Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa teza, że trzeba było nie wydawać tych więcej jak kilkunastu tyś. na zegarek, tylko dołączyć do grupy na fcb, to by się "miało Paneraia"'; a tak to się go nie ma :) Może zastosuję tę koncepcję w innych dziedzinach mojego życia, bo np. nie ma w nim na ten moment miejsca na jakiś szybki, sportowy samochód ;)

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie o Jake'a, jeśli oczywiście można, a bardzo mnie interesuje Twoje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się jednak nie rozumiemy... zdecydowanie trzeba zorganizować spotkanko.

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Armand, nie mam wątpliwości co do tego, że się niebawem spotkamy :) Mi życie ostatnio znowu trochę odpuściło - nawet mam znowu czas, żeby tu pisać :)

Ale do tego czasu, wg. mnie, mógłbyś nie być taki tajemniczy, bo nie rozmawiamy o loży masońskiej czy innym NWO, tylko o grupie pasjonatów jednej z wielu marek zegarkowych  :D

Oglądasz/czytasz Grę o Tron?  :lol:

Ja po prawej:

post-100816-0-79361300-1560329591.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się jednak nie rozumiemy... zdecydowanie trzeba zorganizować spotkanko.

Pozdrawiam

Pomogę w organizacji;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Będę 24.06 w Warszawie, chętnie bym się również wbił na takie spotkanie;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli znajdzie się jeszcze miejsce, to też bym się z Wami spotkał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę, nie ma tego złego :)

Passero - co kupujesz? Muszę się psychicznie przygotować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Armando, tym razem bez zakupów, wszystko co mnie interesuje jest dawno poza ofertą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale do tego czasu, wg. mnie, mógłbyś nie być taki tajemniczy, bo nie rozmawiamy o loży masońskiej czy innym NWO, tylko o grupie pasjonatów jednej z wielu marek zegarkowych :D

Oglądasz/czytasz Grę o Tron? :lol:

Ja po prawej:

Nie, nie oglądam Gry o Tron a filmik (raczej niepotrzebnie przytoczony) ewidentnie dowodzi ze się nie rozumiemy.

Spróbuje jeszcze raz.

Jako pasjonat i właściciel X sztuk tej marki, od ponad 10 lat bardzo aktywnie śledzę wpisy na forach o których wspomniałem, w tym oczywiście wpisy Jose, dzięki czemu mam w miarę pełen obraz jego działalności.

Założyłem że nie jesteś członkiem tych for skoro nie masz Paneraia (co jest w zasadzie logiczne) zatem Twoja opinia o Jose jest wyłącznie oparta na czytaniu jego artykułów śledczych które są swietnie napisane ale niekoniecznie przedstawiają zawsze prawdę. Zatem prosty wniosek - nie masz pełnego obrazu.

Mogę Tobie przytoczyć pare jego wpisów ale przyznam się ze mam inne priorytety.

Ale mam proste rozwiązanie. Dołącz do paneristidotcom i przeczytaj pare jego wpisów, komentarzy itd

Jeżeli się mylę to najmocniej przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

To może ja spróbuję :)  

Armand, Paweł ma Panerai i jest członkiem kilku grup na FB ;) ... próbuje się po prostu dowiedzieć czemu masz tak, skądinąd słusznie, krytyczny stosunek do Jose ;)

Paweł, Armand próbuje Ci wytłumaczyć, że w jednym poście nie jest łatwo opisać dlaczego Jose jest traktowany w gronie "sztywnych" Paneristi jak persona non grata. Generalnie chodzi o to, że nie jest on taki kryształowy, jak próbuje się przedstawić, jego intencje też nie są do końca jasne... składa się na to wiele mniej lub jeszcze mniej oficjalnych historii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Armand, Paweł ma Panerai i jest członkiem kilku grup na FB ;) ... próbuje się po prostu dowiedzieć czemu masz tak, skądinąd słusznie, krytyczny stosunek do Jose ;)

Paweł, Armand próbuje Ci wytłumaczyć, że w jednym poście nie jest łatwo opisać dlaczego Jose jest traktowany w gronie "sztywnych" Paneristi jak persona non grata. Generalnie chodzi o to, że nie jest on taki kryształowy, jak próbuje się przedstawić, jego intencje też nie są do końca jasne... składa się na to wiele mniej lub jeszcze mniej oficjalnych historii ;)

Nie no, pokojowego Nobla masz w kieszeni  ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Nie no, pokojowego Nobla masz w kieszeni  ^_^

:D  :D  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi się ten wpis podoba :)

Dodam jeszcze, że padło też pytanie o Jake'a Ehrlicha, ale przecież nikt nie ma tu obowiązku ujawniania wiedzy nabywanej przez lata. Z różnych powodów: wstrzemięźliwości w powtarzaniu informacji nieoficjalnych, chęci dochowania tajemnicy, faktu, że robimy to w miejscu publicznym, zawiłości materii, albo też zwykłego braku czasu czy ochoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Armand, Paweł ma Panerai i jest członkiem kilku grup na FB ;) ... próbuje się po prostu dowiedzieć czemu masz tak, skądinąd słusznie, krytyczny stosunek do Jose ;)

Aaaaaa! Rzeczywiście jest szczęśliwym posiadaczem 372 (szacun) :)

Skoro jest na pdotcom (a się nie wiadomo dlaczego nie przyznał) to po co ja się tu pocę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Armand bo wśród miłośników nie każdy jest tak skoncentrowany na śledzeniu ruchów w obrębie jednej marki. ( tu masz trochę łatwiej ) Ja mam PAMy wśród innych zegarków, zaglądam raz tam raz tu ale nie czytam od deski do deski bo musiałby rzucić robotę, rodzinę i inne hobby. Także trochę skrótu z Twojej szamańskiej wiedzy każdemu się przyda ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi się ten wpis podoba :)

Dodam jeszcze, że padło też pytanie o Jake'a Ehrlicha, ale przecież nikt nie ma tu obowiązku ujawniania wiedzy nabywanej przez lata. Z różnych powodów: wstrzemięźliwości w powtarzaniu informacji nieoficjalnych, chęci dochowania tajemnicy, faktu, że robimy to w miejscu publicznym, zawiłości materii, albo też zwykłego braku czasu czy ochoty.

Nie mam pojecia kto to jest ale liczę na Ciebie żeby mnie (nas) oświecić.

Piszesz jak moja żona ;) Przytaknę ale i tak nie rozumiem komentarza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom, ale znowu ściema powtarzana o produkcji zegarka przez Panerai z użyciem mechanizmu Rolexa, gdzie jasne jest że tylko tarcze były Panerai.

A co do kwiatków to nie masz racji, znam przypadek 3646 w Polsce.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jake Ehrlich to znany miłośnik Rolex'a, który prowadzi https://www.rolexmagazine.com. Natomiast prowadzony przez niego http://paneraiworld.blogspot.com jest, jak dla mnie, głównie przebitką tekstów i informacji znanych już wcześniej...

Może i trochę kronikarz, ale facet potrafi być też mistrzem researchu. Pierwszy z brzegu artykuł:

Cytat gdzieś tak w okolicach sekcji "Back To The Begining":

"Everything in this story is new to Jake's Rolex World and the web. In other words, none of the images or significantly historical images in this story have ever been published–anywhere."

Zresztą ten byk jest znany z wyszukiwania materiałów, które nie były nigdzie publikowane. Pierwszy udostępnił np. to fajne zdjęcie Picassa w pióropuszu i z Subem na nadgarstku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cisza w temacie, więc sobie pozwolę :D

Panie i Panowie, Panerai to moja niejwiększa miłość zegarkowa. Wzdycham do tej marki od samych początków mojego świadomego zegarkomaniactwa. Chciałbym się porwać na zakup swojego pierwszego PAMa i mam nadzieje, że może mi w tym pomożecie, chodź łatwo nie będzie, bo:

- zegarek musi być nowy

- fundusz jest ograniczony +/- 6k €

- rozmiar 44-47

- ze względu na "aferę uszczelkową" skłaniałbym się bardziej ku automatom niż manualom, chyba że...  ;)

- kolejność Luminor / Radiomir / SUB (chyba wypada zacząć przygodę z PAMem od Luminora)

W tych kryteriach mieści się PAM01312 i wszystko byłoby super, gdyby nie niebieski sekundnik, coś mi w nim nie pasuje,  musiałbym się przejechać i gdzieś na żywo go zobaczyć. Na forum jeden przynajmniej bywał jakiś czas temu, może właściciel mógłby się wypowiedzieć, jeśli to nie problem, jak się zegarek ma, jak trzyma czas ;) Jest jeszcze PAM01104, też mam mieszane uczucia. Bardzo podobają mi się 233, 422, 510, 560, 590, ale nie dość że wszystkie są manualami to dwa pierwsze poza moim budżetem. Może macie poleconych sprzedawców na chrono24?

Będę wdzięczny za każdą pomoc, chciałbym, żeby wybór pierwszego PAMa był jak najbardziej świadomy :)

Miłego wieczoru paneristi 

Edytowane przez pepepatryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Na pierwszego PAM'a wybrałbym manuala... choć sam wybrałem automat-312 ;) Jeśli nie będziesz usztywniony na nowy zegarek, to będziesz mógł sobie pozwolić na każdy z nich, bo wszystkie podane przez Ciebie referencje widziałem w założonym budżecie. Uwierz mi, że można znaleźć zegarek używany, który jest praktycznie nowy... nie wszyscy kupują zegarki żeby je nosić ;)

Edytowane przez Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o sprzedawców na CH24, to mogę polecić sprzedawcę ze Szwajcarii, u którego kupiłem swojego Pama. Dostałem super cenę i facet specjalnie dostarczył go dla mnie na lotnisko w Zurychu, gdzie zegarek czekał ponad miesiąc na odbiór przez mojego znajomego. Jeśli będziesz zainteresowany, pisz na priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast uważam że niebieska wskazówka sekundnika to zaleta i ożywia tarczę :) i swietnie wyglada z niebieskim paskiem.

W modelu 1312 razem z data + sekundnik nadaje pewnego rodzaju symetryczności tarczy co mnie się bardzo podoba . Co do dokładności to średnia dobowa z miesiąca wynosi u mnie w okolicy 1,5 sekundy.

1312 to był mój pierwszy Panerai i z perspektywy czasu uważam że to był dobry początek.

Co do modeli nakręcanych ręcznie to nie wiem jak jest z tymi uszczelkami ale ale taki 609 z mechanizmem P.5000 jest super dokładny jak sie okazało . Nakręcany raz w tygodniu zrobi +/- 1 sekundę . Poza tym jak dla mnie jest piękny i niezwykle poręczny bo jest dużo lżejszy od 1312 i jakieś 3,5 mm cieńszy.

post-103888-0-13784200-1560716063_thumb.jpeg

post-103888-0-05733400-1560716087_thumb.jpeg

post-103888-0-56059600-1560716133_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Jeśli Panerai to największa zegarkowa miłość Kolegi Patryka, to tym bardziej powinno być to coś "klasycznego", z całą masą DNA ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi