Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
albiNOS 01

Broń palna, strzelanie i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Maciej72 napisał(-a):

Tylko tutaj liczą się fakty, nie opowieści, pokaż mi proszę, jakąkolwiek tarczę na 800 m z wiosełka. 

Nie mam wiosełka.

Tarcz nie zbieram, a jak robię fotki to tylko po to by coś sprawdzić ""na chłodno" .

Elaborować lubię.

Nie czytam książek o strzelctwie (szczególnie populanro- jako-tako- jak  MCz).. a strzelam,

Czasami czytam "podręczniki" dot. elaboracji lub balistyki LR...

Tyle z mojej strony dla Ciebie

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie porównanie znalazlem

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.12.2021 o 18:41, mkl1 napisał(-a):

https://www.ballisticmag.com/global-precision-group-hits-3-4-mile-shot/

Global Precision Group Shooter Hits 6,000-Yard (3.4 Mile) Shot

Global Precision Group recently pulled off a phenomenal shooting feat: hitting a 32x48-inch target with a .416 Barrett from a remarkable 3.4 miles away.

jeszcze info o elaboracji :)

NRA ELR National Champion Paul Phillips and his team successfully hit a 32″x48″ steel target from 3.4 miles away using a 550-grain Cutting Edge laser bullet fired from a .416 Barrett cartridge loaded with Vihtavuori 20N29 powder.

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że strzelanie w temacie 🙂 Z łuku ktoś szyje jeszcze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starałem się to opanować...:)

Teraz łuk gdzieś jest odłozony..

(mam klasyka, nie żaden bloczkowy)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też z klasyka, bloczek w planach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niełatwy acz przyjemny sport. Kupiłem synku łuk i stety czy niestety bardziej mnie niż jego wciągnęło 🙂

Łuk goły czyli klasyczny bez szpeju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Meches napisał(-a):

Z łuku ktoś szyje jeszcze ?

A kysz, a kysz Roobin Hudy i Wilhelme Tele. To wątek o broni PALNEJ a zaraz siem zlecom miłośnicy arkabalisty i trebusza :)

Załóżcie se osobny wątek :wub:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Meches napisał(-a):

Kupiłem synku łuk i stety czy niestety bardziej mnie niż jego wciągnęło

Dawno dawno temu też u mnie tak było :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Mam opanowane strzelanie z myśliwskiego, reflaksyjnego 55ft i bloczkowego, ten drugi o sile 70ft. Wspaniała, zabójcza i cicha broń, do której trzeba mieć krzepę, robić pompki, dużo pompek :) .

3 godziny temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

A kysz, a kysz Roobin Hudy i Wilhelme Tele. To wątek o broni PALNEJ a zaraz siem zlecom miłośnicy arkabalisty i trebusza :)

Trebusz :) a co z nim nie tak? Można załadować glinianą konwią z płonącą smołą i wtedy będzie broń palna  :D . Trebusz podobnie jak łuk nie wymaga zezwolenia :) .

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Jędrula, temat pojemny jest 😁

Od korzeni się nie odetniesz 😉

Ritter zazdraszczam pary w plecach 👍

Ja po pół roku tak z 38 funtów mam na palcach.

Edytowane przez Meches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter
1 godzinę temu, Meches napisał(-a):

Ritter zazdraszczam pary w plecach 👍

Ja po pół roku tak z 38 funtów mam na palcach.

Nie zazdrość tylko rób więcej pompek :) . Chcesz 38 funtów to robisz codziennie 38 pompek na raz w 3. seriach. Chcesz 70 funtów to 70 w trzech seriach :) .  Czas razy trening zrobi swoje.

Tutaj jest pewne przekłamanie bo łuk bloczkowy naciąga się łatwiej dzięki jego bloczkowatości a to oznacza, że dla refleksyjnego albo prostego to będzie tak z -25%...-30% czyli jak ten refleksyjny ~50 funtowy. Nie jest on ostatni w typoszeregu typowych myśliwskich bo najmocniejszy to 60 funtów a potem jest jeszcze na zamówienie ale nie wiem dla kogo np. drwali :) ?

Mimo, że bloczkowy rewelacyjnie wygląda i dzięki temu jest chętnie pokazywany w filmach to mi  przypadł do gustu myśliwski, refleksyjny. Rekreacyjnie myślę, że do ~30...40 funtów wystarczy.

Znam dwóch myśliwych, którzy posługują się łukami i to, jak dla mnie, jest poziom expert praktycznego użycia tej broni.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Ritter napisał(-a):

Znam dwóch myśliwych, którzy posługują się łukami i to, jak dla mnie, jest poziom expert praktycznego użycia tej broni.

Chyba nie w Polsce...???

Bo jeżeli w PL, to nie myśliwi, a KŁUSOWNICY 🤬

ALE , ale faktycznie

Lepiej założyć nowy Temat:

"Łuk, i pochodne..." czy cuś takiego.

Bo tu raczej BRON PALNA jakby nie patrzeć...

BTW

Bo to tak, jakby na forum strzeleckim sportowców zzacząć wypisywać osiągnięcia myśliwskie....

22 godziny temu, Meches napisał(-a):

Jako że strzelanie w temacie 🙂 Z łuku ktoś szyje jeszcze ?

@Meches załóż nowy "topic", jeżeli Cię to interesuje...

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak parę lat temu ten wątek zakładałem, to się takiego jego powodzenia nie spodziewałem. Cieszę się, czasem się trafi jak ślepemu psu kiełbasa 🌭🐕

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to fajny temat jest. 

Bo to fajny temat jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.12.2021 o 20:32, Meches napisał(-a):

Jędrula, temat pojemny jest 😁

Nie zaprzeczę, ale moja propozycja to tak gwoli porządku a nie jakiejś awersji. :)

Na pewno będę chętnie zaglądał do tematu „łukowego” :wub:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, albiNOS 01 napisał(-a):

Jak parę lat temu ten wątek zakładałem, to się takiego jego powodzenia nie spodziewałem. Cieszę się, czasem się trafi jak ślepemu psu kiełbasa 🌭🐕

👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter
W dniu 23.12.2021 o 22:28, mkl1 napisał(-a):

Chyba nie w Polsce...???

Bo jeżeli w PL, to nie myśliwi, a KŁUSOWNICY 🤬

Świat na Polsce się nie kończy. Jaj już jesteśmy przy tej lokacji i nakazach oraz zakazach to mało co wolno poza siedzeniem na kanapie i emocjonowaniem się polityką, piłką kopaną albo skokami narciarskimi. Znalezienie kompanów do jakiegoś projektu graniczy z cudem a jak już to założona teczka za poprzedniej koalicji, kiedy założono ich drobne 2.5mln w służbach na 3 litery znowu urośnie jak każdemu kto nie ekscytuje się tym czym nakazano mu się ekscytować.

Nauczony zostałem metod polowania z łukiem oraz sposobu jego użycia w lesie, motoryki skutecznego strzelania, podchodzenia, maskowania czyli wszystkiego tego czego nie nauczy się łucznik na strzelnicy zafiksowany na tarczy i punktach. Oceń sam czy jest to wartościowa wiedza tak z punktu użycia łuku jak karabinu?

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Ritter napisał(-a):

Nauczony zostałem metod polowania

Gdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, zadra napisał(-a):

Gdzie?

U Apaczów ? A może Siuksów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

U Apaczów ? A może Siuksów ?

"Z danych z 2014 roku wynika, że taki rodzaj polowań dozwolony jest w 15 krajach Europym.in. w Serbii, Danii, Portugalii, a według Europejskiej Federacji Myślistwa Łuczniczego w Europie poluje łukiem już ponad 35 tys. myśliwych."

Gdziekolwiek się pojawisz, wychodzi z Ciebie szydera i brak szacunku, dla ludzi posiadających odmiennie zainteresowania.

Totalnie bez sensu, forum jest dla pasjonatów, a nie dla frustratów. 

Jak dla mnie, może tu pisać nawet miłośnik procy, chętnie poczytam o umiejętnościach, technice i osiągach.

Jak tak dalej pójdzie, na tym forum zostanie paru użytkowików, wklejających 1000-czne zdjęcie tego samego Rolexa... 

Edytowane przez Maciej72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proca to wspaniała broń. Powaliła Goliata i dała początek trebuszowi.

Edytowane przez goral_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piętnastu krajach polowanie z łukiem jest dozwolone ale w Polsce nie. Zadra zapytał tylko gdzie Ritter nauczył się polować z łukiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi