Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny jest ten nowy 58, dostał to na co wszyscy czekali i kilka subtelnych zmian, również na plus . 

Cena wiadomo, zawsze za wysoka i powód do narzekań 😆

Ale jestem ciekawy jak wypadnie sprzedaż tego modelu w porównaniu do tańszego HC . 

od 1:15  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewykluczone że tak zrobię, dam sobie jeszcze chwilę czasu. 

Edytowane przez nav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna ciekawa rozmowa z przedstawicielem Tudora o nowościach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, nav napisał(-a):

Niewykluczone że tak zrobię, dam sobie jeszcze chwilę czasu. 

Tak się zawsze zastanawiam jak wraca temat 54, co Wam się w nim podoba poza rozmiarem ? 

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, gszydlowsky napisał(-a):

Tak się zawsze zastanawiam jak wraca temat 54, co Wam się w nim podoba poza rozmiarem ? 

Mnie kształt koperty, brak czerwonej kropki na bezelu, pewien minimalizm, inne uszy i inne proporcje niż BB 58, poza tym kompaktowość wymiarów. Mam słabość do takich dawnych nurków, a BB 54 jest moim zdaniem świetnym wcieleniem wzornictwa a'la lata 50-60te XXX wieku, w nowoczesnym wydaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, nav napisał(-a):

Mnie kształt koperty, brak czerwonej kropki na bezelu, pewien minimalizm, inne uszy i inne proporcje niż BB 58, poza tym kompaktowość wymiarów. Mam słabość do takich dawnych nurków, a BB 54 jest moim zdaniem świetnym wcieleniem wzornictwa a'la lata 50-60te XXX wieku, w nowoczesnym wydaniu.

Mnie głównie nie przekonuje ta tarcza, jest to w jakimś stopniu reedycja Tudora 7922 którą popsuli tym połyskiem,

ale to też chyba zależy od oświetlenia, czasem wygląda dobrze 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Mnie głównie nie przekonuje ta tarcza, jest to w jakimś stopniu reedycja Tudora 7922 którą popsuli tym połyskiem,

ale to też chyba zależy od oświetlenia, czasem wygląda dobrze 🙂 

Zgadzam się z tym co napisałeś odnośnie tarczy, ma taki pseudo słoneczny szlif i trochę się błyszczy, podobno to ukłon w stronę damskiej części klienteli. Fakt, że jak założyłem BB 54 obok Explorera, to Exp jest do bólu czytelny, praktyczny, bez żadnego efektu "bling bling", który jednak w BB 54 trochę występuje. Tym niemniej dla mnie to nadal świetny nurek w stylu vintage.

Edytowane przez nav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kibicuje Tudor’owi z ‘trybun’ bo żadnego ich zegarka nie posiadam, tak ich wypust na 100 lecie marki na W&W woła o pomstę do nieba. ‘Born to dare’ i ‘Reject the status quo’ ?! - marketing jedno a rzeczywistość drugie. To co zaprezentowali nijak ma się do tego co starają się komunikować. 

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

Mnie się podoba w sumie wszytko poza rozmiarem. Taki homar Suba 6538, ale z rodowodem. Żeby miał tylko te dwa milimetry więcej. Ale z Tudorem tak jest, fajne zegarki ale coś zawsze popsują. ;) 

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tbn napisał(-a):

Mnie się podoba w sumie wszytko poza rozmiarem. Taki homar Suba 6538, ale z rodowodem. Żeby miał tylko te dwa milimetry więcej. Ale z Tudorem tak jest, fajne zegarki ale coś zawsze popsują. ;) 

No właśnie, jak wszędzie, ilu ludzi, tyle odpowiedzi. Dla mnie, jeśli miałby 2mm więcej byłby taki sobie, a tak jest akurat, w punkt 🙂 Niby BB58 też dobrze mi leżał, ale BB 54 zdecydowanie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

M.in to, co Tobie się w nim... nie podoba ; )

*czyli np. 'szeroki' bezel - względem (mniejszej) tarczy.

54 to doskonały projekt. Czysty wzór, bez udziwnień i dodatków (na siłę szukających wyróżnienia na tle innych). 

Wspomniany wyżej połysk na tarczy - sprawia, że całość nie jest nudna / a zarazem pozostaje bardzo czytelna pod każdym kątem (a dodatkowe - złote akcenty, dodają smaczku świetnie wykonanemu zegarkowi).

Nie tylko szerokość - ma tutaj znacznie, ale także i przede wszystkim wysokość. 

Ok 11mm, z czego duża część - to wypukłe szkło / bez którego - 'realna' grubość zegarka, daje jakieś 10mm (nieźle jak na divera - prawda?).

Ma to przełożenie na komfort noszenia i wygodę (nosi się go bowiem jak jakiegoś eleganta / a nie typowy zegarek do nurkowania). 

Nie wiem jak nowy wypust 58, ale względem poprzedniej generacji - 58 vs 54 to nadgarstkowa przepaść (niczym cytat z zagranicznego forum - "buty trekkingowe vs adidasy")...

Niezaburzone proporcje = niebywały i niepowtarzalny kształt koperty.

Odpowiednia długość uszu + 20mm między nimi, sprawiają że zegarek nosi się i wygląda - bardzo dobrze (zważywszy, że większość producentów - gdy już decyduje się na mniejszą tarczę, urywa również 1-2mm z maskownic)

*Na minus, można uznać - że kolor wskazówek, wypada (czasem, przy odpowiednim świetle) odrębnie względem indeksów (co dla detalistów & malkontentów, poszukujących wiecznie ideału - może to być rażący fakt)

Całościowo (rzecz chyba jasna) - nie ma podjazdu do Explorera 36, który deklasuje go w całej rozciągłości (wykonanie, wygląd, wygoda).

Edytowane przez Dnlaie

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z BB58 zrobili to samo, co z klasycznym BB, czyli lolipop, mocowanie wskazówki minutowej, koronka bez tubusa, żłobienie bezela, no i napis na tarczy dot. mechanizmu.

Teraz jest taki, jakiego zawsze chciałem, ale nie wiem, czy jeszcze mi się go chce :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam swoje przenyslenia co do 54 ale jestem spaczony 58 ktory dla mnie jest idealny w proporcjach i ukladaniu sie na nadgarstku. Z nowszej wersji najchętniej do mojego wziąłbym tfit (chociaz go nie potrzebuje bo akurat do mojego nadgarstka pasuje) oraz może wyrazniejsze żłobkowane bezela. Reszta (nawet koronka) nie sa dla mnie jakos wazne ani poprawiajace design.

Tu porównanie "starego" 58 z burgundowym ktory z wyjatkiem szlifu slonecznego ma to samo co nowy, czarny.

IMG_20260417_230230.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

M.in to, co Tobie się w nim... nie podoba ; )

😁

kiedy porównywałem starego 58 i 54, to w 54 nie podobała mi się tarcza, ale powiedzmy że reszta była ok, zwłaszcza grubość i bransoleta z t-fit , w 58 tego brakowało.  Teraz poprawili to co było słabe, czyli coin edge bezel, tubus koronki, i dodali bransę z regulacją , dodatkowo delikatnie go odchudzili.  Pewnie wypadołoby porównać je na nadgarstku, ale na "papierze" poprawiony 58 dla mnie wygrywa jako całość 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kształt koperty w 54 robi robotę.

Dla zachowania takich proporcji - 58 musiałby mieć rozstaw w uszach...22mm

*Z matematycznego punktu widzenia; 54 - ma szerokość tarczy o rozmiarze 37 vs 20mm w uszach / skoro 58 ma 39 mm, musiałby mieć o 2mm szersze uszy 

Edytowane przez Dnlaie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie 41 mm i ten rozmiar mi najbardziej odpowiada. Grubość mogłaby być mniejsza ale powoli się przyzwyczajam. Szkoda, że ostatnia wersja 41 mm nie występuje z czarnym bezelem, brałbym w ciemno.

IMG_20260418_135016636_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

😁

kiedy porównywałem starego 58 i 54, to w 54 nie podobała mi się tarcza, ale powiedzmy że reszta była ok, zwłaszcza grubość i bransoleta z t-fit , w 58 tego brakowało.  Teraz poprawili to co było słabe, czyli coin edge bezel, tubus koronki, i dodali bransę z regulacją , dodatkowo delikatnie go odchudzili.  Pewnie wypadołoby porównać je na nadgarstku, ale na "papierze" poprawiony 58 dla mnie wygrywa jako całość 🙂

A właśnie, tarcza też nie specjalnie mi się podobała. Najlepiej zrobiona jest w 58.

17 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

Całościowo (rzecz chyba jasna) - nie ma podjazdu do Explorera 36, który deklasuje go w całej rozciągłości (wykonanie, wygląd, wygoda).

Niby czemu jasna? ;) Jako były posiadacz Exa 39 i 58 to są dla mnie zegarki na podobnym poziomie wykonania i ogólnej jakości. Tarcza Explorera to nic w sumie niezwykłego w historii zegarmistrzostwa. Piszę to jako osoba , która uważa że Ex to jeden z najładniejszych projektów sportowego zegarka (w Rolku drugi po subie)  ale to jest prosty cep. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiem twierdzić, że w nowym Exp'36 - nie ma się do czego przyczepić (absolutnie) *chyba, że komuś przeszkadza projekt lub proporcje (typu; realne 35mm+ oraz 19mm w uszach na mocno zwężanej bransolecie).

Podczas gdy, w 54 - można znaleźć detale, które rażą w oczy (typu inny kolor wskazówek od indeksów) oraz odbijające się światło (czytelność w koronie, to duża przewaga).

*PS: mierzyłem Ex'39 (z matową tarczą) i ten Rolex, również zegarek zrobił na mnie świetne wrażenie (przede wszystkim - był płaski...czego niestety, nie można napisać o 58, który owszem - jest zegarkiem wygodnym, dobrze zrobionym i wyprofilowanym / ale imo również bez podjazdu do 'starszego brata')

Edytowane przez Dnlaie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Ex jest bez wątpienia świetnym zegarkiem, proporcje są poprawione. Ale… dla mnie Ex zawsze kojarzy się z 1016, trochę kanciasty z uwagi na 20mm w uchach. Z resztą jak spojrzymy na 54 to widać pewne podobieństwo. 

image.thumb.jpeg.bb02807cd24dbe984c8bf600782c8bda.jpeg

Tak samo 6538, koperta 38mm przy 20mm. Kwestia gustu, mnie stare proporcje podobają się bardziej.

image.thumb.jpeg.f89971babd26ddcdee1bab216fbeb37f.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, tbn napisał(-a):

Nowy Ex jest bez wątpienia świetnym zegarkiem, proporcje są poprawione. Ale… dla mnie Ex zawsze kojarzy się z 1016, trochę kanciasty z uwagi na 20mm w uchach. Z resztą jak spojrzymy na 54 to widać pewne podobieństwo. 

image.thumb.jpeg.bb02807cd24dbe984c8bf600782c8bda.jpeg

Tak samo 6538, koperta 38mm przy 20mm. Kwestia gustu, mnie stare proporcje podobają się bardziej.

image.thumb.jpeg.f89971babd26ddcdee1bab216fbeb37f.jpeg

Piękne...

Nie mam żadnego doświadczenia z 1016 (nie mierzyłem tego modelu / nie miałem w ręku *ale zakładam, że dzisiaj bransoleta jest lepszej jakości ; )

*tym bardziej z 6538 (ale w pełni popieram...proporcje są po prostu - absolutnie genialne, co świetnie oddają powyższe zdjęcia!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę zdjęć nowego 58 od Teddy'ego .

58 na jubilee to jak dla mnie pomyłka 😄

*na szczęście jest wybór 🙂

FB_IMG_1776797861265.jpg

FB_IMG_1776797858987.jpg

FB_IMG_1776797856802.jpg

FB_IMG_1776797853812.jpg

FB_IMG_1776797848424.jpg

FB_IMG_1776797844646.jpg