Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Nomateus napisał(-a):

116610? Fajnie wygląda. Miałeś go okazję porównać do najnowszej referencji na żywo?

Tak.

Jak dla mnie, poprzednia referencja ma przede wszystkim lepsze proporcje.

40mm lepiej pasuje do tego modelu - według mnie.

Bardziej podobają mi się "kanciaste" uszy oraz mniejszy crown guard w poprzednim modelu.

Największy minus nowszej referencji, to według mnie bransoleta.

Jest za szeroka, szczególnie zapięcie. 

20231012_094623.jpg

Edytowane przez Just1MoreWatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Just1MoreWatch napisał(-a):

Tak.

Bardziej podobają mi "kanciaste" uszy oraz mniejszy crown guard w poprzednim modelu.

20231012_094623.jpg

Zgadzam się z powyższym w 100%. BTW, fajny secik. U mnie brakuje tego po prawej, ale nie zazdroszczę😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bronzo

Pięknie wygląda na żywo, ale to nie mój klimat :) Egzemplarz dostępny od ręki w jednym z kruczych salonów 

IMG_1821.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Just1MoreWatch napisał(-a):

Tak.

Bardziej podobają mi się "kanciaste" uszy oraz mniejszy crown guard w poprzednim modelu.

20231012_094623.jpg

Co do średnicy koperty to jest to 40.2mm vs 40.5mm jeśli ludzie na forach dobrze mierzą. Zgoda jeśli chodzi o bransoletę. Największy plus nowego to chyba mechanizm.  

instagram.com/crownandlume 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Bronzo napisał(-a):

Pięknie wygląda na żywo, ale to nie mój klimat :) Egzemplarz dostępny od ręki w jednym z kruczych salonów 

IMG_1821.jpeg

Nosiłbym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Just1MoreWatch napisał(-a):

Klasyka.

Poprzednia referencja jak dla mnie biję nową na głowę.

20231012_084833.jpg

Po przerobieniu paru sztuk 126610 zarówno czarnych, jak i kolorowych, przychylam się do twojego zdania - 116610 bije nowe Suby na głowę. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.10.2023 o 15:54, mylof napisał(-a):

Explorer 36mm leży idealnie

Też nie narzekam😉 DJ 41 też mnie korci, żeby wymienić na 36🤷‍♂️

20231012_142926.jpg.17ec4b3835a1e21d71122eb6a79ecc16.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, memento mori napisał(-a):

Wielokrotnie dostałem do porównania (długiego i bezpośredniego) 116610LN i 126610LN oraz 114060 i 124060. Z mojego doświadczenia wynika, że porównania na podstawie zdjęć lub oglądania jednego modelu, a za kilka tygodni czy miesięcy drugiego mają się nijak do rzeczywistości. Co innego statyczne zdjęcia, co innego film, a jeszcze co innego na żywo na ręku. W tym jedynym słusznym porównaniu, czyli założenia na rękę obu, wynika, że różnicy w średnicy (odczuwalnej na ręku jak i optycznej) nie ma (w rzeczywistości różni je 0.3 mm). Jest natomiast różnica ze względu na AR (co widać na zdjęciach, na filmie a jeszcze bardziej na żywo). Nie jest ona diametralna, ponieważ to tylko wewnętrzne AR (i bardzo dobrze, że nie obustronne), ale jak ktoś jej nie widzi, to najwyższa pora zadbać o swój wzrok. 😉 

Szerokość bransolety w nowym dla jednych to minus, a dla innych to plus (nowy stabilniej leży na nadgarstku i nie kołyszę się na boki) to już zależy od średnicy i kształtu nadgarstka. To co dla większości może być na minus to faktycznie szerokość zapięcia na nadgarstkach do 17-17.5 cm. Natomiast jak się zmruży oczy, to ja w nowym przez cieńsze uszy i osłonę koronki (na żywo trzeba kilku sekund, żeby to zauważyć, zerkając szybko na godzinę jest to wręcz pomijalne) zdecydowanie widzę vibe 16610/14060, czyli IMO wersji o najlepszych proporcjach. Dla mnie to są drobne niuanse i o "biciu na głowę" którejkolwiek ceramicznej wersji absolutnie nie ma mowy, a wręcz pachnie mchem i paprocią. 😜 

Film:

https://streamable.com/ezyh3i

IMG_0643.thumb.jpeg.ca5e4fa4b5a3f0a4ea5865c4808531fb.jpegIMG_0625.thumb.jpeg.c0bb26bb30ed8886906688014327d681.jpegIMG_0609.thumb.jpeg.90b9de4d24bd8ecb07d93f3d286553a1.jpegIMG_0606.thumb.jpeg.c99ab43ff9d75b0f85b52e99736b01c6.jpeg

Bo tu nie będzie zwycięzcy. Wszystko jest mocno subiektywne. Ci, którym odpowiada 1210... jeszcze się nie wypowiedzieli. W zeszły weekend zamówiłem sobie nowe okulary. Może w końcu zobaczę jak działa AR w Roleksie😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, memento mori napisał(-a):

Wielokrotnie dostałem do porównania (długiego i bezpośredniego) 116610LN i 126610LN oraz 114060 i 124060. Z mojego doświadczenia wynika, że porównania na podstawie zdjęć lub oglądania jednego modelu, a za kilka tygodni czy miesięcy drugiego mają się nijak do rzeczywistości. Co innego statyczne zdjęcia, co innego film, a jeszcze co innego na żywo na ręku. W tym jedynym słusznym porównaniu, czyli założenia na rękę obu, wynika, że różnicy w średnicy (odczuwalnej na ręku jak i optycznej) nie ma (w rzeczywistości różni je 0.3 mm). Jest natomiast różnica ze względu na AR (co widać na zdjęciach, na filmie a jeszcze bardziej na żywo). Nie jest ona diametralna, ponieważ to tylko wewnętrzne AR (i bardzo dobrze, że nie obustronne), ale jak ktoś jej nie widzi, to najwyższa pora zadbać o swój wzrok. 😉 

Szerokość bransolety w nowym dla jednych to minus, a dla innych to plus (nowy stabilniej leży na nadgarstku i nie kołyszę się na boki) to już zależy od średnicy i kształtu nadgarstka. To co dla większości może być na minus to faktycznie szerokość zapięcia na nadgarstkach do 17-17.5 cm. Natomiast jak się zmruży oczy, to ja w nowym przez cieńsze uszy i osłonę koronki (na żywo trzeba kilku sekund, żeby to zauważyć, zerkając szybko na godzinę jest to wręcz pomijalne) zdecydowanie widzę vibe 16610/14060, czyli IMO wersji o najlepszych proporcjach. Dla mnie to są drobne niuanse i o "biciu na głowę" którejkolwiek ceramicznej wersji absolutnie nie ma mowy, a wręcz pachnie mchem i paprocią. 😜 

Film:

IMG_0643.thumb.jpeg.ca5e4fa4b5a3f0a4ea5865c4808531fb.jpegIMG_0625.thumb.jpeg.c0bb26bb30ed8886906688014327d681.jpegIMG_0609.thumb.jpeg.90b9de4d24bd8ecb07d93f3d286553a1.jpegIMG_0606.thumb.jpeg.c99ab43ff9d75b0f85b52e99736b01c6.jpeg

Klasa porównanie, ale to już wiedziałem od Ciebie z prywatnej rozmowy. ;) Dla mnie 126610. 

instagram.com/crownandlume 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś się kończy, coś się zaczyna. Służył mi wiernie przez ostatnie 5 lat. Nadszedł czas na zmiany...

094102880dd393c09567a6012c984147.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Coś się kończy, coś się zaczyna. Służył mi wiernie przez ostatnie 5 lat. Nadszedł czas na zmiany...

094102880dd393c09567a6012c984147.jpg&key=17c1b6c45935bbca37750174f2b09647a73ab5e1bf03266a3dc77a79f3833078

Winter is coming ;)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, memento mori napisał(-a):

Szerokość bransolety w nowym dla jednych to minus, a dla innych to plus (nowy stabilniej leży na nadgarstku i nie kołysze się na boki) to już zależy od średnicy i kształtu nadgarstka. To co dla większości może być na minus to faktycznie szerokość zapięcia na nadgarstkach do 17-17.5 cm. Natomiast jak się zmruży oczy, to ja w nowym przez cieńsze uszy i osłonę koronki (na żywo trzeba kilku sekund, żeby to zauważyć, zerkając szybko na godzinę jest to wręcz pomijalne) zdecydowanie widzę vibe 16610/14060, czyli IMO wersji o najlepszych proporcjach. Podsumowując, to są niuanse i o "biciu na głowę" którejkolwiek ceramicznej wersji absolutnie nie ma mowy, a wręcz takie stwierdzenia pachną mchem i paprocią. 😜 

Film:

Ja w kopertach nie widzę istotnej różnicy, jedyne co się faktycznie rzuca w oczy to uszy ale na nadgarstku jeden i drugi leży podobnie. Nie mam starszego do porównania bransolety, w nowym sama bransa jest ok ale monstrualne zapięcie zniechęca mnie do noszenia ile razy wyciągnę po niego rękę i wracam do Omegi. Na pewno nie powiedziałbym o jakiejś przepaści, wręcz byłem zdziwiony że nowy model ma tak kosmetyczne zmiany, podobnie zrobiono z ExII. Może i dobrze bo po co psuć coś co jest dobre, dostał AR, nowy mechanizm i to już jest progres.

Dla mnie ideałem byłoby skrzyżowanie Suba z YM40 bo Sub - każdy -  jest trochę zbyt klockowaty a z kolei YM zbyt biżuteryjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy na kolejną bombę zakupową

Ale to już nie w tym wątku ;-)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, a_team napisał(-a):

Czekamy na kolejną bombę zakupową emoji16.png

Wszystko w swoim czasie.

1 godzinę temu, lukebor napisał(-a):

Ale to już nie w tym wątku 😉

Tak jak napisałeś. 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja w kopertach nie widzę istotnej różnicy, jedyne co się faktycznie rzuca w oczy to uszy ale na nadgarstku jeden i drugi leży podobnie. Nie mam starszego do porównania bransolety, w nowym sama bransa jest ok ale monstrualne zapięcie zniechęca mnie do noszenia ile razy wyciągnę po niego rękę i wracam do Omegi.

To po 116 też byś nie sięgał, bo to monstrualne zapięcie, o którym piszesz niewiele się różni od starego (z tego co pamiętam to około 1mm szerokości) i u mnie przy nadgarstku 17cm leży świetnie, przy czym Tomek, który ma mniejszy nadgarstek od mojego i miał wersję 116 też jest zadowolony z nowego i również dobrze mu się układa na nadgarstku. Tak więc to kwestia indywidualna.

Natomiast odnosząc się do wpisów, że 116 jest bardziej proporcjonalny i nie widać różnicy pomiędzy AR i jego brakiem w 11 vs. 12 to pozostawię bez komentarza, bo Memento mori już sugerował co trzeba zrobić w takim przypadku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do kwestii AR - tu bezdyskusyjnie 126 ma lepszą czytelność wskazań od 116, a werk (z moich obserwacji) robi mniejsze odchyłki dobowe w poszczególnych pozycjach odkładania.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi