Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki, Avi takie historyczne artykuły są po 100-kroć lepsze niż jakieś reklamy z Agentem 007 

Nie sposób się nie zgodzić :)

ps. Niektóre wersje historyczne są brzydsze niż podróby :P

Edytowane przez mikolaj78

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytelność szkła oszałamiająca, ale nie o to chodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytelność szkła oszałamiająca, ale nie o to chodziło...

To szkło się czyta?:)

Tisell Klub Polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lada moment miną dwa lata odkąd kupiłem Submarinera, więc czas na małe podsumowanie.

Kupowałem go będąc nie do końca przekonany, że dobrze robię. Tym bardziej, że musiałem poświęcić prawie nową niebieską SMP300m.

Na pierwszy rzut oka zegarek wydaje się siermiężny, niekoniecznie proporcjonalnie zaprojektowany, zbyt błyszczący.

Jednak z każdym dniem przekonywałem się do niego coraz bardziej, zacząłem doceniać:

- glidelock - tu chyba nie trzeba komentarza

- kształt koperty Oyster, która na pierwszy rzut oka za mocno odstaje od nadgarstka, ale po noszeniu latem w upałach doceniłem, że niewielką powierzchnią przylega do nadgarstka i dzięki temu tak się nie klei i nie odparza skóry.

- uniwersalność - kształt i umiejętne połączenie ilości powierzchni matowych (cała bransoleta i góra koperty) i błyszczących (boki koperty i bezel) powoduję, że zegarek ten pasuje mi w każdych warunkach, od T-shirta na wakacjach go sportowej marynarki, a to właściwie najbardziej elegancki strój jaki noszę.

- dokładność chodu

- czytelność w każdych warunkach

- precyzję wykonania każdego elementu - dokładność wykonania zapięcia, precyzja odkręcania gwintu koronki czy praca bezela to absolutne mistrzostwo i mimo, że nie wpływa znacząco na walory użytkowe to cieszy przy każdym kontakcie z zegarkiem.

- wygoda - wspomniany kształt koperty, zapięcie, zwężająca się bransoleta (na pierwszy rzut oka nie wyglądająca zbyt proporcjonalnie) powoduje, że zegarek jest niesamowicie wygodny.

Są tylko trzy drobne rzeczy, które zmieniłbym w tym zegarku, gdybym mógł go skonfigurować pod swoje potrzeby:

- minimalnie odchudziłbym uszy, tak jak w starym modelu 16610.

- dopłaciłbym za wewnętrzną powłokę AR

- bezel zmieniłbym na matowy, o ile cały czas zostałby ceramiczny. Tarcza też mogłaby być ciut bardziej matowa, jak w SD4000. Ale oczywiście to już jest kwestia moich indywidualnych preferencji.

Dzisiaj wiem, że jeśli z jakichkolwiek powodów musiałbym zostać jednozegarkowcem, to zostałbym z tym Rolexem.

Zdjęcie aktualne:

35175195237977699023.jpg

Zdjęcia z mojego archiwum:

84485075522816625324.jpg

49325909780472291723.jpg

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek zazdroszczę ;)

Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego, że mam go już dwa lata i nadal mi się podoba? :)

Jak będziesz miał moje lata na karku, też zaczniesz bardziej doceniać to co już masz i pogoń za króliczkiem nie będzie już tak intensywna...  ;)

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwintesencja nowego Rolexa ze wszystkimi dużymi plusami ( użytkowe ) i mniejszymi minusami ( estetyczne).

Z tego co napisałeś to wolałbyś by był nieco bardziej dyskretny - rozumiem Cię . Ale jest też bonus - nie musisz kupować bicolora żeby było trochę " bling". ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego, że mam go już dwa lata i nadal mi się podoba? :)

Jak będziesz miał moje lata na karku, też zaczniesz bardziej doceniać to co już masz i pogoń za króliczkiem nie będzie już tak intensywna... ;)

No co Ty, tego to współczuję, zazdroszczę zegarka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lada moment miną dwa lata odkąd kupiłem Submarinera, więc czas na małe podsumowanie.

Kupowałem go będąc nie do końca przekonany, że dobrze robię. Tym bardziej, że musiałem poświęcić prawie nową niebieską SMP300m.

Na pierwszy rzut oka zegarek wydaje się siermiężny, niekoniecznie proporcjonalnie zaprojektowany, zbyt błyszczący.

Jednak z każdym dniem przekonywałem się do niego coraz bardziej, zacząłem doceniać:

- glidelock - tu chyba nie trzeba komentarza

- kształt koperty Oyster, która na pierwszy rzut oka za mocno odstaje od nadgarstka, ale po noszeniu latem w upałach doceniłem, że niewielką powierzchnią przylega do nadgarstka i dzięki temu tak się nie klei i nie odparza skóry.

- uniwersalność - kształt i umiejętne połączenie ilości powierzchni matowych (cała bransoleta i góra koperty) i błyszczących (boki koperty i bezel) powoduję, że zegarek ten pasuje mi w każdych warunkach, od T-shirta na wakacjach go sportowej marynarki, a to właściwie najbardziej elegancki strój jaki noszę.

- dokładność chodu

- czytelność w każdych warunkach

- precyzję wykonania każdego elementu - dokładność wykonania zapięcia, precyzja odkręcania gwintu koronki czy praca bezela to absolutne mistrzostwo i mimo, że nie wpływa znacząco na walory użytkowe to cieszy przy każdym kontakcie z zegarkiem.

- wygoda - wspomniany kształt koperty, zapięcie, zwężająca się bransoleta (na pierwszy rzut oka nie wyglądająca zbyt proporcjonalnie) powoduje, że zegarek jest niesamowicie wygodny.

Są tylko trzy drobne rzeczy, które zmieniłbym w tym zegarku, gdybym mógł go skonfigurować pod swoje potrzeby:

- minimalnie odchudziłbym uszy, tak jak w starym modelu 16610.

- dopłaciłbym za wewnętrzną powłokę AR

- bezel zmieniłbym na matowy, o ile cały czas zostałby ceramiczny. Tarcza też mogłaby być ciut bardziej matowa, jak w SD4000. Ale oczywiście to już jest kwestia moich indywidualnych preferencji.

Dzisiaj wiem, że jeśli z jakichkolwiek powodów musiałbym zostać jednozegarkowcem, to zostałbym z tym Rolexem.

Pozdrawiam

Tomek

Super opinia, całkowicie wyważona, żadnych ochów i achów, sam pragmatyzm. Oby więcej takich recenzji na forum było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie tez coraz bardziej sie zastanawiam zeby sprzedac moj TAG Heuer Carrera Day Date i moje Omege Speedmaster reduced, i po prostu kupic Submariner, i koniec :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem dobra decyzja, tylko czy to będzie koniec? Nie sądzę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem więcej niż pewny, że nie ma takiego zegarka, który dla mnie mógłby być jedynym.

3 to absolutne minimum.

Submariner zwłaszcza nie mógł by nim być bo mimo, iż rzadko zakładam garnitury to się zdarza, a bez zegarka do garnituru czułbym się jak bez majtek. To oczywiście tylko moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie tez coraz bardziej sie zastanawiam zeby sprzedac moj TAG Heuer Carrera Day Date i moje Omege Speedmaster reduced, i po prostu kupic Submariner, i koniec :)

... koniec

Już to widzę.

:)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem więcej niż pewny, że nie ma takiego zegarka, który dla mnie mógłby być jedynym.

3 to absolutne minimum.

Submariner zwłaszcza nie mógł by nim być bo mimo, iż rzadko zakładam garnitury to się zdarza, a bez zegarka do garnituru czułbym się jak bez majtek. To oczywiście tylko moje zdanie.

Też tak myślę ze powinno być kilka...

Jeden zegarek to jak jedna kobieta w życiu mężczyzny.. ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, po prostu ZŁOTA CZCIONKA !! :D

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odważne stwierdzenie, jak na to forum... ;-)

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odważne stwierdzenie, jak na to forum... ;-)

Czemu?

Moja Mama i moja narzeczona to już dwie...

Córka, trzy..jak dobrze liczę :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, to przepraszam... Miałem na myśli coś innego.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chrono-craze....gdzie jesteś?

Marku, któż jak nie Ty może się dowiedzieć ?

Pisałem do chrono-craze już jakiś czas temu , bo także zadawałem sobie to pytanie, niestety cisza

...

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSC_0042.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi