Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Super, w przyszłym tygodniu mam zamiar zrobić swoją pierwszą

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

A u mnie sezon rozpoczęty. Na szybko tylko kiełbasa i kaszanka 😀

hIUERmc.jpg


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Boldr, Casio ,Citizen, Corgeut, Deep Blue, Hamilton, Nethuns, Oceanx, Phoibos, Zelos

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Astarloa12 napisał(-a):

Super, w przyszłym tygodniu mam zamiar zrobić swoją pierwszą

No to powodzenia. Robiąc dziś kiełbasę wspominałem swoje początki, oj był to wyrób kiełbasopodobny, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu, ale i tak bił na głowę większość sklepowych. 

Ja do białej daje wieprzowinę (łopatka, pachwina, boczek zmielone na grubym sitku) sól, pieprz, czosnek i majeranek. Proporcje na oko i na smak 😅. Po wyrobieniu zostawiłem na ok. 12 godzin i wszystko do wieprzowego jelita. Parzona w tem. 85°C. Mi wystarcza maszynka Zelmera z końcówka do kiełbas. Jest trochę zabawy ale warto 😄

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 21.03.2021 o 16:28, Exuberant napisał(-a):

Po dłuższej przerwie powrót do białego chleba na zakwasie. Jeden się trochę przyjarał :D

Bardzo smakowicie wygląda, jak za starych czasów, możesz zdradzić przepis?

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, bazant napisał(-a):

Bardzo smakowicie wygląda, jak za starych czasów, możesz zdradzić przepis?

A smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda :D Sam przepis jest prosty, tylko czasochłonny. Napiszę PW.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasi, w tym Twoim przepisie są łyżki. Czubata łyżka soli? Nie za wiele? 

Choć z drugiej strony 2 kg mąki, ale to i tak z 5-7 łyżeczek wychodzi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Adi napisał(-a):

Jasi, w tym Twoim przepisie są łyżki. Czubata łyżka soli? Nie za wiele? 

Choć z drugiej strony 2 kg mąki, ale to i tak z 5-7 łyżeczek wychodzi. 

Tak, czubata łyżka soli, ale musisz sam wypróbować. 

Jak za mało soli, to jest mdły, jak za dużo to za słony. 

Ja mam miarkę, taki mały kieliszek - zważyłem, u mnie wychodzi 30 gramów. 

Ale gdzie wyczytaleś, że 2 kilogramy mąki... 

Razem jest kilogram - 0,6 kg pszennej i 0,4 kg żytniej. 

Na kilogram mąki wychodzi 3dkg soli. 

Pozdrawiam Jacek 


"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Błąd na klawiaturze. 1kg. :)

Tak czy siak skorzystam z przepisu.

dzięki

Edited by Adi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja pierwsza kiełbasa, 4.5 kg d00438cf719c5de829a8626c7ae21cee.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taką dzisiaj kolację zrobiłem.

nwfjpKI.jpg


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Boldr, Casio ,Citizen, Corgeut, Deep Blue, Hamilton, Nethuns, Oceanx, Phoibos, Zelos

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 19.04.2021 o 19:42, satanic napisał(-a):

Kolacja na szybko.

 

 

IMG_20210419_192825~2.jpg

Co to jest ? Pomidor z szynką, mozarellą i tartym serem ? Widzę jeszcze chyba wypływające żółtko ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żółtka nie ma, a tarty ser to grana padano. Reszta się zgadza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja zaryzykowałem...

 

7C721C81-D533-43FA-B6C2-249C9396B81A.thumb.jpeg.ee7ee79661428058e72a2bae7fc1f846.jpeg

 

Powiem tak... zapach bardzo, bardzo... BARDZO intensywny. Kiszonka. Dla mnie nawet przyjemny, dla mojej rodziny ohydny, ale nie wiem co tu zaraz wymiotować (jak w filmach na YT). Ale może mam inną wrażliwość.

Zrobilem to z cebulą i ziemniakami i jest... ciekawe. Może nie super dobre, bo kiszone rybki są ostre i - jednak - nieco smrodliwe, ale na pewno jest to ciekawe i doznanie oceniam jako przyjemne. Tylko doradzam rękawiczki bo ryby trzeba przygotować (wyjąc wnętrzności, oddzielić mięso od kręgosłupa) i ręce wciąż mi tym śmierdzą. Niemniej uważam ze to jest zupełnie dobre :)


Miłego dnia!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Tydzień temu jadłem te same co Ty, rok wcześniej marki Oskars. Oskars jest intensywniejszy w doznaniach ;)

A tak na poważnie to odór niesamowity, ale z ziemniaczkiem, cebulką, twarożkiem i wódką było ciekawie i wesoło. 

810D9FDF-2E32-4DE0-B5EB-7B6A6EC487D8.jpeg

C98A6309-DA93-4890-904A-441DFAB8D3B1.jpeg

39C14249-CF2C-427D-9C77-7F4549C1BC46.jpeg

Edited by Adi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu nie do pobicia od 5:57 😁 

Nikt tak nie jadł👌 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam takiego co podobnie zjadł i zapił

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.04.2021 o 23:18, pmwas napisał(-a):

A ja zaryzykowałem...

 

7C721C81-D533-43FA-B6C2-249C9396B81A.thumb.jpeg.ee7ee79661428058e72a2bae7fc1f846.jpeg

 

Powiem tak... zapach bardzo, bardzo... BARDZO intensywny. Kiszonka. Dla mnie nawet przyjemny, dla mojej rodziny ohydny, ale nie wiem co tu zaraz wymiotować (jak w filmach na YT). Ale może mam inną wrażliwość.

Zrobilem to z cebulą i ziemniakami i jest... ciekawe. Może nie super dobre, bo kiszone rybki są ostre i - jednak - nieco smrodliwe, ale na pewno jest to ciekawe i doznanie oceniam jako przyjemne. Tylko doradzam rękawiczki bo ryby trzeba przygotować (wyjąc wnętrzności, oddzielić mięso od kręgosłupa) i ręce wciąż mi tym śmierdzą. Niemniej uważam ze to jest zupełnie dobre :)

No, kupiłem... zobaczymy co to takiego... ;)


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.