Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

[]

Dziadek ;)

Teraz z rowerami to prawie jak z elektronika rower 5 lat to już dziadek tak wszystko się zmienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech sobie tę kolarzówkę wybije z głowy. Ma przyzwoitego wieśwagona niech nim pomyka. W TDF raczej nie będzie brał udziału prawda?Jedyne o co bym się pokusił to o w miarę lekką amortyzowaną sztycę choć też nie koniecznie.

Odradziłem tacie ten rower póki co ma na czym jeździć jak się bardziej wkręci to może kiedyś coś a narazie pas.

Dzięki pozdro .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[]

Dziadek ;)

Teraz z rowerami to prawie jak z elektronika rower 5 lat to już dziadek tak wszystko się zmienia

Temu już dyszka wybiła ;)

Ma dożywocie jakby nie było.

"Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"./J. Billings /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pradziadek he he

Ja mam treka x Calibra 9 z 2015r osie 9ki główka ramy bez tapera. 2x10 napęd. Nie łapie się wogole dzisiejszych trendach :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbijam - mam 3 x 10 :)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam x-calibra 2x10 i jest całkiem Ok ale... chciałbym zmienić na full’a i pierwszym wyborem jest remedy 8 który chciałbym na XT,testowałem Giant i geometria mi zupełnie nie odpowiada.

Czy możecie podpowiedzieć jaki rower cenowo zbliżony do remedy warto brac pod uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam x-calibra 2x10 i jest całkiem Ok ale... chciałbym zmienić na full’a i pierwszym wyborem jest remedy 8 który chciałbym na XT,testowałem Giant i geometria mi zupełnie nie odpowiada.

Czy możecie podpowiedzieć jaki rower cenowo zbliżony do remedy warto brac pod uwagę?

Mi mój trek odpowiada jak najbardziej to jest mój chyba 4 rower który wreszcie mi pasuje wszystko w nim i nie chce zmieniać na nic innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. W sumie nie brałem w ogóle pod uwagę, a może warto sie przymierzyć. Rozumiem ze to korzystniejszy stosunek tego co dostane do ceny?

Rock shox lyric w treku jest chyba prostszy i tańszy w serwisowaniu, osprzęt shimano tez...a z firm które nie prowadzą stacjonarnej sprzedazy w PL jest cos ciekawego w tym roku? Cos na kołach 27,5?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mi mój trek odpowiada jak najbardziej to jest mój chyba 4 rower który wreszcie mi pasuje wszystko w nim i nie chce zmieniać na nic innego

Mój x-caliber tez zostaje. Całe życie na HT, wiec pewnie zaraz będzie mi tego brakować choć większość osób które przesiadają sie na rowery amortyzowane juz cześciej chyba jeżdżą komfortowo ... cos jak z SUV-em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie będę miał nigdy fulla ze względu na łożyska. Tylny zawias. Przedni zawias. Serwisy damperow. Amorów. Za dużo tego. Cały czas szukam odpowiedniego sztywnego widelca żeby założyć zamiast amora przód u siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michael911. Tak, aczkolwiek sewis foxa będzie droższy raczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie będę miał nigdy fulla ze względu na łożyska. Tylny zawias. Przedni zawias. Serwisy damperow. Amorów. Za dużo tego. Cały czas szukam odpowiedniego sztywnego widelca żeby założyć zamiast amora przód u siebie

Mnie ciągnie do fulla ze względu na możliwość szybszych zjazdów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mazurach mam płasko a na górki 500km tak więc... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie ma co się zastanawiać he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a którym Giantem jeździłeś i co Ci nie pasowało? Trek pod względem geometrii jest nieco dłuższy niż Trance ale krótszy niż Reign - ten ma dość hardcorowe geo. Taki snab przy nich - krótki i wysoki. Capra? Commencal ale to już 29er

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jedynym wyznacznikiem złej pozycji jest ból części ciała, która akurat była nadwyrężona w czasie jazdy ?

Byłem w sklepie rowerowym napompować koła i sprzedawca powiedział, że mam za nisko i za blisko mostek. Przejechałem ponad 50 km i wszystko było ok, jednak dolny chwyt jest faktycznie nisko, ale nie sądzę że na tyle aby to zmieniać. Znalazłem coś takiego jak bike fitting i taka pozycja, mocno pochylona wydaje się w porządku. Rower to Octane One Kode.

Jakie są Wasze doświadczenia z dopasowywaniem roweru ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jedynym wyznacznikiem złej pozycji jest ból części ciała, która akurat była nadwyrężona w czasie jazdy ?

Do właściwej pozycji dochodzi się raczej empirycznie. Warto mieć na uwadze, że czasem ważne są centymetry w ustawieniu siedzenia czy kierownicy :rolleyes: Edytowane przez Tadzik01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem w sklepie rowerowym napompować koła i sprzedawca powiedział, że mam za nisko i za blisko mostek. Przejechałem ponad 50 km i wszystko było ok, jednak dolny chwyt jest faktycznie nisko, ale nie sądzę że na tyle aby to zmieniać. Znalazłem coś takiego jak bike fitting i taka pozycja, mocno pochylona wydaje się w porządku. Rower to Octane One Kode.

Generalnie przy dobrej świadomości swojego ciała, roweru i lektury podstawowych wymiarów i korelacji miedzy ciałem a rowerem spokojnie dojdziesz do satysfakcjonującej pozycji. Bike fitoncydy wykonywany przez sklepy w 80% to marketingowa ściema prowadzona przez mało wyspecjalizowanych ludzi, którzy z wiedzą o ciele nie wiele maja wspólnego.

Dobry fitting zły nie jest ale to gruba kasa 400-800zl za jedna góra dwie sesje. Na początku sam dla siebie zgłębiłbym temat dopasowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a którym Giantem jeździłeś i co Ci nie pasowało? Trek pod względem geometrii jest nieco dłuższy niż Trance ale krótszy niż Reign - ten ma dość hardcorowe geo. Taki snab przy nich - krótki i wysoki. Capra? Commencal ale to już 29er

Testowałem Trance i wlasnie to mi w nim mniej odpowiadało niż w Treku ze był krótszy i wyższy... czułem sie jak na krześle

W Remedy odpowiada mi to ze jest dłuższy , zreszta taki jest teraz chyba trend, ogolnie pewnie to Trek Remedy będzie ostatecznym wyborem?! ale zastanawiałem sie czy w podobnej cenie można dostać więcej, bo wiadomo ze Trek z wielu plusów jak gwarancja na ramę i ogolnie pewna „filozofia” i historia w budowaniu rowerów to jednak ceni sie odpowiednio, a mnie na samej marce nie zależy. Chociaż nie należę do tej grupy osób która twierdzi ze w przypadku BMW, Mercedesa czy nawet ubrań płaci sie za sam znaczek, bo moim zdaniem tak nie jest.

Dzieki za opinie o NS B w takim razie odpada.

Wychodzi na to ze mam dłuższy tułów i krótkie nogi dlatego szukam geo podobnej jak w Treku

Edytowane przez Michal911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie prócz podejścia gwarancyjnego Trek nie oferuje więcej niż konkurencja i w sumie ciagle odgrzewa kotleta. Kolory, nazwy, motywy już to było w kolekcji pierw Klein'a potem Garrego Fishera.

Kiedyś faktycznie można było odczuć przewagę Treka, Specka czy Canondale nad konkurencją. Dzisiaj to niestety księgowi robią wszystkie te rowery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michal911 czyli masz podejście jak ja - Trek w takim wypadku będzie Ci pasować ale myślę, że po prostu powinieneś przetestować Reigna a nie Trance. Tylko z drugiej strony - Reing to już nie jest rower do pierdu pierdu  :P  Remedy zawsze był ciężki do sklasyfikowania bo to był pomost pomiędzy Fuelem (trail) a Slashem (enduro) - taki typowo zabawowy rower. Kumpel ma poprzednią generację i jest z niego mega zadowolony. Treki są drogie ale "8" mają z nich najlepszy stosunek ceny do oferowanego wypasu - i można je targować, tak samo z Giantem. Jeśli chciałbyś np Caprę czy któregoś z Canyonów - tam cena na www jest ostateczną. W dodatku Trek czy Giant dają dożywotnie gwarancje - nie wiem jak w Giancie, w Treku na tylny trójkąt masz 5 lat (chyba w Slashu i Sessionie mniej).

A bikefitting - sbsqad dobrze to wyjaśnił. Jeśli wiemy jakie mamy problemy z ciałem, co powoduje obciążenia to jesteśmy w stanie sami ustawić tak pozycję, żeby nie robić sobie problemów. Ale też trzeba próbować i jeździć. Ja delikatnie obróciłem baranka w mostku "do przodu" - tyle wystarczyło, żeby pozycja w dolnym chwycie była wygodniejsza i mogę w niej dłużej wytrzymać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego tez nie chce sie zamknąć na Treka bo może inny producent proponuje w tej cenie dobra ramę, podobnej klasy osprzęt i np duzo lepsze koła na których producenci zazwyczaj oszczędzają bo kupujący chcą mieć przede wszystkim dobrej klasy przerzutkę ... marketing

@trollu

Dzieki. Tak jeśli to będzie Remedy to 8 i chciałbym na osprzęcie shimano.

We wrześniu miałem dobra ofertę na remedy -30%, do tej pory zaluje ze nie kupiłem. Teraz z targowaniem ceny na treka 2020 będzie juz cieżko :)

Ciągnie mnie do zjazdu ale na jakiś hardcore juz jestem za stary wiec cos takiego „pomiedzy” w moim przypadku wystarczy i pewnie nie wykorzystam w pełni potencjału sprzętu...

Edytowane przez Michal911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, właśnie. Tylko na sztywno. Rower to nie wszędołaz przecież.

Po wywaleniu amora, zaczyna mi przeszkadzać siodło z jakąś wkładką żelową.

Po cholerę to . Siodło też będzie sztywne za chwilę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi