Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Niektóre zegarki na pierwszy rzut oka mogą wyglądać na podróbki lub co najmniej na fantazję zamożnego klienta, który chce „poprawić” fabrykę i wsadzić diamenty, gdzie się tylko da.

W tym przypadku jest to model spoza katalogu Rolexa (ref. 326259TBR), mający ostatnio swoje pięć minut w masowych mediach za sprawą kanadyjskiego rapera Drake'a, który założył go na finał mistrzostw świata w piłce nożnej.

1000045648.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=111223]DrQQ[/mention] 36mm ale przez swoje proporcje wydaje sie wiekszy. W Krakowskim salonie dawno nie byłem, nie wiem czy mieli już jakiekolwiek nowości ale wątpię bo w porównaniu do np Poznania czy Warszawy są traktowani raczej po macoszemu.

Katowice tak samo, aczkolwiek muszę ich odwiedzić, bo ostatnio nie było kiedy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Piotr Piątkowski z tego co się zorientowałem Kraków mial kolorowego OP, kilka ombre dial DJ ale nie w wersji fluted+jubilee i nowe niebieskie dj z rzymiankami. Na pierwszego TT OP wciąż czekają 

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.07.2026 o 11:57, meinard napisał(-a):

Nie ma to jak neovintage

IMG_0602-kopia.jpg

Myślę, żeby dać temu maleństwu szansę. Nie masz problemów z bransoletą? Ludzie trochę narzekają , że  przy mniejszych nadgarstkach, ja mam gdzieś 17-17.5cm bransoleta się kiepsko układa i klamra nie siedzi centralnie , albo trzeba nosić trochę luźno. Niestety ciężko gdzieś ten model na żywo zobaczyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle lat już razem, a on ciągle mnie zachwyca.

cbf5fe62a3c778e99001f71e3da9a7d0.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, tbn napisał(-a):

Myślę, żeby dać temu maleństwu szansę. Nie masz problemów z bransoletą? Ludzie trochę narzekają , że  przy mniejszych nadgarstkach, ja mam gdzieś 17-17.5cm bransoleta się kiepsko układa i klamra nie siedzi centralnie , albo trzeba nosić trochę luźno. Niestety ciężko gdzieś ten model na żywo zobaczyć. 

Ten egzemplarz nie mój, pożyczyłem bo też zastanawiam się nad kupnem (dla mnie przebija proporcjami uwielbianego tu 214270), natomiast wiem o czym mówisz, bo mam ExII z tego okresu i tam bransoleta z zapięciem jest taka sama. Na małym nadgarstku (u mnie 16,5) ten "język" na spodzie zapięcia wystaje w kierunku krawędzi nadgarstka (czerwone zaznaczenie).

Rozwiązaniem byłoby przeniesienie ostatniego ogniwa na drugą stronę (na zielono), żeby cała klamra bardziej centrowała. Niestety te odkręcane ogniwa już się skończyły i to ostatnie trzeba by jakoś od klamry odczepiać, itp - a nie chce mi się w to bawić, szczerze mówiąc. Ja osobiście dyskomfortu nie odczuwam, więc noszę tak i jest git, ale kolega @marcink88 rozkminiał taki manewr (o ile nicka nie pomyliłem). 

IMG_0699-kopia.thumb.jpg.ca1d1c903676ede555231863d42c950b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, meinard napisał(-a):

Ten egzemplarz nie mój, pożyczyłem bo też zastanawiam się nad kupnem (dla mnie przebija proporcjami uwielbianego tu 214270), natomiast wiem o czym mówisz, bo mam ExII z tego okresu i tam bransoleta z zapięciem jest taka sama. Na małym nadgarstku (u mnie 16,5) ten "język" na spodzie zapięcia wystaje w kierunku krawędzi nadgarstka (czerwone zaznaczenie).

Rozwiązaniem byłoby przeniesienie ostatniego ogniwa na drugą stronę (na zielono), żeby cała klamra bardziej centrowała. Niestety te odkręcane ogniwa już się skończyły i to ostatnie trzeba by jakoś od klamry odczepiać, itp - a nie chce mi się w to bawić, szczerze mówiąc. Ja osobiście dyskomfortu nie odczuwam, więc noszę tak i jest git, ale kolega @marcink88 rozkminiał taki manewr (o ile nicka nie pomyliłem). 

No właśnie z moim 16570 tego problemu nie miałem. 114270 niby ma krótsze ucha, więc może inaczej się ta bransoleta układa. Właśnie jak pisałeś ludzie narzekają że od 6 za mało usuwalnych ogniw jest. Pewnie problem rozdmuchany. Co jak co, ale w ergonomii Rolex zawsze był top. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, meinard napisał(-a):

Niestety problem jest, ale to zależy na jakim nadgarstku. Ja mam 16,5 cm dosyć płaski i zapięcie od godziny 6 idzie w kierunku godziny 12 przez co cały zegarek źle się układa. W subie 16610 nie ma możliwości przeniesienia ogniwa - trzeba byłoby to zrobić lekko uszkadzając zapięcie. Najprostszym patentem który działa jest obrócenie całej bransolety aby zapięcie było od godziny 12 - ja się do tego przyzwyczaiłem, zegarek leży perfekcyjnie :)

IMG_3829.jpeg

Edytowane przez marcink88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, mario1971 napisał(-a):

I pomyśleć, że dwa razy wystawiałem go na sprzedaż. I może jeszcze kiedyś wystawię, ale teraz jest moim dobrym przyjacielem.

1b0c30a2377a29ea09096e3f0a864d49.jpg

Po prostu zmądzrzaleś 😉 a tak na poważnie, według mnie Kermit jest doskonałym, być może idealnym zegarkiem sportowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po prostu zmądzrzaleś a tak na poważnie, według mnie Kermit jest doskonałym, być może idealnym zegarkiem sportowym.
Słabiej czytelny i mnie efektowny od Hulka, za to znacznie wygodniejszy. A na starość wygoda ważniejsza od wyglądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mario1971 napisał(-a):

I pomyśleć, że dwa razy wystawiałem go na sprzedaż. I może jeszcze kiedyś wystawię, ale teraz jest moim dobrym przyjacielem.

No to już nie wystawiaj. Przyjaciół się nie opuszcza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Mirosuaw napisał(-a):

No to już nie wystawiaj. Przyjaciół się nie opuszcza ;)

O kurcze, chyba przesadziłem z tym przyjacielem, teraz mam przechlapane. Bo przyjaciela się nie opuszcza, zwłaszcza takiego, który wiernie towarzyszy Ci każdego dnia - w chwilach dobrych i tych gorszych. Zegarek może się zestarzeć, może nosić ślady czasu, ale prawdziwego przyjaciela nie sprzedaje się tylko dlatego, że pojawił się nowszy. No i wpadłem na całego, bo słowo ważniejsze jest od pieniędzy. Dramat. 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Słabiej czytelny i mnie efektowny od Hulka, za to znacznie wygodniejszy. A na starość wygoda ważniejsza od wyglądu. emoji12.png

Czytelność, wygoda to może i powinny być cechy kluczowe w naszym wieku, ale dla mnie równie ważne są walory estetyczne, a na tym polu zieleń Kermita nie ma sobie równych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, kingcrimson napisał(-a):

Czytelność, wygoda to może i powinny być cechy kluczowe w naszym wieku, ale dla mnie równie ważne są walory estetyczne, a na tym polu zieleń Kermita nie ma sobie równych.

Ten zielony kolor na alu ramce jest za***isty. A od dziecka lubiłem najbardziej zielony, stąd Chopard i aż dwa Suby w tym kolorze posiadam/posiadałem. 

Jedynie data w niektórych momentach jest trudniejsza do odczytania, bo lupka nie posiada od spodu AR. 

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Ten zielony kolor na alu ramce jest za***isty. A od dziecka lubiłem najbardziej zielony, stąd Chopard i aż dwa Suby w tym kolorze posiadam/posiadałem. 

Jedynie data w niektórych momentach jest trudniejsza do odczytania, bo lupka nie posiada od spodu AR. 

A widzisz, ja odkryłem zieleń stosunkowo niedawno, bo wcześniej interesowały mnie wszystkie kolory tylko nie zielony😀. I co ciekawe i znamienne zielony w zegarkach jest dużo bardziej zróżnicowany niż np niebieski. Odkładając na bok całą resztę bardzo podoba mi się zielona wskazówka sekundowa w Air -King, lub oliwkowa tarcza w AT,ale już zieleń Hulka mnie nie rusza, ale może jeszcze potrzebuje czasu😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już nie wystawiaj. Przyjaciół się nie opuszcza 

Kermit już jest sprzedany, tylko nie pojawił się jeszcze kupic z odpowiednią sumą
Przepraszam za brak polskich znakow.

U mnie nowosc: Zenith Daytona ref 16520. Pierwsza automatyczna daytona na zmodyfikowanym mechanizmie zenitha cal 4030. To rowniez pierwsza daytona z crown guards. Jednym z wyrozniajacych elementow to sposob wykonczenia koperty. Uszy tutaj sa szczotkowane a stalowy bezel ma zachowany piekny oryginalny ring. Tarcza wydaje sie matowa a subtarcze delikatnie zaczynaja przechodzic proces "patrizzi" (kremowy jasny braz). Lezy idealnie na moim 17cm nadgarstku - jestem zachwycony. Dni mojej 126500 sa policzone! 

IMG_6290.thumb.jpeg.fa6bbff18bb9cace79098a6f68150402.jpeg

Gratulacje. Niech cieszy jak najdłużej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi