Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Ja jeszcze dodam móżdżek cielęcy z cebulą i jajeczniczką

Zapomniałem

Cynaderki z kaszą gryczaną

Pierogi z dudkami i kapustą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co prawda ludzi mi się dziwią że takie coś jadam ale jestem wielkim fanem ozorków i dodał bym je do listy wraz z innymi podrobami.

Jasne ozorki i flaki koniecznie trzeba dodać. :)

Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świńskie uszy ktoś jada? Mojej babci sąsiad się tym zajadał, najbardziej gustował w takich minimalnie, delikatnie śmierdzących.


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z głębokiego oleju takie niemal chipsy na upartego, by częstującego nie zasmucić - dam rade zjeść. Wersje z galarety, gotowane czy jakkolwiek inaczej zrobione - obrzydlistwo jakich mało. Rozumiem wykorzystywanie wszystkiego, by nic się nie marnowało - w czasach kryzysu, głodu - dziś dla mnie to część świni niejadalna. 

Ale rozumiem, że ktoś ma specyficzny smak/gust i może mu smakować. Kolega wyżej pisał o odbytach.....  :blink: więc uszy to pikuś.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uszy dodajemy do salcesonu.

 

Suszone nabywam dla psa w zoologicznym sklepie-do zabawy :)

 

 

 

(Salceson -

Składniki:

- nóżki wieprzowe,

- golonki wieprzowe,

- podgardle,

- skórki,

- ozór,

- uszy,

- serce,

- płuca,

- nerki,

- głowizna (głowa wieprzowa)

- żołądki i kątnice wieprzowe

- kości pozostałe z rozbioru półtuszy

 

Przyprawy:

- majeranek

- pieprz 2g/kg

- ziele angielskie 0,3g/kg

- sól do smaku wg. upodobań

- czosnek 1,5g/kg - świeży

- cebula 3g/kg )

Edited by Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze trzeba dodać /obowiązkowo/ z zup

1. Pomidorowa

2.Kapuśniak

3.Ogórkowa

no i krupnik na podrobach ja najlepiej lubie na serduszkach

Jak ozory w sosie to i obowiązkowo w galarecie

co do gołąbków to własnie zaczynam gotować :P

post-3361-0-76751600-1483107009_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salceson bardzo lubię dobrze zrobiony. TAk biały jak i czarny - tylko bez uszu, a jak są, to przed zjedzeniem wydłubuję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda bardzo apetycznie, czy poza foto można prosić o przepis, co jak po kolei? (aż taki pro nie jestem żeby z obrazków to rozczytać ;))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dosyć dobrze zobrazowane ;) krok po kroku! :)


Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieso w kostke, opróczyc mąką pszenną,obsmazyc.

Do garka, plus marchew w talary, czosnek, liść, ziele, szklanka czerwonego wina, bulion-rosól.

Dusić, dodajac bulionu ze 2 godziny.

Pieczarki grubo pokroić, podsmażyć na maśle, plus szalotka-dodać na jakieś poł godziny przed koncem gotowania.

Do smaku pieprz, sol-ja dodalem jeszcze lyzkę koncentratu pomidorowego i posiekaną natkę pietruszki i trawe zubrową :)

Edited by Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiąc wołowinę po burgundzku w taki sposób, obowiązkowo po podsmażeniu warzyw flambiruję je na patelni z użyciem brandy.


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiąc wołowinę po burgundzku w taki sposób, obowiązkowo po podsmażeniu warzyw flambiruję je na patelni z użyciem brandy.

Ja jak pisalem trawę zubrową dodaje-smak jest podobny :) i bezpieczniej :)

 

P.S jak warzywa podrzucasz na patelni to i tak samoczynnie potrafia się flambirować :)

Edited by Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak pisalem trawę zubrową dodaje-smak jest podobny :) i bezpieczniej :)

 

P.S jak warzywa podrzucasz na patelni to i tak samoczynnie potrafia się flambirować :)

Tylko prawdziwi twardziele pierdzą szczając i flambirują podrzucając ;)

 

Ale czy aby na pewno efekt jest w stanie być porównywalny z paleniem żywym ogniem przez chwilę?

Edited by gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko prawdziwi twardziele pierdzą szczając i flambirują podrzucając ;)

Juz taką fotke wstawiałem, ale nie chce mi się szukać....

Mówię o flambirowaniu oczywiscie :);)

 

Edit

Jak podrzucasz i zapali się tluszcz to tez jest zywy ogień :)

Edited by Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kwiatek

A zapytam z czystej ciekawości. Jak to jest z gotowaniem ryżu czy kasz w tych workach?

To jednak jest niezdrowe czy amerykańscy naukowcy już to obalili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pojecia nie posiadam :)

Kupuje takie bo latwiej gramature złapać ;), i tak rozrywam woreczek przed gotowaniem.


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie używam kasz i ryżu w torebce , ryż płuczę ok 10-15 razy kaszę lub ryż zalewam w proporcji 1 szklanka produktu 2.5 szklanki wody

zagotowuję i wkładam do piekarnika ustawionego na 100 stopni na ok 20 min potem wyłączam piekarnik i ryż czy kasza sama "dochodzi" przez ok 20-35 min

jak chcę al dente  to max 10min , z kasz preferuję pęczak i gryczaną nie paloną

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.