janekp 516 #1851 Napisano 20 Września 2020 5 godzin temu, Mariusz napisał: https://zegarkiclub.pl/forum/uploads/monthly_07_2011/post-35992-0-43993500-1309974509.jpg 123 kB · 0 pobrań W tym wątku masz pokazaną i zasuwkę i wskazówki. Bardzo dziękuję ,nie bardzo wiedzialem jak to ugryżć. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1852 Napisano 20 Września 2020 Godzinę temu, janekp napisał: Bardzo dziękuję ,nie bardzo wiedzialem jak to ugryżć. No za pomocą czytania wpisów na forum... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1853 Napisano 21 Września 2020 14 godzin temu, tarant napisał: No za pomocą czytania wpisów na forum... Nie wiedziałem żeTwój jest już tyle lat u Ciebie.Bardzo dziękuję za pokazanie,będę mial wzór skrzynki do znalezienia. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1854 Napisano 25 Września 2020 Skrzynka deko zmęczona nieudolnymi próbami renowacji ale wygląda całkiem znośnie. Fajny jest patent na wzmocnienie brzmienia gongu a konkretnie komora rezonansowa w plecach. Numer 5XXXX te xxxx bo nie pamiętam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1855 Napisano 25 Września 2020 Nr 50 czy 150 tys ? Skrzynka oryginał, czy pasowana ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1856 Napisano 25 Września 2020 sądzę że oryginał są nabite dwa numery 1i kilka 0 i ten co podałem jutro wrzucę kilka fotek jak się uda jeszcze dzisiaj który to rok produkcji ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1857 Napisano 25 Września 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1858 Napisano 25 Września 2020 (edytowane) Wyprodukowany w 1886 roku w Ebensess Ciekawy zegar ... Edytowane 25 Września 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1859 Napisano 25 Września 2020 Rok produkcji określiłeś bazując na datowaniu z pierwszej strony ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1860 Napisano 25 Września 2020 Wprawdzie nie, ale dane się zgadzają z pierwszą stroną ... nieaktualne ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1861 Napisano 25 Września 2020 Zapytałem tylko z ciekawości Datowanie z pierwszej strony znam natomiast chciałem je potwierdzić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1862 Napisano 25 Września 2020 Nie za bardzo aktualne. Mariusz, Piotr, Janek i ja trochę spędziliśmy czasu nad tabelą datowania. Trochę nam ogień pod kotłem wygasł kilka lat temu, ale jest lepsza W przypadku sprężyn - obleci, ale to już musisz poprzeglądać większość wpisów. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1863 Napisano 25 Września 2020 Datowanie z pierwszej strony w pewnych fragmentach ma szansę się zgadzać. Bez "twardych" dowodów Ebensee od nr ok. 57 tys (1871 r.) Końcówka się raczej nie zgadza zupełnie. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1864 Napisano 26 Września 2020 Mam jeszcze prawie kompletny kwadransowy mechanizm z numerem 15506 Planuję w niedługim czasie przywrócić go do życia. Możecie podsunąć pomysł jaką skrzynię powinienem szukać? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1865 Napisano 2 Października 2020 Resch dla Florence Kroebera. Późna dedykowana sygnatura, zdjęcie z fb NAWCC. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1866 Napisano 2 Października 2020 Fajnie by było zobaczyć dokładniej mechanizm - zobaczcie jak ma umiejscowiony sekundnik. Może to jakiś skrót na zdjęciu wyszedł - blisko wskazówek. Wskazówki w wersji angielskiej, skrzynka też ... tylko korona "zginęła" A może to duża tarcza ? ... no tak - nie zauważyłem - tarcza chyba 21 . 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1867 Napisano 2 Października 2020 To jest chyba "wielkotarczowiec". 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1868 Napisano 2 Października 2020 No jest - nie dostrzegłem na początku, że na zdjęciu mechanizmu widać w prawym dolnym rogu przedłużkę do trzymania dużego cyferblatu , 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1869 Napisano 2 Października 2020 Tran Duy Le, Florence Kroeber Clocks. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #1870 Napisano 2 Października 2020 A dlaczego obudowa zegara Arka ma dubeltowe plecy z okrągłym gniazdem pod wieszakiem i na dodatek zbite gwożdziami? Dubeltowe plecy to produkt fabryczny, czy to czyjaś radosna twórczość? 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1871 Napisano 2 Października 2020 Wiemy, że Resch sprzedawał mechanizmy niekoniecznie w skrzyniach. Skrzynia Arka ma kilka szczegółów trochę nietypowych dla Rescha. Zwężające się kolumny ku górze, wykończenie drzwi listewką. W meblówkach stosowano podkładki, gdy skrzynia była zbyt głęboka, ale to nie jest meblówka. Nie jestem pewien, czy dobrze widzę, ale dolna półka na "falkach" jest bez forniru - chyba ktoś coś tam grzebał dosyć konkretnie. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1872 Napisano 2 Października 2020 2 godziny temu, Mariusz napisał: Zwężające się kolumny ku górze O, doczekałem się po ośmiu miesiącach odpowiedzi, na zadane wtedy przeze mnie pytanie... Dziękuję bardzo. 🙂 Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1873 Napisano 2 Października 2020 4 godziny temu, dziadek napisał: A dlaczego obudowa zegara Arka ma dubeltowe plecy z okrągłym gniazdem pod wieszakiem i na dodatek zbite gwożdziami? Dubeltowe plecy to produkt fabryczny, czy to czyjaś radosna twórczość? Możliwe jest też, że śrubki mocujące wieszak wyrwały za dużo drewna żeby móc dobrać większe. I dołożono drugą deseczkę. Sprzedający który wysłał do mnie sprężynę Rescha z nałożonym werkiem doprowadził do tego, że w transporcie wyrwały się i słupki i na dodatek śrubki "z mięsem". Ale jakoś udało się utwardzić drewno i wkręcić je na nowo. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1874 Napisano 2 Października 2020 Nie można uznać tego za regułę w 100%, ale zwężające się kolumny i nad wyraz "bogaty" wystrój wskazuje często na Komotau i pana Kienzle. Tego typu skrzynki są wg mnie jawnym naśladownictwem skrzynek używanych przez Rescha z opóźnieniem o kilka ładnych lat. Ale równie dobrze może się kiedyś okazać, że ten wzór/styl/kierunek ma innego ojca. 1 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1875 Napisano 2 Października 2020 Jeżeli tak (przekonałeś mnie stylistyką, jak i tym, jak głęboko by się zapadł w tej skrzyni werk Rescha) , to niewątpliwie było tam sprężyniaste, grube werczysko, w niczym nie przypominające "linkowej" konstrukcji werków Rescha... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach