Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Recommended Posts

PS. Sprzedawca - jak twierdzi - jest tam zegarmistrzem i zegarek na teraz nie wymaga jakiejkolwiek interwencji. Tylko - dlaczego mi podał nieprawilny numer mechanizmu?! No i nie ukrywam - jakby nie patrzeć - pewne ryzyko - przedpłacę a mogę nic lub byle co otrzymać. Później „pisz na Berdyczów”...

I dziękuję za odpowiedź! Nie kupuję!

Cena zdecydowanie za wysoka (na pewno x2 albo i lepiej jak na pasówkę). Jako zegarek codzienny nie polecam. Poza brakiem antywstrząsu jest jeszcze brak wodoszczelności. Poza tym sam mechanizm ma już swoje lata i wiadomo co się z tym wiąże. Z samą konserwacą nie będzie problemów, trudniej z naprawam - brak elementów na zamianę (jest to dość rzadki mechanizm).

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Jeju! Ale śliczne! Ten drugi - twin-tarcza! Jaki oryginał!

Ooo! Poljot (51)! B podobny do tego z Ukrainy! A jaka wielkość/średnica cyferblatu?!

Forumowiczowi Marianek - też b dziękuję za „wybicie mi z głowy” tak ryzykownego zakupu! Nie ukrywam, że te 950 dolców to są dla mnie pieniądze dośc długo zbierane/odkładane... „nie przyszły mi lekko i łatwo”...

A taki Poljot, czy Striela - chrono z taką czarną tarczą, to jak sprawy się mają - koszt zakupu, częste noszenie na nadgarstku; naprawy i konserwacje?! Nadmienię - nie będę w nim pływać, kąpać się i sportow extremalnych uprawiać

Jeju! Ale śliczne! Ten drugi - twin-tarcza! Jaki oryginał! Ooo! Poljot (51)! B podobny do tego z Ukrainy! A jaka wielkość/średnica cyferblatu?!Forumowiczowi Marianek - też b dziękuję za „wybicie mi z głowy” tak ryzykownego zakupu! Nie ukrywam, że te 950 dolców to są dla mnie pieniądze dośc długo zbierane/odkładane... „nie przyszły mi lekko i łatwo”...A taki Poljot, czy Striela - chrono z taką czarną tarczą, to jak sprawy się mają - koszt zakupu, częste noszenie na nadgarstku; naprawy i konserwacje?! Nadmienię - nie będę w nim pływać, kąpać się i sportow extremalnych uprawiać

W tej kwocie do normalnego użytkowania lepiej kupić współczesny zegarek np w stylu vintage. Popatrz po japonii, szwajcarii albo mikrobrandach. Jest tego sporo. Stare ruskie z komplikacjami lepiej mieć w gablocie jako ozdobę kolekcji. Do noszenia na codzień - odpuść (z powodó powyżej)

Koledzy,

Rzućcie proszę okiem na te cztery Poljoty i pomóżcie ocenić ich orginalność. Czy którykolwiek z nich jest warty większej uwagi niż pozostałe?

Wszystkie z nich mieszczą się w przedziale cenowym 130-150zł. Według Was warto za te stany w jakich się znajdują? Szukam już od dłuższego klasycznego sowieta z lat 50-60 więc liczę na pomoc :)

post-62531-0-23211600-1566385822.png

post-62531-0-06921900-1566385827.png

post-62531-0-56151800-1566385830.png

post-62531-0-79099300-1566385834_thumb.png

Jak dobrze widzę (słabe te zdjęcia, poza tym patrzę w mały ekran), to najbliżej oryginałowi tylko 3. Numery 2 i 4 w kopertach od błonia, w jedynce powinna być złocona koperta z długimi uszami.

Jak dobrze widzę (słabe te zdjęcia, poza tym patrzę w mały ekran), to najbliżej oryginałowi tylko 3. Numery 2 i 4 w kopertach od błonia, w jedynce powinna być złocona koperta z długimi uszami.

No nieźle... 3 na 4 zegarki okazują się być fejkiem. To statystycznie 75% zegarków na rynku jest kombinowana...

A ten nr 3 piszesz "najbliżej orginału"... czyli też nie do końca jest z nim ok?

Załączam więcej zdjęc tego egzemplarza

post-62531-0-25976100-1566388448_thumb.png

post-62531-0-93288300-1566388456_thumb.png

Wygląda ok. Jedynie koronka albo zjechana albo zmieniona, ale to detal. Stan średni ...

Czy poza koronką reszta jest ok?

Czy jest szansa na znalezienie orginalnej koronki do tego zegarka?

post-62531-0-21356800-1566453595_thumb.png

post-62531-0-01492900-1566453600_thumb.png

zrób czarno-białą fotkę i będzie w pełni oryginał :)

to jest dość popularny model,  więc gdzieś na żółtą koronkę powinieneś trafić

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

No nieźle... 3 na 4 zegarki okazują się być fejkiem. To statystycznie 75% zegarków na rynku jest kombinowana...

A ten nr 3 piszesz "najbliżej orginału"... czyli też nie do końca jest z nim ok?

Załączam więcej zdjęc tego egzemplarza

Nr 1 też jest prawidłowy.

Czy poza koronką reszta jest ok?

Czy jest szansa na znalezienie orginalnej koronki do tego zegarka?

W tym stanie nie jest już popularny.  95% jest w słabej kondycji wizualnej z zabrudzeniami na tarczy, ten jest ponadprzeciętnie czysty co jednak n ie czyni z niego rarytasu, choć wg mnie zdecydowanie jest wart uwagi.

Według mnie te drugie są oryginalne.

Chociaż stylistycznie te pierwsze pasują całkiem nieźle :).

Edited by papax

Jakie tu powinny być wskazówki takie czy złote?

złote

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Witam

Pytanko czy bywały w tych modelach takie sekundniki czy to zamiennik i temu czerwony?

Dzięki

post-108042-0-93942100-1567932782_thumb.jpg

No właśnie, zresztą w katalogu Rakiety ten model z samolotem też widziałem z czerwonym sekundnikiem tylko że tarcza była wtedy w pionowe pasy.

Więc konfiguracje chyba różne ale sekundnik tak jak Krzysztof piszesz na pewno Rakietowski :)

Dzięki za odpowiedź