Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

czegoś tak bogatego w funkcje ja nie potrzebuje, bo GPS moze i jest fajny ale w rowerze lubię zabłądzić i w ten sposób poznać nowe drogi, nowe miejsca i generalnie troche pozwiedzać, a szukanie w internecie tras i ich planowanie to nie moja bajka. Dlatego, mimo że zdarza mi się stać i szukać gdzie jechać to zazwyczaj dojeżdżam do celu kierując się we właściwą stronę niekoniecznie pożądaną wcześniej trasą :D

A tu moim celem jest po prostu informacja o aktualnej prędkości i przejechany dystans bez konieczności wyciągania telefonu. 

Ten Wahoo Mini wygląda całkiem fajnie, i nie zamyka mi drogi do rozbudowy w przyszłości tzn czujnik kadencji i tętna (na razie w ogóle tego nie potrzebuje ale w przyszłości już bym nie musiał zmieniać wszystkiego). 

To ja myślałem raczej o sigmie w granicach 100 zł :D
W szosie mam mio 315hc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze, zeby nie zamykac sobie mozliwosci rozbudowy pomysl o liczniku, ktory daje mozliwosc polaczenia ze smartfonem. Dopoki tego nie zrobisz masz zwykly licznik z mozliwoscia podlaczenia czujnika kadencji i tetna, a po podlaczeniu do smartfona masz jeszcze dodatkowo nawigacje z wszystkimi jej dobrodziejstwami i komunikaty z telefonu. Cos takiego oferowal CatEye i np. Teasi Core

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie szukam tras .

Jadę gdzieś i tyle . Jak szosą gdzieś mnie poniesie to najwyżej na GPS wracam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPS przydaje się jak chcesz wracać do domu a w lesie łatwo się zgubić i drogowskazu raczej nie uświadczysz :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czegoś tak bogatego w funkcje ja nie potrzebuje.

Bym się nie p..ł, zainstalował szwendo. Z włączonymi komunikatami gada to po polsku i jakim tempem, co łatwo przeliczyć na prędkość. Liczniki mam jeden w zimówce, bo pokazuje temperaturę, a do treningów tak.... oj biedny ten komputerek... :) Pod wiatr do Olesna to mi ostatnio takie tętna pokazywał?! :D

To moze, zeby nie zamykac sobie mozliwosci rozbudowy pomysl o liczniku, ktory daje mozliwosc polaczenia ze smartfonem. Dopoki tego nie zrobisz masz zwykly licznik z mozliwoscia podlaczenia czujnika kadencji i tetna, a po podlaczeniu do smartfona masz jeszcze dodatkowo nawigacje z wszystkimi jej dobrodziejstwami i komunikaty z telefonu. Cos takiego oferowal CatEye i np. Teasi Core

Jak nawigacja to tylko Yanosik  :D

Nigdy nie szukam tras .

Jadę gdzieś i tyle . Jak szosą gdzieś mnie poniesie to najwyżej na GPS wracam :D

Ostatnio dojechałem po kalafiorach do Pacanowa..., odlać się , bo znalazła się miejscówka taka nadająca się, ale wewnętrzny Yanosik mi podpowiedział, ze mogę nie zdążyć do kościoła jak Łukasz pojedzie lasami, no to sru.... :)

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bym się nie p..ł, zainstalował szwendo. Z włączonymi komunikatami gada to po polsku i jakim tempem, co łatwo przeliczyć na prędkość. Liczniki mam jeden w zimówce, bo pokazuje temperaturę, a do treningów tak.... oj biedny ten komputerek... :) Pod wiatr do Olesna to mi ostatnio takie tętna pokazywał?! :D

Jak nawigacja to tylko Yanosik  :D

Ostatnio dojechałem po kalafiorach do Pacanowa..., odlać się , bo znalazła się miejscówka taka nadająca się, ale wewnętrzny Yanosik mi podpowiedział, ze mogę nie zdążyć do kościoła jak Łukasz pojedzie lasami, no to sru.... :)

Cytując Ciebie i twoje pouczenia to twoje pismo z wycięciem jednego słowa wygląda mniej więcej tak:

Sorry, nie obraź się, ale to co niekiedy piszesz wygląda na objaw  typowego prostactwa. Ale, każda potwora ma swojego amatora i zapewne znajdą się ludzie którzy lub ten typ rozrywki okazywany w taki, a nie inny sposób.

Także ten tego Marcin, lepiej pokój bo i po co ... łączy nas pasja - niekoniecznie do wyboru licznika, taka pora roku, że teraz większość wpisów będzie o zakupach ... ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

Chłopie, wybacz, ale nie wiem co Ci jest.

Coś Tobą targa tylko nie wiem... co.

Ostatnio we mnie wjechałeś, twierdząc , ze to żart, no nie wyglądał, zwróciłem uwagę co mi się nie podoba, nie szukam na siłe dziury w całym, nawet zapomniałem, wybaczyłem, a tu masz! :)

Teraz jakiś montaż z brakiem jednego słowa... :)

To co napisałem, to nie jest przede wszystkim wypowiedź pozorująca łacha, tylko na wesoło i wiesz, ze wielu nawet wybiera ta opcję instalując Endo, albo Stravę na tel.

Z Yanosikiem pewnie by się rozwinęło, tak jak w gronie w którym żeśmy się w niedziele spotkali :)

Pacanów to też wesoły epizod.

Wiesz jaka jest miedzy nami różnica? Wiesz i wszyscy tu zaglądający też to wiedzą.

Nie pije do Ciebie, no ale sorry.

No dobra, zamknę na amen się w tym temacie, mam na co przeznaczać swój cenny czas, idę se stąd wpiz..u

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zamykaj się w tym temacie .

Bo nedzie nam Cię @Kaido2 brakować :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin ... Powiedz czego nie rozumiesz, że ktoś napisał, że zazdrości Ci pozytywnie czasu spędzonego na rowerze a ja z przekąsem w cudzysłowie napisałem (OK niech Ci będzie głupi) żart chociaż nikt z tu zgromadzonych Ciebie o to nigdy nie podejrzewał i nie podejrzewał. Dobrze wiemy, że z Ukrainy wyciskasz więcej niż inni z carbonu.

Natomiast zastanów się nad nazywaniem kogoś prostakiem, czy świnią bo jak widzisz twoje słownictwo i i przeskoki między wersami pozostawiają wiele do życzenia - ok, nie każdy musi być Prof. Miodkiem, piszemy w różnych miejscach i z rożnych urządzeń, nie zawsze widać całą treść, ale twoje ostatnie wpisy ciężko zrozumieć czytając tylko jeden raz, naprawdę jest kiepsko..

Fajnie, że nie jesteś bananowym człowiekiem w myśl zasady więcej "sprzętu niż talentu" i przebiegi masz w głowie i nogach!

Ale negowanie wszystkiego co niezgodne z twoim tokiem myślenia jest już wysoce męczące. Przypomnę Ci zapytałem Cię grzecznie o profesjonalne ciuchy zawodnicze a twoja wypowiedź (żeby nie bawić się w cytaty) lub mój odbiór był taki, że prawdziwy wyczynowiec jak Ty to w worku na śmieci pojedzie i się nie spoci, a niższej kasty to jedwab królów nie zadowoli.

Podobne wpisy były już z twojej strony o latarkach, szprychach, kołach, licznikach i jedzeniu metki - (dla niewtajemniczonych instrukcje jak z chińskiego badziewia zrobić rakietę na Marsa),  normalnie alfa i omega a inni do o koła to "barany" 

Sorry, ale ze swoimi podtekstami to pomyliłeś adresy do kogo i jak możesz pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w lipcu kupiłem padrone +

puls(całkiem miła opaska) dodatkowo czujnik prędkości i kadencji  w jednym-tylne koło (super pod trenażera)  ,prędkość może pobierać z tel ,możliwość podpięcia czujnika mocy,

przewaga miedzy innymi garminami i podobnymi ze nie trzeba ładować(bateria żyje 3miesiące )

powiadamia że kto dzwoni lub sms , pokazuje poziom na ładowania tel i zasięg

navi bardzo prosta-obranie celu na smartfonie i mamy wyświetlane strzałki

kompas,brak temperatury powietrza-stara sigma miała

dowolna konfiguracja ekranu ,co ma pokazywać,kilka ekranów

fajna apka(wykresy i mapa,trasy ,pełna statystyka ,kalendarz treningów ,podsumowanie miesiąca  , ,upload do strava,cateye atlas  itd

bardzo leciutki

nie rozładowuje zbytnio tel ,bo ekran mamy wyłączony ,częstość  komunikacji gps  można ustawić,jest też alert o niskim poziomie naładowania i sami go procentowo   ustalamy

podświetlenie -nie sprawdzałem ,trzeba odpalać telefonem (ustawia się godziny kiedy ma być)

lotny start ,okrążenia,kalorie itd

Petarda na koniec --  Made in Japan --

post-104559-0-50591600-1542143965_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam licznik w swojej szosie ;-)

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w tym liczniku opcja nagrywania trasy i darmowe mapy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaido z Burnsem muszą się chyba na browar ustawić  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deszcz leje, jestem chory, więc naszło mnie na okołorowerowe rozważania.

Nadal myślę nad zimówką - ten rower zaproponowany przez kolegę Revolta jest za duży, poza tym obawiam się, że mógłbym nie podołać z jednym przełożeniem.

Rozglądam się też za mocniejszymi kołami do roweru trekkingowego. W sklepie rose znalazłem ciekawy zestaw za 179 euro.

ATB wheelset, consisting of:

· Rims: Mavic A 719, 36 hole (item no.: 1712087)

· Front hub: Shimano XT HB-T780 silver, 36 hole (item no.: 1770285)

· Rear hub: Shimano XT FH-T780 silver, 36 hole (item no.: 1770294)

· Spokes: DT Swiss Champion, silver

· Nipples: DT Swiss Double Square, brass

Ważę sto kilogramów, poruszam się po mieście, więc koła muszą przetrzymać wszelkie dziury i krawężniki.

Waga kół nie ma dla mnie znaczenia - ważne, żeby były pancerne.

Te powyżej dadzą radę?

Kolejna sprawa - mam w rowerze zwykłe v-ki, siła hamowania jak dla mnie wystarczająca, do tego prostota i niezawodność.

Zastanawia mnie jednak, czy w moim przypadku, gdy jak to w mieście ciągle muszę hamować, to biorąc pod uwagę zużywanie obręczy przy hamowaniu nie byłoby lepiej przy okazji zainwestować w hamulce tarczowe.

Tu znowu problem - przy zwykłych szybkozamykaczach te cholery dzwonią, więc może mechaniczny tarczowy z ruchomymi klockami jak np. trp spyre C? Wtedy można łatwo ustawić odległość klocków od tarczy i uniknąć dzwonienia/ocierania.

Czy może przesadzam i obręcze zużywają się tak wolno, że zdążę już zmienić rower?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak mocno deptasz ale jeśli na każdych światłach musisz hamować z 40-50 km/h do zera to fakt, obręcze mogą polecieć  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczyłem ostatnio i na dystansie 9 km z domu do pracy to ok 40 użyć hamulca - na ogół zwalniam z 25 do 10 na przejazdach rowerowych bez świateł, na światłach do pełnego zatrzymania 10 razy.

Pomimo ścieżki rowerowej droga niesamowicie upierdliwa...

Takie avidy bb5 można kupić za trzy stówy z tarczami, klamki są kompatybilne.

Kupiłbym hydrauliczne, ale się nasłuchałem, że bez sztywnych osi dzwonią i ciężko to zniwelować. Nie potrzebuję też niewiadomo jakiej siły hamowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze sztywnymi też zadzwonią,

tarcz też darmo nie rozdają i nie żyją wiecznie,

długa droga przed obręczami nim je zajedziesz z powodu hamowania,

V-brake, mało wspominana cecha a bardzo istotna - rozpraszanie ciepła +

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest tak, że hydraulik będzie dzwonić a mechanik nie - to tylko medium robocze. Sztywna oś a przelotowa - jeśli koło na szybkozamykaczu jest dobrze skręcone i co chwilę się go nie odkręca to nie ma tragedii. Jest masę rowerów na zwykłych ośkach z tarczami i jeżdżą, na sztywnej osi czasami też można usłyszeć tarczę. 

Ja bym wolał tarcze ale dlatego, że mi się bardziej podobają  :lol:  z racjonalnego punktu widzenia - średnio widzę sens inwestowania w heble skoro obecne wystarczają 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaję sobie sprawę z tego, że zarówno mechaniczne, jak i hydrauliczne mogą dzwonić. Jednak w mechnicznych można to łatwo zniwelować pokrętłem od regulacji położenia klocka i śrubą baryłkową.

Co do kultury pracy i modulacji nie mam złudzeń - hydrauliczne to inna liga.

Zastanowię się na spokojnie, mam całą zimę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, rowery niczego sobie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi