fibo 416 #326 Napisano 11 Maja 2013 Poskręcałem i wygląda tak: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #327 Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) Felc na bokach ma głębokość 6,4 mm, na łuku góry: 7,4. Boczki są o milimetr cofnięte w stosunku do czapki, ale dolna powierzchnia felcu jest wspólna dla całości. Na sklejce ta czarna farba położona tylko dla koloru, nieszlifowana, szorstka. Na skrzynce gładziutka, stara politura.Grubość sklejki 6,7 mm.On jest uflejany cały czas, ale nic nie robię, żeby nie pozacierać śladów... Edytowane 11 Maja 2013 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #328 Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) 50 % elementów już masz. Stare plecy jako szablon, dystans wykorzystałbym stary, ma odpowiednią grubośc. Dopasowałbym tylko do kształtów wieszaka, czarna politura i po temacie. Ze zdjec wydawał sie delikatniejszy, myśle o dystansie o grubości. Cencymetrowa grubośc to duża pomyłka. Edytowane 12 Maja 2013 przez lusyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #329 Napisano 11 Maja 2013 A czy myślicie że jest to w ogóle skrzynia Lenzkircha ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #330 Napisano 11 Maja 2013 Dobre pytanie... Więc jakaś skrzynia dorobiona do mebli? Ale ozdóbki z tymi wianuszkami na bokach- maszynowe i bardzo delikatne. A poza tym takie maleństwo by ktoś dostosowywał? No, chyba, że do buduaru . Tylko czemu czarny? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #331 Napisano 12 Maja 2013 Bo to był czarny buduar... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #332 Napisano 12 Maja 2013 Do kabaretek by pasował .A serio: nikomu się nie kojarzy, kształt, ozdoby, rozwiązania...? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #333 Napisano 12 Maja 2013 Jak ja lubię czytać te Wasze dyskusje... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dezmund 9 #334 Napisano 21 Maja 2013 Może mi ktoś pomoże , czy to Lenzkirch?. Tylko jedno zdjęcie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #335 Napisano 22 Maja 2013 Bez obejrzenia mechanizmu jest niemożliwe ustalić czy to jest lenzkirch.Nawet gdyby była pokazana taka sama skrzynia w katalogu to przecież może być wstawiony inny mechanizm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #336 Napisano 23 Maja 2013 (edytowane) Pozwolę sobie przestawić mój nowy nabytek - kareciak lenzkircha Podoba się komuś ? Edytowane 23 Maja 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #337 Napisano 23 Maja 2013 Pewnie,że się podoba.Jest oryginalny i w ładnym stanie.Potrzebuję do swojego takiej rączki jak twoja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teddy61 49 #338 Napisano 23 Maja 2013 Pozwolę sobie przestawić mój nowy nabytek - kareciak lenzkirchaPodoba się komuś ?Taki egzemplarz i w takim stanie to naprawdę świetna rzecz. Gratulacje!Widzę, że kolekcja powiększa się w szybkim tempie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #339 Napisano 23 Maja 2013 Bardzo elegancki ten budziczek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klonsi1995 1 #340 Napisano 23 Maja 2013 Dziękuję za słowa uznania , myślę , że w niedługim czasie coś jeszcze przedstawię w tym temacie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #341 Napisano 26 Maja 2013 Dzięki pomocy Taranta ,Kiniola i innych moich kolegów nie tylko z forum kupiłem na amerykanskim ebay chodzika lenzkircha wagowego z numerem mechanizmu 52797 Z tego co ustaliłem jest to skrzynka nr 22 Na skrzyni były przyklejone gipsowe aplikacje,które zdąłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #342 Napisano 26 Maja 2013 Kolejne zdjęcia.Drzwi są zamykane na zamek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #343 Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Bardzo duze szerokie pionizery i kuty hak (wieszak) Edytowane 26 Maja 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #344 Napisano 26 Maja 2013 Plecy mocowane z boku gwózdkami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #345 Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Mechanizm typowy z pierwszych lat produkcji.Z taką samą numeracją na tyle tarczy.Tarcza z oryginalnymi wskazówkami lenza. Dziękuje wszystkim za pomoc w zakupie. Edytowane 26 Maja 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #346 Napisano 26 Maja 2013 Franek- cudo! Przepiękna skrzynia, śliczne proporcje. Szukam tego typu zegara z utęsknieniem, ale trafiam na przysadziste, ukute i ciężkie. Tyz pikne, ale Twój wytworny!Jaką ma wagę, grubą? Czy sądzisz, że pionizery takie były, nie ma innych dziurek? ( to tylko pytania dla pogłębienia wiedzy, zegar śliczności!)Gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #347 Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Frank, odnoszę wrażenie, że aplikacje były tam od początku. Być może na rynek amerykański tamtejszy dealer Lenzkircha takie sobie zażyczył. Te zjedzone plecy zaimpregnowałbym przez obfite pędzlowanie 8-10% roztworem paraloidu B-72 w toluenie, dla wzmocnienia struktury drewna. Edytowane 26 Maja 2013 przez tarant 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #348 Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) O tych ozdóbkach też mi się tak kołatało...Plecy mają inną niż zwykle konstrukcję, wygląda że są z grubszej dechy, nie połączonej z bocznymi ściankami na "półpióro" (jak zwał, wiecie o co mi chodzi). Może skrzynia była zrobiona za oceanem ? Edytowane 26 Maja 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #349 Napisano 26 Maja 2013 Niewatpliwie lentz. Fajny! Tylna scianka nie jest fornirowana? Nie ma tez na niej papieru.Zobaczcie - jesli dobrze widze - a papier jest wewnatrz brody. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #350 Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Na NAWCC w temacie lenza na stronie 19 jest bardzo podobny zegar z numerem mechanizmu 48194 ,który ma wewnątrz pod wieszakiem plecy o takiej samej strukturze drewna. Czy to przypadek ?.Te ozdoby były wykonane współczesnie z gipsu sztukatorskiego dlatego je wyrzuciłem w tamtych latach aplikacje wykonywano z innych materiałów. Plecy mają prawidłową grubość a u góry i dołu są kołkowane drewnem myśle,że są oryginalne albo ktoś je wymieniał 100 lat temu. A co myślicie o zameczku drzwiczek skrzyni? Edytowane 26 Maja 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach