Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy nabytek ?

U mnie od miesiąca.
Zobaczymy czy zostanie, bo jednak mam wątpliwości co do bransy, która nie jest taka pancerna jak obecne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie od miesiąca.
Zobaczymy czy zostanie, bo jednak mam wątpliwości co do bransy, która nie jest taka pancerna jak obecne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No to oby się dobrze nosił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 9/11/2025 at 3:34 AM, bober5264 said:

Dzisiejsza pogoda zdecydowanie na divera819208823edc7109dee140b6a7595751.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Robisz świetne zdjęcia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadacza Air King ref. 126900. Jaka jest faktyczna wysokość koperty, bo w internatach czytam rożne wskazania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, SPS napisał(-a):

IMG_2143.thumb.jpeg.7e58112535f90623c86ef676652aef36.jpeg

IMG_2142.thumb.jpeg.e5bae4bae06381b85467d1f78aaaec2e.jpeg

42f70c96-cc6f-414c-923e-483572dd71ec.thumb.jpeg.ae4d8c86776ca47ab5269a75159bbf93.jpeg

Takie napisy oprawione w ramkę to Koran widziałem takie w Kuwejcie kilka lat temu kiedy byłem u chrzestnego na wakacjach, jego żona pracuje w szkole a na koniec roku w podziękowaniu od rodziców dostawała złotą biżuterię zamiast kwiatów jak to w Polsce bywa, natomiast alkoholu z chrzestnym mogliśmy się napić tylko wieczorem i to jeszcze przy zasłoniętych oknach 😀 dokąd się wybrałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Wtedy były uczciwie wycenione 

8i0w0juxhz8b1.png

Bo wtedy to był po prostu porządny zegarek i za średnią roczną pensję Amerykanin kupował ponad 30 Subów, dzisiaj to jest Król Złoty Najlepsiejszy więc można kupić tylko ze 6 bo inaczej się spospolituje.

Macie co chcieliście ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az zerknąłem w google: w 1972 w Polsce ~150$ u cinkciarza to była półroczna pensja. Aktualnie wychodzi na to samo: na Rolexa za 50k w 2025, Polak zarabiający średnią musi pracować około pół roku.

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, czyli Rolex od 50 lat dostosowuje ceny do siły nabywczej Polaków żeby były 2 rocznie. Ale cwaniaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 1972 roku przeciętne miesięczne wynagrodzenie w Polsce wynosiło 30 108 złotych rocznie, co przy rozłożeniu na 12 miesięcy daje kwotę około 2509 zł miesięcznie a Sub kosztował wtedy 146 dolarów czyli około 600 zł 😱

ale coś mi się wydaje że te obliczenia nie są do końca poprawne 😆

porównując do wartości złota wychodzi, że teraz taki Sub powinien kosztować jakieś 9490 dolarów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

W 1972 roku przeciętne miesięczne wynagrodzenie w Polsce wynosiło 30 108 złotych rocznie, co przy rozłożeniu na 12 miesięcy daje kwotę około 2509 zł miesięcznie a Sub kosztował wtedy 146 dolarów czyli około 600 zł 😱

ale coś mi się wydaje że te obliczenia nie są do końca poprawne 😆

porównując do wartości złota wychodzi, że teraz taki Sub powinien kosztować jakieś 9490 dolarów

bo liczysz po kursie oficjalnym a nie realnym - czarnorynkowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Jan napisał(-a):

Az zerknąłem w google: w 1972 w Polsce ~150$ u cinkciarza to była półroczna pensja. Aktualnie wychodzi na to samo: na Rolexa za 50k w 2025, Polak zarabiający średnią musi pracować około pół roku.

No niestety średnio zarabiający ma 106 tysięcy ale brutto czyli to około 72 tysięcy czyli 50 tysięcy to 8 takich wypłat.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, kornel91 napisał(-a):

No niestety średnio zarabiający ma 106 tysięcy ale brutto czyli to około 72 tysięcy czyli 50 tysięcy to 8 takich wypłat.

A jaki był wtedy podatek dochodowy i inne pochodne wynagrodzenia brutto? W sensie ile z tych 106k zostawało w kieszeni bo tu chyba policzyłeś po obecnej skali 32%?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Bugs napisał(-a):

Ale cwaniaki.

;) ironia ironią ale po prostu rolex nigdy tani nie był i nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi