Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Pogadajmy o rozmiarach :)

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę Wam tylko pozazdrościć. Ja niestety mam nadgarstek taki jaki mam,kośi już nie zmienię...

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat rozmiaru zegarków ciągle gdzieś się przewija na forum.

Myślę, że trzeba to trochę uporządkować.

1. Nadgarstek nie jest walcem, więc sam obwód nie załatwia sprawy. W gruncie rzeczy ważniejsza jest szerokość nadgarstka, niż obwód, bo to właśnie na "szerokości" spoczywa zegarek. To też nie jest ścisłe, bo przecież nadgarsyek nie jest też w przekroju prostokątem, ale mniej wiecej oddaje, o co mi chodzi

2. Gabaryty nadgarstka nie są zawsze w prostej korelacji z pozostałymi gabarytami ciała i dobierając zegarek należy też zwrócić uwagę na ogólną posturę.

3. Średnica zegarka to też nie jedyny parametr jego gabarytów. Na odbiór wizualny wielkosci wpływa przecież parę czynników, jak szerokość bezela, kolor i "architektura" tarczy, ukształtowanie uszu, kolor i faktura koperty, rodzaj paska czy bransolety, a nawet wielkość koronki. Ponadto wazna jest grubość zegarka i ukształtowanie dekielka oraz szkła.

5. Różne typy zegarków mają niejako "przypisane" rozmiary i to też powinno się brać pod uwagę

6. Rozmiar zegarka podlega modzie i na ogół przez pryzmat aktualnych trendów się patrzy, nie zawsze zachowując zdrowy rozsądek.

7. Każdy ma swój gust, a de gustibus....

Konkluzja z powyższych oczywistości jest jedna - dobierając zegarek powinniśmy kierować się jego przeznaczeniem, naszymi upodobaniami oraz dokładnie sprawdzić jak leży i jak wygląda zegarek na naszej ręce, przy naszej posturze i w zestawieniu z typem ubrania z jakim będzie noszony.

Moim zdaniem gorzej wygląda zegarek za duży, niż za mały. Dzisiejsza moda na wielgachne budziki jest tylko modą. Trzeba o niej wiedzieć, ale niekoniecznie bezkrytycznie się poddawać.

Dla mnie odpowiednim zakresem jest tak około 36-40mm przy obwodzie nadgarstka 18,5cm i szerokości ok. 57mm.

Jako ze kręcą mnie vintage bardzo często noszę zegarki mniejsze - 35, 34, a nawet 32mm. To tak ciut mało, ale już 36 spokojnie wystarcza. Ponad 40mm nie układa się mi już zbyt dobrze, chociaż pewnie można się przyzwyczaić. Ostatnio nosiłem przeróbkę mołni - pełne 45mm i byłem bardzo zdziwiony, bo dzięki niewielkiej wysokości nawet całkiem pasowała :lol:

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba raczej dziewczyny powinny się wypowiadać w tym temacie !!!

EDIT: wybaczcie - nie doczytałem , że to chodzi o rozmiar... zegarka :angry:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee tam...

Dziewczyny raczej nie bedą się chwalić

- Ja i tak mam większego niż ty...U-boata :angry:

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam mój błąd - zorientowalem się po takich wpisach

Dla mnie odpowiednim zakresem jest tak około 36-40mm

ale zanim to nastąpiło - to prawie zadławiłem się ...herbatką.

Muszę jednak w bardziej przemyślany sposób wybierać tematy do czytania :angry:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmiar to 19 i preferuje 40mm do 42mm jeśli chodzi o okrągłe koperty, bo jak wiadomo te prostokątne to inna zabawa :angry:

38 też noszę :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam z rozmiarami problemów. Mam i noszę zegarki od 30mm (staruszki, bardzo rzadko jednak, >99% czasu leżą w szufladzie, najmniejszy ma 29 mm ale nie mam do niego paska - stałe uszy 15 mm) po 44 mm. Akceptuję rozmiary, jakoś tak pomiędzy Delbaną, Atlantikiem Worldmasterem (i klonami) a Wodołazem. Nagdarstek - ok 17,5-18 cm, szerokość 58 mm.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 17,5 ale dość płaski nadgarstek i najbardziej pasuje mi przedział 44-45mm.

Zawsze podobały mi się większe zegarki chociaż ostatnio celuję w coś około 41-42mm.

Nie należę do najmniejszych i już kilka razy mierzyłem zegarki poniżej 40mm i wyglądały na moim nadgarstu dziwnie.

Ale jak to mówią co kto lubi :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o mnie to w lapie mam 18,5cm. Kiedys preferowalem zegarki duze tzn. w moim przypadku to tak w okolicach 45mm i musze przyznac, ze poczatkowo mi sie to bardzo podobalo. Jednak w pracy oblukalem, ze kolega ma ogromnego (pewnie cos kolo 50mm) łocza na rece i wygladalo to mowiac delikatnie fatalnie.

Dlatego teraz mam zegarki od 36-40mm i uwazam, ze jak na moja reke sa to idealne rozmiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

Ja mam nadgrstek o obwodzie między 16-16,5 i uwżam ze max to 40 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba raczej dziewczyny powinny się wypowiadać w tym temacie !!!

EDIT: wybaczcie - nie doczytałem , że to chodzi o rozmiar... zegarka :angry:

Tylko ja i Chuck Norris dostajemy reklamy i oferty zmniejszenia czegośtam...

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 21 cm obwód szer 65mm nosze zegarki od 42mm do 47mm

poniżej 40mm nie założę bo wygląda to smiesznie - dla mnie oczywista

po za tym przy rozmiarze zegarka 42mm juz mam problem ze znalezieniem paska- a nie cierpie zapiętego na ostatnią dziurę ani jak mi sciska nadgarstek pasek musze mieć luźny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko rozbija się tak naprawdę o długość zegarka ( nie najczęściej podawaną szerokość) ...są zegarki o szerokości koperty 45mm które leżą dobrze lub bardzo dobrze bo mają krótkie i dobrze wyprofilowane uszy. A znam i takie w rozmiarze 42mm które nosi się niekomfortowo ( patelnie z długimi niemal prostymi uszami - ładnie to wygląda ale nie jest wygodne). Dość powiedzieć, że miałem Nomosa w rozmiarze tylko 40mm ale własnie miał długie i płaskie uszy i odstawał trochę. Także trzeba zwracać uwagę na detale zegarka a nie tylko na suche dane.

Także...ja generalnie nosze zegarki 40-45mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrym przykładem jest AP RO, gdzie jego rozmiar to 39-40mm, a optycznie wygląda na dużo większy, dlatego że jest długi.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi się wydaje ze to szerokość reki jest ważna. U mnie to 6,5cm na wierzchu reki (18,5 - 19 cm total)

W tej chwili nosze zegarek ktory ma 46mm i wydaje mi się w sam raz.

Ale to tak, jak powiedział marcomartin, również zależy od konstrukcji koperty zegarka. Np. wczoraj mierzyłem Orisa Regulatora 49mm (pomijam tu jego grubość :angry: ) - to wcale nie wyglądał na większego od mojej 46-tki - patrząc "en face".

PS:Generalnie dostałem chopla na punkcie plongeurow w słusznym rozmiarze 46-49 mm, następny będzie miał 47mm i już do mnie jedzie :angry:

EDYTA: Juz dojechał!

Parisien - tête de chien! - Parigot - tête de veau!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę odgrzeje, bo dopiero dzisiaj go znalazłem, ale co mi tam. ;)

Wg mnie wiele czynników ma znaczenie. Wielkość tarczy jest również bardzo ważna. Max Bill nie jest duży, a przez "olbrzymią" tarcze zdaje się być wielki.

Również grubość zegarka ma znaczenie. Mam starego Zenitha 34mm i Sumo 44m. Noszę je z takim samym zadowoleniem. I Zenek na nadgarstku wcale takim maleństwem nie jest. Tag którego kupiłem od Pawła (pozdrawiam) ma 38mm. Jest mega wygodny. Uwielbiam go nosić. A mam w nadgarstku 17 - 17,5. Więc nie tak bardzo bardzo mało. Choć z drugiej strony chyba nie wyobrażam sobie teraz nosić więcej niż 44mm. Choć jeszcze z rok temu jak najbardziej. Zastanawiałem się nad pilotami 47mm. :o Bo jak to mówią tylko krowa zdania nie zmienia. :D

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Przegub 17 centów:

dsc0326ki.jpg

Nie lubię dużych zegarków i kupując Hama bardzo bałem się o jego rozmiar. Okazuje się jednak bardzo wygodnym zegarkiem, nosi mi się go lepiej jak Certinę DS 1. Swoja drogą b.długo nosiłem klasycznego kaszaka 34 mm bez korony i był idealny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie 44 mm.to obecnie max.jaki preferuję.Większe zegarki są po prostu nie wygodne i fatalnie się je nosi.

pzdr.

rossi77

"...moja rada jest taka- łagodna droga,to łagodny sposób..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

No właśnie, jak to jest u Was, jakie rozmiary zegarków preferujecie do swoich nadgarstków?

Moim zdaniem trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Wiele zależy od kształtu koperty, długości i profilu uszu, dysproporcji pomiędzy średnicą tarczy, a średnicą koperty itd.. W efekcie Rolex o średnicy 40 mm wydaje mi się zbyt małym zegarkiem, a Vacheron Patrimony GT o tej samej średnicy zbyt dużym. A na przykład Royal Oak o średnicy 39 mm wygląda jakby był większy od Rolka. Panerai 233 o średnicy 44 mm wygląda okay, ale już IWC Portuguese HW o tej samej średnicy wydaje się zbyt duży... i można tak wymieniać w nieskończoność :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to nie chodzi tylko o średnicę. Pam Europ ma 45mm a L2L 49mm i wygląda świetnie na 18cm nadgarstku. Efekt poprawia optycznnie obecność bezelu. Certina DS-1 ma spory L2L dzięki czemu pomimo 39mm także wygląda bardzo dobrze. Steinhart Marine ma 44mm a wąska luneta przy ascetycznej białej tarczy tworzy wrażenie stanowczo większego niż np Stenek Nav-B Chrono w DLC. Zegarki należy po prostu przymierzyć i zwracać uwagę na ich zastosowanie oraz 3 wymiary, czyli L2L, średnicę i grubość.

Fajnym przykładem "klocka" który wygląda dobrze nawet na mniejszych nadgarstakch jest Vostok Anchar (48mm). Mocno zagięte uszy przyklejają kopertę do nadgarstka.

Osobiście preferuję rozmiary 39-45mm i L2L do 52mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele zależy od szczegółów i designu zegarka

Czasem mały wcale nie wydaje sie na ręku taki mały a duży zbyt duży a czasem jest zupełnie odwrotnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie temat został podsumowany wypowiedzią Chronofila z drugiej strony tego wątku. Takie czysto matematyczne rozważania do niczego sensownego nie prowadzą. Wrzucę jeszcze moje dwie foty, tak dla porównania:

IM002835c.jpg

IM002856b.jpg

Oba zegarki mają 40mm. Oris wydaje się mały na moim nadgarstku, ze względu na szeroki, ryflowany bezel. Zeppelin nie ma bezela, więc jest wizualnie zdecydowanie większy (tak już mają zegarki z wąską lunetą lub bez niej i z prostą jasną tarczą - na przykład hauhausy w rodzaju Maxa Billa czy Nomosa).

I jeszcze fotka porównawcza (marne światło, aparat i fotograf, sorry):

IM003080b.jpg

Od lewej: Zeppelin (40mm wg producenta, mi wychodzi jakoś 39mm na linijce), Oris (40mm) i "nomosowa" Rodina (38mm). Oris wydaje się najmniejszy (a jest największy), Rodina wydaje się największa (a jest odwrotnie).

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki ładny zegarek, nie wiesz jest w opcji z czrną kopertą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A to przykład, że nie zawsze zasobność konta bankowego idzie w parze z rozumem...

apmschand.jpg

Mój komentarz...

monkeyfp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Szumacher to kupa jakich mało :wacko: nie mówiąc już gabarytach i zestawieniu z nadgarstkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.