Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość arek-legnica

Klub Miłośników Zegarków IWC Schaffhausen

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, SPS napisał(-a):

Szykuje się więc solidny zawodnik na EDC. 

Gratulacje. Jeśli IWC, to tylko pilot lub inżynier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, SPS napisał(-a):

Dzięki :D 

Tak też uważam że jak coś to Pilot lub właśnie Ingenieur, chociaż nie powiem na DaVinci też patrzyłem ale tego wolę jednak. . 

Fajnie leży na moim nadgarstku.  

a58c8d22-b937-448e-a66f-854915d14a9c.thumb.jpg.bf1f5bb5c6b2be20107633975e05b0de.jpg

Piękna sztuka, która nie daje mi spokoju :) Gratuluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, SPS napisał(-a):

Dzięki :D śliczny jest prawda

4a05030a-d429-49a0-a905-a49db2f81e04.thumb.jpg.e36a076b4d5b11b6cc8c968f7a2295c1.jpg

Rozważałeś inny kolor tarczy? Widziałeś zielona, jak wygląda na żywo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, SPS napisał(-a):

4a05030a-d429-49a0-a905-a49db2f81e04.thumb.jpg.e36a076b4d5b11b6cc8c968f7a2295c1.jpg

Fajny zegarek - gratuluję! Pasek zdecydowanie za długi, nie powinien tak wystawać. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

Rozważałeś inny kolor tarczy? Widziałeś zielona, jak wygląda na żywo?

Coś Ty, do skarpetek by wtedy nie pasował😝

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kingcrimson

Tak widziałem zieloną tarczę "made by IWC", zaskakująco jasna w świetle. 

Ich szlify słoneczne są niemożliwe - od ciemnego do jasnego prawie jaskrawego w zależności od światła jak padnie. 

Ładna może się komuś podobać taki odważny kolor. 

Oczywiście rozważałem ale mam w domu zieloną Omegę w ceramice to raz ... (oczywiście inny odcień zupełnie i styl zegarka ale jednak).

A dwa,  MARK XX jednak jako EDC (w miejsce Tudora), co u mnie oznacza ubrania w niebieskości, granaty i szarości business casual.  

Więc konfiguracja zegarka - szlif słoneczny granat-błękit, pasek granat i nitką pod kolor indeksów - to moje IWC nie atakuje oczu kolorem kiedy wyjdzie spod mankietu, co najwyżej przykuwa wzrok czytelnością i ostrością. 

A taki zielony w wykonaniu IWC w modelu MARK i  jasnym brązowym paskiem, to w słoneczny dzień prawie jak zielona latarnia :P 

O ile sam brązowy pasek tego MARK`a można by zestawić z brązowymi sztybletami czy latem brązowymi oxfordami lub derby i brązowym paskiem do spodni i nie byłoby problemu.

To jednak ta zielona tarcza kolorystycznie obawiam się gryzłaby się dość mocno z kolorami business casual na co dzień. 

Są wersje IWC w kopercie z brązu, ze złotymi wskazówkami, ale tam zielone tarcze mają inny odcień - mchu i zupełnie inaczej to wygląda. 

@mario1971 

Dzięki :D  przyznaję pasek zegarka jest na ostatnią szlufkę zapięty. Poprawię to :) 

@just_nobody07 

Skarpetki proszę Ciebie dzisiaj to specjalnie takie ubrałem - w kosmonautę, samolot i rakietę. :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, SPS napisał(-a):

Podbiję nieco temat 😁

Proszę zrobić miejsce dla Mark XX w klubie 🤗 

Mierzyłem  go w zeszłym roku w maju i wtedy stwierdziłem że czas pozmieniać coś w mojej kolekcji w kategorii zegarka na co dzień. 

Dla mnie piękny,  prosty i klasyczny styl, koperta rozmiar 40 mm, nie za wysoki, dobra waga, 

Jedna z manufaktur którą zawsze chciałem spróbować.
Koperta w większości satynowana, minimum polerki, tylko na lunecie, wskazówkach i wzdłuż uszu

Szkło i tarcza genialnie pracuje zapewniając świetną czytelność.

Technicznie to najnowsza wersja MARK’a  z 32111 pod deklem a jednocześnie nie jest krzykliwy co mi bardzo odpowiada,  jest bardzo stonowany.

Zachowawczy minimalizm - duża sekunda, mała data, pasek granatowy z jasnymi przeszyciami…. 

Szykuje się więc solidny zawodnik na EDC. 

4F8D2F31-8352-45D6-83E3-BBCA3A451092.thumb.jpeg.c49b9c1a5e444713fca57b0c9cbe1bb5.jpeg

F6C5A72F-94A4-4DE7-9CCE-CA29E23E43C4.thumb.jpeg.fa136104f217d480cd59a8d1f9e83bad.jpeg

IMG_6636.thumb.jpeg.73640771b2b36f996d1cfb210dc53cc1.jpeg

Dobry nabytek. 

Gratuluję.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, SPS napisał(-a):

@kingcrimson

Tak widziałem zieloną tarczę "made by IWC", zaskakująco jasna w świetle. 

Ich szlify słoneczne są niemożliwe - od ciemnego do jasnego prawie jaskrawego w zależności od światła jak padnie. 

Ładna może się komuś podobać taki odważny kolor. 

Oczywiście rozważałem ale mam w domu zieloną Omegę w ceramice to raz ... (oczywiście inny odcień zupełnie i styl zegarka ale jednak).

A dwa,  MARK XX jednak jako EDC (w miejsce Tudora), co u mnie oznacza ubrania w niebieskości, granaty i szarości business casual.  

Więc konfiguracja zegarka - szlif słoneczny granat-błękit, pasek granat i nitką pod kolor indeksów - to moje IWC nie atakuje oczu kolorem kiedy wyjdzie spod mankietu, co najwyżej przykuwa wzrok czytelnością i ostrością. 

A taki zielony w wykonaniu IWC w modelu MARK i  jasnym brązowym paskiem, to w słoneczny dzień prawie jak zielona latarnia :P 

O ile sam brązowy pasek tego MARK`a można by zestawić z brązowymi sztybletami czy latem brązowymi oxfordami lub derby i brązowym paskiem do spodni i nie byłoby problemu.

To jednak ta zielona tarcza kolorystycznie obawiam się gryzłaby się dość mocno z kolorami business casual na co dzień. 

Są wersje IWC w kopercie z brązu, ze złotymi wskazówkami, ale tam zielone tarcze mają inny odcień - mchu i zupełnie inaczej to wygląda. 

@mario1971 

Dzięki :D  przyznaję pasek zegarka jest na ostatnią szlufkę zapięty. Poprawię to :) 

@just_nobody07 

Skarpetki proszę Ciebie dzisiaj to specjalnie takie ubrałem - w kosmonautę, samolot i rakietę. :D 

Zgadza się. Ta zieleń jest intrygująca i kusząca ale zdecydowanie też bym wybrał niebieską tarczę. W końcu to kolor nieba no i przede wszystkim za***iście wygląda 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda😁

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczny 👍. Skarpetki też gustowne 😇:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SPS gratulacje. Noś codziennie do wylotu, bo raczej nie on na wyprawę poleci... I oczywiście wracaj cało i zdrowo!

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu troszkę mniejszy brat , chyba niedługo będzie musiał niestety iść do ludzi 

IMG_4893.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, rmak napisał(-a):

Absolutnie się nie zgadzam 😀

spacer.png

Mówiłem oczywiście o sobie, bo za mną już dwa Aquatimery i Portugalczyk🙂 W mojej zegarkowej zbieraninie obecnie brakuje IWC i muszę to nadrobić właśnie czymś typowym dla tej marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, rmak napisał(-a):

spacer.png

Faktycznie Twój jest rewelacyjny.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, facecik napisał(-a):

Mówiłem oczywiście o sobie, bo za mną już dwa Aquatimery i Portugalczyk🙂 W mojej zegarkowej zbieraninie obecnie brakuje IWC i muszę to nadrobić właśnie czymś typowym dla tej marki.

Oczywiście żartuję. Ja akurat jestem generalnie fanem diverów, natomiast piloty nieszczególnie mnie kręcą. Portugalczyk z kolei to legenda i zawsze mi się podobał, chociaż z czasem mój gust zegarkowy przesunął mi się w nieco innym kierunku.

2 godziny temu, Dorian06 napisał(-a):

Faktycznie Twój jest rewelacyjny.  

Dziękuję, mi też nadal się podoba, chociaż Twój inżynier (w sumie to nie jestem pewien, czy jeszcze go masz) też jest moim zdaniem jednym z najciekawszych modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, rmak napisał(-a):

Oczywiście żartuję. Ja akurat jestem generalnie fanem diverów, natomiast piloty nieszczególnie mnie kręcą. Portugalczyk z kolei to legenda i zawsze mi się podobał, chociaż z czasem mój gust zegarkowy przesunął mi się w nieco innym kierunku.

A ja oczywiście się nie obrażam🙂 Myślę, że miałbym go do tej pory gdyby był mniejszy.

IMG_20180511_1221589.thumb.jpg.ae832dc7aa1b43a2249d113f723c248e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, KrysH napisał(-a):

Takie na szybko zdjęcie ale podoba mi się w tym IWC ta matowa czerń i ceramika oraz prosty, biały kontrastujący druk. Niby w nim wszystko takie proste i matowe ale mimo wszystko dużo się dzieje. Przekaz informacji w tym zegarku i czytelność jest znakomita. 

IMG_7387.jpeg

Świetny jest! Jaka to jest referencja? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, rmak napisał(-a):

spacer.png

To był mój pierwszy poważny zegarek. Kupiony u Strojnego za ok 12k. Ależ ja dumnie szedłem wtedy przez ten Krk😂

Mimo upływu tylu lat ten zegar wciąż mi się bardzo podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, rmak napisał(-a):

Dziękuję, mi też nadal się podoba, chociaż Twój inżynier (w sumie to nie jestem pewien, czy jeszcze go masz) też jest moim zdaniem jednym z najciekawszych modeli.

Cieszy już od kilkunastu tygodni innego. 

Twój Aquatimer z moim byłym Inge to jedne z najlepszych IWC. 

Twojego nosiłbym z dumą.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.01.2024 o 20:17, SPS napisał(-a):

Dzięki :D 

Tak też uważam że jak coś to Pilot lub właśnie Ingenieur, chociaż nie powiem na DaVinci też patrzyłem ale tego wolę jednak. . 

Fajnie leży na moim nadgarstku.  

a58c8d22-b937-448e-a66f-854915d14a9c.thumb.jpg.bf1f5bb5c6b2be20107633975e05b0de.jpg

Zagadam i tu :)

No łazi za mną pilocik coś niebezpiecznie

Mam na oku Mark XVI, XVIII w tytanie i XX

Ale jeszcze jestem na tym etapie fascynacji, że nie potrafię wskazać większych różnic między nimi haha

Do wątku IWC nie zaglądałem ze 2 lata więc powoli nadrabiam zaległości

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi