Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

@Krygo

Ależ ten Royal Europe jest śliczny. Jeszcze kilka takich zdjęć, a pewnie będzie u mnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem dlaczego one nie są wyprzedane. Potem będą lamenty tych, którzy nie kupili bo się za długo zastanawiali itd. tak jak było z innymi modelami :D Radzę więc spróbować bo wart każdej złotówki. Najwyżej zwrócisz... Choć wątpię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba masz rację. Po raz pierwszy trafiłem na stronę VC jak był jeszcze Pan Africa dostępny. To była miłość od pierwszego wejrzenia. Było to jednak na początku mojej zegarkowej kariery, kiedy zegarek za "pińcet" wydawał się co najmniej dwa razy za drogi ;) Teraz mogę go sobie pooglądać w googlach jedynie. Nie chciałbym powtórzyć tego błędu z Royalem.

Edyta:

Zaglądałem już dziś na stronę VC i sprawdzałem stany magazynowe, badając, czy mam jeszcze nieco czasu na zastanowienie ;)

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba masz rację. Po raz pierwszy trafiłem na stronę VC jak był jeszcze Pan Africa dostępny. To była miłość od pierwszego wejrzenia. Było to jednak na początku mojej zegarkowej kariery, kiedy zegarek za "pińcet" wydawał się co najmniej dwa razy za drogi ;) Teraz mogę go sobie pooglądać w googlach jedynie. Nie chciałbym powtórzyć tego błędu z Royalem.

Edyta:

Zaglądałem już dziś na stronę VC i sprawdzałem stany magazynowe, badając, czy mam jeszcze nieco czasu na zastanowienie ;)

Podbij ogłoszenie kolegi mwisniewski na 5000pln za PA. Może się znajdzie sprzedający ;)

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem i aż się za głowę złapałem. Aż tak mi nie zależy, chociaż może ktoś, komu brakuje w kolekcji jedynie PA, jest w stanie zapłacić nawet taką kwotę ;)

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem dlaczego one nie są wyprzedane. Potem będą lamenty tych, którzy nie kupili bo się za długo zastanawiali itd. tak jak było z innymi modelami :D Radzę więc spróbować bo wart każdej złotówki. Najwyżej zwrócisz... Choć wątpię :)

Moge odpowiedziec za siebie: Ostatnio jest wysyp niebieskich zegarkow i sam mam taki jeden czy dwa w kolekcji, zeby byl red grape czy zielony (wiem wiem, Pan Africa byla ale sie spoznilem) bralbym w ciemno :)

Ale bialy Form & Function sie zbliza razem z Klingertem, swinka juz ze strachu umiera  :D

PS. Szukalem i szukam Pan Africa i niebieskiego Formmeistera - trafilem jedna sztuke tego drugiego ale ceny Panie jak za Rolexa, w 3 lata dwuipolkrotna przebitka - chyba nie jestem jeszcze na to gotowy ale dla QV to dobra wiadomosc  <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No winogronkę to bez chwili zastanowienia bym kliknął... Niestety Marcin się tym średnio przejmuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tak całkiem poważnie Avantgarde jest mimo teoretycznie małych rozmiarów całkiem dużym zegarkiem. Moja lepsza połowa lubi duże i męskie zegarki ale ten na moje oko przy jej niespełna 16 cm nadgarstka wychodzilby poza obrys ręki - i kicha.

Potwierdzam Twoje obawy...Na nadgarstku 16cm Avantgarde będzie zdecydowanie za duży. Zobacz na stronę 123 tam zamieściłem zdjęcia na własnym nadgarstku 17cm i w moim odczucie pod względem estetycznym wygląda nieładnie.

Dorzucę trochę konstruktywnej krytyki wśród setek pochwał na temat zegarków Vratislavia. Otóż mam odczucie, że jakość wykonania, tarcze...wyglądają ładnie lub bardzo ładnie i większości osobom mogą się podobać (mnie także), ale jedna kwestia jest jeszcze niedopracowana. Otóż koperta, a konkretniej uszy koperty są zazwyczaj nieproporcjonalnie duże w stosunku do całego zegarka. Ciekawi mnie z czego to wynika, tzn. czy jest to świadomie zaplanowane, po to, aby pod względem finansowym cały projekt mógł być opłacalny, czy tez jest to zamysł twórcy i dalsze projekty będą ciągle utrzymane w tej konwencji.

Kilka stron wcześniej była toczona dyskusja na temat wielkości zegarka...Ktoś zasugerował, że 42mm, to wymiary, które większość osób powinno zaakceptować (w aktualnej modzie na małe zegarki) i ta osoba jako przykład podała Glycine Combat Sub 42. Wystarczy wygooglować i zobaczyć jak ten zegarek wygląda...Koperta jest przemyślana, a szczególnie uszy koperty: krótkie podwinięte. Konsekwencją takiego projektu jest to, że zegarek 42mm leży świetnie nawet na mniejszym nadgarstku. 

Royal Europe...jak widać na zdjęciu wyżej, tarcza piękna, a koperta, uszy: przesadnie duże, wręcz nieproporcjonalne, co skutkuje dodatkowo szczeliną między paskiem a kopertą.

Czy w tej klasie zegarków w której Vratislavia tworzy projekty da się zrobić polski zegarek dopracowany również pod względem koperty, czy też jest to nieopłacalne? Piszę celowo polski, bo konkurencja za granicą w przedziale cenowym tylko trochę wyższym jest w stanie zaproponować różne rozwiązania z uszami kopert.

Edytowane przez cointreau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak miałem z VISem. Jak "dawali" to stałem w innej kolejce ;) . Później kupiłem brzydkiego. Cały czas czając się na

20200114-150816.jpg

I trafiłem. Jednaknw wyższej cenie. Ale tanio to już było.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączam się do krytyki kolegi contreau. Wybór koperty jest dla mnie stylistyczną zagadką, tym bardziej, że w projekcie uczestniczył architekt.

Architekt w kopercie jak niżej, z zagìetymi i niewielkimi uszami, wyglądałby jak "rasowy" garniturowiec:post-90246-0-35500000-1579030685_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z VIS-em to miałem inaczej. Zastanawiałem się, czym wszyscy się zachwycają w tym zegarku. Jest taki surowy, prosty, wręcz spartański. Teraz już wiem czym: jest taki surowy, prosty, wręcz spartański :)

Sam bym taki przytulił. Może kiedyś się trafi. Póki co wybieram się na safari, może coś uda się upolować. Za kilka dni wrócę, to się pochwalę ;)

Przyłączam się do krytyki kolegi contreau. Wybór koperty jest dla mnie stylistyczną zagadką, tym bardziej, że w projekcie uczestniczył architekt.

Bo to architektura gotycka, tam dominowały majestatyczne strzeliste wieże i uszy ;)

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było - lubię nosić Architekta, tym bardziej, że to present od żony. O ile tarcza jest dla mnie bez zarzutu, tak uszy...

Trochę jak tarcza od garnturowca a koperta od toolwatch'a. Lepiej to grało w Militari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszów nie wymyślałem od nowa, wzorem są zegarki Seiko z lat 70tych. One nie są duże! są po prostu szerokie ale krótkie! Taki styl i tyle.

Nie wiem czemu zarzut padł, że wszystkie zegarki VC mają takie uszy. Otóż jest dokładnie odwrotnie. Formmeister miał długie smukłe uszy, takie same będzie miał Form&Function. Divery także dostaną standardowe, całkiem zgrabne uszy. Ja ogólnie lubię koperty z długimi uszami takimi pod 52mm L2L oczywiście odpowiednio zagiętymi aby dało się to nosić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta użyta w RE musi mieć takie uszy, bo na tym polega ten projekt. Z innymi wyszłoby coś zupełnie innego, zwykłego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ROYAL EUROPE ma powłokę AR z obu stron? Bo na stronie vratislavia.com w opisie jest z obu stron,a na timeandpassion tylko od wewnątrz. To samo pytanie odnośnie ARCHITEKTA chociaż tam na obu stronach opis jest spójny czyli AR wewnętrzny.

Edytowane przez robson83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ROYAL EUROPE ma powłokę AR z obu stron? Bo na stronie vratislavia.com w opisie jest z obu stron,a na timeandpassion tylko od wewnątrz. To samo pytanie odnośnie ARCHITEKTA chociaż tam na obu stronach opis jest spójny czyli AR wewnętrzny.

W RE jest obustronny na 100% Architekt mnie nie interesował nigdy, więc nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w obu dwustronny AR klasy premium. dzieki za zwrócenie uwagi znowu będę musiał poprawiać :P

tak samo będzie w Form&Function

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam, to w Pan Africa jest jednostronny wewnętrzny AR. Czy jest spora różnica w "działaniu" AR pomiędzy PA i RE? Jeśli tak, to istnieje szansa, aby w PA wymienić szkło na takie z RE? Koperty są zdaje się identyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam, to w Pan Africa jest jednostronny wewnętrzny AR. Czy jest spora różnica w "działaniu" AR pomiędzy PA i RE? Jeśli tak, to istnieje szansa, aby w PA wymienić szkło na takie z RE? Koperty są zdaje się identyczne.

Tak , różnica jest spora. Nie ma takiej możliwości, szkła są wklejane w koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, a przekładka środka PA do nowej koperty od RE? Fizycznie pewnie możliwa, ale czy z Twojej strony wykonalna i jaki byłby koszt takiej operacji?

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem ale modowanie lub robienie frankenwatchów z mikrobrandów to niezbyt klawy pomysł. Ale to tylko moje zdanie.

Time matters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem ale modowanie lub robienie frankenwatchów z mikrobrandów to niezbyt klawy pomysł. Ale to tylko moje zdanie.

Nie tylko z micro. Akurat ta zmiana nie byłaby dużą ingerencją ale jakieś kombinacje wskazówki/tarcza/bezel - nie podobają mi się nie mówiąc już o tym ze taki zegarek jest niesprzedawalny później, jeśli oczywiście ktoś o sprzedaży myśli. Ostatnio gość z Francji chcial abym mu wskazówki do jednego z naszych chrono wysłał bo org zniszczył gdy modował zegarek. Napisałem mu że myu wyślę, jak mi odeśle te uszkodzone. Nie mogę pozwolić aby moje części posłużył do robienia innych frankenów. To brak szacunku dla marki, projektanta i każda marka ma skomplikowane procedury jeśli chodzi o uzyskanie od nich części zamiennych. Ja kiedys mialem okazje zakupu Stowy Partitio po fajnej cenie ale wlasciciel sobie zmodowal wskazowki ( przemalował je ). Chcialem kupic zegarek i zakupic od Stowy nowe wskazówki ( org do tego modelu )...baba z serwisu Stowy mnie tak zmęczyła pytaniami ze odpuściłem całą transakcję. Nie szło się dogadać. Wysylalem zdjecia tego zegarka itd. Nic nie pomagało.

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan Afrika to piękny zegarek, RE zresztą również, jednak, zapewne na skutek naturalnej ewolucji, ten drugi otrzymał szkło, które w przypadku PA pozwoliłoby jeszcze bardziej docenić walory estetyczne jej tarczy. Tylko o to mi chodziło, nie miałem zamiaru wprowadzać jakichkolwiek innych modyfikacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi