siłę pięciomilimetrowy pach nabijany stalowymi nitami, bo to i tak będzie karykaturalnie wyglądać ;)

Pisałem o tym MC. Jak widać lotnikiem to on nie jest. I nie myślałem o pasku 5 mm :).

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad uszami jeszcze popracujemy,

Nad koronką też

Szafir - zapytalem w kołach zbliżonych do producenta :) Ale i tak wątpię, by było dobrym rozwiązaniem wystawiania szkiełka „na pierwszy ogień”, nawet, jeśli szafir. Co stal to stal B)

Przetłoczenie na deklu - BARDZO mi się podoba, chcialem, by cały grawer był tak głęboko tłoczony. Niestety, jest to rozwiązanie podobno bardzo drogie. jak drogie, nie wiem, jeszcze poprosimy o konkrety jak będziemy znali nakład.

Póki co przyjmijcie, że to bedzie grawer podobny do tego jaki był w PZL

edit. Świetna koronka w tej Certince.......... pasowalaby ;)

Poza tym wykończenie koperty w tej Certine też OK. Szczotkowana po bokach, polerowana od góry.

MacAron, proszę rozważ jeszcze możliwość zbliżenia bezela maksymalnie do boków koperty oraz zmniejszenie jego pochylenia. O coś takiego:

35443105.png

Zwiększy to rozmiar tarczy i szkła oraz sprawi, że koperta będzie trochę delikatniejsza.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek ma rację. Po to głosowałem na rozmiar 40mm, bo wierzyłem że przy wąskiej lupce tarcza będzie miała 36-38mm

Natomiast tutaj zaczyna wyglądać, że tarcza będzie miała niewiele ponad 30mm, nie podoba mi się to ;)

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co pamiętam to tarcza ma ~34 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I przez to zegarek wygląda za masywnie....

Proszę odchudźcie go ;)

PS. Jeżeli wykonamy zabieg, o którym pisałem powyżej to otrzymamy efekt podobny jak np. w forumowym eposie:

epos.jpg

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym wykończenie koperty w tej Certine też OK. Szczotkowana po bokach, polerowana od góry.

MacAron, proszę rozważ jeszcze możliwość zbliżenia bezela maksymalnie do boków koperty oraz zmniejszenie jego pochylenia. O coś takiego:

35443105.png

Zwiększy to rozmiar tarczy i szkła oraz sprawi, że koperta będzie trochę delikatniejsza.

RG

certina ma polerowane tylko krawędzie + miedzy uszami.

Co do planów z bezelem - propozycja ciekawa, ale przydałaby sie wizualizacja całego zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35443105.png

RG

Kawał KLOCA by wyszedł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czuje się, jakbyśmy znowu wracali do rozmiaru koperty

albo projekt zataczał koło

przypomnę, że wygrało 40mm - (bo nie chcieliśmy typowego wielkiego lotnika na pół łapy, jak to niektórzy określali patelni)

a Ty proponujesz pasek 4mm - wiesz ile to jest ? dla porównania większość masywnych litych bransolet ma 3,5mm

wiem, że chodzą Ci po głowie paski handmade - ale nie tędy droga co wyjaśnia @TakTic wyżej

Ja nie wracam :) , a 4mm to jest dokładnie 4mm :)

Mam taki pasek przy moim ORIS BC4 (Z resztą 3.5 też może być). Dla mnie taki pasek jest najbardziej odpowiedni.

Skąd wiesz co mi po głowie chodzi ;) ?

Niekoniecznie chcę mieć pasek handmade, ale nie chcę też mieć garniturowca.

Wybraliśmy 40mm, ponieważ ustaliliśmy, że jasna tarcza optyczne będzie go powiększać i będzie to wyglądało jak 42mm przy ciemnej tarczy.

Tyle w temacie B)

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efektu KLOCA ;) można uniknąć, gdy bezel delikatnie nie będzie dochodził do brzegu koperty( śr 38 mm ). Przy zachowaniu mniejszego kąta pochylenia bezela jak to proponuje Radek przy 40 mm kopercie szkło mogłoby mieć ok 36 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efektu KLOCA ;) można uniknąć, gdy bezel delikatnie nie będzie dochodził do brzegu koperty( śr 38 mm ). Przy zachowaniu mniejszego kąta pochylenia bezela jak to proponuje Radek przy 40 mm kopercie szkło mogłoby mieć ok 36 mm

popróbujem, pokombinujem, zaprezentujem (jeśli będzie co) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla porządku:

dekiel "B", koperta super, choć dłuższe uszy... ale może przy zwiększeniu rozstawu (szerokości paska)?

Każdy dobry uczynek zostanie zawsze ukarany. Niby to wiem, a ciągle wpadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym bądź razie, ja bym się starał nadać jak największy stosunek wielkości tarczy do całkowitego obwodu zegarka, i walczyć o każdy ułamek milimetra. To nada zegarku wyjątkowy (rzekłbym MaxBillowski) charakter. A inaczej to będzie przeciętniak jakich pełno dookoła.

Co do efektu KLOCa to bym się nie martwił. Dla wielu osób rozmiar 40mm i tak wydaje się za mały, więc będzie dla nich pozytywnym zdziwieniem i zaskoczeniem, że mają takiego KLOC-a w tak małej kopercie ;)

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny z polerowaną lunetą :]

Untitled-5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniam swoje wcześniejsze zdanie co do dekla, jednak bardziej przekonuje mnie obecna wersja B.

Przy okazji - chyba jeszcze nie ma postanowionej szerokości między uszami? Wg mnie odpowiednia będzie 20mm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym bądź razie, ja bym się starał nadać jak największy stosunek wielkości tarczy do całkowitego obwodu zegarka, i walczyć o każdy ułamek milimetra. To nada zegarku wyjątkowy (rzekłbym MaxBillowski) charakter. A inaczej to będzie przeciętniak jakich pełno dookoła.

Właśnie dlatego proponowałem zabieg ze szkiełkiem. O wytrzymałość szkiełka bym się nie obawiał. Jeśli będzie szafirowe to nawet jednej ryski nie będzie. Najbardziej narażone będą uszy. Taktic przyjżyj się proszę jeszcze raz tej Certinie DS-1 (tym razem tarcza biała, prawie jak u nas):

220475d1299859493-certina-ds-1-ref-c006-407-16-031-00-pict0035.jpg

Poprzez maksymalizację szkiełka tarcza również się optycznie (i realnie) powiększa. Myślę, że to jest właśnie ciekawe rozwiązanie, którego nie znajdziecie w wielu zegarkach z epoki, a które warto by u nas zastosować. Może warto się nad tym zastanowić (?) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz się wypowiem w temacie, bo na razie byłem ciągłym biernym(oprócz głosowań) obserwatorem tematu.

Głosowanie nie poszło po mojej myśli- trudno :) uznałem, że jakoś te 40 mm może przeżyję.

Jak zobaczyłem tą wizualkę...

final1am.jpg

... to zegarek skopał mi mózg- to absolutnie nie jest styl zegarków, w których gustuję,

ale naprawdę ma w sobie to coś- dla mnie już może iść do produkcji B)

Dlatego obecne niektóre propozycje czuję jak dźganie nożem prosto w serce:

- proszę nie zmniejszajmy jeszcze sztucznie bezelem zegarka który i tak nie jest duży

- zróbmy ciut dłuższe uszy żeby zegarek mógł się dobrze układać na nadgarstku

- koronka na tej wizualce jest naprawdę fajna i ja bym chyba nic w niej nie zmieniał

- same powierzchnie szczotkowane czy satynowane nie będą za dobrze wyglądały-

wszędzie danie polerki nie będzie praktyczne(choć ja bym za tym optował),

ale chociaż gdzieniegdzie polerowane elementy będą dodawały "szlachetności" zegarkowi

Pasek nie ma dla mnie wielkiego znaczenia, bo i tak pewnie część z nas by go zmieniała, ale do niego moim zdaniem

będzie pasować wyłącznie czarny, cienki, bez żadnych przeszyć ani tym bardziej nitów ;)

Uszy 20-22 będą ok.

edit: aha- dekielek bardziej B mi się widzi, tylko cyfry z numerem limitacji

trzeba byłoby zmniejszyć- IMO nie wygląda to teraz za dobrze

P.S.

Nie mówcie, że bardziej widzi Wam się ten ostatni projekt od początkowej wizualizacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwracam uwagę, że w przypadku dekla A mamy większe, czytelniejsze logo! Odległość w uszach jest obecnie 21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic przyjżyj się proszę jeszcze raz tej Certinie DS-1 (tym razem tarcza biała, prawie jak u nas):

smyr, ciekawe, ciekawe... jeszcze w jakimś Tissocie to widziałem. Dodatkowo przy takim szlifie, może nastąpić ciekawy element "diamentowego" załamywania światła, czyli przy odpowiednim oświetleniu, zegarek będzie "szlachetnie" mrygał odblaskami we wszystkich kolorach tęczy...

Ale jest kilka "ale"

a. musiałoby być bezwzględnie szkło szfirowe, nie ma mowy o mineralnym, a tym bardziej o pleksi

b. te szkło szafirowe musiałoby być perfekcyjnie obrabiane

c. co najważniejsze, szkło musiałoby być stosunkowo grube (jak na taki typ zegarka), chyba tak grube jak w nurkach

Powyższe punkty z całą pewnością wpłynęłyby na dość znaczne podwyższenie kosztów..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwracam uwagę, że w przypadku dekla A mamy większe, czytelniejsze logo! Odległość w uszach jest obecnie 21

Proponowałbym zastanowić się nad odległością w uszach 20 lub 22, bo przy 21 będzie ciężej dobierać paski

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smyr, ciekawe, ciekawe... jeszcze w jakimś Tissocie to widziałem. Dodatkowo przy takim szlifie, może nastąpić ciekawy element "diamentowego" załamywania światła, czyli przy odpowiednim oświetleniu, zegarek będzie "szlachetnie" mrygał odblaskami we wszystkich kolorach tęczy...

Ale jest kilka "ale"

a. musiałoby być bezwzględnie szkło szfirowe, nie ma mowy o mineralnym, a tym bardziej o pleksi

c. co najważniejsze, szkło musiałoby być stosunkowo grube (jak na taki typ zegarka), chyba tak grube jak w nurkach

Powyższe punkty z całą pewnością wpłynęłyby na dość znaczne podwyższenie kosztów..

Z tego co wiem, szafir nie jest problemem, tylko nie szalejmy z jego kształtem, bo nam tego nie zrobią. Wiem, bo rozmawiałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zapłacimy to zrobią;) to nie jest akcja charytatywna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jest kilka "ale"

Oczywiście może to wpłynąć na końcowy koszt zegarka, ale chyba nie aż tak bardzo. Ta Certinka DS-1 kosztuje w sklepie około 1700zł. Ale to automat, więc i koperta grubsza i szafir na dekielku. Ogólnie sama koperta też jest bardzo ciekawie zrobiona. Trzeba by się dowiedzieć jakie byłyby koszty. Proszę kierownictwo projektu o przeanalizowanie takiej możliwości. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
proszę nie zmniejszajmy jeszcze sztucznie bezelem zegarka który i tak nie jest duży

Tyle że chłopakom chodziło chyba o "rozciągnięcie" lunety, a nie poszerzenie jej.

21 w uszach to głupi pomysł, 20 jak najbardziej.

4mm pasek spokojnie się tam zmieści moim zdaniem i będzie ok. Poza tym wszystko zależy jak pasek jest wykonany w zawijce na teleskop. Widziałem paski 6-7mm które spokojnie się mieściły w podobne uszka. A że wystawały ponad nie to już insza inszość.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.