Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Moja nie może pojąć jak można połknąć coś co śmierdzi jak skarpety zdjete z nóg z zawansowaną grzybicą - no a mnie to smakuje, żonka ma odruchy wymiotne i siedzi 5 metrów ode mnie Happy Woman GIF by Kraken Images

IMG_20210705_215344.jpg

IMG_20210705_215349.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale gorgonzola nie jest jakoś bardzo mocno śmierdzącym serem, gorzej capią te z porostem pleśni. Jest świetna z sałatą, gruszkami, prażonymi orzeszkami i octem balsamicznym.


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i koniecznie jakieś winko do tego zestawu zamiast piwa. Półwytrawne białe i palce lizać.


Prawda. Ludzie ją lubią, łakną jej są nawet gotowi oddać za nią życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ejj.. Taki serek to wytrawne/czerwone, np. Barolo, Primitivo czy cuś podobnego


Pozdrawiam Mirek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do czerwonego bardziej pasuje twardy żółty serek z nutką orzechów i soli z cukrem.


Prawda. Ludzie ją lubią, łakną jej są nawet gotowi oddać za nią życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Zapytaj Włochów, lub Francuzów :)

 


Pozdrawiam Mirek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie muszę. Rodowity Francuz przywiózł mi jedno i drugie oraz życzył bon appetit. Jak przypomnę sobie nazwę serków to zapodam.


Prawda. Ludzie ją lubią, łakną jej są nawet gotowi oddać za nią życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do piwa uwielbiam parmezan krojony w cienkie paski. Mam koleżankę we Włoszech i jej mąż rodowity Włoch wyszukuje mi taki jak lubię i zresztą on lubi czyli taki co długo leżał i wewnątrz powstały takie jak by kryształki. Drogi ale pyszny, do piwa idealny. Kilogram to ponad stówkę wychodzi ale nazwy nie pamiętam 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry oryginalny parmezan za trochę ponad stówkę - dobra cena. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie wiem ile on płaci może więcej ale nie chcą brać od mnie czy co? nie wiem. 

Ostatni raz była 2 lata temu bo przecież pandemia 

Przywozi spory kawałek i mówi że 30 euro nawet nie wiem czy tam kilogram czy ile... na oko wszystko. 

Ale zawsze tak samo dobry. 

Opowiada że ten jej gryzie drobinkę i przednimi zębami mieli i mieli i potem jakimś winkiem popija. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do aromatycznych i dojrzewających serów, do jakich zalicza się i Gorgonzola (Piccante) i Parmigiano Reggiano polecam Porto 😋

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale smaku mi narobiliście :)  Nie mam pomysłu na dzisiejszy obiad. Mam w lodówce następujące produkty:

1. kawałek surowej szynki wieprzowej

2. jedną czerwoną paprykę

3. kilka małych pomidorków

4. pół cebuli

5. koncentrat pomidorowy

6. śmietana 12%

7. serek topiony

8. butelka doskonałego czerwonego wina Campo Burgo z regionu Rioja w Hiszpanii

 

Co można z tych produktów skomponować? :)


Licytacja dla Krzysia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cebulę podsmaż, następnie mięso, sól, pieprz, jak się trochę podsmażyć dodaj trochę wina niech odpsruję, dodaj wody, podduś dodaj w międzyczasie paprykę. Jak mocno się zredukuję i mięso będzie dobre daj śmietankę i ewentualnie koncentrat jak chcesz pomidorowe, możesz dać ser topiony to dodatkowo zagęści da smaku. Na sam koniec na chwilę przekrojone na pół pomidorki. Przyprawy wiadomo, makaron tagliatelle do tego kieliszek wina i tak to widzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiedziałem na co się zdecydować

 

D78492D0-4F4C-427D-BAC4-AB4891E5C4CF.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że jesteś normalny facet i nie katujesz się lekkimi sałatkami dla świnek morskich i królików. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Steki - w tym przypadku grillowane na bloku soli + kukuryku - nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba ;)aa8d31f4cda85285e0a6620c6f7bfd6a.jpg

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wołowina, Eger. Świetny sos chrzanowy, lekko słodki.

W kubku Egri Bikaver.

received_506870497082200.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 30.07.2021 o 12:14, zbyniu70 napisał(-a):

Golonkarnia Kraków. 20200709_150135.thumb.jpg.fc5f7018b1e34b028d9dbf7716dff0b4.jpg

Yyy,,, no wygląda na kość i trochę spalonej skóry... ;)


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, kiniol napisał(-a):

Yyy,,, no wygląda na kość i trochę spalonej skóry... ;)

20200709_150435.thumb.jpg.9f49f02cf39ed29dd8905710bac2aeb1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

No teraz lepiej... ;)

 


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.