Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość arek-legnica

Klub Miłośników Zegarków IWC Schaffhausen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Będę się z nim rozstawał, gdyby ktoś chciał przygarnąć to zapraszam:)

Big pilot 43

20251202_072104.jpg

Edytowane przez Pionier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chetnie zmieni właściciela 😊

IMG_6179.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy coś przeczyłem czy faktycznie nikt w klubie nie ma nowego inżyniera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Wydaje mi się, że tylko przymiarki były emoji6.png

Ciekaw jestem czy tylko cena odstrasza czy nie podszedł 🤔 Obecnie można bez problemu wyjąć go z drugiej ręki za "rozsądne" pieniądze a tu nikt nie ma takiego klasyka... 😏

Osobiście robiłem kilka przymiarek w różnych kombinacjach tarczowych i powiem szczerze, że bardzo fajny sikor - szczególnie pod kątem wygody - leżał idealnie 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, artme napisał(-a):

Czy coś przeczyłem czy faktycznie nikt w klubie nie ma nowego inżyniera?

W tej cenie navryzku wtórnym mozna mieć Piageta Polo lub GP Laureato więc konkurencja bardzo trudna. Ja wybrałam GP, ale lotników nikt nie ma lepszych od IWC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był nowy Inge z zieloną tarczą. Bodajże @Bartek79 pokazywał. Ale ja go jakiś czas później widziałem u Karola na Chroneo. To chyba był ten sam. Całkiem fajny zegarek. Sam celowałbym w wersję tytanową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomy mi mówił że nowe inge są od ręki w Niemczech (tzn. były wtedy kiedy oglądał) więc próby nakręcania rynku na ten model chyba nie wyszły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega w pracy kupił Pilota Chronograph Woodland. Ja robiłem też przymiarki.

I powiem, że to fajny zegarek, nie rzuca się w oczy. Kumpel zadowolony jak dziecko. Dostał 15% rabatu ale poza butikiem.

image.thumb.png.2a3f14c3165b06a3d67f2b692c9fcdf4.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Wostok111 napisał(-a):

Ja wybrałam GP

... bo? 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_5518.thumb.jpeg.a0d17a2751a26ab42e94715fe9064c5b.jpeg

IMG_5520.thumb.jpeg.97f9e4788065c27e0228d984df7cf372.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obserwuję nowego Inżyniera od dnia premiery. Wszystko mi się w nim zgadza. Dla mnie jedynie niepewny i zagadkowy element to mechanizm i jego funkcjonowanie w perspektywie 10, 15 czy nawet 20 lat, wiec mimo coraz atrakcyjniejszych cen na wtórnym już raczej się nie zdecyduje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kingcrimson napisał(-a):

Obserwuję nowego Inżyniera od dnia premiery. Wszystko mi się w nim zgadza. Dla mnie jedynie niepewny i zagadkowy element to mechanizm i jego funkcjonowanie w perspektywie 10, 15 czy nawet 20 lat, wiec mimo coraz atrakcyjniejszych cen na wtórnym już raczej się nie zdecyduje.

No nie żartuj, a masz jakiś zegarek, który użytkujesz codziennie od 10, 15, nawet 20 lat? W perspektywie życia człowieka, to prawie wieczność..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, nav napisał(-a):

No nie żartuj, a masz jakiś zegarek, który użytkujesz codziennie od 10, 15, nawet 20 lat? W perspektywie życia człowieka, to prawie wieczność..

Nie żartuje. Każdy mój zakup zegarkowy był też wybierany pod kątem długiego użytkowania. Może to naiwne ale tak jest. Doszedłem do takiego etapu i płacąc 30- 40 tys. zakończe zabawę w kupowanie zegarków więc założenie jest takie, że oprócz wyglądu kluczowy jest mechanizm. Colta nosiłem przez 4 lata non stop, wiec takiego pięknego Inżynieria mógłbym dużo dużo dłużej 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, kingcrimson napisał(-a):

Zegarek faktycznie jest bardzo ładny, natomiast IWC zapakowało do niego opracowany przez ValFleurier werk, jaki można też znaleźć w zegarkach Panerai, Baume & Mercier. Jest to podstawowy mechanizm, który zastąpił Sellitę będącą odpowiednikiem ETA 2892-A2 w ofercie IWC. Zaletą na pewno jest 120 godzin autonomii chodu, kulkowe łożysko wahnika, dwukierunkowy naciąg, użycie krzemowych części w wychwycie. Nie przekonuje mnie natomiast regulacja okresu oscylacji balansu zrobiona na Etachronie. Wykończenie części jest całkiem przyzwoite (w stylu IWC), ale JLC udowadnia, że można lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, kingcrimson napisał(-a):

Matko bosko co za masochizm, sczerze podziwiam i nie rozumiem ale szanuje :) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi