Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że kogoś to może zaboleć jak powiem o "prestiżowych" lub "renomowanych" markach. :D Ale powiem.  :P  Biorąc pod uwagę modele kasków najwyższych to tam nie kojarzę żeby były siatki. Ktoś może powiedzieć że to dla tych co chcą być "pro" i będzie to pejoratywnie powiedziane, ale takie są fakty.

Z drugiej strony, pomijając kwestię tego co mi się wydaje, a pisząc o tym co wiem z doświadczenia. Jeżdżąc ostatnie lata intensywnie dość, i MTB i na szosie, jeżdżąc trasy po 100-200 km i takie które trwają całe weekendy - nigdy nie miałem problemu z owadami. Jedyny problem jaki mam to małe, mikroskopijne muszki które mi się przyklejają do mokrej głowy. Ale takie nie zostaną wyłapane przez siatki montowane w kaskach bo są małe. A mam problem z wentylacją głowy, np. w gorące dni jak wczoraj, jadąc pod górę lub w terenie, pomimo że najwyższy model kasku jednego z "wiodących" producentów. Z mojego doświadczenia więc stawiam na maksymalną wentylację bo nie mam doświadczeń problematycznych z owadami.

A idąc kompromisowo - może kask typu areo? Mają mało wlotów powietrza o zredukowanym przekroju z dokładniej zaplanowaną cyrkulacją powietrza. Choć są mniej wentylowane niż normalne kaski podobnej klasy/ceny. No i cena zazwyczaj jest wyższa bo chyba te tańsze areo będą ok. 400-600 zł kosztowały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi ostatnio pszczoła wpadła w kask

Ale wypadła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak już złapiesz szerszenia, czy trzmiela to tak różowo nie będzie. A tylko spróbuj go wyciągnąć bez ścigania kasku chociaz czesto jest tak , że jak się do tego nie zbierzesz to i tak jeb! :)

To jest taki sam temat jeździć z , czy bez kasku, zazwyczaj wszystko jest do pierwszego razu. Ja tam uczulony nie jestem, ale jak ktoś jest, to ma problem.

Robala nie uświadczyłem - ta siatka jest sprężysta i  cokolwiek większego wpada to się od niej odbija.

W wielu kaskach siatki nie ma, niektórzy ją wklejają, ale zazwyczaj kupują je takie tacy co mają pod spodem czapki, bandamki, czy opaski.

Jeździłem w kaskach z siatką, problemu z wentylacją nie było, teraz mam taki bez i codzień coś z niego wyciagam, nie przeszkadza mi to, ale jak wspomniałem uczulenia nie mam.

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeździłem w kaskach z siatką, problemu z wentylacją nie było, teraz mam taki bez i codzień coś z niego wyciagam, nie przeszkadza mi to, ale jak wspomniałem uczulenia nie mam.

Nie mówiłem że z siatką nie ma wentylacji tylko że ja mam problem nawet w kasku dobrze wentylowanym. Z siatką jest wentylacja ale mniejsza. Sprawa jest pewnie taka jak inne - każdy jest inny i czego innego potrzebuje. Na szczęście, bo życie by było nudne. Ja nie miałem kasku z siatką bo nie miałem potrzeby. Z moich znajomych nikt nie ma kasku z siatką i też nie słyszałem o jakiś kłopotach. Wolę maksymalną wentylację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piszecie że bandamka załatwia problem? robal się nie „przebije”? w sumie takowej też używam ale tylko na dłuższe wypady kiedy wiem, że będzie się lało po twarzy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe ile ma w końcu tej mocy - raz piszą że 60lm a raz, że 15. 18 diod - trochę ich tam nawalili  :lol:

ja mam Proxa, niby 45lm, 2 duże plus 3 małe diody - małe w sumie nie wiem po co bo 2 duże robią mega robotę. Jeśli ten cateye ma 60lm (i jeśli mój prox ma deklarowane 45) to jest to już ciężki kaliber, za mną w nocy kto by nie jechał to marudzi, że lampka razi. 

kupiłem niedawno całkiem przypadkowo lampke na tył ProX Iris, ma 50lm i to juz jest imo za duzo....na maxa świeci jak szalona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Może kogoś zainteresuje taki rowerek w super cenie.

HERCULES JARVIS ze wspomaganiem elektrycznym.

Model 2016 Rozmiar ramy 19"  (wzrost 175-185)

Amortyzator ROCK SHOX REBA RL Solo Air z blokadą na kierownicy

Koła 27,5 Felgi Ryde X-Plorer  Opony Schwalbe - Rocket RonEvolution

Hamulce TEKTRO Orion

Napęd: Kaseta 10 rzędowa XT, Przerzutka XT, Łańcuch XT

Siodło Fizik Nisene

Akumulator 36V  615 Wh/17Ah

Silnik 250W z odzyskiwaniem mocy ( zasięg do 150km)

Kilka trybów pracy ECO CITY SPORT

W komplecie ładowarka i 2 klucze do akumulatora

Rower w specyfikacji fabrycznej stan idealny bez uszkodzeń

Rower nie posiada żadnych wad ukrytych.

Pochodzi z legalnego źródła.

Posiadam kartę gwarancyjną książkę serwisową i dowód zakupu w Niemczech.

Cena katalogowa 2999Euro

Zobacz film:   

Tylko 5700 zł

post-95931-0-10612000-1526337220_thumb.jpg

post-95931-0-67549200-1526337254_thumb.jpg

Edytowane przez Andrzej77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem niedawno całkiem przypadkowo lampke na tył ProX Iris, ma 50lm i to juz jest imo za duzo....na maxa świeci jak szalona

Kurna... a ja zamowilem wlasnie taka co ma max 50lm. :P

Ale na szczescie ma tryb miejski 10lm czy tam 12lm. Zobaczymy. ;)

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testowałem właśnie kocie oko w ciemnym pomieszczeniu i oślepłem, zrywa papę z dachu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moja ma 6 trybów :P

W praktyce pewnie i tak bedziesz korzystal z dwoch :D

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moc tylniej lampy wydaje się przesadą ale ostatnio jadąc wieczorem kręcącymi się serpentynami pod górę pomyślałem że dobrze mieć mocną tylną lampę na krętym podjeździe bo zawsze to większe prawdopodobieństwo wcześniejszego zauważenia przez samochód w zakręcie. chociażby przez odbicia na drodze i poświatę zza zakrętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W praktyce pewnie i tak bedziesz korzystal z dwoch :D

Korzystam z jednego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym roku nje miałem zastrzeń do siodełek w trekach ale w tym m-cu 2 razy się zastanawiałem czy nie zmienić na dziurawe :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziurawe i zwykłe, różnicy nie czuję ale jeżeli ktoś ma problem z prostata to dziurawe sa zdecydowanie na plus. Ostatnio w Lidlu były Witkopy z dziurą za śmieszne pieniądze. Kupiłem takowe koledze z takimi problemami i jest zadowolony, może nadal jeździć po 2-cie.

A dziś przejechałem się na nowych kołach, zsiadłem i już100?

https://www.strava.com/activities/1573904396

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziurawe i chwalę . 

Ale z siodłem to co kto lubi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ze zdrowiem też ok ale na fuelu inaczej się siedzi i 2 razy miałem wrażenie ucisku, tyle że zmieniłem nieco pozycję i problem znikał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie że zdrowiem w tym przypadku również ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od pozycji na rowerze i indywidualnej budowy anatomicznej.

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystam z jednego :D

Mój babon jeździ z taką co ma 100lm :P

Pieszczotliwie nazywamy tę jej lampkę promieniem śmierci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi