Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadrifoglioVerde

PROJEKT BUDŻETOWEGO ZEGARKA FORUMOWEGO CHRONO ZA 432 ZŁ

Czy podoba Ci się pomysł projekt taniego kwarca ?  

460 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

3

Węższy tachometr albo zamiast niego gładka luneta, też trochę węższa.

Generalnie Autavie zawsze były z bezelami z podziałką natomiast Heuer Carrera były z gładką lunetą ale tachymeter miały na wewnętrznym bezelu:

Heuer-Carrera_1969.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Romby wyglądają źle, to już lepiej koła. Najbardziej jednak podoba mi się pierwotny kształt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś podrzucił pomysł zlikwidowania tego najbardziej wewnętrznego ringu z najmniejszą podziałką, i uważam że to bardzo dobry pomysł. Jeśli go zlikwidujemy, to i totalizatory np. w kształcie rombów będą lepiej wyglądać, bo będą się odcinać. Tutaj mój przykład w paincie, w którym jestem jeszcze gorszy niz QV :D

oJhoVSc.jpg

Wiem, kombinuję, ale zależy mi, żeby ten zegarek w szczegółach różnił się od Tudora, bo nie znoszę takich kopii. No i tacho bym zrobił dużo cieńsze.

Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę ale w tym momencie stworzyłeś zegarek modowy. Wiesz czemu ?

Bo zlikwidowałeś na tarczy podziałkę sekundową...więc w tym momencie funkcja chrono w tym zegarku przestaje mieć sens bo niby jak obliczyć sekundy stoperem skoro nie ma podziałki ??

Można ewentualnie do tego co zrobiłeś dorysować podziałkę sekundową niebieskie kreseczki na białym tle. Nie będzie się zlewało a funkcjonalność zostanie zachowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Może już nie kombinujmy, róbmy tą wersję nr 3 i tyle bo tak to nigdy nie sfinalizujemy projektu jak co chwile będą padały nowe propozycje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zamiast Tachymetra, taki bezelek:

popełnisz grzech, profanację i jakie tam kto jeszcze słowa zna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś podrzucił pomysł zlikwidowania tego najbardziej wewnętrznego ringu z najmniejszą podziałką, i uważam że to bardzo dobry pomysł. Jeśli go zlikwidujemy, to i totalizatory np. w kształcie rombów będą lepiej wyglądać, bo będą się odcinać. Tutaj mój przykład w paincie, w którym jestem jeszcze gorszy niz QV :D

oJhoVSc.jpg

Wiem, kombinuję, ale zależy mi, żeby ten zegarek w szczegółach różnił się od Tudora, bo nie znoszę takich kopii. No i tacho bym zrobił dużo cieńsze.

Tylko, że to nie są romby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwal tak zwał ale gorzej wygląda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie Autavie zawsze były z bezelami z podziałką natomiast Heuer Carrera były z gładką lunetą ale tachymeter miały na wewnętrznym bezelu:

Heuer-Carrera_1969.jpg

Takie rozwiązanie by mi się podobało (tachymetr w środku) ale znowu trzeba przeprojektować wewnętrzne ringi żeby to miało ręce i nogi.

[edit]

Co by nie było na 3 z węższym bezelem tachymetrem dalej jestem chętny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wydawało się, że jesteśmy zgodni...

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo zlikwidowałeś na tarczy podziałkę sekundową...więc w tym momencie funkcja chrono w tym zegarku przestaje mieć sens bo niby jak obliczyć sekundy stoperem skoro nie ma podziałki ??

Można ewentualnie do tego co zrobiłeś dorysować podziałkę sekundową niebieskie kreseczki na białym tle. Nie będzie się zlewało a funkcjonalność zostanie zachowana.

No przecież z tego ringu, który zostanie wewnętrznym wg mojej propozycji, też będzie się dało odczytać sekundy. O ile wiem, minuta ma 60 sekund, i tyleż samo białych kreseczek zostało, więc co to za problem?

Tylko, że to nie są romby.

Oczywiscie ze nie sa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki Meinard chodziło mi o 1/20 częsci sekundy oczywiście. Zdecydowana większość profesjonalnych zegarków chrono ma tą drobniejszą podziałkę w chrono ma ona swoje uzasadnienie w dokładności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale czy nasz zegarek za niecałę 400 stówki będzie wskazywał z taką dokładnością? Ja się będę cieszył, jak będzie trafiał dokładnie w indeksy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

propozycja nr 3 jest ok

It's not Your music
It's not Your clothes
It's not Your favourite colour
It's Your watch that tells most about who You are!
---------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tachymetr w środku wyglądałby mniej więcej (dużo bardziej mniej ;) ) tak:

Pomijam kwestie podziałki, o której mowa wyżej - powinna być. Spróbowałem to jakoś zobrazować, choć nieudolnie. Ktoś wspomniał, że zewnętrzny tachymetr będzie szybko niszczył i z tym się zgadzam. Pytanie, czy można to jakoś sensownie przeprojektować - umieścić tachymetr wewnątrz, pod szkłem.

post-38182-0-64816100-1368191918_thumb.jpg

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale czy nasz zegarek za niecałę 400 stówki będzie wskazywał z taką dokładnością? Ja się będę cieszył, jak będzie trafiał dokładnie w indeksy ;)

No właśnie. Przecież to kwarc i skacze co sekundę, czyż nie? To i tak będzie omijał indeksy 1/20...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zdecydowanie nie na środkowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycja nr 3 wygląda najlepiej, nie przesadzajmy z pomarańczowymi akcentami. Ta autavia z wąskim pierścieniem wygląda świetnie :) Coś na ten styl było by ok.

Gdybym miał sprawną myszkę pokombinował bym coś w gimpie, z tą co mam teraz to tylko męczarnia i wychodzi marnie, jak moje pierwsze...

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Przecież to kwarc i skacze co sekundę, czyż nie? To i tak będzie omijał indeksy 1/20...

Może masz rację i powinniśmy z góry założyć, że chrono będzie odmierzał czas z dokładnością do 1 sekundy.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tachymetr w środku wyglądałby mniej więcej (dużo bardziej mniej ;) ) tak:

Pomijam kwestie podziałki, o której mowa wyżej - powinna być. Spróbowałem to jakoś zobrazować, choć nieudolnie. Ktoś wspomniał, że zewnętrzny tachymetr będzie szybko niszczył i z tym się zgadzam. Pytanie, czy można to jakoś sensownie przeprojektować - umieścić tachymetr wewnątrz, pod szkłem.

Też jest niezły, a ponieważ mechanizm, który mamy włożyć ma totalizatory bliżej środka, to takie umiejscowienie tachymetru może mieć dodatkowy atut.

A z poprzednio proponowanych to nr.3, ewentualnie zmniejszył bym czcionkę tacho i zlikwidował pomarańczowe indeksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli stanie na Miyota OS21, to on odmierza z dokładnością do 1s, więc jak już coś będzie modowe, to raczej podziałki na 1/20s. Mnie to ani grzeje, ani ziębi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz rację i powinniśmy z góry założyć, że chrono będzie odmierzał czas z dokładnością do 1 sekundy.

Zapomniałem o tym. Faktycznie i tak będzie lecieć co sekundę

facepalm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jest niezły, a ponieważ mechanizm, który mamy włożyć ma totalizatory bliżej środka, to takie umiejscowienie tachymetru może mieć dodatkowy atut.

A z poprzednio proponowanych to nr.3, ewentualnie zmniejszył bym czcionkę tacho i zlikwidował pomarańczowe indeksy.

Do tego projektu trzeba zrobić podziałkę sekundową na tarczy i zastanowić się, czy nie byłaby potrzebna wypukła luneta wokół szkła. Tachymetr byłby pod szkłem ulokowany pod kątem, tak jak w Carrerze pokazanej tu:

Heuer-Carrera_1969.jpg

BTW, ja bym wolał bez wypukłej lunety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nr 3 najlepszy. Przychylam się też do propozycji mniejszej czcionki na tachymetrze, najlepiej jeszcze jakby była w poziomie na całym obwodzie, tak jak w tej Carrerze wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym pozostawił zewnętrzny pierścień tachymetru ale zastosowałbym taki jak jest w autavii - cieńszy i delikatniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.