Marek Szajerka 927 #4401 Napisano 7 Lipca 2021 Przepraszam. Jestem krótko na forum. Mógł Ktoś przy tym wątku pokazać, że tak to działa a Pani pokazując swój nabytek wyraziła zdziwienie, że ma budzik z podwójną tarczą. Pozdrawiam. Marek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #4402 Napisano 7 Lipca 2021 1 godzinę temu, Marek Szajerka napisał(-a): Przepraszam. Jestem krótko na forum. Mógł Ktoś przy tym wątku pokazać, że tak to działa a Pani pokazując swój nabytek wyraziła zdziwienie, że ma budzik z podwójną tarczą. Pozdrawiam. Marek Zawsze przed dodaniem odpowiedzi trzeba czytać to co chcemy przekazać, składnia i sens jak wypowiedzi kolegi jest dziwna .... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 927 #4403 Napisano 7 Lipca 2021 Z pełnym szacunkiem, kasiaMF wyraziła zaciekawienie dwiema tarczami w Swoim nabytku. Odpisałem, że podobnie jest z kalendarzami w okienku. Następnie, z Katalogu Junghansa pokazałem przykład, gdzie wskazówka zastępuje drugą tarczę. Indeksy godzin i kalendarza na jednej tarczy. Pozdrawiam. Marek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4404 Napisano 7 Lipca 2021 3 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 927 #4405 Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) Nie znam się na rozwiązaniach technicznych, ale jakby nie było, przeskok w upływie godzin, (zaznaczony w okienku), też jest wyodrębnionym dodatkowym wskazaniem upływu czasu, 12/24; 1/13 itd. Stąd analogia do kalendarza. Edytowane 7 Lipca 2021 przez Marek Szajerka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1808 #4406 Napisano 7 Lipca 2021 (edytowane) 36 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a): Nie znam się na rozwiązaniach technicznych, ale jakby nie było, przeskok w upływie godzin, (zaznaczony w okienku), też jest wyodrębnionym dodatkowym wskazaniem upływu czasu, 12/24; 1/13 itd. Stąd analogia do kalendarza. A pisał Pan, że interesuje się i zbiera budziki....... aż dziw, że nie przeczytał Pan, tego całego tematu od samego początku. ........ SPORO by się Pan dowiedział.. Edytowane 7 Lipca 2021 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 927 #4407 Napisano 7 Lipca 2021 Nie posiadam w zasadzie klasyków z najwyższej półki, to i nie szukałem literatury dla danego egzemplarza. Po drugie, jak wynika z daty edycji, np. Archiwum Cyfrowe Junghans zostało utworzone w 2020 r. https://junghansarchiv.de/en/ Pozdrawiam. Marek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6870 #4408 Napisano 7 Lipca 2021 Panie Marku.. Trochę się pogubiłem w odpowiedziach, które ostatnio Pan zamieścił. Nie wiem , która dotyczy, którego budzika, czy odpowiedzi.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #4409 Napisano 8 Lipca 2021 W dniu 6.07.2021 o 23:16, mkl1 napisał(-a): No Co Ty.. Taki milusi jest..... bo malusi... Mnie zachwyca.. Tak, to prawda jest uroczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 927 #4410 Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) Też tak uważam. Edytowane 8 Lipca 2021 przez Marek Szajerka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 927 #4411 Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) Bardzo proszę udostępnienie, jeśli ktoś z Państwa ma zdjęcie takiego Jergera bez tarczy. Widać, po lutowaniach, że zegar przeszedł przeróbki. Nawet szubienica jest przylutowana do płyty. Tarcza to istny Frankenstein, .np. środek tarczy to laminat na fornirze. Zegar odbył przez te ok. 120 lat niebywałe podróże. Z Niemiec do Stanów Zjednoczonych AP, z Ameryki do Szwecji, z Szwecji do Polski. Szyba współczesna, zakitowana, ramka drzwiczek wzmocniona tapicerskimi spinaczami. Brakuje wahadła, jakiej ono było długości, (fakt, można obliczyć ze wzoru). Jeśli jednak ktoś może podać parametry, w tym ciężar soczewki i wygląd oryginału, byłoby to ułatwienie. Jak wyglądała pierwotna szubienica dla sprężynki wahadła. Przedłużka wahadła się zachowała, z drutu, jak w w szwarcwaldach z drewnianymi płytami. Bardzo dziękuję za wszelkie informacje. Zegar/ budzik ma wysokość ok. 45 cm, na płycie logo: koło w kwadracie i litera J. Na dole jest przystawka ze sprężyną do budzenia. Pozdrawiam. Marek Ten zegar pokazywałem wcześniej. Edytowane 8 Lipca 2021 przez Marek Szajerka korekta i uzupełnienie informacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6870 #4412 Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) Nie widzę koła i kotwicy... Podobne do hamerykańskiej kapliczki... jeżeli chodzi o mechanizm.. Mocowanie zawieszki wahadła trzeba zrobic nowe i zamocować poprawnie , bo to nawet nie jest symetryczne.. 'drążek" ( czy jak go tam prawidłowo zwał ) wahadła jak jest zamocowany do kotwicy? Ja na kompie nie mogę już powiększyć i nic nie widzę... Lepsze fotki please... ps.. to nie ten mechanizm tam "dyndał" albo coś tu jeszcze było... ALE , ale co ja się tam znam... Edytowane 8 Lipca 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 927 #4413 Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) Jak robiłem zdjęcie, to bez przedłużki na sprężynce chodził jak szalony, wiadomo, to normalne. Było jak w filmie, aparat nie wychwycił pojedynczej klatki. Zatrzymałem kotwicę wykałaczką . Posiada wychwyt hakowy. Łożysko kotwicy nie jest usytuowane na osi symetrii płyty. Jest na tym mostku, co zachodzi w obudowę. Koło wychwytowe jest u góry po prawej stronie. Przedłużka z drutu, (też utrącona u góry) wchodzi w pręt od kotwicy i omija z boku oś godzinową. Zapewne pierwotnie nie było szubienicy zamontowanej na płycie. Są ślady mocowania werku niżej. Przykładowo ten werk też nie ma szubienicy na płycie. Pozdrawiam. Marek Edytowane 8 Lipca 2021 przez Marek Szajerka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #4414 Napisano 8 Lipca 2021 Właśnie skończyłem renowacje Westclox Big Ben model 1A z 1925rm ,zachował się w dobrym stanie ,szczególnie tarcza i mechanizm super,puszka wymagała niestety już prostowania wgniotów i zagięć😕 ale wyszło znośnie szczególnie że puszki są stalowe i trudne do klepania.Do prostowania części trzymającej szkło musiałem wytoczyć pierścień z grubościennej rury fi 123mm ! Zegar sądząc z napisów w okienkach ,przeznaczony na rynek hiszpańskojęzyczny ,Meksyk? Model 1A jest dość popularny ze względu na długość produkcji od 1918 do 1935 ale jako że jest stalowy niklowany ,rzadko spotykany w tak dobrej kondycji 🙂 no w każdym razie jeden z ładniejszych moich "amerykanów"... 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 927 #4415 Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) Godzinę temu, mkl1 napisał(-a): Nie widzę koła i kotwicy... Podobne do hamerykańskiej kapliczki... jeżeli chodzi o mechanizm.. Mocowanie zawieszki wahadła trzeba zrobic nowe i zamocować poprawnie , bo to nawet nie jest symetryczne.. 'drążek" ( czy jak go tam prawidłowo zwał ) wahadła jak jest zamocowany do kotwicy? Ja na kompie nie mogę już powiększyć i nic nie widzę... Lepsze fotki please... ps.. to nie ten mechanizm tam "dyndał" albo coś tu jeszcze było... ALE , ale co ja się tam znam... Cały werk był pierwotnie niżej i był bezpośrednio przykręcony do pleców a nie jak teraz jeszcze dodatkowo listewki, jako podkładki. Przystawka do budzenia jest nietknięta. Drucik łączący przystawkę z werkiem nie jest oryginalny. Do mocowania werku są te łapki, którymi można korygować mocowanie werku. Jak zbiła się oryginalna, zapewne malowana szyba, zmieniono położenie werku, dostosowując doj górnej części drzwiczek. Edytowane 8 Lipca 2021 przez Marek Szajerka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 927 #4416 Napisano 9 Lipca 2021 Logo sprzed rejestracji nowego w dniu 18.09.1901 r.. Wg Mikrolisk http://www.mikrolisk.de/show.php/280/letter_J 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #4417 Napisano 9 Lipca 2021 7 godzin temu, mechanik napisał(-a): Właśnie skończyłem renowacje Westclox Big Ben model 1A z 1925rm ,zachował się w dobrym stanie ,szczególnie tarcza i mechanizm super,puszka wymagała niestety już prostowania wgniotów i zagięć😕 ale wyszło znośnie szczególnie że puszki są stalowe i trudne do klepania.Do prostowania części trzymającej szkło musiałem wytoczyć pierścień z grubościennej rury fi 123mm ! Zegar sądząc z napisów w okienkach ,przeznaczony na rynek hiszpańskojęzyczny ,Meksyk? Model 1A jest dość popularny ze względu na długość produkcji od 1918 do 1935 ale jako że jest stalowy niklowany ,rzadko spotykany w tak dobrej kondycji 🙂 no w każdym razie jeden z ładniejszych moich "amerykanów"... Świetna kompania. Gratulacje.👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 927 #4418 Napisano 9 Lipca 2021 Włoska Vegilia - licencja Westclox? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 520 #4419 Napisano 10 Lipca 2021 Taki zestaw 4 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6870 #4420 Napisano 10 Lipca 2021 Ten Junghans to ten tzw "Najwększy budzik"? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 520 #4421 Napisano 10 Lipca 2021 Nie wiem czy najwiekszy ,bynajmniej u mnie w tej chwili tak. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6870 #4422 Napisano 10 Lipca 2021 (edytowane) Znalazłem z F.B fotkę największego Mierzący … 295 mm- to podobno największy.. Ale ja nie dokońca się znam. podaję za relacją z F.B Edytowane 10 Lipca 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 520 #4423 Napisano 10 Lipca 2021 Tak widzialem go tez-wskazuje dni miesiaca ,jest duzo ciekawszy od mojego,,moj ma pomiedzy 25-30 cm wysokosci ,juz wyszedlem z garazu wiec nie zmierze. 1 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 927 #4424 Napisano 10 Lipca 2021 (edytowane) Godzinę temu, mkl1 napisał(-a): Znalazłem z F.B fotkę największego Mierzący … 295 mm- to podobno największy.. Ale ja nie dokońca się znam. podaję za relacją z F.B Budzik Kolegi jest w Archiwum Cyfrowe Junghans, katalog z 1894, nr katalogowy 1530 1/4. Budzik bez kalendarza ma numer 1530, bez ułamka. Z kalendarzem nazwa Universum mit Kalender. Podany wymiar 320 mm. Natomiast budzik Kolegi janekp, (z pięcioramienna gwiazdą), pochodzi z lat 1890 -91 [ewentualnie 1892]. Niestety dla lat 1890-92 nie ma w tym archiwum katalogu. Budzik ten dołączył do grupy nieznanych z katalogów budzików Junghansa, z lat 1890-92. Jeśli będziemy się trzymać strony tytułowej katalogu z informacją, kiedy zmieniono logo, to rok produkcji wypada na 1890 r. Nie wiem, jakie Panowie przyjęli kryteria wielkości. Niewątpliwie największe są budziki szafkowe, wahadłowe, w tym Junghansa, nawet ok. 46 cm. Dokładne wymiary podane są w katalogach. Pozdrawiam. Marek https://junghansarchiv.de/fileadmin/pdf/1894_01/1894_01_full.pdf Edytowane 10 Lipca 2021 przez Marek Szajerka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teddy61 49 #4425 Napisano 11 Lipca 2021 11 godzin temu, Marek Szajerka napisał(-a): Budzik Kolegi jest w Archiwum Cyfrowe Junghans, katalog z 1894, nr katalogowy 1530 1/4. Budzik bez kalendarza ma numer 1530, bez ułamka. Z kalendarzem nazwa Universum mit Kalender. Podany wymiar 320 mm. Natomiast budzik Kolegi janekp, (z pięcioramienna gwiazdą), pochodzi z lat 1890 -91 [ewentualnie 1892]. Niestety dla lat 1890-92 nie ma w tym archiwum katalogu. Budzik ten dołączył do grupy nieznanych z katalogów budzików Junghansa, z lat 1890-92. Jeśli będziemy się trzymać strony tytułowej katalogu z informacją, kiedy zmieniono logo, to rok produkcji wypada na 1890 r. Nie wiem, jakie Panowie przyjęli kryteria wielkości. Niewątpliwie największe są budziki szafkowe, wahadłowe, w tym Junghansa, nawet ok. 46 cm. Dokładne wymiary podane są w katalogach. Pozdrawiam. Marek https://junghansarchiv.de/fileadmin/pdf/1894_01/1894_01_full.pdf Dwa moje zdjęcia z opisywanym budzikiem z kalendarzem. Pierwsze obrazuje rzeczywistą wielkość budzika. Dla porównania obok stoi klasyczny GF: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach