Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Skoro zachęcił, to wal do @Ulotny, Karol ma nówkę na stanie. Mnie się ten zegarek nijak podoba. Oprócz tego, że baleronik, to jeszcze ten misz masz kolorów. Jeśli to ma być zegarek do pudełka to ok., niech Ci będzie. Jeśli do noszenia, to zmień obiekt westchnień. Po paru dniach z motylkami w brzuchu przyjdzie chwila refleksji, i będzie po temacie. 

Dzięki i wiem ale nówki mnie nie interesują

Do noszenia w 100%
Jak się uda to pożyczę od kumpla na dni kilka i ponosze aby wyrobić sobie zdanie

Co ciekawe nie znam nikogo kto go kupił i odsprzedał rozczarowany. Wszyscy noszą latami.

Z SUBami i dziesiątkami innych modeli ilość niezadowolonych osób jest zdecyzowanie większa procentowo 😋

3 minuty temu, ASTRAL napisał(-a):

Szafir rzeczywiście robi robotę.

Nie widziałem niebieskiego w słabym świetle, ale uważam, że całościowo niebieski wypada lepiej i jest bardziej spójny - w zielonym słabo zwłaszcza wypada ta żółtawa luma na indeksach.

Ogólnie zegar super, ma dużo więcej smaczków, których nie wymienileś, jak chociażby wskazówka, czy środkowa polerka na oysterze, co mi osobiście się zawsze podobało.

Faktycznie zapomniałem o wskazówce, która jest niesamowitym smaczkiem 🥳

Polerowane ogniwa mnie w Rolexie irytują i wygladają dla mnie kiczowato…tu o dziwo jakoś były spójne z całością

Edytowane przez pisar

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się kiedyś Milgauss bardzo podobał (tylko i wyłącznie z niebieską tarczą - reszta nudna strasznie), ale jakoś mi przeszło. Jak pisali koledzy, on robi świetne wrażenie na povczątku; niestety, zauroczenie nim mija szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne że o białym Millgausie nikt nie mówi. Wg mnie dobrze się prezentował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dziwne że o białym Millgausie nikt nie mówi. Wg mnie dobrze się prezentował.
To jak z Panerai, też dobrze wyglądają na łapkach innych i fotkach. Kiedyś pożyczyłem 372 od [mention=113616]I_love_britney[/mention] na parę dni. Rano ubrałem, dojechałem do firmy i zegarek spadł mi za kostkę. Miałem problem, żeby pomachać kolegom na dzień dobry. Wszedłem do biura i wrzuciłem go od razu do etui. Tak, są takie zegarki, które ładnie się prezentują, ale użytkowo już jest gorzej. Milgauss do takich zegarków się zalicza. Jestem pewien, że Piotr szybko się na nim pozna. 
Rolex to przede wszystkim wygoda, a tego piorunującej sekundowej zdecydowanie brakuje. 
A jak mówimy o wygodzie, to mokry Pepsi jest w tym dobry.

385c9820d2a69701b5ab9f373cac0e67.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Tak, są takie zegarki, które ładnie się prezentują, ale użytkowo już jest gorzej. Milgauss do takich zegarków się zalicza. Jestem pewien, że Piotr szybko się na nim pozna. 

Wygoda to jednak kwestia mocno subiektywna. Zależy nie tylko od obwodu nadgarstka ale także od jego budowy. Dlatego zawsze warto przymierzyć zegarek przed zakupem. Dla mnie na przykład Daytona jest dużo bardziej wygodna od Submarinera, a pamiętam jak ktoś niedawno pisał na forum, że sprzedał Daytonę, ponieważ "odstawała na nadgarstku". Zgodzę się z Tobą w tym zakresie, że rzeczywiście są pewne zegarki, które u większości osób będą się nosić bardzo wygodnie, jak na przykład Explorer 36mm 😉

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie po dłuższym czasie użytkowania kolejność naj pod względem komfortu, biorąc wszystkie pory roku, temperaturę, puchnący nadgarstek, szerokość bransolety, zapięcia i wielkość oraz budowę koperty jest następująca; Pepsi na Jubilee, Daytona i Hulk. Datejusta stawiałbym na równi z Pepsi, a nawet przed, a Polara za Pandą, a przed Subem.

66a74d14a8b93dabf3a2b6467b143393.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pod względem wygody Explorer 36mm jest nie do pobicia. No może jeszcze Doxa po dziadku na pasku, z lat 50'tych. Daytona też jest wygodna, ale ten zegarek już jednak trochę czuć na nadgarstku.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, że mniejszy na ogół będzie wygodniejszy. Na mój nadgarstek Ex36 jest zdecydowanie za mały. Druga sprawa jest taka, że mi się ten zegarek nie podoba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, pisar napisał(-a):

Milgauss, ciąg dalszy rozważań

Było mierzone, nawet dwa razy, bo niebieski i czarny i są jakieś wnioski:

- ciężki jak pisaliście ale przy PAMach, które znam i nosiłem, to nie jest jakaś tragedia

- czarny nie jest czarny a w zasadzie to szaro-grafitowy wiec nie jest „podobny” do EXa

- niebieski jest genialny ale tylko w świetle dziennym a wieczorem/po ciemku, zdecydowanie traci i wydaje się mocno badziewiasty

- ogólnie oba kolory kozak i to ciężka decyzja jest 

- faktycznie jest grubaskiem ale na lato bez kurtek i mankietów to wydaje się być ciekawa wakacyjna opcja

- zielony szafir to jest odlot totalny i kto nie widział na żywo to wg mnie nie zrozumie 

- to kozacki Rolex, który kompletnie nie jest rozpoznawalny a to jego gigantyczny plus nie do pobicia!

Podsumowując: nie rozczarował a zachęcił do dalszych poszukiwań

IMG_9816.jpeg

IMG_9814.jpeg

IMG_9808.jpeg

IMG_9813.jpeg

IMG_9386.jpeg

IMG_9385.jpeg

IMG_9387.jpeg

Ten zegarek często widuję na nadgarstku Piotra Kędzierskiego i uważam, że u niego wygląda zaje...cie!!!

Wnioskuję ( może się mylę ), że Ty ten zegarek tak czy siak już kupiłeś 😉 Nie broń się przed tym, najwyżej sprzedasz za jakiś czas, czasem trzeba czegoś spróbować by się przekonać :) 

13 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Dla mnie po dłuższym czasie użytkowania kolejność naj pod względem komfortu, biorąc wszystkie pory roku, temperaturę, puchnący nadgarstek, szerokość bransolety, zapięcia i wielkość oraz budowę koperty jest następująca; Pepsi na Jubilee, Daytona i Hulk. Datejusta stawiałbym na równi z Pepsi, a nawet przed, a Polara za Pandą, a przed Subem.

66a74d14a8b93dabf3a2b6467b143393.jpg

Tydzień temu chwilę po zakupie Datejusta, zdjąłem suba i zamieniłem go na dja, odczucia w wygodzie były diametralne. Wręcz zaskakujące. Zdążyłem już zapomnieć jak datejust na jubilee jest wygodny :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Fitvalf napisał(-a):

Ten zegarek często widuję na nadgarstku Piotra Kędzierskiego i uważam, że u niego wygląda zaje...cie!!!

Wnioskuję ( może się mylę ), że Ty ten zegarek tak czy siak już kupiłeś 😉 Nie broń się przed tym, najwyżej sprzedasz za jakiś czas, czasem trzeba czegoś spróbować by się przekonać :) 

Tydzień temu chwilę po zakupie Datejusta, zdjąłem suba i zamieniłem go na dja, odczucia w wygodzie były diametralne. Wręcz zaskakujące. Zdążyłem już zapomnieć jak datejust na jubilee jest wygodny :) 

Wiem, również widuje go u niego często i on mi po części o nim co chwile przypomina :) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Suszy się w porannym słońcu.

7d2d73efce2e0a296250ff95b4ebc06a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Milgauss, ciąg dalszy rozważań

Było mierzone, nawet dwa razy, bo niebieski i czarny i są jakieś wnioski:

- ciężki jak pisaliście ale przy PAMach, które znam i nosiłem, to nie jest jakaś tragedia
- czarny nie jest czarny a w zasadzie to szaro-grafitowy wiec nie jest „podobny” do EXa
- niebieski jest genialny ale tylko w świetle dziennym a wieczorem/po ciemku, zdecydowanie traci i wydaje się mocno badziewiasty
- ogólnie oba kolory kozak i to ciężka decyzja jest 
- faktycznie jest grubaskiem ale na lato bez kurtek i mankietów to wydaje się być ciekawa wakacyjna opcja
- zielony szafir to jest odlot totalny i kto nie widział na żywo to wg mnie nie zrozumie 
- to kozacki Rolex, który kompletnie nie jest rozpoznawalny a to jego gigantyczny plus nie do pobicia!

Podsumowując: nie rozczarował a zachęcił do dalszych poszukiwań

IMG_9816.thumb.jpeg.c27978297e7d884e86ec09715d5575e0.jpeg
IMG_9814.thumb.jpeg.de205532d3eadf2537c0d9a904484314.jpeg
IMG_9808.thumb.jpeg.71a7d3643f578f429c3ace85130503f9.jpeg
IMG_9813.thumb.jpeg.521840d56c38fdd288befbbd3c77e0f0.jpeg
IMG_9386.thumb.jpeg.39ab2c1af8d2eab6d7ae49c430b390b9.jpeg
IMG_9385.thumb.jpeg.ad78ba8dde2aeef42a57f0cd6d9962e9.jpeg
IMG_9387.thumb.jpeg.636c515bb3e6bdf2541c8d9fbe7be977.jpeg

Czyli kupować i niech cieszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też od dłuższego czasu te same zegarki się przewijają na nadgarstku i nie zamierzam ich zmieniać, a ewentualnie coś dołożyć, ale na 100% nigdy już nie wrócę do 10+

IMG-1690.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 5/20/2024 at 11:14 AM, mario1971 said:

To jak z Panerai, też dobrze wyglądają na łapkach innych i fotkach. Kiedyś pożyczyłem 372 od [mention=113616]I_love_britney[/mention] na parę dni. Rano ubrałem, dojechałem do firmy i zegarek spadł mi za kostkę. Miałem problem, żeby pomachać kolegom na dzień dobry. emoji38.png Wszedłem do biura i wrzuciłem go od razu do etui. Tak, są takie zegarki, które ładnie się prezentują, ale użytkowo już jest gorzej. Milgauss do takich zegarków się zalicza. Jestem pewien, że Piotr szybko się na nim pozna. 
Rolex to przede wszystkim wygoda, a tego piorunującej sekundowej zdecydowanie brakuje. 

Mariusz - zaczynam myśleć ze chyba nigdy nie miałeś milgaussa na nadgarstku przez dłużej niż godzinę z poprawnie skróconą/dopasowana bransoleta. Dziwie się trochę ze porównujesz go do Panerai i skreślasz go z listy "wygodnych rolexow". Dla mnie to bardzo wygodny zegarek ale zaznaczam ze spędziłem z nim kilka godzin i mialem idealnie bransoletę dopasowana bo kolega (właściciel zegarka) miał taki sam nadgarstek jak ja, 17cm.

A mówiąc o wygodzie i porównujac już zegarki to myślę ze submariner, submarinowi nie równy! Moim zdaniem 116600 bije wszystkie 6 cyfrowe referencje roleksowych nurków.

IMG_0564.thumb.jpeg.78e66220cda91a63c83da0cd62771110.jpeg

Edytowane przez KrysH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, KrysH napisał(-a):

Mariusz - zaczynam myśleć ze chyba nigdy nie miałeś milgaussa na nadgarstku przez dłużej niż godzinę z poprawnie skróconą/dopasowana bransoleta. Dziwie się trochę ze porównujesz go do Panerai i skreślasz go z listy "wygodnych rolexow". Dla mnie to bardzo wygodny zegarek ale zaznaczam ze spędziłem z nim kilka godzin i mialem idealnie bransoletę dopasowana bo kolega (właściciel zegarka) miał taki sam nadgarstek jak ja, 17cm.

Pożyczyłem dziś Milgaussa od kolegi

Trafiłem tak jak Ty na idealnie dopasowaną pode mnie bransoletę...poziom komfortu jest niesmowicie zaskakujący!

Poprzedniego niebieskiego mierzyłem na zbyt luźnej bransolecie i to było zupełnie inne odczucie

Koperta to w odbiorze, taki napuchnięty DJ czy EX, które uważam za najwygodniejsze zegarki w portfolio Rolexa (nie nosiłem dłużej  Daytony ale domyślam się, że jest równie wygodna co wymienione dwa modele)

Zegarek mam na ręku około 3 godzin i póki co jestem pozytywnie zaskoczony a grubość ma nawet swój urok i nie przeszkadza - może przez to, że lubię Panerai ;) 

Efekt TopHeavy wspominany przez @machlo przy dopasowanej bransolecie nie występuje i zegarek nie przekręca się na bok przez swój ciężar (mnie akurat takie przechylanie się na zewnątrz czasami wręcz pasuje i chetnie bym lekko poluzował bransę na test)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, pisar said:

Pożyczyłem dziś Milgaussa od kolegi

Trafiłem tak jak Ty na idealnie dopasowaną pode mnie bransoletę...poziom komfortu jest niesmowicie zaskakujący!

Poprzedniego niebieskiego mierzyłem na zbyt luźnej bransolecie i to było zupełnie inne odczucie

Koperta to w odbiorze, taki napuchnięty DJ czy EX, które uważam za najwygodniejsze zegarki w portfolio Rolexa (nie nosiłem dłużej  Daytony ale domyślam się, że jest równie wygodna co wymienione dwa modele)

Zegarek mam na ręku około 3 godzin i póki co jestem pozytywnie zaskoczony a grubość ma nawet swój urok i nie przeszkadza - może przez to, że lubię Panerai ;) 

Efekt TopHeavy wspominany przez @machlo przy dopasowanej bransolecie nie występuje i zegarek nie przekręca się na bok przez swój ciężar (mnie akurat takie przechylanie się na zewnątrz czasami wręcz pasuje i chetnie bym lekko poluzował bransę na test)

💯

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek na gorące dni.

6ed6938d5146e7f106143a87fa9529c4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze względu na kolejne wyzwania, ten zupełnie nowy (nienoszony) Sky-Dweller jest chwilowo do wzięcia. Zainteresowanych zapraszam na PW.

9d085da2c22249a08c14872df0fa0795.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Ze względu na kolejne wyzwania, ten zupełnie nowy (nienoszony) Sky-Dweller jest chwilowo do wzięcia. Zainteresowanych zapraszam na PW.

9d085da2c22249a08c14872df0fa0795.jpg

Szybko poszło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, uhck997 napisał(-a):

Szybko poszło :)

Leżał w skrytce bankowej i nie zdążyłem się do niego przyzwyczaić, a szykuję się coś nowego. Jak się nie uda na szybko, to na powrót wróci do lochu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi