Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość

Piramida Prestiżu - III edycja - dyskusja

Czy jesteś za tym, aby głosowanie w Piramidzie Prestiżu ograniczyć do kilku osób, które zostaną wyłonione w trakcie dalszej dyskusji ?  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pcstud
Wg mnie Chronoswiss jest o jedną pozycję za nisko.

a ja bym powiedzial, ze za wysoko... wiec zapewne jest OK :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Longines poniżej Frederique Constant :roll:

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

no tu bym sie chyba zgodzil :roll: Krell, jak myslisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

no tu bym sie chyba zgodzil :roll: Krell, jak myslisz?

Też miałem z tym problem, ale... FC ma w swojej ofercie tourbillon - nie jest to co prawda robota Frederique Constant, ale jako komplikacja występuje. Mają też własny mechanizm. Niestety Longines w ostatnich latach się trochę obijał i w związku z tym pojawiło się sporo opinii twierdzących, że firma jedzie na historii. Producent zrehabilitował się linią Master, ale niesmak pozostał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dodam tylko, że nie upieram się przy takim kształcie Piramidy. Innymi słowy, pewne kosmetyczne poprawki biorę pod uwagę i możemy (po zastanowieniu) zamienić FC i Longines miejscami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

http://zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=2495

skoro w pojedynku Longines nieznacznie wygral z ML to zasluguje IMHO na to jedno oczko wyzej :wink:

zgadzam sie, ze ostatnio troche sie "zapuscili" i jada na historii... ale z drugiej strony FC tez ma teraz wyraznie gorszy okres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dobrze, niech i tak będzie. Zaraz to skoryguję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariuszu, a dlaczego w Piramidze znaleźli się niezależni :?:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Mariuszu, a dlaczego w Piramidze znaleźli się niezależni :?:

Tylko dwóch bez których Piramida Prestiżu nie byłaby pełna. A znaleźli się dlatego, bo nie wiem czy Otho podejmie się stworzenia oddzielnej Piramidy, a z drugiej strony zastanawiam się czy jest w ogóle sens tworzenia dwóch rankingów prestiżu :roll:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jest to niesprawiedliwe i to dla obu stron w tym wypadku, nie ma różnicy czy to jest tylko dwóch, czy aż sześciu...

...a z drugiej strony zastanawiam się czy jest w ogóle sens tworzenia dwóch rankingów prestiżu :roll:

Racja, drugiej Piramidy wcale być nie musi, ale niech to nie będzie powodem umieszczania w "normalnej" Piramidzie niektórych z AHCI ;)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Moim zdaniem jest to niesprawiedliwe i to dla obu stron w tym wypadku, nie ma różnicy czy to jest tylko dwóch, czy aż sześciu...

Niesprawiedliwe dla kogo :?:. Komponując Piramidę Prestiżu, starałem się podejść do tematu jak najbardziej obiektywnie choć trudno było uniknąć wyrażenia (przynajmniej częściowo) własnego punktu widzenia. Franck Muller zasługuje na to, aby znaleźć się w Piramidzie Prestiżu. Zegarki F.P.Journe to poezja i mam nadzieję kolejny mój zakup po Vacheronie. Ale to w dalszej perspektywie. Oczywiście ktoś mógłby zapytać dlaczego w Piramidzie nie ma Kari Voutilainen czy Philippe Dufour. No cóż, wybrałem tylko dwie marki, aby w ogóle zaznaczyć ich istnienie, a poza tym, wbrew pozorom F.P.Journe jest już dość znaną marką na świecie w przeciwieństwie do Voutilainen'a. Resztę ocenią Klubowicze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niesprawiedliwe dla kogo :?:

Niesprawiedliwe dla F.P.Journe, bo biorąc pod uwagę kolekcję, którą dysponuje powinien się znaleźć wyżej /oczywiście wg mnie/, tym samym niesprawiedliwe będzie to wtedy również dla innych firm- konkurujących z F.P.Journe- których kolekcja jest znacznie liczniejsza i na podobnym bardzo wysokim poziomie.

Zestawienie AHCI z "normalnymi" nie ma wg mnie sensu. Poza tym dlaczego akurat Ci, a nie inni :?: Przecież tłumacząc to tym, że coś znamy, a czegoś nie, nie ma większego sensu, bo to w sumie jest jedną ze składowych końcowego już wyglądu Piramidy.

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Zestawienie AHCI z "normalnymi" nie ma wg mnie sensu. Poza tym dlaczego akurat Ci, a nie inni :?: Przecież tłumacząc to tym, że coś znamy, a czegoś nie, nie ma większego sensu, bo to w sumie jest jedną ze składowych końcowego już wyglądu Piramidy.

ja tez jestem za tym zeby AHCI zostawic w spokoju i nie pakowac ich do piramidy- to klasa sama dla siebie i tak poiwinno pozostac; mozna potem zrobic dopisek ze firmy AHCI nie zostaly uwzglednione w zestawieniu

zreszta ta kwestie z tego co pamietam rozstrzygnelismy juz wczesniej? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Niesprawiedliwe dla F.P.Journe, bo biorąc pod uwagę kolekcję, którą dysponuje powinien się znaleźć wyżej /oczywiście wg mnie/

Oceniamy prestiż na który składa się również historia, osiągnięcia itd.. Firma F.P.Journe jest znakomita, ale nie sposób stawiać ją wyżej w kategoriach prestiżu od Vacheron Constantin, Patek Philippe, a nawet A.Lange&Soehne. F.P.Journe dopiero zaczyna "pisać" swoją historię. No ale jak chcecie. Zaraz zmodyfikuję Piramidę.

Zestawienie AHCI z "normalnymi" nie ma wg mnie sensu. Poza tym dlaczego akurat Ci, a nie inni :?:

Na to pytanie już odpowiedziałem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MasterFan ma racje, będę głosował przeciw piramidzie Krella :?

czas to pieniądz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

szkoda tylko, ze Krell zdazyl juz w miedzyczasie swoja propozycje zmienic uwzgledniajac glos MasterFana :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wstydzę sie zapytac co to jest AHCI, bo nie wiem.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Nie wstydzę sie zapytac co to jest AHCI, bo nie wiem.

taki elitarny klub dla tworcow niezaleznych (chyba stowarzyszenie?)

Academie des Horlogical Creatuers Independants

AHCI was formed in 1985 by a handful of master watchmakers with the goal of cultivating and defending the tradition of handcrafted watches. Currently there are 28 participating members and candidates in AHCI, including Franck Muller, George Daniels, Svend Andersen and Philippe Dufour.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Od początku dość krytycznie wypowiadałeś się na temat mojej propozycji Piramidy Prestiżu (bo Omega za nisko) więc Twoje stwierdzenie w ogóle mnie nie dziwi. Poza tym, na tym Forum nic nie jest mnie już w stanie zdziwić. W końcu michalop czy Otho to mistrze nad mistrzami, a ja to zwykły leszcz, który nie ma pojęcia o zegarkach i do tego łatwo go zagiąć, co nie eye_lip :?:. A jak się kogoś ledwo toleruje, to trudno o dobre słowo - kilku klubowiczów coś o tym wie skoro nie są w stanie przyznać mi racji nawet wtedy, gdy ją mam. Na koniec chciałem jeszcze zwrócić Twoją uwagę na to, że uwzględniam sugestie klubowiczów i dokonuję w Piramidzie nieznacznych zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

mi się Twoja propozycja piramidy podoba :!: jest moim zdaniem sprawiedliwa i wogóle ok...

wiadomo takie małe roszady jak co do pozycji ML'a itp. są... ale to nic...

mi natomiast w piramidzie brakuje Seiko (biorąc pod uwagę także GS i Credora)... - ale pewnie dlatego, ze mam dużą sympatię do tej marki :twisted: wiec nie bede narzekał... piramida jest OK :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

przypominam, ze jezeli ktos czuje sie na silach aby zrobic swoja wlasna-lepsza od juz zaproponowanych- piramide to czas ma jeszcze do niedzieli :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

mi bardzo podoba sie piramidka Krella - ale np. na ostatnim miejscu zamiast Atlantica widziałbym Seiko... biorąc choćby pod uwagę jakość wykonania :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.