Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy powinienem to pisać w tym temacie, ale w końcu to Forum.

Znalazłem BBB nówkę, kupioną nienoszoną, w świetnej cenie. Pojechałem, kupić i ciężko się rozczarowałem. Czar prysł  :(

Nie wiem, okazało się, że zbyt dużo się spodziewałem. Myślałem, że jadę po Submarinera za 1/3 ceny. Niestety. Zegarek poprawny, z nutką vintage, ale już go nie chcę. Fajny na zdjęciach, ale na żywo zawiodłem się. Chciałbym go jakbym w pudełku miał też Rolexa, jako dopełnienie, a tak to wieczny niedosyt. 

Ciężko może się przyznać, ale jednak metka ma znaczenie  :P

W tym samym miejscu był sub no-date nówka 2015 z nową kartą za 5800 euro. Moim zdaniem te zegarki są nieporównywalne.

Koperta Tudora, jakaś taka nieproporcjonalna, nie mała, nie duża. Fatalny bezel, tragiczne wskazówki i słaba bransoleta. Nie wiem jak to robią w Subie, że zegar jest super wyważony, tworzy całość z bransoletą, a w Tudorze ta bransoleta jakby na siłę. Od tego Tudora zdecydowanie wolę Seiko Sumo, nie mówiąc o MM (bez bransolety)

Jest mi trochę smutno, bo myślałem, że cuda się zdarzają, może jednak mam wypatrzony pogląd, bo za długo miałem Suba  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pablo, Ty wiesz, że ja ZAWSZE Tobie pomogę bo już nie mogę patrzeć jak się męczysz :D

Powiem więcej, dołożę się :P  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pablo, Ty już zachorowałeś i nie ma na to lekarstwa... :)

Nie męcz się, kup Suba i będzie po sprawie.

A tak przy okazji, to mam obydwa zegarki (tylko BBR anie BBB) i nie widzę aż takiej strasznej różnicy. To fakt, że bransoleta jest za masywna, ale ona i tak zadomowiła się w pudełku, a na pasku jest super. Wprawdzie co niektórzy twierdzą, że przez płaski dekiel przykleja się do nadgarstka i go odparza, ale ja tego nie zaobserwowałem. Bezel mi się podoba, tarcza i indeksy też (ale te elementy w BBB są inne, IMO gorsze), do wskazówki godzinowej się przyzwyczaiłem. Moim zdaniem te zegarki świetnie się uzupełniają.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tak samo z niektórymi zegarami wychwalanymi na forach pod niebiosa. To po prostu podbija "wewnętrzną ocenę" danego zegara mimo, że się go nie widziało. Potem następuje nie spełnienie oczekiwań bo widzimy zegar po prostu dobry. Ja niestety BB nie widziałem na żywo - jakoś zawsze było nie po drodze. Ale na pewno trafi do mnie... kiedyś ;) I pewnie jak zwykle kupię w ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Znalazłem BBB nówkę, kupioną nienoszoną, w świetnej cenie. Pojechałem, kupić i ciężko się rozczarowałem. Czar prysł :(

Nie wiem, okazało się, że zbyt dużo się spodziewałem. Myślałem, że jadę po Submarinera za 1/3 ceny. Niestety. Zegarek poprawny, z nutką vintage, ale już go nie chcę. Fajny na zdjęciach, ale na żywo zawiodłem się. Chciałbym go jakbym w pudełku miał też Rolexa, jako dopełnienie, a tak to wieczny niedosyt.

Ciężko może się przyznać, ale jednak metka ma znaczenie :P

W tym samym miejscu był sub no-date nówka 2015 z nową kartą za 5800 euro. Moim zdaniem te zegarki są nieporównywalne.

Koperta Tudora, jakaś taka nieproporcjonalna, nie mała, nie duża. Fatalny bezel, tragiczne wskazówki i słaba bransoleta. Nie wiem jak to robią w Subie, że zegar jest super wyważony, tworzy całość z bransoletą, a w Tudorze ta bransoleta jakby na siłę. Od tego Tudora zdecydowanie wolę Seiko Sumo, nie mówiąc o MM (bez bransolety)

Jest mi trochę smutno, bo myślałem, że cuda się zdarzają, może jednak mam wypatrzony pogląd, bo za długo miałem Suba :)

Ja też chciałem kupić BBB i na żywo wizualnie mi się podoba, nie miałem odczucia takiego jak Ty co do wad. Dla mnie cały zegarek jest bardzo dobrze wykonany, ale... no właśnie jest ale :(

Od samego początku przeszkadzała mi masywna koperta i nie byłem przekonany czy to mi będzie odpowiadało. Miałem też obawy co do wcześniej wspomnianego pocenia się nadgarstka przy tak masywnej i przylegającej kopercie.

Podczas spotkania z kolegami miałem założonego "rudzielca" i trzymając dłonie na stole wydawał się bardzo wygodny mimo tej masywnej koperty. Doskonale wskakiwał nawet pod mankiet koszuli mimo grubego paska ku mojemu zaskoczeniu. Na szczęście przed zakupem dzięki Tomkowi miałem możliwość ponosić oba zegarki na bransoletach (BB i SUBa) dłużej niż w salonie, czy na naszym spotkaniu, a efekt był taki, że po maksymalnie 2 godzinach stwierdziłem, że więcej BB nie założę.

Możliwe, że na pasku wyglądałoby to inaczej (mniejszy ciężar), ale przy bransolecie nie dość, że zegarek uwierał to jeszcze powodował to czego się obawiałem czyli pocenie się nadgarstka.

Po tych 2 godzinach założyłem Submarinera, którego w sumie nosiłem kilkanaście godzin i była to niesamowita ulga w porównaniu z powyższym.

Szlify itd. moim zdaniem w obu zegarkach na tym samym poziomie, ale już w kategorii kształt koperty i wygoda zdecydowanie wygrywa Rolex.

Natomiast co do tej "cudowności" bransolety Rolexa nadal mam inne zdanie.

Dla mnie jest ona całkowicie niespójna z tym zegarkiem i uważam, że 2 rozwiązania mogłyby poprawić wygląd nowego Submarinera.

1. To o czym wszyscy mówią, czyli zwężenie uszu zegarka

2. Zrobienie szerszej bransolety tj. powinna być zwężona do 18mm, a nie jak to ma miejsce do 15,5mm

Niestety to co wszyscy kochają czyli słynny Glidelock spowodował, że bransoleta musi być, aż tak tragicznie zwężona.

Dla mnie bransoleta DJ jest o wiele lepsza.

Edytowane przez Krystian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm rozumiem to co piszesz Krystian ale z drugiej strony do każdego zegarka się idzie stosunkowo szybko przyzwyczaić. Owszem, jak zmieniasz zegarki o różnej wielkości/wadze to różnica jest mocno widoczna - co innego jak ponosisz kilka dni to wtedy "zapominasz" o tym. Nie wiem tylko jak z tym poceniem się nadgarstka - tutaj mnie nie pocieszyłeś bo mój nadgarstek standardowo się mocno poci... to co by było przy BB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę tak.

Miałem PAMa Luminora 44mm i był dla mnie dużo wygodniejszym zegarkiem od tego Tudora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem BBB nówkę, kupioną nienoszoną, w świetnej cenie. Pojechałem, kupić i ciężko się rozczarowałem. Czar prysł :(

Ciężko może się przyznać, ale jednak metka ma znaczenie :P

Jest mi trochę smutno, bo myślałem, że cuda się zdarzają, może jednak mam wypatrzony pogląd, bo za długo miałem Suba :)

Niesamowite jest to ze dwie osoby oglądające ten sam przedmiot miga mieć tak odmienne zdanie, bo dla mnie....

Tudor bb/bbb jest po prostu rewelacyjny. Miałem Suba no date I Tudora BB i sprzedałem Rolexa a zostawiłem Tudora.

Wg mnie bransoleta w Tudorze, pomijając zapięcie jest lepsza niż ta u Rolexa. Koperta to remis, tarcza również.

Mechanizm - wiadomo I tutaj nie ma co dyskutować

Ogólnie uważam ze Tudor Blackbay jest zdecydowanie warto każdego grosza/ centa, bardziej niż Rolex, specjalnie po ostatniej podwyżce.

Z tym tylko ze nie można brać pod uwagę Tudora jako substytut Rolexa tylko jako niezaleznaego producenta.

Uwielbiam ich zegarki

Sent from my Z30 using Tapatalk

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Natomiast co do tej "cudowności" bransolety Rolexa nadal mam inne zdanie.

Dla mnie jest ona całkowicie niespójna z tym zegarkiem i uważam, że 2 rozwiązania mogłyby poprawić wygląd nowego Submarinera.

1. To o czym wszyscy mówią, czyli zwężenie uszu zegarka

2. Zrobienie szerszej bransolety tj. powinna być zwężona do 18mm, a nie jak to ma miejsce do 15,5mm

Niestety to co wszyscy kochają czyli słynny Glidelock spowodował, że bransoleta musi być, aż tak tragicznie zwężona.

Dla mnie bransoleta DJ jest o wiele lepsza.

Faktycznie w nowym SUBie jest duża dysproporcja pomiędzy kopertą a bransoletą. Uszy koperty są za szerokie, a bransoleta za wąska...

Ten problem nie istnieje (wg mnie) w GMT Masterze, gdzie mamy ciut węższe uszy przez co koperta lepiej współgra z bransoletą. Dodatkowo w GMT Master osłona koronki jest delikatniejsza niż w SUBie.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym tylko ze nie można brać pod uwagę Tudora jako substytut Rolexa tylko jako niezaleznaego producenta.

Uwielbiam ich zegarki

Sent from my Z30 using Tapatalk

Święte słowa.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powrót do klubu :)

2578225_20150602_163103.jpg

Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, oba fajne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągle czegoś brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o to jaki Ci ubył z kolekcji prze wymianka na BBB?

Edytowane przez proki1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tam ubyło, ale już zapomniałem co, wiec twierdzę że to dobra decyzja była :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli coś ubyło to to nie jest już kolekcja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście kolekcja to zbyt duże słowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On niebieski to jest chyba tylko na bezelu :)

Poza tym zwykły czarny...dla mnie bordo zdecydowanie ciekawszy.

Ale niech się długo nosi Karolku ;)

wymęczone z fona....

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to jest z zegarkami. Bliższy kontakt potrafi całkowicie odmienić zdanie w obie strony.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi