Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
wocio19

Nowe nabytki szwajcarskie i niemieckie

Rekomendowane odpowiedzi

I tyle w temacie.

000ad1cd25e516747d7215fcc2efb681.jpg&key=0a967dee69d86abe2aa1eaf0e023f65031a1232b170f04b3947bdbeae414d82c
Podoba się dla mnie.
(Tak chyba prawidłowo się to mówi. )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, rads napisał(-a):

Jak wiesz, Longinesa miałem i sprzedałem. Byłem nim zachwycony, ale na swoje nieszczęście jestem zbyt dociekliwy 😉

Dociekliwość na plus. Na minus stopień natężenia nerwicy natręctw 😉U mnie na szczęście nie jest aż tak zaawansowana 😎 I oby tak pozostało...

Jakiegoś manuala wypada mieć, może kieszonkę RR 😇 

11 godzin temu, DawidM86 napisał(-a):

Montblanc 1858 Automatic 0 Oxygen. 

Gratulacje! 

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, traczu napisał(-a):

Planetae78136ff382fa583b27c6e1f80f35a3b.jpg

Gratuluję klasyki! :) 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, traczu napisał(-a):

Planetae78136ff382fa583b27c6e1f80f35a3b.jpg

Tutaj też pogratuluję 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Tutaj też pogratuluję 😀

A dziękuję :)

13 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Gratuluję klasyki! :) 

Dzieki, kawał maszyny, ale fajnie się nosi, nie czuć aż tak rozmiaru i wagi na ręku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, traczu napisał(-a):

Dzieki, kawał maszyny, ale fajnie się nosi, nie czuć aż tak rozmiaru i wagi na ręku.

Może i duży kotlet ale za to jakby Ci się zachciało zanurkować na 600m to w każdej chwili :)

3 minuty temu, traczu napisał(-a):

Może i duży kotlet ale za to jakby Ci się zachciało zanurkować na 600m to w każdej chwili :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.07.2025 o 08:42, DawidM86 napisał(-a):

Ps. Technologia Montblanc 0 Oxygen. Montblanc hermetycznie uszczelnia wybrane zegarki, zapewniając im zerową zawartość tlenu w kopercie, tworząc beztlenowe środowisko wewnętrzne. Daje nam to brak zaparowania, nawet podczas gwałtownych zmian temperatury lub ciśnienia. Brak utleniania, co chroni smary i części mechaniczne, zapewniając lepszą, długoterminową precyzją. Zwiększona niezawodność w ekstremalnych warunkach, takich jak duże wysokości lub głęboka woda. 

O ile w kwestii oleju jestem jeszcze w stanie sie zgodzic o tyle nie bardzo rozumiem, jak brak tlenu wplywa na parowanie - ktore jest efektem wykraplania sie wilgoci (a zatem wody, nie tlenu) na szkle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. 

Brak wilgoci zapobiega tworzeniu się kropelek kondensatu, nawet jeśli zegarek jest narażony na ekstremalne wahania temperatury. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo mnie ominęło w trakcie urlopu. Gratuluję wszystkich nowych nabytków .
Ten Rolex zrobił na mnie wrażenie jak żaden inny Sub czy Exp. Jest wyjątkowy. Taki bym nosił . Omega, Tissot, Lonżin i Montblanc też nietuzinkowe (chyba o niczym nie zapomniałem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.07.2025 o 10:54, cordi7 napisał(-a):

O ile w kwestii oleju jestem jeszcze w stanie sie zgodzic o tyle nie bardzo rozumiem, jak brak tlenu wplywa na parowanie - ktore jest efektem wykraplania sie wilgoci (a zatem wody, nie tlenu) na szkle :)

Przyznam, że też nie do końca rozumiem jak ma działać ten patent. Brak tlenu nie oznacza braku wilgoci, ani parowania, trochę mi to pachnie marketingową ściemą. Bezwzględna szczelność koperty - ok, ale to nie samo, co 0 oxygen :)

Poza tym, skoro Montblanc deklaruje brak tlenu, to czym w takim razie jest wypełniona koperta (samym azotem, gazem szlachetnym), czy jest tam próżnia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.07.2025 o 08:57, Funky_Koval napisał(-a):

Ja bym nie próbował schodzić z tym zegarkiem na 600 metrów pod wodę 🙂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 hours ago, ASTRAL said:

Przyznam, że też nie do końca rozumiem jak ma działać ten patent. Brak tlenu nie oznacza braku wilgoci, ani parowania, trochę mi to pachnie marketingową ściemą. Bezwzględna szczelność koperty - ok, ale to nie samo, co 0 oxygen :)

Poza tym, skoro Montblanc deklaruje brak tlenu, to czym w takim razie jest wypełniona koperta (samym azotem, gazem szlachetnym), czy jest tam próżnia? 

Masz wszystko opisane na stronie oraz Youtube oraz mozesz sprawdzic na to patent, bo zostal zarejestrowany. 

Geosphere byl jedynym zegarkiem na szczycie Montblanc ktory nie zaparowywal przy zmianie temperatur podczas podróży osób zaproszonych do takiego testowania zegarka. ;) 

W srodku masz azot ktory jest wstrzykiwany przez koronke oraz specjalne uszczelki. 

https://www.watchtime.com/featured/to-the-summit-without-oxygen-a-spotlight-on-the-montblanc-1858-geosphere-0-oxygen/

How does all this work in the manufacturing process? And what gas replaces ordinary air inside the case? Lecamp explains that the air is replaced with nitrogen. A watchmaker sits in front of a large glass box at Montblanc’s manufacturing facility in Le Locle. Empty watch cases are waiting inside the hermetically sealed box. Fully assembled movements are inserted through a port on the right-hand side. To work inside the box, the watchmaker slips his hands and arms into long nitrile gloves, which are integrated into openings on either side of the box. Once all the oxygen inside the box has been replaced by nitrogen, the watchmaker begins fitting the movements in their cases.

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Marcin C napisał(-a):

Świetnie spotkanie z @Dnlaie

Zyskałem dwa genialne zegarki i nowego Ziomka 🤝

Ale chyba najważniejsze, że nauczyłem się czegoś nowego o sobie i swoim podejściu to zegarków. 

Pozdro Daniel, gratuluję Rolexa. Sobie Black Bay 54 i 36. 

😉

IMG_5571.jpeg

Dziękuję Marcin, jesteś w porządku człowiek - sztama! 👊

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, rads napisał(-a):

Gratulacje Panowie! Takie sytuacje pokazują, że ten Klub i Forum mają sens. W tym wszystkim nie chodzi tylko o zegarki. Powstają też szczere relacje, oparte na szacunku i zaufaniu. Cokolwiek byśmy nie sądzili o innych i jak niekiedy gorzkich nie mieli przekonań i doświadczeń, okazuje się tutaj, że jednak są jeszcze uczciwi ludzi i uczciwe sytuacje. Ja sam miałem tu z nimi wielokrotnie do czynienia jako forumowicz i członek Stowarzyszenia. To mnie tu trzyma bardziej niż same zegarki, którymi nauczyłem się cieszyć samemu 👍

Piękne i prawdziwe słowa 😊. Osobiście też mam podobne doświadczenia i mam nadzieję że będzie nas więcej 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Panowie. Dlatego tu jestem, wzajemny szacunek i kultura - przede wszystkim. 

*I dane słowo - cenniejsze od pieniędzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Marcin C napisał(-a):

Świetnie spotkanie z @Dnlaie

Zyskałem dwa genialne zegarki i nowego Ziomka 🤝

Ale chyba najważniejsze, że nauczyłem się czegoś nowego o sobie i swoim podejściu to zegarków. 

Pozdro Daniel, gratuluję Rolexa. Sobie Black Bay 54 i 36. 

😉

IMG_5571.jpeg

Gratuluję chociaż bardzo jestem Daniel zaskoczony bo pisałeś o 54, że to zegarek idealny. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, rads napisał(-a):

Gratulacje Panowie! Takie sytuacje pokazują, że ten Klub i Forum mają sens. W tym wszystkim nie chodzi tylko o zegarki. Powstają też szczere relacje, oparte na szacunku i zaufaniu. Cokolwiek byśmy nie sądzili o innych i jak niekiedy gorzkich nie mieli przekonań i doświadczeń, okazuje się tutaj, że jednak są jeszcze uczciwi ludzi i uczciwe sytuacje. Ja sam miałem tu z nimi wielokrotnie do czynienia jako forumowicz i członek Stowarzyszenia. To mnie tu trzyma bardziej niż same zegarki, którymi nauczyłem się cieszyć samemu 👍

Podpisuje się w całości 🙌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Gratuluję chociaż bardzo jestem Daniel zaskoczony bo pisałeś o 54, że to zegarek idealny. 

Dziękuję i...nadal tak uważam, ale czasem trzeba podejmować takie decyzje - by iść po więcej.

*Aktualnie z Tudorów został mi tylko 58 i chyba najchętniej...zamieniłbym go właśnie na 54 heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi