Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
wocio19

Nowe nabytki szwajcarskie i niemieckie

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Dzięki. Wcale nie chciałem się rozhulać. Ale żal było nie skorzystać z oferty na bazarku.

Chyba wszyscy sobie to jakoś tak podobnie tłumaczymy po zakupach... 😂 

Racjonalizacja rzadzi :P Nie potrzebuje 15tego zegarka ... ale jest taki ladny ... i w takiej dobrej cenie ... :P

A zeby nie bylo na pusto:

IMG_4114.thumb.jpg.b46c443b34464fd54b4435b5aadd3696.jpg

Sorry za jakosc ale robione kalkulatorem na szybko trzesacymi sie z wrazenia i radosci rekami :)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się szybko dzisiaj wątek zapełnia. Z gratulacjami się jeszcze chwilę wstrzymuję - aż do kolejnych zdjęć. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, cordi7 napisał(-a):

Wygląda smacznie - gratuluję!

Długie ma te ucha, niczym zając. Mimo wszystko dobrze leży. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Taki z pazurem. Pięknie wygląda i dobrze leży na ręce. Na żywo musi robić jeszcze większe wrażenie. Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Tak więc już na ręce. Oczywiście pilot w brązie. Spełnił wszelkie oczekiwania i na żywo jest dokładnie taki, jak miał być.

49a9c22c253308367523e13c2c00f354.jpg

Teraz z tej radości zabieram się za spamowanie tym zegarkiem kolejnych wątków. emoji6.png

Jaki on duży

8 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Tak więc już na ręce. Oczywiście pilot w brązie. Spełnił wszelkie oczekiwania i na żywo jest dokładnie taki, jak miał być.

49a9c22c253308367523e13c2c00f354.jpg

Teraz z tej radości zabieram się za spamowanie tym zegarkiem kolejnych wątków. emoji6.png

Jaki on duży

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

IMG_4122.thumb.JPG.83fd1911994168c92a0e21ac2862d48e.JPG

👏

Świetny! 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Bardzo fajnie się prezentuje. Gratuluję.

Swoją drogą ciekawe jak to w końcu jest z tym brązem, brudzi, czy nie?

3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Dominik, gratulacje. Oryginalna tarcza.

Ale to chyba taki królik z kapelusza? Nie pamiętam abyś go rozważał?

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Jaki on duży

Koperta 40mm i wysokość 9,2 mm.

12 minut temu, fanfar19 napisał(-a):

Bardzo fajnie się prezentuje. Gratuluję.

Swoją drogą ciekawe jak to w końcu jest z tym brązem, brudzi, czy nie?

Dziękuję.

Co do brudzenia, to się dopiero okaże, ale myślę, że ten ze stalowym deklem nie brudzi i prawie nie patynuje. Kolega @Jebudu ma automat z dupką z brązu i kiedyś pisał, że generalnie nie brudzi a jeżeli już, to tylko troszkeczę przy wilgotnej ręce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, fanfar19 napisał(-a):

Dominik, gratulacje. Oryginalna tarcza.

Ale to chyba taki królik z kapelusza? Nie pamiętam abyś go rozważał?

Dzięki Tomek, trochę przypadek - mając odrobinę wolnego czasu wszedłem do AD Brajtka koło mnie.

Przemierzyłem kilka różnych modeli i to była miłość od pierwszego wejrzenia więc kupiłem.

PS. Superocean Heritage II w rozmiarze 42 mm na meshu jest genialny, kolejne zaskoczenie.

1 godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Co do brudzenia, to się dopiero okaże, ale myślę, że ten ze stalowym deklem nie brudzi i prawie nie patynuje. Kolega @Jebudu ma automat z dupką z brązu i kiedyś pisał, że generalnie nie brudzi a jeżeli już, to tylko troszkeczę przy wilgotnej ręce.

Raportuj co i jak :) bo chodził mi kiedyś brąz po głowie ale odstręczały mnie patynowanej i brudzenie ręki.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Raportuj co i jak :) bo chodził mi kiedyś brąz po głowie ale odstręczały mnie patynowanej i brudzenie ręki.

Stowa jest chyba pod tym względem dość wyjątkowa. Prosto z pudełka dostajesz nowy zegarek już z patyną i potem ta patyna już w zasadzie nie przyrasta.

To z jednej strony takie trochę nienaturalne, a z drugiej wyjątkowo praktyczne. Rozmawiałem o patynie z poprzednim właścicielem i potwierdził, że zegarek po pierwsze nie brudzi a po drugie stan wizualny patyny z upływem czasu prawie się nie zmienia.

Czy wynika to z zastosowanego stopu, czy też z jakiejś ochronnej powłoki lakierniczej - tego do końca nie wiem. W materiałach jakie znalazłem powtarza się słowo "treatment" co sugeruje powłokę lakierniczą. Na WUS znalazłem też kiedyś coś takiego:

https://www.watchuseek.com/threads/extra-extra-read-all-about-it-stowa-fliegerfriday-bronze-edition.5079901/

obraz.thumb.png.1628eb71549cc89f7157468f946562cc.png

oraz coś takiego z opiniami użytkowników potwierdzającymi brak brudzenia:

https://www.watchuseek.com/threads/stowa-newsletter-announcing-the-stowa-flieger-klassik-bronze.5178087/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @Perpetuum Mobile, ciekawa lektura. Wynika z niej, że nakładają jakąś powłokę (coating):

4561F00F-F1BB-4FCA-9DA2-50F5E3E36D96.thumb.jpeg.09f779273c73a4df0ce474c6fe6611b7.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Dzięki Tomek, trochę przypadek - mając odrobinę wolnego czasu wszedłem do AD Brajtka koło mnie.

Przemierzyłem kilka różnych modeli i to była miłość od pierwszego wejrzenia więc kupiłem.

PS. Superocean Heritage II w rozmiarze 42 mm na meshu jest genialny, kolejne zaskoczenie.

No to ciekawe jakie będą dalsze losy Brajtka, różne są losy takich miłości od pierwszego wejrzenia :)

Szczególnie, że konkurencję ma dużą.

Mi z takich zakupów ostał się jeden zegarek. A kilka ich było.

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, fanfar19 napisał(-a):

No to ciekawe jakie będą dalsze losy Brajtka, różne są losy takich miłości od pierwszego wejrzenia :)

Szczególnie, że konkurencję ma dużą.

Mi z takich zakupów ostał się jeden zegarek. A kilka ich było.

Nie no, az tak impulsywny zakup to nie byl, przymierzylem - poczekalem 2 tygodnie - nadal motylki byly - kupilem. Ja staly w uczuciach jestem plus u mnie wszystkie zegarki maja dozywocie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Nie no, az tak impulsywny zakup to nie byl, przymierzylem - poczekalem 2 tygodnie - nadal motylki byly - kupilem. Ja staly w uczuciach jestem plus u mnie wszystkie zegarki maja dozywocie :)

Zazdraszczam (dożywocia na impulsy, nawet po 2-tygodniowych przemyśleniach) :D

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Butik napisał(-a):

Zazdraszczam (dożywocia na impulsy, nawet po 2-tygodniowych przemyśleniach) :D

U mnie pudelko dobrze osloniete, nie wieje halny jak u ciebie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Krygobardzo fajnie się prezentuje, gratuluję.

Może trochę bałbym się szybko pojawiających się rys na szerokim, polerowanym bezelu ale co tam :) I tak jest świetnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny kolor, gratuluję nabytku i niech się dobrze nosi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ta polerowana, szeroka luneta przypomina mi jednoznacznie mojego dawnego Conquesta w kwarcu, który faktycznie łapał bardzo łatwo ryski.

zJhP974.jpg

Od tego czasu nieco mi się odmieniło i nie jestem już aż tak wrażliwy na oznaki swojego użytkowania, które z czasem zawsze powstają ;) Najwyżej Cape Cod pójdzie w ruch jak poczuję potrzebę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krygo napisał(-a):

Bardzo fajna ta Alpinka, gratuluję 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi